Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Aperuokinnan alkua ja haparointia.  (Luettu 16772 kertaa)

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Aperuokinnan alkua ja haparointia.


Lehmien appeeseen kannattaa laittaa myös olkea ja merisuola on elintärkeä osa apetta jolla saadaan poikimahalvaukset kuriin, kalsiumi ei imeydy ilman suolaa. Tuossa nykyisessä seoksessa on puolet liikaa viljaa ja rypsiä, itsellä laitetaan vain puolet tuosta ja keskituotos lehmää kohden n.30. Lehmän maha ei toimi kunnolla noin tuimalla seoksella, eli suomeksi sanottuna syö liian vähän. Ja miksi tehdä 400e apesatsi, kun voi tehdä 200e satsin jolla lypsää lehmätkin enemmän... sehän tämä appeen perusaate on.


Hieho/umpiseokseen sellainen juttu, että kaikki kivennäiset ja vilja vaan samaan seokseen ja olkea tuossa seoksessa teillä laitetaan liikaa, säilörehua enemmän siis. Tähän seokseen myös sitten ehdottomasti tuota merisuolaa.  Itse laitamme n.600kg/4800kg säilörehua, joka sekin on jo paljon suhteessa säilörehumäärään. Niin ja meillä ei ole mitään tunnutusapetta vaan hiehot/umpilehmät syövät samaa. Jälleen kerran säästöä työajassa, kustannuksissa ja toimiikin vielä.

Ja sitten sellainen vinkki vielä, että tee kerralla sellainen satsi joka riittää 2 päivää, niin ei tule niin usein tekijästä johtuvaa laadun vaihtelua seoksessa, jos joku muukin tekee appeen kuin sinä. Tässäkin säästää aikaa ja rahaa, eikä vaikuta tuotokseen ja seoksen maittavuuteen millään tavalla.
Niin ja ollaan muuten ensimmäisiä apetiloja suomessa, niin ollaan jo vähän ehditty noita eri reseptejä kokeilemaan. Apereseptejä on niin monta kuin on laskijaakin, mutta tekijän perstuntuma on se kaikkein tärkein. ;D

Typeränä noviisina kysyn, että miksi lehmän pitäis syödä 25 kiloa kuiva-ainetta 30 kilon päivätuotokseen, jos siihen pääsee 20 kilon kuiva-ainesyönnillä väkevämmällä appeella?
Mun laskun mukaan hyötysuhde paranee noin. Vielä muistaa, että säilörehun ka-tonni on yleensä viljan ka-tonnia kalliimpi, niin.....?
Niinpä.... 18kgka riittää tuohon 30 kiloon..

Karjajooseppi

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 16
Vs: Aperuokinnan alkua ja haparointia.
Taitaa olla oljen määrä toi 600kg?
Juurikin oljen määrä.


Lehmien appeeseen kannattaa laittaa myös olkea ja merisuola on elintärkeä osa apetta jolla saadaan poikimahalvaukset kuriin, kalsiumi ei imeydy ilman suolaa. Tuossa nykyisessä seoksessa on puolet liikaa viljaa ja rypsiä, itsellä laitetaan vain puolet tuosta ja keskituotos lehmää kohden n.30. Lehmän maha ei toimi kunnolla noin tuimalla seoksella, eli suomeksi sanottuna syö liian vähän. Ja miksi tehdä 400e apesatsi, kun voi tehdä 200e satsin jolla lypsää lehmätkin enemmän... sehän tämä appeen perusaate on.


Hieho/umpiseokseen sellainen juttu, että kaikki kivennäiset ja vilja vaan samaan seokseen ja olkea tuossa seoksessa teillä laitetaan liikaa, säilörehua enemmän siis. Tähän seokseen myös sitten ehdottomasti tuota merisuolaa.  Itse laitamme n.600kg/4800kg säilörehua, joka sekin on jo paljon suhteessa säilörehumäärään. Niin ja meillä ei ole mitään tunnutusapetta vaan hiehot/umpilehmät syövät samaa. Jälleen kerran säästöä työajassa, kustannuksissa ja toimiikin vielä.

Ja sitten sellainen vinkki vielä, että tee kerralla sellainen satsi joka riittää 2 päivää, niin ei tule niin usein tekijästä johtuvaa laadun vaihtelua seoksessa, jos joku muukin tekee appeen kuin sinä. Tässäkin säästää aikaa ja rahaa, eikä vaikuta tuotokseen ja seoksen maittavuuteen millään tavalla.
Niin ja ollaan muuten ensimmäisiä apetiloja suomessa, niin ollaan jo vähän ehditty noita eri reseptejä kokeilemaan. Apereseptejä on niin monta kuin on laskijaakin, mutta tekijän perstuntuma on se kaikkein tärkein. ;D

Typeränä noviisina kysyn, että miksi lehmän pitäis syödä 25 kiloa kuiva-ainetta 30 kilon päivätuotokseen, jos siihen pääsee 20 kilon kuiva-ainesyönnillä väkevämmällä appeella?
Mun laskun mukaan hyötysuhde paranee noin. Vielä muistaa, että säilörehun ka-tonni on yleensä viljan ka-tonnia kalliimpi, niin.....?
Niinpä.... 18kgka riittää tuohon 30 kiloon..
Typeränä noviisina vastaan, että lehmä juo sitä enemmän vettä, mitä enemmän syö kuiva-ainetta. Tämä juotu veden määrä taaskin on suorassa suhteessa maitotuotokseen. Tämähän on jo ruokinnan perusasioita. Mutta vaikka viljassa on halvempi ka kuin säiliksessä, se ei tarkoita että se muilta arvoiltaan vastaa säilistä. Meillä tehdään kallista säilörehua ja siltikään ei saa millään laskettua viljan käyttöä sen sijaisena halvemmaksi ratkaisuksi, eli mikä idea tuos nyt sitten taas olikaan, kun lehmä ei ole sika?

Tässäpä vähän perstuntumaa jaettavaksi. :P

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Aperuokinnan alkua ja haparointia.
Lehmä juo (nielee) 3,6 litraa vettä/ tuotettu maitokilo.

Säilörehu on rehuna palautumassa siihen arvoon jossa se oli noin 10 vuotta sitten.. Viimeiset vuodet säilistä on yliarvostettu aika paljon.

Karjajooseppi

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 16
Vs: Aperuokinnan alkua ja haparointia.
Lehmä juo (nielee) 3,6 litraa vettä/ tuotettu maitokilo.

Säilörehu on rehuna palautumassa siihen arvoon jossa se oli noin 10 vuotta sitten.. Viimeiset vuodet säilistä on yliarvostettu aika paljon.
Mitä sen tilalla sitten syöttää, että seoksen ph pysyy pötsille sopivana? Olki ei ainakaan käy, eikä kokoviljasäilörehu. Maissista kyllä saisi satoa, mutta arska ei paista tarpeeksi ja pitkään. Kortistakin sen pitäisi olla.

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Aperuokinnan alkua ja haparointia.
Lehmä juo (nielee) 3,6 litraa vettä/ tuotettu maitokilo.

Säilörehu on rehuna palautumassa siihen arvoon jossa se oli noin 10 vuotta sitten.. Viimeiset vuodet säilistä on yliarvostettu aika paljon.
Mitä sen tilalla sitten syöttää, että seoksen ph pysyy pötsille sopivana? Olki ei ainakaan käy, eikä kokoviljasäilörehu. Maissista kyllä saisi satoa, mutta arska ei paista tarpeeksi ja pitkään. Kortistakin sen pitäisi olla.

Täytyy varoa ettei laita viljaa liikaa... Ja olki käy hyvin. Ja kokoviljasäilis. Lehmä puskuroi happamuutta luonnostaan hyvin. Enkä nyt tarkoita sitä että happoja neutraloidaan syljellä niinkuin joissain 60-luvun opuksissa joka sivulla opetettiin.

apemies

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1699
Vs: Aperuokinnan alkua ja haparointia.
En paljoa appeesta tiiä, mutta kyllä maitoa pitäs enempi tulla tolla seoksella. Olettaen tietenki että säilörehu laadukasta.
Joo pitäis tulla, muttei kaks kuukautta siirtymästä. Kestää vuoden/puolitoista ennenkuin vanhat nappulalehmät mukautuu, jos mukautuu.

Umpilehmien appeessa on aivan liikaa säilörehua. Pistä suhteet toisinpäin ja lisää tarvittaessa rypsiä. Kivennäinenkin on tarpeen, mutta pitää olla kalkiton.....

***Ei appeeseen sopeutuminen noin kauaa kestä. Ensimmäisten reseptien suunnittelussa täytyy ottaa huomioon aikaisempi ruokintahistoria. Ei kannata heti lähteä hakemaan appeen kuitumaksimointia. Jo muutamassa viikossa ovat lehmät täysin sopeutuneet appeeseen. Oljen syötttäminen kannattaa alkaa umpilehmien ruokinnasta. Sitä kautta pötsin kapasiteetti ja bakteerikanta ovat paremmin sopeutuneet ruokintamuutokseen.

Nimimerkin esittämissä rehuarvoissa joku mättää, koska esitetyn seoksen rehuarvo ei ole 0.95 ry/kg ka vaan lähempänä 0.99 ry/kg ka. Pitoisuuksista päätellen pötsi pelaa mainiosti, joten suhteellisen kova tärkkelys ei häiritse. Oljen lisääminen ei kyseiseen appeeseen kannata. Energia/valkuaiskapasiteettiä täytyy saada suunnattua maitotuotoksen suuntaan. Itse unohtaisin raileikkeen ja ostaisin sen tilalle ohrarehua. Sen jälkeen laskisin viljan määrää kilon tai kaksi ja vastaavasti nostaisin ohrarehun määrää vastaavasti. Rypsin määrää myös kilo lisää.

Nimimerkin käyttämä umpiape kuulostaa ihan hyvältä, mutta viljaa siinä ei tarvita. Sen sijaan rypsilisä olisi paikallaan. Ehdottaisin myös noin viikon kestävää kevyttä tunnutusta.

ravenlord

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1648
Vs: Aperuokinnan alkua ja haparointia.
Niistä halvauksista, niin acetona dry.lla minä sain ne vähenemään. Tosin ei ole aperuokintaa...
Asiaan kuin asiaan, asiaton vastaus :)