Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 148

Viestit - wolfheartscry

Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 01.07.23 - klo:16:24
Reilun viikon aikan tullut vähintään satamilliä vettä riippuen lohkon sijainnista, kun kuurot osuvat eri lohkoille. Viime yönä tuli 10mm hetkessä ja yhteensä 24 mm. Sijainti Kuopion koillisella esikaupunkialueella.
Aika helppoja maaleja nuo piharusakot. Röyhkeimmät olen ampunu navetan pöydälle.
Joskus oli sellainen tulkinta, että jos tekee vaan yhdelle tomijalle tuota laskutustyötä (siis henkilötyölaskutusta), niin tulkitaan työnantajamaksujen kiertämiseksi tjsp. eli voi tulla seuraamuksia, jos jossain tilanteessa tulee esille. Ratkeaa tietysti siten, että tekee laskutustyötä vähintään kahdelle. Määrällä ei kai sitten ole väliä, jos toiselle tekee vain hyvin vähän. Kannattaa varmaan vähän selvittää, niin ei tule yllätyksiä.
Laskelmien teko on ihan yhtä tyhjän kanssa tässä hetkessä, kun uudet tuetkin on vielä tilatasolla pimennossa ja yleinen turbulenssi on melkoinen. Pankit ovat äärimmäisen varovaisia, luulisin. Myös uuden yrittäjän kannattaa olla varuillaan nyt.
On tullu käytettyä turvavyötä kakstuhattaluvun alkuvuosista alkaen. Sen voi asentaa usein vanhempaankin istuimeen eli ei tarvii aina kalustoa uusia oman turvallisuuden takia. -95 on vanhin kone, johon se on jälkiasennettu. Sitä en tiedä, käyttääkö muut kyseisillä koneilla ajavat.
Mulle sanottiin valvonnan yhteydessä muutama vuosi sitten, että yksi kokonaan merkitön eläin saa olla ilman saktiota ja oliko se 10 vai 20% yhdellä merkillä. Voi olla, että oon ymmärtänyt väärin, mutta tällainen mielikuva jäi silloin. Repalekorvassa ei tarvii olla merkkiä, mutta merkki pitää olla tilalla näyttää valvonnan yhteydessä. Repalekorvasta tulee kuitenkin merkintä pöytäkirjaan puutteelliisesta merkinnästä. Joskus miettinyt, että näkyykö nämä omatkin repalekorvat näissä uutisotsikoissa, että 70 prosetilla tiloista puutteita merkinnöissä.

Luulis isojen mullinkasvattajien pärjäävän, kun saavat paremman lihanhinnankin kuin pientilallinen. Pihvivasikan ja poistolehmän hinta on noussut murto-osan siitä, mitä teurassonnien ja -hiehojen. Emotilalliset taitaa pudota väliin tässä leikissä.
Kasvintuotanto / Vs: Pysyvä nurmi
: 16.09.22 - klo:09:33
Taisi olla myös niin, että nurmi ei saisi tuhoutua edes esimerkiksi juomapaikkojen tms. ympäriltä, mitä käytännössä ainakin naudoilla laiduntaessa tapahtuu. Ei ole kokemusta vielä, että mitä siitä seuraa. Tai siis paljonko tulee euromääräistä penaltia?
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 13.09.22 - klo:18:54
Lannan levityksen ja kuljetuksen kulu nousee aika nopeasti jos matka kasvaa, että vaikka apupaska kallista niin voi silti jäädä halvemmaksi kuin lannan kuljettaminen kauas. Laskea tietysti kannattaa.

Lanta on hankala tuote kuljetella. Lietepuolella jos on mahdollista pistää se säiliörekan kyytiin niin kulkee kohtuuhinnalla vähän kauemmaksikin, jonkun 4000 - 7000 m³ ajaminen vähänkään etäämmälle traksalla+levittimellä on kyllä aivan turhaa puuhaa ja rengaskuluineen kaikkineen varmasti hintavin vaihtoehto. Perillä pitää vaan olla joku puskurivälivarasto mihin puretaan, ja josta levitin saa imaistua satseja ja auto lähteä hakemaan seuraavaa. Levitin saa pysyä pelloilla eikä siinä tarvitse olla mahdottoman kokoista kuormaa päällä. Pihojen lastauspaikat, omat tiet pitää olla sellaisia että rekka pääsee vaikeuksitta. Tuollaista siirrettävään puskurikonttiin perustuvaa lieterallia olen sivusta seurannut.

Vetoletkulevitys pellolla tietysti hieno juttu siellä missä sellainen on satavilla ja muutenkin mahdollista.

Kuivalanta ja vastaavat muut jakeet ovat hankalampia, uudelleen kuormailu on paljon työläämpää ja vaatii pellolle ylimääräisen vehkeen. Saisihan sitäkin jossain kasettiyhdistelmässä jonkun verran kyllä kelkottua.

Kuivalannassa on se hyvä puoli, että paluukuormaan voi laittaa paaleja. Maataloudessa aika harvoin saa ajella meno-paluukuormilla. Vaikka paalikuorma ei ole kovin iso (tässä tapauksessa saa takaluukusta 4kpl 160 cm paalia ilman sitomista kyytiin), niin paalikasa vaan hupenee pellon reunasta ja lantakasa vastaavasti kasvaa pellolla.
Yara lopetti ammoniakin myymisen maajusseille joskus 2000-luvun loppupuolella muistaakseni. Jäi säiliö tarpeettomaksi. Hyvä ja edullinen tapa säilöä (heinäisiä)olkia. Ja hyvin ne kelpasi.

Keskiviikon kauppalehdessa oli juttu raahelaisesta nopeasti lähes tyhjästä isoksi kasvaneesta mullitilasta, joka nyt oli kusessa nousseiden kustannusten kanssa. Koronnousu oli vielä unohtunut kustannusnousulistalta, mutta eiköhän sekin asia tule konkreetiksi seuraavien korontarkistuspäivien jälkeen.  Velkavipu ja liian nopea laajentuminen iskevät nyt kysille aika lujaa. Paljon on ollu ihastelevia ja kritiikittömiä juttuja ko. tilasta, mutta nyt karu totuus valkenee. MTK:n Marttila vielä samalla sivulla eri artikkelissa kommentoi, että tulevasta talvesta ei selvitä. Mä kyllä meinasin selvitä, vaikka vauhti tosiaan kiihtyy. Joskus ois hyvä osata jarrutellakin.
Mikähän Sirkun tilan tekee kannattamattomaksi. Noist anumeroista päätelleen omaa peltoa on paljon Eli onko niistä velkaa sitten isosti. Peltovelka on vähän petollinen, kun pellonostosta ei tule poistoja ja velka on sitten lyhennettävä verojen jälkeisellä rahalla eli omalla nettopalkalla. Jos omat pellot on velattomia, niin luulisi homman olevan kannattavaa, kun ei ole vuokria eikä lyhennyksia. Mikä siinä mättää? Onko ulkopuolisin silmin katsottu tuotantoa ja muuta toimintaa kriittisesti? Joskus oma elintaso on syypää eli eletään leveämmin kuin mihin olisi oikeasti vara. Näitäkin tapauksia tuntuu olevan. Maatilan rahat ei ole omia, vaikka toiminimimaatilalla juridisesti näin taitaa olla.

Navetalla ei ole ainakaan noiden huutokauppasivustojen mukaan juuri mitää arvoa, ellei siellä ole tuotantoa. Verhoseinäpihatosta ei ei ihan halvalla saa eristettyä hallia ja kohta näitä halleja on myynnissä vähän joka puolella eli on ostajan markkinat. Sijainti ja joskus hyvä tuuri ratkaisevat lopullisen arvon. Hyvän ison tien varrella voisi kelvata johonkin rahtiliikenteen etävarastoksikin, kun vaan tontti mahdollistaa jättirekkojenkin liikennöinnin.

Itekin miettinyt karjanpidon lopettamista vaihtoehtona, mutta sitä ei voi kyllä kerralla tehdä, jos ei halua verottajan vievän vähintään puolta. Varmasti useamman vuoden hyvin suunniteltu projekti se olisi joka tapauksessa. Pellot hömpälle ja vähän jotain työtä tilan ulkopuolella, niin kaipa sitä pärjäisi. Sirkulle joka tapauksessa tsemppiä projektiin ja harkintaa joka kantilta mielellään ulkopuolisen osaajan avustuksella.
Kyllä mtkssa ja osuuskunnissa jyllää joojoo-miesten ja naisten armeija. Omaan taskuun pelataan ihan sumeilematta, kun on päästy sopivaan asemaan. Kuka hullu sitä omaa tienestiään ihan helpolla alkaa sahaamaan ja olemaan eri mieltä. Sellainen kaveri aika äkkiä savustetaan pihalle. On vähän sama systeemi kuin putinlandiassa. Ainoa ero, että ketään ei vielä tapeta. Pitäisi olla pakollinen rotaatio noissa paikoissa ja sen jälkeen tietty aika, ettei pääse päättämään.
Tekis mieli myydä lannoitteet, varasto adbluet sun muut pois. Emotkin minimiin tai pois, vähintään syyspoikivat teuraaksi ja alkaa hömppäheinän tuottajaksi. Niittelis vaan virka-aikana heinät tonttiin, ei tarvii sääennusteista ja tuotantopanoshinnoista paljoa stressata. Tuki tulee parilla rastilla ja vähällä panostuksella. Loppuajan koittais olla jossain palkkatyössä. Pääsis elämään jälleen ihmisen elämää.
En itse laittais pieniä lapsia polkupyörän turvaistuimeen kiinni, kun ei pääse yhtään joustamaan eikä varomaan pystysuuntaisia iskuja, joten on pieni selkä melkoisessa vaarassa. Ihan pienimmillä on niska vaarassa, jos tulee äkkipysäys naama menosuuntaan.
Kotieläintuotanto pitäisi syynätä uudestaan. Tehdäänkö Suomessa jotain väärin? Tuotetaanko tappiolla korkeilla kustannuksilla, ainakin meijerit ja teurastamot tykkää kun jostain vaan tulee halvalla litroja ja kiloja.
Siinä mielessä tehdään ainakin väärin et laskutaito on melko olematon.


Uudessa mönkijäviestissä oli esitelty alansa ammattilainen, joka sanoi, että uskonto 10 ja matikka 4. Sillä mennään. Tjsp.
Pakkaskelit jatkuu maanantain Kauppalehden protestilistalla. Verottajalla on aika monelta maajussilta saamisia. Jotenkin on sellainen kuva, että verottaja ei ole ihan hätäisin perimään, jos edes yrittää sopia ja maksaa sen mukaan.
Sivuja: [1] 2 3 ... 148