Tuosta krookantilasta vielä niin reilu näyttää työntekijä määrä olevan. 300 emakko ja joku 1400 lihasikaa ja silti 6-7 työntekijää. Tuolla taidetaan tehdä jotain muutakin.. aikoinaan neuvojan kans juttelin niin hän kun oli moni laskelmia sikatiloilla tehnyt ja meidän tilannetta käytiin juuri läpi ja ehdotin tuota et jos laitetaan yhdistelmä et mitä se vaatisi? Niin juuri tuo kokoluokka oli hänen mielestään sellainen "orjalaitos" jossa omistaja painaa niskalimassa. Eli liian pieni kannattelemaan kuin ehkä yhdentyöntekijän yrittäjäpariskunnan lisäksi..
Suhdanteet vaihtelee mutta jonkin aika on tainnut nyt olla se tilanne että sian loppukasvatus on heikommin kannattavaa kuin porsastuotanto. Porsastuotannossa on jalostuksella ja verrattain halvalla (eurooppalaisittain) ukrainalaisella ja tuoreemmin filippiiniläisellä työvoimalla saatu hyviä tehoja, porsaita syntyy tosi paljon enemmän kuin 10 vuotta sitten per emakko, ja nistä saa paremman hinnan. Vapaaporsituksella voi saada lisäksi tosi rapsakat hyvinvointituet samalla kun tuotannon väheneminen siihen siirtyessä varmistaa porsaiden kysyntää. Tilaston mukaan porsaan hinta on jo parempi kuin Ruotsissa, ja itse asiassa Italian jälkeen suomessa on EU tilaston korkein porsaan hinta ollut elokuun jälkeen keskimäärin. Tanskassa palkat on kovemmat ja porsaasta maksetaan kuitenkin 25 euroa vähemmän kuin Suomessa.
No juu näin välityspossuja ostavana niin kyl se porsaan hinta täl hetkellä kova on. Toki lihatalot tai ainakin meidän lihatalo taitaa ottaa liki kympin jo siitä välistä. Tuollainen krookan yhdistelmä pystyy kasvattamaan yli 6000 sikaa vuodessa helpohkosti niin tuokin tekee jo 50000e rahaa.
Suoraan nyt en voi kantaa tietysti emakkotouhun kannattavuuteen ottaa kun en sitä niin tunne mut kyl niitä senttejä voisi välillä lihakiloillekkin antaa. Vapaaporsituksen ehk on myös hyvä. Siinä vietiin lihasian kasvattajilta matto alta.
Porsastuotannossa on jalostuksella ja verrattain halvalla (eurooppalaisittain) ukrainalaisella ja tuoreemmin filippiiniläisellä työvoimalla saatu hyviä tehoja, porsaita syntyy tosi paljon enemmän kuin 10 vuotta sitten per emakko, ja nistä saa paremman hinnan.
Kai niitä syntyy, mutta emakko pystyy kasvattamaan suurikokoiseksi vain 12 porsasta per erä. Kaikki ylimenevät ovat pienempiä ja vaativat usein viikon lisäimetyksen tai ainakin erillisen puuroporukan muodostamisen. Sit kun näitä jälkeenjääneitä saatetaan sekoittaa vieroitusosastolla nuorempien kanssa, niin ne jälkijunassa siirretyt, iältään vanhemmat ovat niitä hännänpurijoita. Tarkkana saa olla.
Jalostus eteni vasta, kun kotimainen aines sivuutettiin perustamalla finpig. Snellman osti lopulta kutistuneen kotimaisen siementuotannon. Ulkomainen työvoima saa tessin palkan ja halpuutta, jos sitä sellaiseksi voi kutsua, on vain alkuvaiheessa.
Tuokin on totta. Nyt viimeinen rotupäivitys tuntuu taas tasaavan ainakin välityspossujen kokoeroja mut kylhän tälläsen kertatäyttösen isohkoja kertaeriä ostava lihasikala saa aina kaikenlaisia possuja
Pieni porsasruuhka on aina paikallaan niin silloin kuskeilla on paremmin varaa karsia raakile kuormista pois. Ja sit kun niistä kaikista pitäisi maksaa se priiman hinta niin kylhän se aika ajoin sylettää.
Tuo työvoimahomma on ihmeellinen. Kun luulisi asian olen juuri niin et pykälien mukaan se olisi maksettava. Yleisesti luulen et monella tilalla jolla paljon työntekijöitä niin siinä on kaikenlaista muuta viritystä rinnalla jolloin isäntä voi itse tehdä rahakkaampia hommia kuin olla paskaa kolaamassa..
Ainakin keskikokoisilla ja pienillä yhdistelmäsikaloilla raha on tiukassa. Milloin on spiraali poikki, milloin liemiruokkija rikki, milloin ilmavaihtolaite pimeänä, milloin rehutiiviste loppu. Rahareikiä on enemmän kuin rahaa.
-SS-
Tämä on osittain varmaan totta mut moni oikeasti pieni on jo lopettanut. Toki Viimeisimmässä hinnastouudistuksessa joskus reilu 5v sitten yhdistelmät sai kuulemma hyvät lisät eikä tarvinnut olla edes iso. Ehkä tämä krookan tapaus ollut sitten hyötymässä siitä.
Muutenkin niin tuntuu et tämä sikabisnes on ihan samanlaista kuin kaikki muukin toiset pärjää ja toiset ei ikinä. Paljon on kiinni myös tuurista ja millaisessa ympäristössä yrität suorittaa jne.