Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 148

Viestit - wolfheartscry

Ei tämä energian ja muiden luonnovarojen säästäminen nyt luomun yksinoikeus ole. Ihan jokaisessa tuotantomuodossa on syytä miettiä, miten vähemmällä voisi saada enemmän. Sitä kai se bisnes ylipäätään on. Vähän joka kohdassa pitää vaan etsiä säästökohteita ja tehostamisia. Väärässä kohdassa ei tietenkään pidä säästää.
Nettipankista kun katsoo omaa työmotivaatiosaraketta, niin mukavasti on huvennut. Pankinjohtajakin alkaa olla jo hiukan huolissaan. Halvoilla marginaaleilla ja ilman negatiivisen viitekoron lausetta kokonaiskorot ovat niin halvat, ettei noita lainoja kannattaisi edes tällä hetkellä maksaa pois. Olen pankin kannalta asiakkaana huonoimmasta päästä. Hiekkaa en tosin kanna eteiseen, kun en käy konttorissa.

Fiilikset on ihan ok. Suurin osa vasikoista lähti loppukasvattajalle. Pitää vielä vähän analysoida tuloksia, mutta ihan siedettävältä näyttää. Siitossonniehdokkaat odottelevat vielä kyytiä jonkun aikaa. Hinta on tietysti pihvivasikan osalta liian matala. Yksi syyspoikiva on vielä poikimatta.

Ajelin tässä syksyllä eräällä koeajotraktorilla. Mukavahan tuo oli uudella koneella ajaa. Hinta vaan on jotenkin käsittämätön. Vajaassa parissa kymmenessä vuodessa hinta on lähes tuplaantunut saman kokoluokan koneella. Ei ole tulopuoli oikein pysynyt perässä. Paljon on pitänyt tehostaa ja vielä pitäisi. Tuntuu jotenkin jo liian vaikealta saada hirivittäviä säästöjä tai tulonlisäyksiä aikaiseksi. Toki aina jotain pientä. Tälleen keski-ikäisenä miettii, että jaksaako tätä eläkkeelle asti vai tekisikö jotain muuta. Navetta ja karja ovat sen verran hyvät, että kannattaisi vielä jatkaa ainakin kymmenen vuotta, mutta sitten ei saata enää päästä "oikeisiin" töihin.

Kyyti on kokonaisuutena kylmää maataloudelle, mutta kai tässä joku vielä pärjää. Isolla velkavivulla toimivilla pitää kyllä olla hyvät hermot. Tai tietysti jos on riittävän iso velka, niin ei kai sitten ole enää niin väliä. Pankki tai teurastamo ei hevin laske kaatumaan. Oma päätösvalta vaan voi olla rajallisempi silloin.
En ymmärrä maidontuotannosta juuri mitään, mutta eikös hinta ole kuitenkin eu:n parhaimmistoa. Ei se tietysti kokonaan Valion ansiota ole, mutta ei kyseinen firma ihan merkityksetönkään liene.
Jätetäänköhän joidenkin tuottajien navetta vaan kylmästi tyhjäksi, vai yritetäänkö pula jakaa jotenkin tasapuolisesti. Okohan etulinjan kansikuva pojat tässä jakamassa kurjuutta?

Eturivin kansikuvapoika tuossa naapurikylällä laittaa uutta kasvattamoa pystyyn, eppäillä soppii ettei ole kurjuuden kanssa niin tasapuolinen kuin takarivin kollegansa.

Ei voi olla ! Minkä värinen teurastamon viiri katolla on, vai peräti rantaruotsalaisten?

Punainen.  :-X
Olisko jopa valta-aseman väärinkäyttöä tai jotain siihen viittaavaa mahdollista havaita.

Mutta asiaan. Juttelin tuossa joku aika sitten jalostuneuvojan kanssa just tästä emojen kanssa puljaamisesta. Tuumasin, että ei moni loppuasvattaja halua sotkea käsiään poi'itushommissa, saati keskeyttää yöunensa moisen takia. Nujuta hiukan pöljien vasikoiden kanssa opettamalla vasikka utareelle tai lypsämällä käsin pulloon ternimaitoa ja juottaa sitten vasikalle. Liian työlästä. Jalostuneuvoja sanoi, että oli jollekin loppukasvattajelle sanonut, että ota emoja. Tyyppi oli tarttunut neuvoon ja todennut myöhemmin, että ei ollu ihan niin helppoa ja vasikatkaan ei olleet niin hyviä kuin oli ajatellut.

Joku talvi sanoin erässä tilaisuudessa erään ison teurastamon johtajalle, että vasikoita saisi euroilla helpoiten eikä noilla kaikenmaailman hankkeilla. Kannettu vesi ei kaivossa pysy. Jos tuotanto ei ole oikeasti kannattavaa, niin ei se millään hankkeilla nouse. Teurastamoilla on vaan intressi saada uusia tuottajia velkanaruun ja sillä tavoin sitouttaa tiukemmin.

Toisessa tilaisuudessa toisen ison edustaja kehui, kuinka paljon on tullut uusia kasvattajia ja kasvatuspaikkoja. Kysyin, että paljonko on nettolisäys eli moniko lopettaa tuotannon. Joutui myöntämään, että todellinen lisäys ei ollu kummoinen. Totesin siihen vielä, että osa siitäkin lisäyksestä tulee niiltä lopettavilta lypsytiloilta, jotka pitävät emoja pienen siirtymäkauden ennen eläköitymistä, joten pitkäaikaista riemua ei ole niistäkään. Eipä kiistänyt sitäkään väitettä.

En ole vielä saanut selvyyttä, nouseeko pihvivasikan hinta tälle syksylle, mutta tuskin mitään dramaattista nousua on luvassa tilanteen vakavuuteen nähden. Se ei lehmämäärä nouse kummoisesti, jos ei tule selvää signaalia selvästi paremmasta hinnasta. Ja ennen kuin kasvaneen lehmämäärän vasikat ovat loppukasvattajilla, niin paljon on ehtinyt olla navetoita vajaatäytöllä. En osaa sanoa, onko vähävelkainen vai ylivelkaantunut tila pahimmassa tilanteessa. Annetaanko velkaisten kaatua vai velattomien lopettaa?
Eikös tuo ole ihan normaalia liiketoimintaa, että haetaan uusia yhteistyökumppaneita, jos entisen kanssa ei suju. Sekin on sitä muutosherkkyyttä.
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 20
: 30.09.20 - klo:13:52
Ei nyt ihan kuulu tän otsikon alle, mutta vastaan silti. Laitumen merkitys on omalla tilalla hyvin paljon suurempi kuin viljasadon. Kesäkuu oli kuuma ja kuiva. Sato vanheni nopeasti ja normaalia isompi osa laitumista ajettiin rehuksi. Kuivuus kuitenkin hidasti sekä paalattujen että laidunnettujen lohkojen kasvuunlähtöä, joten seuraava satokin myöhästyi ja laidunkierto meni sekaisin. Lisäksi piti turvautua parille porukalle lisäruokintaan. Nuoremmat hiehot ovat olleet koko kesän samalla lohkolla ja lisäksi syötetty paalirehua. Säilörehu nyt onneksi riittää, mutta ylimääräistä työtä tullut melkoisesti lisää ja toisaalta laitumien satotaso jäi normaalista. Loppukesä onneksi paikkasi hiukan, mutta nurmenkasvu tietysti hidastuu loppukesää kohti. Tänäki kesänä on ollut se noin kaks ja puol sataa eläintä laitumella seitsemässä eri porukassa, niin oma hommansa tulee noista muutoksista. Pyöritän siten tilaa, että itseni lisäksi eläkeläisapu (lähinnä peltotöissä ja vastaavissa) ja yksi apumies kesäaikaan (n. 100-150 h vuodessa). Lisäksi ostan maksullista konetyötä kohtuullisella summalla.
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 20
: 28.09.20 - klo:23:08
Pari sampoa kävi viime tiistaina kiskaisemassa mun Melius-ohrat kärryyn ja keskiviikkoaamuna tubettaja tuli murskaamaan jyvät. Ei siinä pientilallisen sadonkorjuussa kauaa mennyt. valistunut arvaus kuivaksi muutetulle sadolle on 5300 kg/ha. Puintikosteus 21-23 % livahti jo hiukan liian kuivaksi murskesäilöntää ajatellen, mutta kun ei ole omaa kalustoa ja peltoakin piti vähän kuivatella monsuunien jäljiltä, niin joutuu sit hiukan tinkimään. Ihmeen hyvin sai lopulta puitua ja heinäkin jäi suht ehjäksi. Kuivuus/kuumuus rokotti hl-painoa ja jyvälukua tähkässä, mutta pitää olla tyytyväinen tähänkin. Isompi harmi tuli tän kesän laidunnuksessa.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 11.09.20 - klo:08:56
58 milliä vuorokauteen. 93 milliä sunnnuntai-iltapäivästä laskien.  :)
Tainnu samat sateet sattua sullekin. Satakunta milliä on tullu tällä viikolla. Piti nostaa lehmät ylemmäksi syömään, kun notkopellolla alkoi mammoilla varpaat kastumaan ja heinä sen verran lyhyttä, ettei latvat näy tulvan alta.
Maitorotusista hyvä että saat satasen....

Kyllä maitorotuisista ternisonneista yli 200€ alv0 on lähiaikoina saanut, toki HK:lla on siinä 40€ kausihintaa mukana, joka poistuu syyskuun puolivälissä. Iso liharisteytysterni voi tuoda 350€.

Toki pääpointti on siinä että lehmä lypsää noin 4000 eurolla (ilman tukia) maitoa vuodessa, vasikkatilit on  aika toissijainen.

Onko tuo ihan vähäpätöinen lisä, jos lypsikin maidon liikevaihto nousee melkein kymmenen prosenttia, jollain liharoturisteytyksellä. Varsinkin, kun vertaa, ettei sitä terniä tarttee koko vuotta navetassa pyöritellä. ja lehmä pitää joka tapauksessa tiineyttää. Varmaan kannattaa hiukan kiinnittää huomiota keskipoikimakertoihin ja sitä kautta tarvittavaan uudistuseläinmäärään, jotta sitä tartteis mahdollisimman vähän ja loput sitten blondilla/limousinella tiineeksi. Kyllä tuolla jotain palkanlisää pitäisi saada.
Maidon hinnassa laskupainetta ja vasikat vähenee, eikä taida puunhinnan nousukaan pelastaa, joten voihan ne likvit vähän heittää. Nämä siis kuulopuheita, ei omakohtaista tietoa.
Ei yhtäkään yksittäistä tilaa välttämättä "tarvita", vaikka olisi 25 robottia.

Enkä tosiaan puhu mistään korona-ajasta vaan laajemmista trendeistä kuten kasvipohjaiset korvaavat tuotteet, ilmastonmuutos jne.

Ja pelto voi silti suomessa olla yhtä arvokasta tai arvokkaampaakin kuin nyt 15 vuoden päästä eli turha sinänsä nyt on pistää tilaa myyntiin. Ja juuri nyt maidosta saa vielä siedettävän hinnankin.

Harvalla on työnsä takana ajatus koko ajan että mikä on nyt ja tulevaisuuden maidon tarve. Itellä on niin yksinkertainen asia kuin olisi työpaikka siihen saakka kunnes voi eläkkeelle siirtyä, ei mistään sen isommasta asiasta. Mielestäni ihmisellä on oikeus valita työnsä eikä tarvitse koko ajan olla  ajan tasalla asioista. Toki sellainen itsekkyys että ei huomioi ollenkaan muuttuvaa toimintaympäristöä kun suunnittelee laajennuksia.

En ihan ymmärtänyt tuota Rusinan kommenttia oikeudesta valita työnsä ja tarpeesta olla olematta ajan tasalla. Tai olla huomioimatta muuttuvaa toimintaympäristöä.

Kyllä pitää olla koko ajan ajan tasalla ja mieluummin hiukan edelläkin. Eihän nyt hitto vie voi miljoonaluokan investointeja tehdä vain sillä perusteella, että on oikeus tehdä sitä työtä, mitä haluaa. Saati jos ei perusta investointipäätöstä mihinkään järjellisiin tulevaisuuden skenaarioihin.

Antti-X:lle pisteet hyvistä kommenteista tähän ketjuun. Joskus ollaan samaa mieltä asioista.

Sen verran emolehmäasiaa tähän ketjuun, että tuli viime viikonloppuna vietettyä uuden murun kanssa Limousin Metal Festivalia. Artisteina olivat Ensiferum, King Diamond, Nightwish, Powerwolf, Sabaton ja Wintersun. Oli sen verran tajunnan räjäyttävä kokemus, että suosittelen muillekin korona-kesään omia takapihafestareita.
Hiukan hankala on ritiläpalkilta aloittaa suoramyyntiä, kun ei jää kuin hinta kilpailuvaltiksi. En tosin tiedä, mutta luulen, että aika moni naudanlihan suoramyyjä on emotilallinen, jolloin eläimet laiduntavat ja ovat kuivitetuissa kylmäpihatoissa ja mahdollisesti ulkoilevat talvellakin. Aika moni tietää mun lehmät, mutta ei mua. Lehmät kun ovat usein tienvarsilaitumella.

Ei suoramyyntitilan tarttee olla ison taajaman vieressä. Kauppaa voi nykypäivänä käydä hyvin monin eri tavoin. Jokaisen vain täytyy löytää oma tapansa toimia ja omalle konseptille sopivat asiakkaat.
Hölmöä on uskoa kaikkea, mitä teurastamot tai meijerit lupaavat. Pikkuisen olisi hyvä ajatella omillakin aivoilla. Melkein joka maajussi-jutussa nk. ammattilehdissä kyseinen haastateltava viljelijä uskoo, osa jopa toivoo. Ei nämä ole uskonasioita. Edelleen liian monella on uskonto liian hyvä ja numerotieto liian huono tähän ammattiin.
Aika aneemisilta näyttää omat säilörehu- ja laidunkasvustot. Lämmin sade jäi tulematta tälle keväälle. Mammat penikoineen pitäis saada laitumelle, mutta joutuu hiukan odottelemaan.
Maidontuotanto ja lihanaudat / Vs: HK Scan
: 31.05.20 - klo:09:27
Olen ennenkin sitä sanonut, että kukahan kohta maksaa noi määrälisät isoille tiloille, kun kohta ei enää ole pieniä, joilta sen voi kerätä. Ja on siinä melkoinen kate-etu jos puoli euroa alkaa olla tilityshinnan ero. Ei ihme, että isot loppukasvattajat haalii kalliilla kaikki pellot ja ostelevat ajosilppurit sun muut kalliit koneet. Mielenkiintoista on myös nähdä, kuka saa hupenevat vasikat. Iso A ilmoitti jossain tiedotteessa, että jaetaan tasaisesti, mutta kuka uskoo joulupukkiin. Kyllä ne muilla perusteilla jaetaan.
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 148