MaasTul tänään:
******
"
Hallituksen 141-tavoitteena
sika- ja siipikarjatuen jatko
Hallitus neuvottelee EU-komission kanssa Etelä-Suomen 141-tuesta tosissaan eikä säästömielellä, valtiosihteeri Risto Artjoki vakuuttaa.
Onko hallitus Etelä-Suomen maatalouden kansallisen tuen 141-neuvotteluissa tosissaan vai onko taka-ajatuksena saada budjettisäästöjä? Maa- ja metsätalousministeriön valtiosihteeri Risto Artjoelle (kok.) esitettiin suora kysymys MTK:n lihavaliokunnan seminaarissa keskiviikkona.
Artjoki torjui epäilyn puolivaloilla neuvottelemisesta: ”Tavoitteena on kotieläintaloudelle vähintään nykyiset rahat. Hallitus ei ole ajamassa alas 141-tukea.”
Sikojen ja siipikarjan tuotantotuelle Suomi hakee jatkoa ensi ja tuleville vuosille.
”Meidän suunnitelmissamme ei ole, että se loppuisi 2014. Sen estämiseksi on tehty töitä jo kaksi vuotta.”
Kansallista vai cap-tukea?
Artjoen mukaan on kuitenkin syytä miettiä, millä keinoin saavutetaan viljelijöiden kannalta paras ratkaisu.
EU:n maatalouspolitiikan uudistuksessa on tulossa mahdollisuus lisätä tuotantoon sidottuja, kokonaan EU:n maksamia cap-tukia. Ne ovat silloin vakaalla pohjalla EU:n seitsemän vuoden rahoituskaudeksi. 141-tuissa komissio sen sijaan ajaa vähittäistä alenemista, Artjoki vertasi.
Vaihtoehdot ovat varmimmin käytettävissä naudoille ja lampaille.
EU-parlamentti olisi valmis lisäämään myös siat ja siipikarjan cap-tukilistalle, mutta komissio ja ministerineuvosto eivät ole ajatukselle lämmenneet. Ainoaksi keinoksi jäisi silloin kansallinen 141-tuki.
Päätöksiä maatalousuudistuksesta odotetaan kesäkuun viimeisellä viikolla, kun ministerineuvosto ja EU-parlamentti etsivät yhteistä linjaa.
Lihavaliokunnan jäsenten ensireaktio oli yksiselitteinen: 141-tuesta on pidettävä kiinni, sillä tuotantoon sidottu cap-tuki ei riitä kaikille sitä tarvitseville tuotteille.
Artjoen korosti, etteivät ministeriö ja hallitus tee asiassa yksinään päätöksiä. ”Jos muutoksia tehdään, ne katsotaan yhdessä tuottajien kanssa.”
Kolmantena osapuolena on EU-komissio, jonka kanssa 141-tuista neuvotellaan. 141-tuessa on lisäksi ehto, jonka mukaan ensin pitää käyttää täysimääräisesti EU:n yhteisen maatalouspolitiikan antamat mahdollisuudet.""
Etelä-Suomen maatalous saa jatkuvasti kärsiä Haaviston-Härmälän neuvottelemasta kepulaisesta EU-liittymissopimuksesta.