Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 2 [3] 4

Viestit - vainolaiho

Pakokaasujen NOx päästöt perustuvat palamislämpötilaan. Mitä kuumempana palaminen tapahtuu, sitä enemmän on NOx:seja. Toisaalta vähemmän muita haitallisia päästöjä. Niin ja se typpihän on peräisin ilmasta ei polttoaineesta.
Onkohan se ihan noin suoraviivaista,  tuo NOx asia. Ainakin tutkijoita kiinnostaa edellä esittämäni kahden käyrän sielunelämä.
Typpi tosiaan on peräisin ilmasta ja on taivaan onni, ettei se reagoi meidän keuhkoissamme  juuri nimeksikään.Itselläni on typen di-oksidiin läheinen suhde - vastasin yli 11 vuoden ajan, että makkarateollisuuden käyttämä natriumnitriitti oli puhdasta ja sitä oli saatavilla. Kemikaalin voimaa kuvaa sen alhainen annostus; yksikkönä käytetään ppm:ää eli miljoonasosaa.
Sinappidiesel-hankkeessa on kaksi asiaa putkahtanut esiin pyytämättä:
polttoaineen vaikutus typen oksideihin:
http://www.ekolaiho.fi/kuvat/Nox54.jpg
ja sinapinsiemenöljyn hyvä säilyvyys. Nyt käytössä oleva  biokomponentti on korjattu 20 v sitten kylvetyltä pellosta ja öljy säilytetty yli 10 vuotta ulkotynnörissä:
http://www.ekolaiho.fi/kuvat/msohistoria.jpg
Koska itse olin yli 11 vuotta Pellervo-jumalan apupappina eli tehtäväni oli vastata lihateollisuuden mausteista ja lisäaineista, teetin kokeen sinappirehun mahdollisesta vaikutuksesta lihan makuun. Tulos : ei vaikutusta.
Koepahnueen siat painoivat keskimäärin 70 kiloa ja kaksi koesikaa  76 ja 86 kiloa, elikkä sapuska oli maittanut. Johtuiko se 2 %:n sinappirouheannostuksesta vai siitä, että possut pääsivät rauhassa syömään kilpaa.
Siis fossiilista polttoainetta kuluu enemmän biopolttoaineen tuottamiseen kuin, mitä lopputuotteesta saadaan talteen. Sivutuotteiden käytöllä on tärkeä osa. Sivutuotteena pääsääntöisesti on rehuksi kelpaava osuus.
i tai sinappi ilman lannoitusta kasva. Lannoitukseen tarvitaan palkokasvit ja karjataloutta.  
kokee loppunsa.
[/quote author=Herra Heinamaki]
Tuotos/panos-suhde on tosiaan keskeinen tekijä bioöljyn mielekkään tuottamisen tapauksessa.
Luonnonmukaisen sinapin viljelyssä tämä suhde on keskimäärin 4/1 kun tehoviljellyn rypsin tapauksessa päästään tuskin 2/1 - ohraetanolin tapauksessa suhde on alle 1/1.
Tietenkin sinappikin tarvitsee lannoitusta. Öljynpuristuksessa syntyvä kakku sisältää kaikki ravinteet, mitä maasta on otettu. Käytännössä kokeiltu melkein suljettu kierto tosiaan myös toimii.
Ei bioöljyn tuotanoossa pyritäkään ratkaisemaan kaikkia maailmanhistorian ongelmia, vaan käyttämään hyödyksi se osa viljelymaata ( ja suonpohjaa ) mikä jää ruuantuotannon ulkopuolelle.


Puristusjäte on sitten ilmeisesti valkuaispitoista rehua. Linkkejä käytännön toteutuksen faktoihin kaipaisin.
Jäte on ruma sana noin upealle tuotteelle kuin sinappikakku. Rehutaulukoissa se on ollut ainakin 1900-luvulla siinä missä muutkin puristekakut. Erikoisesti korkean lysiinin ansiosta sitä on arvostettu.
Itse myin ennen eu-aikaa valkosinappikakkua luomusikaloihin ja hyvin kelpasi ( Taisi Ahtisaarikin syödä eräänä jouluna sinappikinkkua )
Sareptansinappikakkua en ole myynyt rehuksi koskaan, sillä se sisältää sinigriiniä, joka on melko myrkyllistä. Rehuteollisuudella on keinot sen poistamiseen.
Siteeraan itseäni biodieselnow.com keskustelupalstalta:
Look at this: "MUSTARD VERSUS CANOLA MEAL DIET IN GROWING PIGS Growing pigs have special requirements to their diet. In this study from Canada, a sample of either mustard meal (Brassica juncea) or regular canola meal was included at 15% in diets fed to grower pigs for 28 days. The result: Pigs fed the (cheeper) mustard meal tended to have a 5% better growth performance and had a 2.5%-unit better feed efficiency and an equal feed intake than pigs fed canola meal." You can read the whole article going back this site. The article made me happy, but I am a bit suspicious just about the potential toxicity of Brassica juncea mustard cake.

Elikkä hyviä tuloksia ovat saaneet - uskoa vaiko ei.
Sopivasta kuvakulmasta katsoen hinnan nousu on ihan jees; kysyntä ja tarjonta toimii.
Jos sinulla olisi öljylähteitä 85 miljoonan barrelin päivätuotantoon, pumppaisitko  tuplasti lisää saadaksesi hinnan laskemaan puoleen vai odottaisitko rauhassa, että hinta nousee tuplasti ?
Kimmo:
Eräs RME-biodieselin vahvuuksista biohajoavaisuus on myös sen heikkous. Itse olen käyttänyt vuodenvanhaa RME:tä ja pers´tuntumalla ei eroa uudempaan huomannut. Polttoaine oli säilytetty ilmatiivissä astiassa. Toisaalta puolitoistavuotta vanha, käytetystä paistoravasta tehty, ilmavassa aisiassa säilytetty oli pilaantunut.
Noin nyrkkisääntyöä voi sanoa, että oikei säilytettynä RME-biodiesel säilyy ainakin yhtähyvin, kuin tämän päivän bensiinit.

Lainasin tämän otsikon alle, koska se paremmin tänne kuuluu.
Monissa koneissa, esim puimurit polttoaine seisoo melkein vuoden. Tällöin polttoaine on RME:n tapauksessa syytä vaihtaa normaalilöpöön varastokaudeksi. Samansuuntainen ongelma on myös esteröimättömien kasviöljyjen tapauksessa, joskin parin vuoden säilytys ei vielä tuota  murheita.
Maatilakäytössä RME:n typen oksideja lisäävä vaikutus on myös merkityksetön - sateen mukana ne tulevat alas. Toisin on tilanne silloin, kun liikutaan tiheillä taajamaväylillä tai katetuissa tiloissa.
Elävän arkiston uutisessa esiintyvä yli 10 vuotta vanha, hyvin säilynyt sinapinsiemenöljy on toistaiseksi vasta yksittäinen löydös - muutama tynnöri on vielä avaamatta. Edellisessä koesarjassa 5 vuotta sitten todettiin, että tuote säilyy ainakin 5 vuotta.
Kyllä biodieselille on standardi EN14214. Ja hyvä, että on, silloin tiedetään mistä aineesta puhutaan. Muutamia standardin vaatimuksia: viskositeetti 3,5 - 5; setaaniluku 51 - 56; vesi max 500 mg/kg; glyseriini < 0,25% . Tämänkaltaisia suureita aika lista. Ne ovat paremmanpuoleisessa laboratoriossa mitattavissa. "Solion menetelmällä" EN14214 saavutettiin jo neljävuotta sitten, joskin "kuivapesulla" tuntuu tulevan vielä parenpaa tuotetta...

Mites ne standardin arvot ovat puolen vuoden kuluttua. Olen vielä siinä käsityksessä, että puolta vuotta pidempää säilyvyyttä ei ole luvattu.
Puoli vuotta on mielestäni kestämättömän lyhyt aika.
Sinappia en ole viljellyt mutta rypsiä kyllä. Poikkeaako sinappi kasvin suojelun,Viljelykiertovaatimuksen yms osalta suhteessa rypsiin.

entäs löytyykö sinappirouheelle syöjiä?
Sinappi on rypsiä helpompi viljellä - ei ole jalostettu pilalle.
Sika ja nauta syö kuin hullu puuroa. Jos et uskalla syöttää, pistä lannoitteeksi peltoon, typpeä noin 7%.   
Ihan noin vakavissaan...

Hetkinen Kimmo - ihan vakavissaan tässä on moni muukin ollut liikkeellä, vaikka pieni pilke silmäkulmassa.
Herra Gunnermannkin otettiin niin vakavasti, että Caterpillar osti sen vesipatentin ja hänen firmalleen annettiin rahakkaita sopimuksia öljyteollisuudesta. Itse asiassa hänen asiantuntemustaan käytetään tuottamaan öljytuotteita niistä vaikeammin hyödynnettävistä öljyjakeista, joita jää maaperään pumppauksen jälkeen.
Niin se maailma muuttuu, Väinöseni! :D ( mukaellen Nummisuutareita). Vielä muisten montakin yhteistä esitelmää, joissa suhtauduit hyvinkin penseästi näiden noolien kanssa lotraamiseen..
Eikös sulla kerran kärvähtäny käsivarsikarvatkin siinä touhussa?
Niin - koskaan ei pidä sanoa ei koskaan. Näin myönsi minulle eräs merkittävä moottoriteollisuuden vaikuttaja, joka aiemmin oli henkeen ja vereen vastustanut eströimättömän biopolttoaineen käyttöä.
Aamuteeveessä joku lausui nuo neljä kuolematonta sanaa: Antaa kaikkien kukkien kukkia.
Tosiaan - meinasi henki lähteä, kun grilliä herättelin henkiin pirtukanisterin avulla. Siitäkin on kulunut jo 5 vuotta. Parasta siinä koettelemuksessa oli havainto: Olen hengissä !
Rypsiä kylvöön, ja Laihon Väiskille puristin tilaukseen! :D
Nyt kirjoitit asiaa.
P.S.
Paljonko haluat provikkaa ?

Entäs sinappi ? Rypsi rikkoo moottorit .
Jos moottori menee rikki, sen voi korjata tai ostaa uuden.
Rypsillä tiettävästi keskieurooppalaiset maajussit ajelee. Solion luennoista opin sen, että sikäläiset hintasuhteet sallivat moottorille täysremontin, jos se on kestänyt 2000 tuntia.
Jos touhutaan sillä asteella bioöljyä, johon Pekkarisen porukka pyrkii ( 20 %), ei murheita ihan äkkiseltään tule. Olen nyt ajanut 12500 kilometriä tällä asteella ilman pienintäkään ongelmaa.
Öljyhän ei lopu, sen tuottaminen vaan tulee ajan oloon aina kalliimmaksi.

Otetaan nyt ensin käyttöön Gunnermanin kehittämä systeemi, jossa vettä voi lisätä melkein puolet ja homma toimii  ja tuottaa oleellisesti vähemmän päästöjä.
Muuten - öljyntuotannon huippu piti jo ajat sitten ohittaa, mutta jatkuvasti se vaan siirtyy eteenpäin.

Niin; sinappi kontra rypsi: sinappi on mielestäni teknisesti parempi vaihtoehto, mutta se ei tee rypsiä huonoksi valinnaksi.
Rypsiä kylvöön, ja Laihon Väiskille puristin tilaukseen! :D
Nyt kirjoitit asiaa.
P.S.
Paljonko haluat provikkaa ?
Leppoisia eläkepäiviä Väinö!!!

Kotimainen lähibiodiesel jatkaa kulkuaan viitoittamallasi tiellä, vaikka sitten esteröitynä  ;) ....


'

Hyvää nimipäivää  Kimmo !

Itsekin aloin ymmärtää esteröinnin käyttökelpoisuuden pari vuotta sitten, kun ajoin Jettaani grilliöljyllä, joka oli vain siivilöity.
Jääkaapissa säilytetty näyte oli margariinia.
http://www.ekolaiho.fi/kuvat/marg+8.jpg
Kyllä sen LÄHIDIESEL nimikkeen alle mahtuu hyvin myös esteröity dieselpolttoaine, kunhan se on tehty lähellä käyttöpaikkaa ja raaka-aine ei ole Vinku-Intiasta.( Jos mahdollista puristinkin voisi olla Suomessa valmistettu, vaikkapa Pöytyällä).
  Lähidiesel on lyhyt ja napakka sana ja sopii hyvin  nyt aloitettuun lähiruoka-kampanjan asenneilmastoon.
Sivuja: 1 2 [3] 4