Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 244

Viestit - metsajussi

Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: tänään kello 20:24
Ja täällä Lahden ja Kouvolan välissä ei edelleenkään tipan tippaa. Aamulla ennuste näytti että sadetta osuisi tännekin mutta en juurikaan yllättynyt kun ei tullut.

Kuivaa on, äärimmäisen kuivaa. Kahden viime viikon aikana kokonainen milli eikä sitä ennenkään juuri satanut.
Paluuaura tarvitsee riittävän järeän koneen nostelemaan. Tyypillisesti noin 6 tonnia painava 150 hv kuusisylinterinen neliveto , 1000 kg painolla etunostolaitteessa, on kalusto, jota tuonkokoiseissa paluuauroissa käytetään.

Tuo on aika kovasti jo varman päälle. Mä kyntelen 6-koneella joka painaa siinä 5,5 t eikä mitään ylimäääräistä nokalla. Ei ek:ta, ei painoja, ei etunostolaitetta. Aura Agrolux  joka lienee aika sama kuin Överum. Toki tuo hiukan keulaa keventelee kun aurat ylhäällä kunnon monttuun takapyörät ajaa mutta ei mitenkään häiritsevästi. Itse kynnön aikana paino ja pito kyllä riittää. Vario-mallin aura olisi sitten painavampi ja sitten saattaisi etupainoille olla jo käyttöä.

En ole nähnyt mitään syytä raijata ylimääräisiä tonneja mukana kun vähemmälläkin pärjää. polttoainetta vaan kuluu ja märkänä aikana maa tiivistyy.
Mä en tiedä että millaiseen risuun ne vielä munii. Ja miten pitkään sen risun pitää pysyä tuoreena että toukat pystyvät elämään ja kehittymään aikuisiksi. Kuivassa puussa eivät ymmärtääkseni pärjää.

Ehkä pitää sitten kieltää jo raivaussahankin käyttö kesällä kuusitaimikon harvennuksessa?

Kunnollista tutkimustietoa tähän nyt kaivataan...
Ötökkä ei kuitenkaan kai muni kuin riittävän tuoreeseen elävään  puuhun?

Taitaa rankakasassa pikkupuiden näkyvät päät kuivua melko pian liian kuolleiksi.
Tuoretta tukki/kuitukokoa taas rankakasassa ei pitäisi ainakaan paljoa olla.
Ja toisaalta jos kaupassa on vaihtoauto mukana niin saa ajella entisellä samaan rahaan vielä paljon kilometrejä. Meillä taisi tulla joku 8-9000 km kaupanteon ja toimituksen välissä; kauppa helmikuussa ja toimitus pari viikkoa sitten. Niin tuli siis vaihdettua 40 kWh riisikippo suurempiakkuiseen 62 kWh malliin.

Mutta pitkiä ovat toimitusajat. Tulee mieleen aika kun isäukko aikoinaan ekan traktorin osti, taisi olla yli vuoden tilausjono. Välissä vaihtoi jo tilauksessa olleen mallin uudempaan ja järkevämpään kun se oli mahdollista.
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2022
: 12.08.22 - klo:18:16
Joku Jossain™ jätti kuivurilla kipatessa kolmanneksen aina kärryn pohjalle ja takaisin puimurin viereen.
Siinä utelias (ja kateellinen) naapuri ynnäsi epäuskoisena ja niska punottaen lohkolta lähteviä kukkukuormia 'notta onhan kova sato, perhana...'.

Maitoautokuskin kanssa joskus juteltiin pieni hetki aamusella, puheena olivat seudun satomäärät ja -näkymät. Itsellä kun tuppasi silloin olemaan vähän vaatimatonta settiä minkä tunnustinkin aivan suoraan. Kuski nauroi että kyllä ovat tuohon verrattuna saaneet tuplasatoja... mutta niillä onkin paljon isompi hehtaari.
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2022
: 10.08.22 - klo:08:53
Eilen ajellessamme oli jossain Luhanka-Judinsalo-Sysmä välillä oli ohranpuinti käynissä. Täysin oli tähkät jo niksahtaneet alaspäin. Ruistakin oli jossain jo ajettu.
Pojan sähköautossa on kiva ominaisuus. Siitä voi laittaa puhelimella lämmityksen/jäähdytyksen etänä päälle. Sitten on kiva mennä lämpimään/vilpoisaan autoon. Lämpöpumppu on hieno laite, autossakin.

Nykyaikana ei voi aliarvioida edullisen ajoenergian osuuttakaan nautintoon.

Tuo ilmastoinnin etäohjaus lienee useimmissa sähköautoissa.

Yleensä se että voi jäähdyttää tai lämmittää paikallaan seisoessa ilman polttomoottorin käyttämistä on mukavaa jos joutuu jotain odottamaan. Varsinkin sellaisessa paikassa jossa polttiksen tyhjäkäyntiä katsotaan muuten pahalla.
Haittaako paneeleita mitenkään, jos niillä ei jostain syystä olisikaan mitään kuormaa auringonpaisteen aikana?

Ei haittaa.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 07.08.22 - klo:10:59
eiks olis ihan kiva ajaa puimuri ulos jo nyt kun ei vielä tartte kuin vettä?        ja kiva taas osottaa kuin yhen alueen varaan ei kannattais laittaa korillista munia..

Naapurin puimakone on ollut jo pihalla mutta ei ole vaikuttanut :-)
Kattoremppaa ja kuivaheinäntekoa voisi varmaan myös aloitella... silti viljojen valmistuminen lienee se varmin keino saada sateita.

Sellainen syksyinen, puolta valtakuntaa peittävä, tasainen, tunteja kestävä tuhnusade toimii täälläkin, muut harvemmin :-)
Laajempi luomuilu vaatisi kai kuluttajiltakin ruokavalion muutosta, muuten ei pinta-ala riitä.
Maissilla ja soijalla tuotetun lihan sijaan pitäisi alkaa syödä papuja... näin olen ymärtänyt.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 07.08.22 - klo:08:04
^
En tiedä mitenkä lakoon on painanut viljoja tuolla suuntaa.Kerttu Kotakorven mukaan tuli Pelmaassa 92 milliä vuorokauteen...

Omaan mittariin tuli eilen 11 milliä ja yöllä ja aamulla 21 lisää.

Tasan ei käy onnen lahjat. Vajaat 2 mm täällä eilen.
Eipä oikeastaan yllätä. Sadetutkaa kun katselee niin hienosti aina pyörii tässä ympärillä, vaan ei osu.
Minä nyt en juuri enää vettä kaipaakaan, kasvustothan on jo lukkoon lyöty.
Mutta nurmiviljelijät lienevät vielä toista mieltä.

Varmaan sitten sataa joka ikinen päivä kun uskaltaa ajaa puimamasiinan päivänvaloon...
eilen pysäköin tojon teslan viereen.   ja katoin et tuollasella en kyllä pystyis ajeleen..   eihän siinä mitään normaaliautoa.

Jos 'normaali' määtitellään sellaiseksi jota on eniten niin ei se sitten ole normaali.
Teslaa ei varmaan ole suunniteltu sellaiseksi työkaluksi jolla haetaan umpeen tuiskuttanutta metsätietä pitkin pari pientä rehusäkkiä maatalouskaupasta ja samalla viedään hydraulisylinteri pajalle.

Mutta ei kai kaiken tarvitsekaan olla hajuttoman ja mauttoman normaalia.  En ole Teslaa kokeillut mutta tämä aukko yleissivistyksessä tullaan vielä korjaamaan...
Tuskin sellaista kuitenkaan hankkisin, nykyisen kulkupelin mukavuus ja luotettavuus on ollut niin hyvä että en usko Teslan pääsevän samaan. Reilut 100 tonnia mittarissa eikä yhden yhtään vikaa, ei niin pienintäkään. Olen positiivisesti yllättynyt. En kaipaa 5 sekuntia nollasta sataan, paljon tärkeämpää on se että autoon mm  pääsee talvellakin sisälle :-)
Liittyykö aiheeseen vai ei, laitetaan kuitenkin. Yhteen rakennetut konehalli ja sikala kärvähtivät, artikkelin sanoin kivijalkaan asti. Palon syy on auki. Aurinkopaneeleita taisi olla jonkun verran. Reilu 400 sikaa jäi hallin sisälle. :o
https://salzburg.orf.at/stories/3167961/
Elikkä kai aurinkovoimalassa jotkut osat lämpiävät ainakin huipputehon aikana ?

Samalla lailla se virta lämmittää. kumpaan suuntaan se teho meneekin.
10 kW lämmitin tai 10 kW paneeleja, sama teho siellä johdoissa ja liittimissä liikkuu. Jos kytkennöissä/kaapeloinneissa on joku huono kohta niin lopputulos on sama.
Paneelien tapauksessa tietysti invertteri on vielä monimutkainen lisäosa joka voi vioittua.
Kyse ei liene ohjelmistoviasta jos se kerran joskus toimii.

Voipi olla komponentti- tai korttivika, todennäköisesti kuitenkin  johdoissa tai liittimissä.
Liitin- ym vian puolesta puhuu se että sekoilee miten sattuu, yksittäinen anturi antaisi aina samanlaisen vasteen. Vika vaikkapa eri korttien välisessä dataliikentessä saisi aikaan juuri tuollasia satunnaisia 'aivan mitä sattuu' päätelmiä ohjelmistossa.

Joku liitinvika voi olla hankala löytää; jotain kun siellä vaan räplää niin vika katoaa... tullakseen parin päivän päästä takaisin. Huollon pitäisi ymmärtää riittävästi sen sielunelämästä, osien sokkona vaihtelu ei välttämättä tuota haluttua pysyvää tulosta :-/

Ohjelman kannalta tässäkin toteutuu 'garbage in, garbage out'.
Sivuja: [1] 2 3 ... 244