Viime keskiviikon MaasTullista:
***************************
MTK pohtii vaihtoehtoja nykyiselle organisaatiolle
MTK miettii
parhaillaan, miltä järjestön tulisi näyttää muutaman vuoden kuluttua. Esiin on nostettu maa-
taloustuottaja-
ja metsänomistajaliittojen yhdistäminen ja jopa liittojen yhdistäminen
keskusliittoon.
MTK:n valtuuskunta saa kevään kokouksessaan keskusteltavakseen MTK:n organisaatiorakenteen. Viime viikkoina sitä on mietitty myös maataloustuottaja- ja metsänomistajaliitoissa sekä tuottaja- ja metsänhoitoyhdistyksissä, kun ne ovat vastanneet MTK:n kyselyyn.
Organisaation pohdinta on osa MTK:n strategiatyötä.
Taustalla on MTK:n perinteisen viljelijäjäsenistön väheneminen. Se koettelee sekä järjestön vaikutusvaltaa että taloutta.
Lisäjäseniä on toivottu metsänomistajista. MTK:n varsinaisina jäseninä on toistaiseksi reilut 6 000 sellaista metsänomistajaa, jotka eivät ole myös viljelijöitä tai viljelijäperheen jäseniä. Parina viime vuotena metsäjäsenten määrä on kääntynyt lievään laskuun.
Metsänomistajat ovat kyllä jäseninä metsänhoitoyhdistyksissä, jotka ovat metsäomistajaliittojen yhdistysjäseniä. MTK:n varsinaisia henkilöjäseniä ovat kuitenkin vain ne, jotka ovat liittyneet tuottajayhdistykseen tai erikseen metsänomistajaliittoon.
Suoraan MTK:n organisaatioon metsänhoitoyhdistyksiä ei lueta, koska niiden toiminta perustuu omaan lakiinsa ja sen mukaiseen metsänhoitomaksuun.
MTK:n johtokunnan keskusteluissa sekä liittojen puheenjohtajien seminaarissa on korostettu, että organisaatio on alisteinen sille, miten järjestön halutaan toimivan: toiminta ja tavoitteet määrittävät sen, millainen organisaatio on paras niiden toteuttamiseen.
Asiaa valmistellut työryhmä on hahmotellut nykyiselle organisaatiolle kaksi vaihtoehtoa keskustelun pohjaksi.
Liittojen yhdistymisen mallissa maataloustuottajaliitot ja metsänomistajaliitot yhdistyisivät yhdeksi aluetason toimijaksi.
Kahden portaan mallissa liitot sulautuisivat keskusliittoon, jolla olisi sen jälkeen aluetoimistoja.
Kumpikaan malli ei sellaisenaan vaikuttaisi paikallistason yhdistyksiin.
Sekä nykyisen organisaation jatkamiseen että kumpaankin vaihtoehtoon sisältyy joka tapauksessa mietintä liittojen ja yhdistysten yhdistämisestä isommiksi kokonaisuuksiksi. Metsänomistajaliitoissa niin on jo tehtykin.
Kaikissa malleissa pohdittavaksi tulee, miten ja kuka käyttää valtaa järjestön päättävissä elimissä. Jos järjestöön liittyy uudenlaisia jäseniä, heille tulisi turvata myös vaikutusmahdollisuudet. Ja toisin päin: uusia jäseniä on vaikea saada, jos heille ei ole tarjottavana sekä palveluja että vaikutusmahdollisuuksia.
Liitoille ja yhdistyksille lähetetyn kehittämiskyselyn vastausaika umpeutui pääsiäisenä. Järjestöjohtaja Matti Voutilainen kehottaa kuitenkin mattimyöhäisiäkin vastaamaan heti, jotta vastaukset ehtivät mukaan, kun kyselyn tulokset esitetään valtuuskunnalle kahden viikon kuluttua.
HEIKKI VUORELA