Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 14

Viestit - IsoPata

Kasvintuotanto / Vs: Viljojen sato
: 06.09.21 - klo:14:47
En tiedä kuuluisiko surkutella muiden huonoja satoja, lajikkeiden välisiä eroja tai alueellisia eroja, mutta itselle tämä oli hyvä vuosi. Kuivaa oli toukokuun sateiden jälkeen, mikä verotti satoa jonkun verran, mutta vastaavasti kaikki sai puida elokuun alussa kuivana. Kasvussa oli monitahoista ohraa ja ruista. Kummastakaan ei tullut ennätyssatoa, mutta keskiarvoja paremmin. Taloudellisesti paras vuosi minun historiassa. Ja on tälläkin seudulla huonoja kasvustoja näkynyt, mutta ne kylvettiin mitä ilmeisimmin joko juuri ennen toukokuun sateita, tai niiden jälkeen. Vappuna kylvetyt onnistui hyvin.

Ps. parhaiten ohraa antoi kevätkynnetyt lohkot
Millaisia vaihtoehtoja olette miettineet kun olette hankkineet lämmitysjärjestelmän? Itsellä olisi tarkoitus maatilan päärakennukseen, jossa tällä hetkellä patterit ikkunoiden alla, sekä joka huoneessa takka/pönttöuuni.
Meillä on paljon metsää, niin olen miettinyt haketta, tai ilmalämpöpumppua. Koska talo on suuri ja paljon huoneita, voi olla että pumppuja tarvitaan 2. Alas toinen ja ylös toinen. Taloa ei tarvitse saada paahtavaksi, vaan hieman karsia sähkökustannuksia...
Pumput hyviä, jos nykyisin on käytössä vain suora sähkö. Jos on vesipatterit, niin pelletti on täysin automaattinen ja varmatoiminen ratkaisu. Sopivalla kattilalla pystyy polttaa myös klapeja esim kesäaikaan, kun lämmitystä ei paljoa tarvitse. Maalämpöpumppujen nimeen jotkut vannoo, mutta ilmeisesti toimivin lattialämmityksen kanssa, koska sinne ei tarvitse niin kuumaksi vettä lämmittää. Yksiselitteistä vastausta ei siis oo, vaan paljon riippuu kohteesta ja mitä itse arvostaa.
Kasvintuotanto / Vs: Pellon myynti
: 16.11.20 - klo:13:30
Toimitilafirmat on nyt jonkinasteinen huutomerkki. Korona on aiheuttanut sen, että ihmiset on hajautettu toimistoista koteihinsa ja näyttää siltä, että homma jopa toimii. Kaveri on ollut puoli vuotta kotona ja sanoi, että hommat onnistuu kyllä näinkin aivan täysin. Teams-palavereja luonnollisesti pukkaa joka päivälle, mutta mitään ylivoimaista ei ole tullut eteen. Firmat todennäköisesti miettivät tosissaan, tarvitaanko toimitiloja missä määrin tästä eteenpäin.
Sama on tullut huomattua. Toimistoissa ei paljoa väkeä istu. Kaikki sujuu kotoa ja lisäksi työaika on nykyään paljon joustavampaa. Teams palaveriin voi osallistua vaikka traktorin kopista, kunhan on puhelin ja handsfree. Tietokoneen ääressä voi istua silloin, kun itselle parhaiten sopii. Ei ole enää paluuta täysipäiväiseen toimistotyöhön oikein millään alalla.
Lämpöisten kennojen määrä ei vaikuta harjojen vääntymiseen, mutta ymmärtääkseni kun kylmiä kennoja on ollut 5 tai yli, niin viljapatsaan paino kasvaa liian suureksi. Se vääntää sitten ylimmät harjat mutkalle.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 01.09.20 - klo:09:58
Viime vuosi suurimmassa osaa huippu sato, ennusteen mukaan yllettäisiin vähintäin normiin.
Jokainen ymmärtää mistä on kyse.

Ainut anteeksi annettava tekijä, jotta viitattiin pro  agrian ammatitaitoon perustuvaan tietoon ja ennusteeseen.

ProAgria päivitti just näkemyksiään... Lainaus MTstä:
"Useilla alueilla ohran viljelyalasta jopa 75–95 prosenttia on selvästi keskimääräistä heikompisatoista, ja sato jääkin näillä alueilla puoleen keskimääräisestä tai jopa selvästi sen alle. Ohrasato arvioidaan huonoksi Uudellamaalla, Kymenlaaksossa ja osalla Savon tiloista, ja välttäväksi Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Etelä-Pohjanmaalla."
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 20
: 01.09.20 - klo:09:51
Paljon on näköjään keleissä vaihtelua Suomen alueella... Täällä on ollut viikon poutaa nyt. Tai no viime keskiviikkoiltana tuli muutama pisko ja sunnuntaina illalla pieni sadekuuro. Edelleen lupaa poutaa tänään, huomenna, ylihuomenna. Perjantaille näytää kuuroa, mutta sademäärät on hyvin pieniä siitä eteenpäinkin. Lämminkin on syyskuuksi. Eli hyvää puintisäätä on riittänyt/riittää. Kyllä pitäis kaikki kuivuudesta kärsineet viljat saada helposti näillä keleillä puitua, kun puiminenkin on pirun nopeaa tänä vuonna. Olkea ei paljo kerry, kun just tähkät yltää pöydälle.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 17.07.20 - klo:14:36
Eipä tarvi meidän viljajussien odotella ainakaan merkittävää viljanhinnan nousua syksylle tai ensi talvelle sillä tänään julkistetun Luken ennusteen mukaan on tulossa keskimääräinen sato yhteensä 3,3 miljardia kg, ei tule katovuotta kuten v.2018 jolloin lopullinen viljasato oli 2,7 miljardia kg, Luonnonvarakeskuksen ennusteen mukaan tän kesän viljasato kattaa kulutuksen ja kauraa riittää hyvin vientiin joten Viljanhinnat pysynevät nykyisissä hinnoissa myös ensi vuoteen. Itse olisin ajatellut että ollaan satomäärissä lähellä v.2018 lukuja mutta Luken mukaan näin ei ole, sateet on korjanneet tilanteen mutta syksyn keleistä ei ole tietoa joten odotellaan lokakuuhun lopullisia satomääriä.

Hieman ihmetyttää Luken näkemys esim. ohrasta, että viime vuodesta pudotusta vain kuudesosa... Omalla seudulla viime vuosi oli paras kaikista ja järjestään sadot kolmasosan keskiarvojen yläpuolella. Nyt kun olen kävellyt hukkakauraa etsimässä, niin sekä omat, että naapurien puolet näyttää jäävän varmasti ainakin sen kolmasosan totutuista keskiarvoista. Ohrat ei tahdo ulettua polveen asti ja joitain kohtia ei tarvitse puida ollenkaan. Eli viime vuodesta jäädään täällä noin 50%:iin. Onko muualla maassa tilanne niin paljon parempi kuin Pohjanmaalla, että ohraa todella tulee lähes viime vuotinen määrä  :o Sehän vaatii, että monessa paikassa mennään yli keskiarvojen mun laskuopilla  ::)
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 08.07.20 - klo:09:23
Vihdoin ! 14mm yöllä, ei pöläjä enää , jees !
Joku 25mm ukkoskuurosta 20minuutissa noin,maat alkaa valumaan alamäkeen...sataa tällä hetkelläkin.40mm lienee mennyt rikki tältäkin päivältä.Melko hulppeet sademäärät 8päivään eikä etes loppua näy,100mm on paljon vettä noin lyhyessä ajassa.
Niinpä saati jos sitä tulee lähemmäs 200mm.. Pellolle ei ole mitään asiaa tekemään yhtään mitään.. Viljat vetää hienosti keltasiksi, että se sitten siitä. Liian hyvältähän tämä näyttikin..
Jaa hyvältä näyttämyt jossain päin  ::)
Pohjanmaalla on viljat taputeltu jo viikkoja sitten kuivuuteen. Vähissä on hyvät kasvustot. Suurin osa harvaa, lyhyttä ja tähkät pieniä... No sadetta ei montaa kymmentä milliä oo tullut (koko kesänä), eikä enää tarttisi viljoille tullakaan.
Kasvintuotanto / Vs: Rukiin kylvötiheys
: 05.07.20 - klo:21:23
Performerit laitoin muistaakseni 24. päivän tienoilla 2018 ja suunnilleen 60kg/ha. Hyvin onnistui. Tietysti jos kylmää keliä lupaa, niin sitte vois vähän aiemminkin... Syyskuu on liian myöhään.
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöille koska?
: 21.04.20 - klo:18:21
Olisin jo kynnöt aloittanut, mutta rapsin siemenet tulee näillä näkymin vasta perjantaina. Nopeasti nyt maat kuivuu, niin ei parane vielä aloittaa. Viikonlopuksi lupaakin sitten kylmää  :-\
Lumisade vaan jatkuu edelleen ja maa on valkoinen. Iltapäiväksi lupaa kuitenkin seitsemän astetta. Ennuste näyttää suunnilleen vappuun asti poutaa ja hiljalleen lämpenisi myös. Pari viikkoa sitten laitoin kalenteriin, että 26.4. näyttää sopivalta rapsin kylvöön ja edelleen siihen tähtään. Näin Pohjanmaalla.
Mistähän lähtisi kyselemään vanhan jaakon elevaattoriin pyörintävahdin mikrokytkintä. Onkohan Antilla, vaikka verkkokaupassa ei löydy?

Vaikka Vaasan elektroniikkakeskuksesta. Ei montaa euroa maksa. Ihan normi rajakytkin on.
Kasvintuotanto / Vs: Rapsi
: 14.10.19 - klo:21:28
Jos alaseulan suurentaa niin eikö sit roskaisuus lisäänny?
Tuulta vaan vastaavasti lisää. Yläseulaa myös isommalle. Turhaan sitä monesti pelätään, että menis paljon yli...
Onko kellään  kokemusta maanomistajien arviointikeskuksen toiminnasta voimalinjojen lunastustoimituksissa?
Kannattaako antaa valtuudet ja mitä sitten jos ei anna?
Hyvin toimi vajaa kymmenen vuotta sitten, kun tänne voimalinjaa rakennettiin. Keksivät kyllä hyvin, mistä kaikesta voi valittaa ja tekivät paperityöt.  Varmasti sai enemmän korvausta vielä noiden ottaman osuuden jälkeen kuin, jos olis itse etuaan ajanut. Ja tosiaan säästyy itse kaikelta vaivalta lisäksi :) Mikään pakkohan tuota palvelua ei noilta ole ostaa, jos haluaa itse papereita täytellä.
Oman vähäisen kevätvehnäviljelykokemukseni mukaan Broadway+kiinnitetty on mainio rikkakasvien myrkytyksessä, joskin kallis, mutta minkälaisena pidätte k.o aineen tehoa korren typistyksessä? Ainakin näin on väitetty, että lyhentää kortta.

 Oletteko  silti käyttäneet erillistä  korrenvahvistusta käyttäessänne Broadwayta?
Viime vuonna joka myös kuiva. Kuivempi kuin tämä vuosi ainakin täällä niin demonstrantista hävisi kymmenen senttiä..

Jos on sellainen lajike missä korsi kunnossa ja lannoitus sallituissa rajoissa ja tälläisiä kuivia vuosia niin ei tarvetta muulle korrenlyhennykselle mun mielestä.

Rukiilla olen puolittanut normimäärän CCC:stä, kun Broadway on mukana. Hyvin on toiminut ja pystyssä pysynyt.
Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 14