Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 46

Viestit - JakkeJäyhä

Vapaa sana / Vs: Kaikki maitojussit...
: 14.02.09 - klo:09:39
Makuerot maidossa saattaa olla pelastus . Mahtaa tuontimaito päätyä vasikoille  ???

Aika lapsellista ajattelua? Olen itse osallistunut ruotsalaisen maidon tuottamiseen ja sitä paikan päällä vuoden verran juoneena voin kyllä ihan rehellisesti sanoa että laadullisesti ja maun puolesta ruotsalainen maito vetää täysin vertoja suomalaiselle.
Tahtoo olla erääntuotantosuunnan tapan vesittävän toisten mahdollisuuden . Alueilla missä sikaloita ei ole on pellonhinta kohdallaa.

Mutta eihän se noin voi olla? Juurihan emo-heikki on toisessa keskustelussa ansiokkaasti onnistunut todistamaan että tilat eivät kilpaile keskenään, tilojen välillä ei ole mitään kilpailua. Ei tuo voi siis olla ongelma missään mielessä. Ja eikös jopihopi jossakin ketjussa juuri valittanut että "sikatilat eivät voi kilpailla pellosta paljon tukea saavien (c-alueen) maitotilojen kanssa". Niin että miten se nyt sitten oikein on? Mikä tuotantosuunta vesittää ja mitä? Varsinkin kun kilpailua ei ole lainkaan?
Sattuu tuo hinnanpudotus olemaan melkein 1:1 tukiero AB vs C1.

Niinpä .......C1 putoaa sille tasolle missä AB on tähänasti ollut .......siis ei mitään hätää päätuotanto alueilla .............

Näin luulisi olevan. Miksi siis melkoinen parku hinnan laskusta nimenomaan päätuotantoalueilla? Luulisi siellä olevan asiat kunnossa ja tuollaisesta selvittävän helposti? Mutta tässä maidon hinnanlaskutilanteessa tulee mielestäni erittäin hyvin näkyville juuri se mistä olen täällä (huonolla menestyksellä...) yrittänyt kertoa että tukiero alueiden välillä asettaa tilat hyvin eriarvoiseen asemaan ja antaa hyvin eriarvoisen mahdollisuuden kilpailla olemassaolostaan. Sekä maito- että sikapuolella. Naudanlihaa unohtamatta...

haluuks hoopotteri sinikielihomo maitoa :D

Itse ruotsalaisen maidon tuotantoon ihan käytännössä osallistuneena ja sitä paikan päällä vuoden verran juoneena en voi kuin todeta että laadullisesti kestää täysin vertailun suomalaiseen.
Tämähän on sitä tuottajienkin hankinnoissaan kaipaamaa markkinataloutta. Miksei ajatella tasapuolisesti ja anneta kuluttajille vaihtoehtoja?

Loppupeleissä kuluttaja päättää. Ihan sama kuin lihapuolellakin. Vaikka sikatuottajat yhteen ääneen kerrotaan miten täällä tuotetaan maailman parasta lihaa. Niin jos lihatiskillä on marinoitua pakastettua saksalaista emakkoa sopivaan hintaan ja kuluttajat sitä ostavat ja syövät hyvällä halulla ja kotimaisen menekki sen takia pienenee. Niin mitäpä siinä tekee sikatuottaja? Laskee hintaa... Näin se menee valitettavasti kohta maitopuolellakin... Jos maidontuottajien odotusten vastaisesti ne Arlan maitotölkit eivät jääkään hyllyyn happanemaan niin seuraus on odotettavissa että mitä siitä seuraa? Ja tämä ei taaskaan ole kateutta ja vahingoniloa, onpahan vain looginen analyysi siitä mitä mistäkin asiasta seuraa.
Make ja jäyhä ette todella ole lukutaitoisia -vai ettekö ymmärrä lukemaanne AB/c1 tukiero on vain noin 2 sent kuten kuuluukin .Kysykäähän asiaa vaikka Kilpläiseltä .Suomessa on hyväksytty lämpösumman (kasvukauden lyhyys)ja pitkän pohjoisen ulottuvuuhen takkii porrastus maidon hintaan jota ei kyllä c1/c2 alueella kadehrita c2 alueelta ylöspäin puhutaan paljon suuremmasta tukierosta kuin 2 senttiä. En ole kuullut yhtään kateuden suuntaista puhetta c2 alueella! ???

Niin kuten totesin niin minun asiantuntemukseni ei riitä tarkkaan tukieron tietämiseen. Mutta tässä on eduskunnassa vuonna 2006 esitetyt laskelmat tukierosta

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_149_2006_p.shtml

ja niissä kyllä tukieroa on 3.4 - 3,5 senttiä per litra. Ja käsittääkseni se tukiero on tuosta ennemmin kasvanut kuin pienentynyt. Make tietää varmasti nykytilanteen minua paremmin? Mutta ilmeisesti keskustan kansanedustaja siinä on eduskunnalle puhunut sitten täyttä paskaa ja täysin valheellista tietoa? Mutta jos luette koko jutun niin se on itse asiassa perusteltua ja painavaa asiaa, erittäin painavaa asiaa.

Vapaa sana / Vs: Valio subventoi
: 13.02.09 - klo:23:31
Se se on mikä Valiossa yleensä nyppii muita maatalous tuotannon haaroja. Maidon tuottaja halitsee valiossa tilalta kauppaan ketjun.

Myönnän täysin että tuottajan kannalta Valiolla on paljon parempi systeemi kuin pörssiyhtiö-teurastamot joissa käytänössä osuuskuntaa ei ole jäljellä muuta kuin nimi.
Vapaa sana / Vs: Valio subventoi
: 13.02.09 - klo:23:28
Eikös ne lähes kaikki ole osuusteurastamoita?
Atrialle lihan toimittaa osuusteurastamot ja hk lso osuuskunta ainakin?

Tossahan ne osuuskunnat olivatkin jos Porttia ei lasketa? Sekin on mutta henkitoreissaan. Sitten löytyy Snellman ja Saarioinen.
Sattuu tuo hinnanpudotus olemaan melkein 1:1 tukiero AB vs C1.

Niinkuin totesin niin maitopuolen tarkat luvut eivät ole parasta osaamistani, suuruusluokka hallussa. Mutta tosiaan ihmetyttää kun tuosta hinnanlaskusta melkoinen haloo tuntuu nousevan mutta tukierona menee ihan ilman mitään?
Vapaa sana / Vs: Valio subventoi
: 13.02.09 - klo:23:12
Teurastamoilla tuottaja ei tule toisena, eikä vielä kolmantenakaan ja ihan varmasti se ei ole ensimmäinenkään. Vaan ensimmäisenä on osakkeen omistajat ja tuottaja saa siinä ketjussa takulla pienimmän siivun.

Totta. Erittäin totta. Ja juuri siksi tukiero alueiden välillä on vaarallinen koska osakkeenomistajien tuotto on tärkein ja sitten teurastamojen omat mahdollisesti turhatkin rakenteet ja kulut. Vasta viimeienä on tuottaja ja liha hankitaan sieltä mistä halvimmalla saadaan = sieltä alueelta joka saa eniten tukia.


Valiolla tuottajat ja osakkeen omistajat on 100% sama asia.

No hyvä on, hyvä on. Tämä voi toisinaan nyppiä. Toisaalta kun ei tuota osuusteurastamoille niin ei tarvi murehtia tuollaisia? Kunhan saa oman hinnan neuvoteltua kohdilleen?
Jos luitte tämänpäiväisen MaaseudunTulevaisuuden, varmaan ainakin kaikki maidontuottajat lukivat? Niin aika masentavaa luettavaa. Täällä maidon tilityshinta laskee ja on 41 senttiä litralta. Mutta merkillepantavaa on se että tilityshinnat Ruotsi - Viro - Liettua ovat  27 - 25 - 20 senttiä litralta. Keski-Euroopassa heikoimmat hinnat jo alle 20 senttiä litralta? Onhan tuo ero aika hurja, 20 senttiä tai 50%???

Mutta mitä tuo tarkoittaa? Valio ei pysty kannattavasti viemään ulos yhtään mitään. Jokainen ulosviety maitolitra tuottaa tappiota, oletettavasti noin 10-15 senttiä per maitolitra. Valitettavasti Venäjän vientikin on tyrehtynyt ja todennäköistä on myös että muut pystyvät viemään sinne halvemmalla kuin Valio jos vievät. Ja vastaavasti jos täällä kaupoissa hintataso pysyy niin periaatteessa kaikkien kannattaa tuoda maitotuotteita tänne. Tulee varmasti kilpailua ja sitä kautta painetta kaupan hintoihin ja tuottajahintoihin. Jos taas hintataso kaupoissa laskee niin siitä tulee rajusti painetta tuottajahintoihin.

Laaksonen toteaa "Euroopassa kannattavuuden raju heikkeneminen vähentänee tuotantoa ja kääntänee hinnat taas nousuun jossakin vaiheessa." Mitä tämä tarkoittaa? Todennäköisesti maitotilojen konkursseja ja/tai lopettamisia. Siinä voidaan EUn suunnastakin kysellä jotakin jos omat tilat tekevät konkurssin ja täällä vain porskutetaan tukien turvin? Haluaisivat varmasti tuodakin tänne mutta tuettu hinta kestää paremmin tuonnin kilpailua?

Aikanaan töissä jouduin laatimaan sellaisia "worst case scenario" -juttuja. Ja jos tästä laatisin sellaisen niin se olisi että maidon tuottajahinta tippuu tämän vuoden aikana noin 30 sentin tienoille. Itse asiassa "worst worst case" olisi 25 sentin tienoille. Ja tämä tarkoittaisi kyllä AB-alueen tiloille tosi kylmää kyytiä... Jos olen oikein ymmärtänyt niin tukiero on luokkaa 4-8 senttiä per maitolitra? Jos hinta pysyy tuossa 40 sentin kieppeissä niin se on 10-20% tuotoista? Mutta jos laskee 30 sentin kieppeille niin se onkin jo 15-25% tuotoista. C-alueen tila saattaa tukien turvin vielä selvitäkin tuosta rajustakin hinnan laskusta mutta AB-tilalla tekee todella tiukkaa.

Tässä on selkeästi nähtävissä se mitä jopihopi ja emoheikki täällä jatkuvasti todistelevat että tuki ei vaikuta mihinkään tai sen merkitys on olematon. Tuloista ei häviä kuin vain noin 20%, pikku juttu. Kun tämä nyt tapahtunut hinnan 4,7 sentin lasku vie tuloista noin 10%. Ja kovasti ollaan tohkeissaan että miten pärjätään. Mutta tukierossa hyväksyttävä asia. Jotenkin tämä nyt mättää? En kyllä oikein osaa sanoa että miten mutta jotenkin.

Mutta tuosta tukialuekiistasta tällä kertaa enempää. Ajattelin vain muistuttaa teitä että tämä hinnan lasku joka monen mielestä on aivan liikaa saattaa olla valitettavasti vasta alkua. Ja hinnan laskua vastaava tukiero on arkipäivää. Mutta saa nyt nähdä, toteutuuko mikä. Vai eikö toteudu mikään.
Miksei Arla pyri Venäjän markkinoille ?

Koska sieltä ei saa edes sitä hintaa mitä täältä Suomesta? Luitko muuten päivän Maaseudusta miten paljon ja minne Valio vie? Kun lausumasi mukaan se ei vie Ruotsiin lainkaan?
Vapaa sana / Vs: Valio subventoi
: 13.02.09 - klo:22:33
Lälälälälälääää. Sekö sinua nyppii, että maitomiehet pitää toistensakin puolia eikä vain itsensä. ;D

Ei, se ei nypi. Päin vastoin, olen teurastamon systeemiin tyytyväinen että pyritään kustannusvastaavuuteen.
Vapaa sana / Vs: Valio subventoi
: 13.02.09 - klo:22:07
Ei sikojen noudosta tai porsaiden tuonnista rahtia veloiteta, mutta kyllä kai se rahti siinä porsaan hinnassa on ja samoin lihan hinnasta on rahti vähennetty.

Mutta sikapuolella hinta ei ole kaikille sama kuten maitopuolella. Tunnetaan nimikkeellä "määrälisä" eli mitä isompi yksikkö sitä suurempi hinta. Tuossa Heinon esimerkissä se 5.000 litran noutoerän tila saisi teurastamopuolella esim 5% korkempaa maidon hintaa.


Joo, totta, sikapuolella on muutenkin hyvn riitaiset isännät, ilmeisesti kateus voittaa yhteistyön tuoman edun ...

Mistä sinä tiedät sikapuolen isäntien riitaisuudet (keskenänsä, jos unohdetaan tukialuekiista joka on lyönyt hyvin syvän kiilan) tai kateuden? Yhteistyössäkin on reunaehtonsa. Oletko kuullut sellaista termiä kuin "kustannusvastaavuus"? On aika paljon kallimpaa hakea nuppikuorma sikoja täyteen monelta tilalta 10 sikaa per tila tai hakea koko rekka yhdestä paikasta. Samoin kuin se Sepedeuksen esimerkki 50 kilometriä ja 5.000 litraa maitoa tai 500 kilometriä ja 50 litraa maitoa vai miten se meni. Rahtikustannus per maitolitra tai per lihakilo on ihan erilainen. Jotkut on päättäneet että kaikki yhdessä rahoittaa ylimääräisen kulun, toiset taas että yritetään hakea kustannusvastaavuus eli hinnoittelu vastaisi aiheutuvaa kustannusta. Jos tilataan OVR:ää sikasuoralle tai Ruskolle niin eihän sekään samalla rahdilla liiku?
Vapaa sana / Vs: Valio subventoi
: 13.02.09 - klo:21:46
Ei sikojen noudosta tai porsaiden tuonnista rahtia veloiteta, mutta kyllä kai se rahti siinä porsaan hinnassa on ja samoin lihan hinnasta on rahti vähennetty.

Mutta sikapuolella hinta ei ole kaikille sama kuten maitopuolella. Tunnetaan nimikkeellä "määrälisä" eli mitä isompi yksikkö sitä suurempi hinta. Tuossa Heinon esimerkissä se 5.000 litran noutoerän tila saisi teurastamopuolella esim 5% korkempaa maidon hintaa.
Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 46