Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
Vapaa sana / Vanhalla Volgalla Venäjän halki
Uusin viesti kirjoittanut jooseppi tänään kello 11:16
On olemassa kohtuullisen pätevä yleistavoite, itse kullekin: "Sinun pitää elää siten, että vanhainkodissa olet se, joka kertoo juttuja etkä pelkästään kuuntele". Omalta osaltani on hieman yrittänyt siihen suuntaan:

https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/ilmari/vanhalla-volgalla-venajan-halki/

Terveisin,
agronom/brigadir (70v)
Koneet, laitteet ja tekniikka / Vs: Rahtikuivauksen hinta?
Uusin viesti kirjoittanut Äärisosialisti tänään kello 10:34
Sen mitä tunnis polttoainetta + 20€ kiinteille?
Onko sukupuolella jotain väliä jossakin? Jos on, jollakin keinolla se pitää saada selville. Jos se ei selviä henkilötunnuksesta, pitää olla joku ylimääräinen rekisteri josta se selviää. Silloin tulee ongelmia tietojärjestelmissä.

Jos sukupuolitietoa ei tarvita, henkilötunnuksen loppuosan numero voisi olla pariton tai parillinen oli sukupuoli mikä tahansa. Mitään järjestelmää ei tarvitse muuttaa. Ainoastaan sukupuolimääritys pitää poistaa. Ja uudet tunnukset alkaen vuodesta joku, jolloin tämä uudistus starttaa. Vanhat olisi ennallaan.

Sitten järkevästi ajatellen, onko uudistuksessa mitään järkeä. Ei ole. Jos kaupan täti kysyy, että kun sun henkilötunnus on naisen tunnus ja olet miehen näköinen, voit sanoa että on vähän korjattu sukupuolta. Ongleman poistui. Jos jotain ongelmaa edes on ollut olemassa.

Eivät edes kaikki lukeneet lakimiehet tai ekonomitkaan puhumattakaan jostakin työnjohtajasta tai henkilöstöpäälliköstä tiedä tuota, että että numeron parillisuus tai parittomuus kertoo sukupuolen. Aika harvassa ovat ne henkilöt, jotka katsovat sukupuolen henkilötunnuksesta.


Todennäköisesti nyt asian tulee tietämään aika moni. Näin paljon se on kiinnostanut tähän asti.
Vapaa sana / Vs: Sukupuoleton tai sukupuolellinen? Siinä pulma.
Uusin viesti kirjoittanut JäyhäJököttäjä tänään kello 09:55
Eivät edes kaikki lukeneet lakimiehet tai ekonomitkaan puhumattakaan jostakin työnjohtajasta tai henkilöstöpäälliköstä tiedä tuota, että että numeron parillisuus tai parittomuus kertoo sukupuolen. Aika harvassa ovat ne henkilöt, jotka katsovat sukupuolen henkilötunnuksesta.
Vapaa sana / Vs: Sukupuoleton tai sukupuolellinen? Siinä pulma.
Uusin viesti kirjoittanut icefarmer tänään kello 09:09
rahakas uudistushan tuo on, ilman muuta liberaalit viherkokoomuslaiset tuon läpi ajaa ;D ;D ;D ;D ;D
Vapaa sana / Vs: Sukupuoleton tai sukupuolellinen? Siinä pulma.
Uusin viesti kirjoittanut JäyhäJököttäjä tänään kello 09:03
Milloin muuten on päätetty, että naisten henkilötunnus päättyy kirjaimeen ja miehen numeroon ? 1930-luvulla naisetkin saivat kokonaan numerollisia loppuosia.

Missään ei ole päätetty, että miehen hetu päättyy kirjaimeen ja naisen numeroon, koska sukupuolen osoittaa tätä viimeistä kirjainta tai numeroa edeltävä numero. Se on parillinen naisilla ja pariton miehillä. Itsellänikin on viimeinen numero ja aika pitkälti olen nainen, vaikka muutakin on vihjailtu, ja olen syntynyt 1930-luvun jälkeen tai sitten jotain on pahasti pielessä.

Sattui taannoin silmiini "henkilötunnusmaaottelu" jossa vertailtiin Suomen ja Ruotsin henkilötunnuksia. Ne ovat melkein samanlaiset mutta eivät ihan. Mutta Suomen tunnuksen rakenne on siis
PPKKVV-123T
jossa PPKKVV on syntymäaika (Ruotsin oli muistaakseni VVKKPP, se on atk-järjestelmissä parempi, tämä käytössä parempi), '-' on välimerkki oliko se 1800-luvulla syntyneillä '+' ja 1900-luvulla syntyneillä '-' ja mikäs se olikaan 2000-luvulla syntyneillä joku muu. Sitten 123 = järjestysnumero, joka ei ole päivän syntymäjärjestys vaan se järjestys, missä henkilä on ilmoitettu järjestelmään. Luku on naisilla parillinen ja miehillä pariton, '000' ja '001' eivät ole käytössä, en nyt muista mistä syystä. Sarja 900-999 on varattu "erikoistapauksille" jotain väliaikaista tunnusta ulkomaalaisen verotusta varten tms. Viimeinen merkki on ns tarkistusmerkki, määräytyy edellisten merkkien perusteella. Sillä voidana tarkistaa että henkilötunnus on annettu oikein. Jos viimeinen merkki ei täsmää edellisten kanssa, joko viimeinen merkki tai joku edellisistä on pielessä. Estetään tahattomat virheet.

Saan päänsärkyä jos hiukankin mietin, miten iso remontti olisi muuttaa henkilötunnuksen muotoa. Se on kaikkialla. pankit, vakuutusyhtiöt, verottaja, kela, Telia. Elisa, DNA, ihan kaikki missä halutaan varmasti tietää se, että asiakas on se joka sanoo olevansa. Sen avulla liitetään tietoja toisiinsa jne jne. Tuon muodon muuttaminen olisi massiivinen tietojärjestelmäoperaatio. Lisäksi kaikki passit, ajokortit jne jne menisivät uusiksi. Kaikki nykyiset tunnistusjärjestelmät yms yms.

Siinä maaottelussa todettiin,. että Suomen tunnus oli hyvin kestänyt aikaa. Ei silloin alkuun mietitty 2000-lukua tai Y2K-ongelmia (kuka muistaa?) mutta sen verran toimiva on ollut, että on kestänyt hyvin aikaa. Yllättävän hyvin itse asiassa. Kyllä se tämänkin kestäisi. Ihan yksinkertaisin olisi luopua siitä, että parillinen numero=naaras ja pariton numero=uros. Silloin täytyisi muuttaa vain ne tietojärjestelmät ja ohjelmat, jotka tuosta tunnuksesta päättelevät sukupuolen. Niitä ei ole mahdotonta määrää ja muutos olisi melko yksinkertainen lisäämällä kenttä "Sukupuoli" järjestelmiin. Päästäisiin melko helpolla. Toinen vaihtoehto olisi myös mutta se edelleen paljastaisi sukupuolen. En pääse väestötietojärjestelmään, mutta oletan viimeaikaisten syntyvyystilastojen että melkoista utopiaa olisi, että tarvittaisiin tuota numeroavaruutta 800-899. Sen voisi ottaa tällaisten numerosarjaksi. Mutta omat haasteensa siinäkin, tunnus kun vaihtuisi jossakin ikävaiheessa. Tämä oli yksi juttu, missä ruotsalainen tunnusjärjestelmä hävisi, siellä tunnus vaihtuu.
Vapaa sana / Vs: Sukupuoleton tai sukupuolellinen? Siinä pulma.
Uusin viesti kirjoittanut icefarmer tänään kello 08:42
Saksankielisessä maailmassa on erittäin tärkeätä mainita erikseen sekä nainen että mies, myös silloin, kun puhutaan ammateista. Millaisesta kivenkolosta tämä sukupuolettomuusajattelu on kaivettu ihmisten ilmoille ? Eihän siinä ole juurikaan järkeä. Milloin muuten on päätetty, että naisten henkilötunnus päättyy kirjaimeen ja miehen numeroon ? 1930-luvulla naisetkin saivat kokonaan numerollisia loppuosia.

About joka tuhannes porsas on jollain tavalla epämuodostunut, mm. tyttöporsaalla on pimpin lisäksi kivekset. Pitääkö muut porsaat naamioida sukupuolettomiksi, jotta tämä yksi tuntisi olevansa jotain muuta kuin on ?
Missään ei ole päätetty, että miehen hetu päättyy kirjaimeen ja naisen numeroon, koska sukupuolen osoittaa tätä viimeistä kirjainta tai numeroa edeltävä numero. Se on parillinen naisilla ja pariton miehillä. Itsellänikin on viimeinen numero ja aika pitkälti olen nainen, vaikka muutakin on vihjailtu, ja olen syntynyt 1930-luvun jälkeen tai sitten jotain on pahasti pielessä.
wikissä on hyvä ja avaava juttu miten tuo tunnus muodostuu :-\ :-\ :-\ :-\ :-\

mutta mehän muistame  kun sepe ja valtteri jo pohti kosken laidalla lammasmetsällä  näitä saksan kielen monimutkaisuuksia, esimerkiksi sitä onko kastelukannu uros vai naaraspuolinen vai ehkä neutri.

ajatelkaapa mikä nöyryytys jos mopomiehen mopokin on homo, siinähän menee uskottavuus aivan täysin liivimiehiltä :o :o :o :o :o
Vapaa sana / Vs: eemeli, oppositiopuolue kokoomus ja bresitentti niinistö
Uusin viesti kirjoittanut icefarmer tänään kello 08:37
tuota.   kun luin tuon salen puheen kirjutuksen lehestä ni, tulipa mieleen että mihkä tästä sit pitäis lähiä?   kun kuulun tuohon vossiilien luokkaan.   ainakii moni tiine sanoo moista kun alan hurista nuista vanhoista ajoista..     ja eihän tuo sale itekään mikään teini enää ole.     ja mihkä sitten suomi laitetaan ku koko ajan vaan vanhenee porukka joka vuos?
tokko sinä usko kun sepe ja sorkkis sinulle vakuuttaa että kaupunkien torien laidoilta suomi elätetään :o :o :o :o
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 20
Uusin viesti kirjoittanut Rakkine tänään kello 08:29
SKN:n kanssa sama tilanne vettä vasta heinäkuussa ja sadot 1000-2000 kg/ha, härkäpavun korjasin kesantosilppurilla
Tää se on jännä homma. Mainostettuna kuivana vuonna 2018 ekat ja ainoat sateet juhannusviikolla. En muista millejä mut olisko ollu joku 10mm. Satoa tuli ohrasta 4500kg/ha ja vehnästä 4000kg/ha. Nämä tavanomaisia. SV1 kaurasta 3000 kg/ha.

Tämän vuoden sadot olikin jo ylhäällä. On se kumma kun tykkään kuivasta vuodesta...
Täytyy olla hikeviä maita, että kestää kuivuuden. Kuivuuttakin on niin monenlaista, lisäksi on nämä helteet, jotka tuperruttavat kasveja. Tämän vuoden kesäkuu on ennätys urallani. Helteisiä ja liian kuivia jaksoja on yleisesti toukojen päälle ja kesäkuun alussa, mutta tämä ylitti kasvien sietokynnyksen pahasti.
Ei ole hikeäviä maita. Vehnät oli kaikki suorakylvetty. Osa ohrista kevytmuokattu syksyllä ja osa kynnetty. Kauroista sama homma osa kynnetty osa kevytmuokattu. En nyt ole ihan varma, mutta näin muistaakseni. Se pelto ainakin meillä kestää yllättävän paljon kun ei sitä turhaan keväällä ronkita montaa kertaa.

Se on totta et tänä vuonna kesäkuun lopun helteet olivat kovemmat kuin 2018 vuonna, mut väitän et meillä oli vielä kesäkuun lopulla ihan hyvät kasvustot helteistä huolimatta. Heinäkuun sateet sen sadon vei.

Ihan uteliaisuudesta kysyn, et mitenkä tuo suorakylvö toimii luomussa? Kun ei rikkoja voi kemikaaleilla torjua. Onko siemenpankki saatu aiempina vuosina köyhäksi?
Kasvintuotanto / Vs: Salaojasuunnitelma?
Uusin viesti kirjoittanut lypsyukko tänään kello 08:22
Oon yhden 7ha:n ojituksen itte toteuttanut. Suurin virhe tuli siinä, että tuli käytettyä roo agrian suunnittelijaa. Tai osa virheestä oli puisessa rapamaassa, mutta kyllä suunnittelija sen tiesi kuten aurakone ojituksenkin. Mahdollisimmat pitkät imut pienellä kaadolla vs. urakoijan ajatus lyhyistä ja reilusti viettävistä. No nyt on 200m pitkät ,joista toimii ehkä ensimmäiset 40-50m. No onneksi kesät on muuttuneet kuiviksi. Moni muukin on manannut samaa asiaa. Tosin larvathan voi ojia aina uudestaan (ihanan halpaa).
Sivuja:: [1] 2 3 ... 10