Tietenkin on totta että sianlihantuotannon kannattavuus ei ole ihan sillä tasolla mitä pitäisi, mutta en kyllä ymmärrä sitä että lopetetaan sikatalous ja siirrytään vielä kannattamattomampaan viljanviljelyyn. Jos sikafarmarin muija pitää olla lääkäri mikäs se jauholakin muija sitten on.
MTT:n Jyrki Niemikin ennakoi äskettäin Maastullissa, että kun viljanhinta tulevaisuudessaa kohoaa, niin sikatalouden tulevaisuus on kiinni siitä, nouseko myös lihan hinta. Toisaalta, tämä Itämeren suojeluvouhotus alkaa kohta näkyä käytännössä kiristyvinä ympäristövaatimuksina, lannalle tulee todennäköisesti syyslevityskielto muille kuin perustettaville kasvustoille ja varmaan muitakin tiukennuksia tulee, lantaa ei saa levittää kalteville pelloille ja kaltevat pellot tulee täydelliseen viljelykieltoon, joten lannanlevitysala pienenee.
Ja kun tiedetään, että viljantuotannossa ja kulutuksessa eletään käytännössä kädestä suuhun, niin ne ajat, jolloin viljan hinta on nykyisissä pohjalukemissa, ovat hyvin pian ohitse.
Kun taas lihantuotanto on huonossa valossa ympäristö- ja ilmastonäkökohdista katsoen, tulevaisuus tulee olemaan viljantuotannossa, ei tuetussa bulkkisianlihantuotannossa, se on auringonlaskun ala, ainakin kalliiden kustannusten Suomessa. Jo nytkin lihan tuonti on kasvanut 15 % tämän vuoden aikana, siinä saa suomalainen sianlihan tuottaja tehdä kovasti hommiaa, että pärjää tuontilihalle. On mielestäni pelkästään fiksua luopua nyt sianlihan tuotannosta, kun siihen saa jopa tukea. Kun tuotetaan likaa lihaa, joudutaan se halvalla viemään ulkomaille.