MaasTul tänään:
****************************
Anttila huolissaan ruokaketjun tulonjaosta
Suomi
hyötynyt
EU:ssa
enemmän kuin menettänyt
DEBRECEN, unkari (MT)
Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) oli tiistaina näillä näkymin viimeisessä Euroopan unionin maatalousministerikokouksessaan.
Tällä hetkellä hän on erittäin huolestunut tuottajahintojen epäreilusta osuudesta ruokaketjun tulonjaossa.
”Meiltä loppuu ruuan tuotanto, jos nykyinen homma jatkuu.”
Anttila kertoo maatalouskomissaari Ciolosin todenneen taas kerran tämänpäiväisessä kokouksessa, että erittäin tärkeää on huolehtia ruokaketjun tulonjaosta. ”Komissaari on todennut, että tuottajien osuus ruokaketjusta ja neuvotteluasema on turvattava.”
”Suomessa on mahdoton tilanne. Kukaan ei kanna huolta perusturvan varassa elävien eikä viljelijöiden toimeentulosta”, Anttila alleviivaa.
”Elintarvikeketjussa kauppa ja teollisuus sopivat hinnat. Kukaan ei kysy tuottajalta yhtään mitään. Päinvastoin tuottajan tuskaa lisää jatkuvat kustannusten nousut ja hintaheilahtelut.”
Jos Suomessa halutaan syödä kotimaista ruokaa ja tuottaa sitä, on tilanne korjattava mahdollisimman nopeasti, Anttila vetää johtopäätökseksi.
”Tämänpäiväinen kurkkuskandaali osoittaa, kuinka tärkeää on omavaraisuus ja luotettava ruuantuotanto, jossa tarkastukset voidaan tehdä luotettavasti.”
141 saatiin
käännettyä voitolle
Anttilan ministerikauden ensimmäinen iso kysymys oli 141. Pari kolme viikkoa ministerityönsä aloittamisesta Anttila aloitti 141- ja 142-neuvottelut.
Hän toteaa päässeensä hyvin alkuun edellisen maatalousministerin Juha Korkeaojan (kesk.) avustuksella.
Anttilan mukaan tie oli nousta pystyyn heti kesäkuun 2007 alussa. Silloin hän neuvotteli ensimmäisen kerran silloisen maatalouskomissaarin Mariann Fisher-Boelin kanssa 141:n jatkosta.
Komissiosta tuli silloin viesti, joka kertoi Suomen 141-tuen saavan vain neljän vuoden jatkon.
”Käänsimme tilanteen kuitenkin voitoksi. Selvitimme uudesta näkökulmasta, miksi Suomessa tarvitaan vakavien vaikeuksien tukea, ja saimme turvattua 141:n jatkumisen kuudeksi vuodeksi”, hän kertoo.
”Sopimuksen kallein hinta oli, että sianliha-, siipikarja- ja kananmunantuotannossa tuen ja tuotannon yhteys katkaistiin”, Anttila harmittelee.
Hän kuitenkin muistuttaa, että niin 141- ja 142-artiklat on tarkoitettu tuotannon ylläpitämiseen, ei lisäämiseen.
”Kun meillä tuotanto oli kasvanut, ei ollut muuta mahdollisuutta kuin tulla yksimahaisissa eläimissä komissaaria vastaan.”
Suomi päässyt
plussan puolelle
Anttila sanoo, että hänen aikanaan Suomen saamat edut ovat huomattavasti plussan puolella.
”Me olemme saaneet järjestettyä hyvin niin kansalliset tuet kuin EU-tuet. Olemme voineet hakea kaikki tuet ja olemme saaneet ne niin täysimääräisinä kuin on ollut ylipäätään mahdollista.”
Hän toteaa, että 142-artikla saatiin toteutettua.
”Pystymme pitämään edelleen kiinni siitä, että Suomessa on maidon, naudan- ja lampaanlihan osalta edelleen tuotantoon sidottu tuki.”
”Muutama vuosi sitten niin sanotun maatalouden terveystarkastuksen päätöksellä tuotantotukiyhteys katkaistiin yleisesti EU:ssa”, Anttila muistuttaa.
VILLE PORKOLA
Kuvat
Sirkka-Liisa Attilan mielestä Suomessa on mahdoton tilanne. ”Kukaan ei kanna huolta perusturvan varassa elävien eikä viljelijöiden toimeentulosta”, hän sanoo. Markku Vuorikari
*******************
S-L jätti mainitsematta, että vuodet 2008-10 ovat olleet EU-ajan huonoimmat maataloudellemme MTT:nkin mukaan.
S-L sai poistettua etelän viljalta viimeisetkin kansalliset tuet "torjuntavoitoillaan".