eli olis haaveena saada jompaa kumpaa appeen joukkoon "kostukkeeks". onko kellään kumpaqakaan käytössä? minkälaisia kokemuksia on ja minkälaisia arvoja noilla aineilla on?
***On noista jonkin verran kokemusta kertynyt. Rankkia olen markkinoinut 6 vuotta ja omalla tilalla ollut käytös 11 vuotta. Tuore mäskistä tein lopputyön viikissä. Omalla tilalla ollut käytös 3-4 vuotta.
Rankki nestemäisenä rehuna tosi hyvä komponentti appeeseen. Lisää maittavuutta sekä sitoo komponenttejä toisiinsa. Lähes kuiduttomana rehuna toimii myös energiarehuna. Valkuainen on puolitiivisteiden luokkaa. Happamana tuotteena (ph alle 4) parantaa myös seoksen säilyvyytä. Nestemäisessä tuotteessa rahdin osuus on iso, joten rahtaaminen ei kauas ole kannattavaa. Järkevä käyttömäärä 4-6 per lehmä. Saatavuus käsittääkseni heikko.
Mäski on kuitupitoinen sivutuote, jossa hyvä valkuaisarvo ja -laatu. Kuitupitoisuus heikentää sulavuutta ja sitä kautta energia-arvoa. Ei toimi rankin tapaan komponenttien sitoajana.
Isoin ongelma on säilyvyys. Pinta lähtee nopeasti homentumaan ja muodostaa myös voihappoitiöitä. Seoksen maittavuutta parantaa muutaman päivän tuonnista, mutta sen jälkeen vaikutus on päinvastainen. Säilörehun seassa varastoituna toimii kohtuullisesti, mutta voihappoitiö-riski on mahdollinen. Heikentää seoksen säilyvyyttä varsinkin kesällä.
Miten tuo säilörehun seassa varastoiminen käytännössä menee? En ole koskaan törmännyt moiseen

Tuo homehtuminen tosiaan on ongelma, toimitus pitäisi tulla 5 päivän välein, niin toimisi hyvin. Meillä tarkoittaa käytännössä hävikkiä, kun pinta pitää poistaa 4-5 päivän jälkeen, toimitusväli nyt 7 vrk.