Makkarat ja muut prosessoidut lihavalmisteet saattavat lisätä aivohalvauksen riskiä.
Asia käy ilmi ruotsalaissuomalaisen tutkijaryhmän tuoreesta tutkimuksesta.
Jo aiemmin makkaroiden ja muiden prosessoitujen lihavalmisteiden on osoitettu liittyvän naisten aivohalvausriskiin. Nyt uutta on se, että sama tutkijaryhmä varmisti yhteyden myös miehillä.
Ruotsalaissuomalaisen tutkijaryhmän tutkimuksessa yli 40 000 ruotsalaismiestä seurattiin keskimäärin kymmenen vuoden ajan. Miehet olivat 45-79-vuotiaita tutkimuksen alkaessa.
Seurannan aikana miehet sairastivat yhteensä 1 800 aivoinfarktia, 350 aivoverenvuotoa ja 200 tarkemmin määrittelemätöntä aivohalvausta.
Suola ja rasva
Punainen liha itsessään ei lisännyt riskejä, mutta sairastumisia oli tulosten perusteella noin viidenneksen enemmän miehillä, jotka söivät prosessoituja lihatuotteita eniten. Heitä verrattiin miehiin, jotka söivät niitä harvoin.
Tutkijaryhmän arvion mukaan tuloksia selittävät todennäköisimmin lihavalmisteiden sisältämä suola ja epäterveelliset rasvat. Myös miesten muut elintavat voivat vaikuttaa havaintoihin.
Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Suomessa siitä kertoi Uutispalvelu Duodecim.
Viimeksi muokattu: 20.06.11 - klo:20:00 kirjoittanut gutiguti