MTK ihmettelee: Miksi ministeriö löi jarrut päälle aktiivitilojen määrittelyssä ja tuen kohdentamisessa ruoantuotantoon?
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/4ea3f5e4-ab4b-499a-a39f-4dca3e7161f8Tuossa jutussa MTK kyllä hyvin selkeästi kertoo mitä mieltä se on hömppäheinäviljelystä, sanamuodot on tietenkin hämäävän positiivisia kuten tämä Åbergin lausunto:
Åberg peräänkuuluttaa, että tavalla tai toisella tukia pitää pystyä kohdentamaan paremmin aktiivisille, ruokaa tuottaville tiloille.Sitten kuitenkin yritetään vähän lieventää sanottua, ettei nyt ihan kaikkia suututettaisi:
”Joko tiukemman määritelmän tai tiukempien tukiehtojen kautta. Suomesta löytyy 10 000 tilaa, jolla ei ole ollut myyntituloja viiteen vuoteen. Ei myyntiä silti joka vuosi tarvitsisi olla. Esimerkiksi viljatila, jolla on varastointimahdollisuus, voi hyvin odottaa viljan hinnan nousua ennen myyntiä
Kuitenkin jo jutun alussa on selkeästi mainittu että kovasti halutaan tukea vain ruuan tuotantoa:
Toisin sanoen hallitus ei halua laatimansa hallitusohjelman mukaisesti edistää kansallisesti esitettyjen muutosten tekemistä, vaikka tarpeesta kohdentaa tukia ruoantuotantoon vallitsee laaja yksimielisyys aina komissiotasolle saakka.ja101 ajattelee, ettei mitään muutoksia tule tukiin moneen vuoteen, saas nähdä, sillä halu MTK:lla muutoksiin käytännössä heti on aika kova:
Nyt muutosten tekemiseen olisi Åbergin mukana hyvä sauma, sillä tänä vuonna tehdään EU:n yhteisen maatalouspolitiikan, capin, välitarkastelu. Uuden ohjelmakauden alkamisesta on kulunut kaksi vuotta. Välitarkastelu on perinteisesti antanut mahdollisuuden tehdä kansallisesti merkittäviäkin politiikkamuutoksia, ja sitä myötä muutoksia kansallisten tukien kohdentamiseen.Ja halua myös eläkeläisten viljelyn lopettamiseen tuntuu olevan:
Toinen keskeinen asia Åbergin mielestä on, että aktiiviviljelijä ei voisi jatkossa olla samaan aikaan eläkeläinen.
”Näin on jo päätetty Ranskassa. Yli 67-vuotiaan pitää päättää, onko hän eläkeläinen vaiko viljelijä.”
Kaiken kaikkiaan siis, kun käytetään sanamuotoa "tukien kohdentaminen ruuan tuotantoon" niin tyhmempikin tajuaa että tuet halutaan pois tai lievemmässäkin tapauksessa niitä pienentää hömppäheiniltä.
Ja miksi näin halutaan kesken tukikauden määritellä aktiiviviljelijä-termi ja kohdentaa tukia ruuan tuotantoon? No siksi kun paine maataloustukien leikkauksiin on kova sekä kansallisella tasolla että EU:ssa.