Kuntien tulot on aina verotuloja, tavalla tai toisella ?
Se että suurilla kunnilla on paljon enempi tuloja kuin pienillä, mahdollistaa myös menojen paisuttamisen, jolloin kulut per kunnan asukas kasvaa, pienissä ei voi kasvaa kun ei ole rahaa mitä kuluttaa, niillä on vain ne tulot mitä valtio niille on osoittanut.
Eihän veronmaksajalle sillä voi olla loppupeleissä merkitystä, maksaako se veroja kunnalle vai valtiolle, jos se maksettava verokertymä kasvaa kuntakoon kasvaessa.
Siksipä kuntakoko pitäis olla nykyisesta karkeasti kaksin-kolminkertainen ja hallintoa olis hoidettava 1/3 nykypopulasta. Menot ei saa kasvaa, sehän on vastuukysymys. Sosiaali- ja terveyspuoli mukaanluettuna aika monessa maalaiskunnassa on liki 40% työssäkäyvistä töissä julkisella puolella ja se on ihan kestämätön tilanne. Sairaaloissa ei ole riittävästi hoitajia, mutta kunnantoimistolla on yksityiselle puolelle kelpaamatonta inssiä ja hum.kandia niin, että päät yhteen kolisee.
Näinhän se pitäisi olla, mutta Suomessa asia vaan on niin, että kun kuntakoko kasvaa niin porukka kasvaa paljon enempi, kuin asukasluvun suhteessa pitäisi kasvaa, eli kun verrataan olemassa olevia kuntia.
Toi mitä sanot pienistä maalaiskunnistakin, pitää kyllä paikkaansa, itseasiassa valtuutetuista saattaa olla jopa enemmistö kunnan omia työntekijöitä, eli niiden pitäisi olla jäävejä kun kunnan säästöistä keskustellaan, mutta sitähän ne ei varmasti ole
?
Mitä sairaaloihin tulee, niin kyllähän nekin on tavallaan kunnan työntekijöitä yleensä ...