Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3

Viestit - Kanttura

entäs tuo fosfori sitten kanssa?   jos kerran on puute seleenistä niin miten net muut sitten?   itellä yks lehmä syö raision kivennäistä ( pihattomelli) ihan oikein annoksina.    olen antannu melkein niin paljon kuin syö, mikä lie puutoksena.  muuten saavat kivennäiset jokainen ja vitamiinit 2/vko ja muilla ei tuollaista himoa.
Fosfori on tärkeä toki! Ja magnesium, jodi, mangaani mm. Onko tämä kivennäisiä ahmiva lehmä iäkäs? Meidän ell sanoi, että vanhemmilla eläimillä ei kivennäiset ja vitamiinit imeydy niin hyvin kuin nuoremmilla kanssasisarilla. Tämä koskee myös ihmisiä ;). Eikös pihattomelli ole makukivennäinen....lehmä voi ahmia sitä vain maun vuoksi ja silloin on toki yliannostuksen mahdollisuus.
Otin tässä tankkimaidosta seleenipitoisuuden näyteen ja tulos oli 14. onko se liian alhainen?
Suoraan kysymykseen suora vastaus....liian alhainen. 20 on ihan minimiarvo...sekään ei ole riittävä. Movetin sivuilla seleenin viitearvo menee 80 saakka. Jos tulos näyttää jotain 40-50 niin voi olla tyytyväinen.

Seleeninpuutteella on lukuisia vaikutuksia ja lehmien lisääntyneet utaretulehdukset on yksi. Vastustuskyky alenee. Jälkeisten kiinni jääminen kuuluu myös oireisiin...lisäksi sorkkien aristusta, lihasköyhyyttä. Oma tilani on kärsinyt tästä vaivasta, kun siirryttiin luomuun jokunen vuosi sitten. Seleenin antoa lisäsin, mutta en riittävästi. Mutta nyt viime aikoina on ollut kohdillaan. Asia on varmistettu säännöllisillä maitonäytteillä. Vilomixin E-seleeni 6000 on hyvä aine. Seleeni 100% orgaanisessa muodossa eli imeytyy todella hyvin. Lisäksi maittava, melassoitu tuote muromuodossa
Jos eläin on oikeasti emolehmä eli poikii säännöllisesti niin se on emolehmä. Jos eläin kasvatetaan lihaksi, oli sitten naaras- tai urospuolinen on käyttö lihantuotanto. Siitossonni on kohdassa "jalostus". Näin on ollut jo iät ja ajat...ei tässä ole yhtään mitään ihmeellistä.  ;)
jepjep. vasikka nyt reilun viikon ikänen ja ei vaan ime edelleenkään, mutta eipä osaa edes ämpäristä juoda.  kuten on moni aiemmin tehnyt kun ei tuttia ole hyväksymyt.  muuten virkeä ja jopa jauhoja hieman natustelee...   on se vaan surkeeta juottaa ns. pakolla.  seinän varteen ja pää ylös ja sitten tuolla pullolla tunkien suuhun tutin.   hyvin tuntuu juovan eikä enää vetele keuhkoon mutta mutta... jotain on kyllä pielessä.   ja jo viikon päästä pitäis lähtee eteenpäin...
Voi voi :'(. Ei kai tullut keuhkokuumetta jos kerran maitoa keuhkoihin veti...se on kyllä kuolemaksi.
huomenna on parsa hakia jotain... on se vaan ihme että vasikka nielee mutta ei ime!   jo kolmas päivä lähöllä...    alkaa jo pikksen hepasta.   mikä lie vikana kun jo toinen huonojuontinen...
Niin tai näin niin oireet viittaavat seleeninpuutokseen. Tommosia oon nähnyt omassakin karjassa, seleenipiikki auttaa vuorokaudessa. On hutera liikkeissään...nielee, mutta ei ime. Sopii justiinsa seleenivajeeseen :-X
Hätätapauksessa voi hakea apteekista ihmislääkepuolelta Neurobion fortea (jos ell ei anna). Murskaa sen vaikka maitotilkkaan. Vassun koon mukaan vähän arvioi annostusta.
juu. niinpä olen!   en 50 vuoteen ole nähny moista mutta enpä olekaan se joka-alan-taitaja.   mutta tuolla ei ole minkään laista imua soremesta eikä muustakaan.   se vaan seisoo tutti suussa noin kolme varttia ilman yhtään imuliikettä...  se tuli kokastua tänään iltapäivällä!   tuo letkutus vaan hirvittää kun en tiiä mistä tietää että juoksutusmahassa eikä keuhkossa.  vasikka sylkee letkun suusta lata aika yksikön.                   tuo seleeni on annettu pistoksena (  ainoa asia minkä lekuri suostu antamaan ) emälle ja tolle on ekassa annoksessa ad e-selenilisä annettu...         nyt alkaa jo pikkasen usko horjua.   ei naapureiltakaan löytynnä neuvoa.
Siis seleenipiikki vain emolle? Emoon piikitetty seleeni ei mene vasikalle, kysy vaikka ell. Vasikkaan vaikuttaa eniten emon umpiaikana suun kautta saatu seleeni. Ongelmatapauksissa vasikalle seleenipiikki....alkaa vaikuttaa jo vuorokaudessa. Mutta hyvä jos imu lopulta löytyi :)
Siis ihan oikeasti...kukaan ei pysty valvomaan yöt läpeensä. Ja jos silmät pysyvätkin yön auki ja torkahdat keskellä päivää pariksi tunniksi, niin sinä aikana lehmä poikiikin ja vasikka kuolee. Onko tuottajan vika? Toki tuottaja varmaan kärsii kovista itsesyytöksistä, mutta kotieläintilallinenkaan ei ole kone...
Miten ihmeessä tuo liittyy Mycoplasmaan....? ???
Kolme vuotinaana hailandi poikii, mutta skottien suositus on, että poijitettaisiin vasta nelivuotinaana  :o
Tulee kestävämpi lehmä kun poikii myöhemmin, ilmeisesti jotain tekemistä pötsin kasvun kanssa  :(
Tuleeko haikku nuorempana tiineeksi, jos pääsee sonnin kans, vai poikiiko vasta kolmivuotiaana?

Abat tahtoo tulla jo reilu puolivuotiaana tiineex, jossei oo syksyllä tarkkana ja ota isompia vasikoita aikasi pois laumasta.

Tulee tiineeksi paljon nuorempana, itse olen astuttanut kaksi vuotiaina, jos vaan koko riittää, mutta tulee tiineeksi jo yksi vuotiaana ja joskus aiemminkin  :o
Jaaha, ei sitten onnistu semmonen, ku joskus aatellu, että aitais 10ha mettää jossa pari ha peltoa keskellä ja laittais sinne lauman haikkuja ja sitte vaan poimis kolmivuotiaita sonneja sieltä teuraax ja muuten saisivat olla siellä "luonnonmukaisesti"  ;D
Niin...highlandhiehon kiimat alkaa pyöriä jo alle vuotikkaina. Ihan kuten muidenkin rotujen edustajien...kyseessähän on NAUTA!
Sukurutsaa ja teiniraskauksia harrastavia tiloja on olemassa ja niitä ei kaivata yhtään lisää. Eli: emolaumassa saa olla VAIN emot ja niiden sen vuoden vasikat ja YKSI siitossonni. Vasikat PITÄÄ vieroittaa hyvissä ajoin ennen seuraavien vasikoiden syntymää. Vieroituksessa sonnivasikat pitää laittaa erilleen hiehovasikoista.
Highlandeja (eikä mitään muitakaan) pidä kasvattaa siten, että ne olisivat "yhtä suurta perhettä" (kamalaa :o)

Vanhan skottiperinteen mukaan hieho astutettaisiin vasta kolmivuotiaana ja se johtuu Skotlannin erittäin karusta maaperästä. Laidunrehu on köyhää ja eläimet kasvavat siellä hitaasti. Se sääntö ei päde Suomen oloihin. Suomessa siis astutus 2-vuotiaana jos eläin on kasvanut hyvin. Jos hieho ei ole riittävän iso 2-vuotiaana, voi eläimen kasvattaja katsoa peiliin (huonot laitumet/rehut/kivennäiset) tai kehno eläinaines. Silloin voisi miettiä, että olisiko sellaisen hiehon oikea osoite kuitenkin teurastamo...
Kerro ny mulle, että mikä esim. tässä on väärin?? http://www.highlandcattle.fi/historia.php
Esim. tuo hyötysuhteen ja terveyden ylistys. Ja kuvitelma siitä, että haikun liha olisi jotenkin erilaista. Tuo erilaisuus johtuu juurikin ruokinnasta, eikä mistään ylivoimaisesta kyvystä tuottaa jotain maagista lihaa.
Se on totta, että rotu on terve ja pitkäikäinen (jos kasvatusolosuhteet sen mahdollistavat). Liha on täysin erimakuista, maista vaikka! Itse olen syönyt lypsikkiä, limpparia, angusta ja simmentalia. Nekin eroavat toisistaan, enkä sano niiden maistuvan pahalta...roduissa on eroja kuten eri maiden viineissäkin.
Liha on tutkittu laboratoriossa Briteissä sekä hiljattain myös Suomessa, numerot eivät ole hatusta vedettyjä. Missään ei väitetä, että lihan maku on pelkästään rodusta johtuvaa, se on sinun oma ajatuksesi. Tottakai ruokinta vaikuttaa lihan makuun, selvä se. Lihan makuun vaikuttaa myös ympärivuotinen laidunnus/ulkoilu ja runsas liikunta. Se on totta, että joka ruho ei ole marmoroitunut. Alhaisen rasvaluokan omaava sonni ei tietenkään voi olla erityisen marmoroitunut. Mutta esim rasvaluokassa 3 näkyy esim. ulkofileessä  ja joissain paistipaloissa ohutta marmoria.

On se kumma juttu....joku erehtyy kysymään neuvoja heikon vasikan hoitoon niin ei aikaakaan kun täällä vaahdotaan Highlandin kasvatuksen järkevyydestä ja keskustelu lähtee aivan väärille urille. Olisi tullut ihan erilaisia vastauksia, jos rotua ei olisi lainkaan mainittu tai olisi ilmoitettu joku toinen rotu >:(. Tähän saakka olen ollut paljastamatta rotukytköstäni, mutta nyt oli pakko tulla kaapista ulos!
Kerro ny mulle, että mikä esim. tässä on väärin?? http://www.highlandcattle.fi/historia.php
Rotu on ainakin vialla..

Seleeni ja jodi. Niitä äitinsä on tuskin saanut. Perinteisesti haikuilla on kaikki muutkin vajeet, paitsi kuituvaje  :D
Älkää nyt viittikö...asialliseen kysymykseen saa heti inhottavia vastauksia...Jokainen valitsee rotunsa itse. 22 kiloinen sonnivasikka ei ole täysiaikainen ellei kyseessä ole kaksoset. HC-sonnin keskipaino on 30kg ja hiehon 28kg, eli on se pieni. Meillä haikkusonnivasujen keskipaino on n. 35kg, suurin on ollut 42 kg ja sekin syntyi helposti ja pikavauhtia. Vasikka voi olla pieni (silti täysiaikainen) myös jos emo on kovin iäkäs (15 v) tai emo ollut tosi huonolla rehulla.

Keskosella on yleensä olematon imurefleksi, koska se ei ollut valmis syntymään. Se tarvitsee erikoishoitoa. Hivenaine/vitamiinipiikit ei ole pahasta seleeniä unohtamatta. Seleenipiikki tehoaa nopeasti. Maitoa 4-5 krt päivässä niin paljon kuin jaksaa syödä. Kyllä se siitä vahvistuu jos on vahvistuakseen. Joskus myös hapenpuutteesta synnytyksessä kärsineet vasikat kompuroivat ja niiden imurefleksi voi olla kadoksissa.

Jos joku haikkukasvattaja ei typeryyksissään syötä eläimilleen kivennäisiä ja hiveniä niin se ei ole rodun vika (kun viittasit että haikulla on kaikki vajeet). Kivennäisiä kuluu paljon ja seleenin kanssa joutuu vähän taiteilemaan luomun takia, mutta se on sama vääntö kaikilla roduilla. Seleeninkään kanssa ei tule ongelmaa, kunhan sitä antaa riittävästi ja varmistaa, että kaikki sitä saavat. Haikkukasvattajapuolelta löytyy myös hyvin ammattimaisesti toimivia tiloja. En minäkään mollaa ja hauku muiiden rotujen kasvattajia :(
Vegaanit taitavat ovelasti ujuttaa omaa väkeä eri asiantuntija - ja viranomaistahoihin, missä pääsevät vaikuttamaan ravitsemusasioihin.
Sekin ns. "asiantuntija" oli joku ituhippi, jonka puheista paistoi selvästi oma henk.koht. mielipide. Mä en vaan mitenkään voi ymmärtää, että toiselta puolelta maapalloa tuotu GM-soija ja siitä tehty "maito" olisi jotenkin terveellinen vaihtoehto  :o.
KYSYN JÄLLEEN KERRAN. OOTTEKO TARKISTANEET LEHMÄT.SONNIT VASIKAT
Kyllä, karjani on tutkittu sierainlimanäyttein ja todettu Mycoplasma bovis negatiiviseksi.

Ja herranpieksut! Jos sinun karjassasi on tuon sorttisia vaivoja, niin kai olet jo ajat sitten ottanut yhteyttä eläinlääkäriisi ja eläimet tutkittu? Olet toivottavasti ollut yhteydessä myös Eviraan ja ETT:n!! Kaikki kai sen tietää, että mycoplasma on salakavala ja leviää helposti :(
Sivuja: [1] 2 3