Elintarviketeollisuus pyrkii jalostusasteen nostamiseen, eli raaka-aineista pyritään tekemään pitkälle jalostettuja tuotteita, jotta saadaan lisäarvoa.
Jos ihmiset ostaisivat vain raakaa lihaa kaupasta, ja itse tekisivät kotona jauhelihat, makkarat ym. niin meillä tuskin olisi nykyisen kaltaista lihateollisuutta, tuskin osuuskuntiakaan.
Miksi sitten on menty tähän, että on tarjolla pitkälle jalostettuja lihatuotteita, makkarat ,leikkeleet, marinoidut lihat ym. ym. ?
Johtuuko se siitä, että kuluttajat niitä haluavat, vai siitä, että elintarviketeollisuus niitä tarjoaa? Eli kumpi tulee ensin, tajonta vai kysyntä.
Nykyihminenhän ei ainakaan arkisin halua käyttää kovinkaan paljon aikaa ruuan laittoon, vaan on helpompaa laittaa leivän päälle makkaraa tai leikkelettä tai tehdä nopeasti jokin jauheliha- tai makkarakastike, siinä sitten tulee näiden makkaroiden ja leikkeleiden mukana nitraatteja ja suolaa aivan liikaa.
Maitopuolella on sama juttu, on jos jonkinlaista "terveysvaikutteista valmistetta.
Tunnettu lääkäri Antti Heikkilä on tätä arvostellut blogissaan:
http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=186Kyllähän totuus on, että mahdollisimman vähän käsitellyt, siis mahdollisimman vähän jalostetut ruoka-aineet ovat terveellisimpiä, mitä enemmän ruokaa prosessoidaan ja mitä enemmän siihen laitetaan säilöntä- ja muita lisäaineita, sitä epäterveellisemmäksi ruoka muuttuu, itse en jaksa uskoa niihin vakuutteluihin, joiden muaan nämä lisäaineet olisivat vaarattomia.
Mutta kun halutaan että ruoka säilyy pitään ja sitä on helppo valmistaa vain lämmittämällä mikrossa, niin siitä helppoudesta joudutaan hinta maksamaan.