Mutta nyt ei ole kriisi, totesi leppä, markkinat hoitaa, saas nähä. Vuonna 2018 oli sit vissii kriisi erään kotiseudulla kun silloin rahaa löytyi, tarkasti rajaten, ei rehuvehnälle vai miten se menikään.
Hoitaa tai ei mut mielestäni nyt sen markkinan vinoutuman korjaamiseen on oiva paikka. Näin hyvää paikkaa ei ole omaan muistiin ollut. Jos tähän nyt tulee valtio apuun niin eihän siinä sitten taas tapahdu mitään. Kriisipaketti x liikkeelle ja markkinat katsoo et homma kunnossa ei tarvi asialle tehdä mitään.
Jos nyt viljanviljelijä miettii et miten oikein viljelee ensi vuonna niin kiireesti laskin käteen. Selvittää vaikka ekaksi mitä on viimeiseen viiteen vuoteen saanut tukea ja myymtituloja ja mitä ovat viljelyn kulut olleet. Sitten alkaa kasaamaan ensivuoden suunnitelmaa. Ekana valitsee kaikki tukien mahdollistamat toimet joista saa rahaa. Jos varastossa on papua tai hernettä niin hyvä hetki kokeilla tulee ainakin valkuaiskasvipalkkio lisäksi. Ja tuotantonurmi on aina hyvä vaihtoehto. Sama tuki kuin viljalla ilman pahempi velvotteita ja ennenkaikkea kuluja. Sitä laskelmaa kun tekee niin tuskin siinä paljoa tappiolle jää ja jos jää ja kassa uhkaa tyhjentyä niin sitten ei muuta kuin yhteyttä pankkiin. Jos asiat on tähän asti hoitanut säntillisesti niin luulisi lyhennysvapaan irtoavan helposti.
Mä en vaan pidä tätä tilannetta viljelijöiden kannalta kovinkaan vaikeana. Enemmän ongelmia on asenteissa. Ajatuksessa et pakko tuottaa 100%. Toki voi hyvinkin olla et viljan hinnat ensi syksynä ovat historiallisen korkeat. Se on sitä tasapainoilua sitten et uskooko saavansa kalliilla lannalla varmasti riittävän sadon korkeasta viljanhinnasta huolimatta joka kattaa kulut.