SS aina tyrmää mun teoriat sademäärien vuorottelusta, mutta totean vain että lähimmän ilmatieteen laitoksen sääaseman mittaama sademäärä on tämän vuoden tammi-maaliskuussa ollut yht. 75 mm, kun se normaalisti on ollut tammi-maaliskuussa 100-200 mm välillä, useimmiten 150-200 mm välillä, varsinkin tammi ja helmikuu on olleet sateisimpia. Tänä vuonna T 49,4 mm- H 7,8 mm -M 18,2 mm.
Jotenkin on aavistus että jonain lähikuukautena saadaan taas isompi sademäärä, jotain luokkaa >50 mm.
Kuivana vuonna 2018 sademäärät oli Huhtikuu 51,3mm, Toukokuu 10,6mm, Kesäkuu 32,5mm, mutta Heinäkuussa rävähti 121,5 mm. Elo- ja Syyskuussa kummassakin 63 mm.
Muistelen vielä, että tuosta heinäkuun isosta sademäärästä tuli 40 mm erään iltapäivän kovasta ukkoskuurosta. Mikä on ihan tyypillistä heinäkuille.
En todellakaan haluaisi tyrmätä yhtään mitään, mutta velttoon ajatteluun tunnen tarvetta puuttua. Mitään mekanismia ei säätiloissa ole löydetty, että maapallo "muistaisi" jollekin alueelle tulleen kuukausisademäärän tai usean kuukauden sademäärän, ja pystyisi korvaamaan "puuttuvan" sateen tai pidätellä liikaa sataneitten kuukausien sadetta seuraavina ajanjaksoina.
Koska jo vuosisademäärissä on havaittu eroja 300 mm:n verran, eli useamman kuukauden koko sademäärän verran, ei voida nähdä tarkkaa kompensaatiota tapahtuneen, ainakaan joka vuonna. Unohdit myös seuraavan faktan päättelyissäsi: heinäkuu ja elokuu ovat muutenkin keskimäärinkin kolmen sateisimman kuukauden joukossa Etelä-Suomessa, tuplasti sateisemmat kuin vaikkapa maalis-huhtikuu. Siksi tuossa mainitsemassasi heinäkuun sademäärässä normaalin ylittävä oli tuo yksittäinen ukkoskuuro.
Huom. 2018 heinäkuun sademäärä Salossa oli 27,6 mm. Kylvöpäivästä puintiin 75 mm. Eikä tuo ollut edes vaikein vuosi, tässä on ollut useampikin hankalampi vuosi, 2018 ehkä oli laajin kuivuus, mutta myös 2023 ja 2024 olivat haastavia kevätviljoille, 2023 kylvöistä kesäkuun loppuun 20 mm, ja 2024 huhti-toukokuu käytännössä sateettomat.

Toki sisämaassa ukkoskuurot tekevät parhaimmillaan 200 mm:n eroja vuosisademääriinkin, mutta kunnollisen ukkosmyrskyn leveys on muutamia kilometrejä ja reitti ehkä 20 km pitkä maksimissaan. Rannikolla ei ukkosia ole juurikaan ennen elo-syyskuuta, johtuen viilentävän meren vaikutuksesta. Syksyllä taas myrskyjä riittää, koska kun sisämaassa ollaan jo syksyssä menossa, mereltä vyöryy ukkospilviä tähän rannikolle.
-SS-