Minun mielestä vapaaehtoinen ja luonnonmukainen ovat eri asioita. Jos oikein muistan lehmän luonnonmukaiseen käyttäytymiseen kuuluu laiduntaminen(voiko edes joku väittää, että ei kuulu lehmän luonnonmukaiseen käyttäytymiseen)? ja sitä kautta syntyvät muut hyvinvointitekijät(poikiminen, yleiskunto,stressi ym.). Kärjistäen "eihän lastakaan kannata laittaa ulos liikkumaan, koska se ei halua, antaa vaan pelata päivät pleikkaria ja syödä sipsiä". Luomumaidon hinta ajaa isoja tiloja luomuun ja sitä kautta perusteet hämärtyy. Luomutuki ja siitä saatava lisähinta pitäisi ohjautua ainoastaan niille "pienille" tiloille jossa oikeesti lehmillä on monenlaista laidunta ja myös varjostavaa puustoa. Jotenkin tuntuu että keskustelun taso haetaan vaan luomusäännöksistä eikä siitä mitä se oikeasti luomun pitäisi olla. Edelleen olen sitä mieltä että (luomu)tuotantoon kuuluu lehmien päivittäinen laiduntaminen. Toivottavasti media ja kuluttajat eivät tätä tietoa saa korviinsa koska luulen että aika monen kuluttajan mielikuvassa lehmiä laidunnetaan. Jatkakoon tilat jotka eivät laidunna tavanomaisessa ja jättäköön luomun oikeille luomuviljelijöille.PISTE
Jos lasta ei pakoteta ulos, eikä muuhunkaan, niin silloinhan puhutaan vapaasta ja luomukasvatuksesta.... Minä en ymmärrä näkemystä, että olisi luomumpaa kun kesällä lehmät laiduntavat ihanasti ja pakosti, sitten talven seisovat sisällä 20 lehmän parsihelvetissä. Mikä on "luomumpaa" lehmälle, jos sillä on mahdollisuus valita, meneekö ulos vai jäävätkö sisälle? Yleensä jäävät aurinkoisella säällä sisälle ja sateella ovat ulkona... Toisille pieni ja luomu ovat synonyymeja. Mutta miksei isokin voi olla luomua? Onhan monilla naisilla isoja luomutissejäkin.
Läkäläkällä ei ole ihan elämän reaaliteetit kunnossa...
Ensinnäkin mikä on pieni tila? 2 lehmää? 10? 20? 30? 50? 75? 100? 150? Onko se perheviljelmä? Nykyaikaisen lypsyasemapihaton, jossa 60 lypsävää, hoitaa isäntäpari kahdestaan kohtuudella. Toisaalta kahden robotin pihaton (120 lypsävää) hoitaa samalla työmäärällä. Kuulemma saman henkilötyömäärän saa menemään myös 10 lehmän parsinavettakarjaan. Jos lehmä on parsinavetassa, laiduntaa 60 päivää ja jaloittelee talviaikana pakollisen määrän pakotettuna ja on muun ajan päästään kytkettynä, niin onko se enemmän lajinmukaisen käyttäytymisen mahdollistavaa luonnonmukaista eläintenhoitoa? Oma havaitoni luomupihattonavetasta on, että lehmät makas niin kauan mieluummin navetassa, kun niiden pääsy peteihin estettiin. Nyt lehmät käyvät syömässä ja lypsyllä navetassa, makaamassa laitumella. Kuiva-aineen kulutuksen perusteella ei voi laitumelta syömistä pitää kovinkaan merkittävänä.
Kuka nämä rajat vetää?
Pitääkö luomussa ottaa muutkin seikat huomioon? Etelä-Suomesssa saa melkoisen hiilijalanjäljen, jos maitoauton tarttis kerätä alle 10 lehmän karjoista luomumaidontarve täyteen.
Tällä hetkellä LUOMU on sana, jonka alle on koottu säädöksiä eläinten hoidosta, ruokinnasta sekä kirjanpitämisestä ja toiminnantarkastamiseta. Kaikki tilat, jotka täyttää nämä säädökset ja ovat ilmoittautuneet valvontajärjestelmään ovat luomutuottajia. PISTE. Jos tosiaan halutaan palata 1800-luvulle viljelyteknisesti, täytyy yhteiskunnassa tulla melkoisia muutoksia, alkaen kaupunkiasumisen lopettamisesta...