Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 740

Viestit - kylmis

Vapaa sana / Vs: Yllätys
: 09.02.19 - klo:20:50
Luulisin, että rakennemuutos lähtee rullaamaan melko vauhdikkaasti tulevalla vuosikymmenellä. Se, että paraneeko tilojen taloudellinen tilanne juurikaan, on sitten toinen asia. Tuet kuitenkin putoavat ja voi pudota tuotteiden hinnatkin. Viljan hinta on ollut poikkeuksellisen korkea, se voisi olla helposti 120e/t ja varmaan taas onkin jossain vaiheessa. Hyvän ja huonon vuoden välinen heittely tulee kasvamaan ja se asettaa haasteita taloussuunnittelulle. Ei ylipääsemätöntä, mutta varmuuskertoimia omaan toimintaan joutuu asettamaan.
MT:ssa oli juttua Nokialaiseltq maitotilalta. Kuvassa huomio kiinnittyi rakennukseen. Paljonko on säästö jos verrataan raskaasti tehtyä ja kuvan navettaa?
Aika vaikea heittää mitään kun ei tuossa kuvassa näy etupäässä kuin paskaa. Oletettavasti tuossa on sähköpylväät tolppina ja oisko sitten liimapuupalkit ja kantava pelti? Seinät jonkin sortin muovia. Eikö tollasta rakennetta jossain pidetty halvimpana hallina mitä voi tehdä? Jos vielä onnistuu löytämään liimapuupalkit käytettyinä niin säästöä syntyy, samoin pylväät. Ei tietenkään taida sitten kelvata enää investointituen piiriin kun eikö siinä ollut se vaatimus uudesta tavarasta? Kylmäpihattohan tuo on. Jossakin entisellä A alueella varmaan menettelee, mutta en mä ehkä muualle alkaisi tekemään. Nokia kaiketi ollut B:tä aikanaan? Enhän mä lehmistä mitään ymmärrä, mutta rakentamisesta jotain.

Itse huomannut sen, että kun rakentaa tai lähinnä korjaa tai parantelee jotain niin jos pystyy käyttämään jotakin muuta mikä ei siihen ole tarkoitettu niin tulee monesti halvemmaksi. Tämä kertoo siitä, että investointituet ovat hienosti siirtyneet rakentamiskuluihin maatalousrakentamisessa. Sitten kun voit käyttää jotain mikä on tehty johonkin muuhun rakentamiseen niin pääset yleensä halvemmalla. Ei nyt tietenkään aina päde, mutta tuollaista on tullut havaittua. Ja tietysti se vielä, että mistä sen tavaran ostat. Ostat sen maatalouteen keskittyneeltä toimijalta niin he olettavat, että haet investointi tuen kuitenkin niin hinta laitetaan sen mukaan. Sitten kun ostat muualta niin se menee sen muun tuettoman rakentamisen mukaan. Talorakentaminen on tästä sitten pois, sehän saa maksaa mitä vain ja kuluttaja maksaa silmät kirkkaana kun myyntihenkilö on osannut selittää kuinka hyvä tavara on kyseessä.

Mä luulin toisen ketjun perusteella, että sulla on jo valmiit suunnitelmat..
Olen myös ymmärtänyt asian niin, että rakennustarvikkeita ostaessa ei missään nimessä pidä puhua halaistua sanaa maatalouteen liittyvästä toiminnasta. Ja kaikki kilpailutettava, vaikkei olisi lyijykynää ihmeellisempi ostos.
Ei paranisi sanoa mitään, ennenkuin on nähnyt elokuvan. Perin merkilliseltä tuntuu näkemys, että pankki haluaa vanhan isännän ottavan osan veloista mukaansa eläkkeelle. Miten niitä velkoja eläkkeellä hoidetaan. Kuulostaa Koivunlehtipankin hommilta, mutta ehkä tämäkin selviää. Helpoin ratkaisu olisi tietysti myydä osa maista ja varsinkin kiinteistöistä pois velkataakan pienentämiseksi, mutta se olisi kai liian radikaalia.
Vapaa sana / Vs: Pekkarisen iltahuuto
: 03.02.19 - klo:21:29
Pekkarinen on 71 ja kuvittelee olevansa vahvoilla jopa komissaariksi. Sanoisin, että olisi jatkanut ennemmin yhden kauden eduskunnassa. Sipilä ja kump. Pähkäilleet varmaan samalla tavalla ja nyt tehtiin vähän pelin politiikkaa. Kyllähän Pekkarinen olisi laivalla huomioitu, jos olisi haluttu.
Nuo nyt on jäävuoren huippu. Totuus on moninverroin synkempi. Vaikka viimeiset neljä vuotta on ollut vallassa yksi historian oikeistolaisimmista hallituksista, niin vm:n demareihin se ei ole purrut. Nyt on ollut menossa tekninen korjaus kiinteistöveron perusteisiin. Näin se oli markkinoitu, mutta kun asiaa selvitettiin tarkemmin, niin tavoitteena olisi ollut siirtää viime vuosisadan alussa rakennetut maatilojen päärakennusten verotusarvot liki 2000-luvun käyviä arvoja. Ei mikään tekninen korjaus vaan selkeä rahastus. Samoin on iso kutina päästä muiden maatilan ns. tuottamattomien rakennusten kimppuun. Vanhat aitat yms. kuului suunnitelmiin.

No, nämä hankkeet saatiin nyt torpattua, mutta voi. Ne vaalithan on jo parin kuukauden päästä. Sitten tulee uusi hallitus ja melkoinen ihme on, jos ei maajussi pääse maksumieheksi kiky-sopimuksesta, makera-rahoituksista, yms. rikoksista ihmiskuntaa vastaan.

Kehotan henkisesti varautumaan siihen, että kuvetta saa nyt kaivaa hieman keskimääräistä enemmän.

Meidän kaupungissa se oli persut, jotka tekivät tämän kiinteistöveron tarkistusesityksen. Nyt on palkattu virkamies, joka käy kaikki kiinteistöt läpi. Myös rakentamattomat metsäpalstat syynätään.
Tästä seuraa vielä Oksallekin purkusouvvi, kun kaikki laitetaan verolle, kuten 2019 vuotta sitten.
Turhaan täs nyt pelotellaan vanhojen rakennusten verollepanosta. Jos on  poistettu kokonaan verotuksessa, niin mistäpä verottaja keksii määrittää jonkun vanhan rakennuksen verotusarvon. Mullakin on noita 1960-70 luvuilla rakennettuja talousrakennuksia, en pelkää että ne verolle pantaisiin.
tätä listaa on käyty aikaisemminkin läpi, mitä verotetaan, millä perusteella ja mistä arvosta... sekä verotuksen järkevyys.

Pelto: viljelysmaana saa ihan saman perusteen eli pinta-alan mukaan valtiolta tukea, alennettaisiin tukea. Ongelma tulisi myös varallisuuden ja nettovarallisuuden suhteen, joku voisi hyötyä korkeammasta nettovarallisuusarvosta, jos nettovarallisuusarvo säilyisi, niin 0,1% verallisuusvero tuottaisi yhden euron/ha

Metsä: arvo on pääosin kasvava puusto, puun määrä pitäisi arvioida vuosittain, jos pelkkää pohjaa verotetaan niin verotulo on taas laiha ja tulee tuplaverotuksen ongelma, kun puuta verotetaan myös myydessä ja justiinsahan tuosta päästiin eroon. Vanha veroluokkiin perustuva vero verotti kasvupotentiaalia ei varallisuutta.

Rakennukset: nämä maatilan rakennukset, jotka eivät ole vielä kiinteistöveron piirissä pitäisi arvioida jotta saadaan todellinen verotusarvo, ensimmäisen kymmenen vuoden verotulo menisi kiinteistöjen arvojen määrittämiseen. Rakennuksen voisi lohkoa omalle tontille ja lahjoittaa verovapaalle säätiölle tai SAK:lle ellei halua veroa maksaa.

Yleisesti tästä ehdotuksesta seuraisi huomattava julkisen palvelun työtaakka, kun kaikelle omaisuudelle määritetään reaaliarvot. Jo tekeminen on iso juttu, hallintopäätökset aiheuttaisivat valituskierteen ja negatiivisen pätöksen saaneet ja yleensä kaikkein rikkaimmat rouhisivat tähän porsaanreikiä ovelilla kiertosysteemeillä. Jos varallisuutta syntyy, niin sitä on jo syntyessä verotettu ansio- tai pääomatulona, siksi vero on muutenkin turhaa. EU:n alueella yksittäisen valtion verosooloilu pitäisi myös miettiä etukäteen... verotulo kääntyy helpolla negatiiviseksi, kun jengi hakeutuu alemman verotuksen maihin, lopulta pysyvämminkin.

Ihan samaa mieltä. Kun kiinteistövero menee kunnille, miksi käyttää viljelijää siihen välittäjäksi pellon osalta? Helpompi ja halvempi maksaa suoraan valtionosuuksina. Metsän veroluokitussysteemi haluttiin purkaa kalliina. Nytkö se muka aloitettaisi uudelleen?

En oikein ymmärrä minäkään miten tuo veropohjan laajennus muka toisi merkittäviä tuloja yhteiskunnalle.
Kysymys ei ole merkittävien tulojen saannista, vaan vm:n demaritaustaisten virkamiesten pakkomielteistä. Eihän pääomatuloverokaan tuo ihmeemmin valtion kassaan tuloja, mutta silti vasen laita (ja vm) olisivat aina valmiit sen korotukseen. Pidän näitä melko pitkälle ideologisina tavoitteina. Ei siinä sen kummempaa tarvita.
Kuinkahan helposti ja nopeasti paneelit puhdistavat itsensä lumikuormasta. Riippuu varmaan vähän keleistä, mutta jokunen aurinkoinen pakkaspäivä saattaa jäädä nollatuotolle, jollei paneeleita käydä siivoamassa. Ja se voi olla aika isokin homma ja jäädä tekemättä.
Vapaa sana / Vs: kepun vaaliristeily
: 02.02.19 - klo:12:57
ja talven lumimyrsky

Ainahan kun kepu liikkellä, tulee lunta tupaan.

Hyvä että umpikokoomuslainenkin alkaa vilkuilemaan ympärilleen. Orpo viemässä kokoomuksen tuhoon.
Kuinkas Paavon vaalihommat on tällä kertaa lähtenyt käyntiin? Oletko tässä Börje Bökkelssönin tukiryhmässä mukana?

Börje ei kestänyt julkisuutta.

Mukana ollaan tukena, mutta ei ehdokkaana.

Näin vahvasta liikkeestä löytyi parempia.
Se on hyvä, että on jotain puuhaa, millä saa aikansa kulumaan.
Meillä oli tarkastus v 1996.
Palauttivat sitten kuitit ja sanoivat ettei saa vielä hävittää niitä koska eivät kerkiä tehdä yhteenvetoa.
Koskaan ei sitä yhteenvetoa niistä kuiteista ja tarkastuksesta tullut.

Kuitteihin oli liitetty iso määrä keltaisia lappuja ja jokaisessa lapussa luki jokin kommentti.
Tiliotteisiin oli punakynällä tehty merkintöjä että mikä tämä ja mikä tämä.
Tarkkaa se oli silloin, mitenkähän tänään?
Teen niin, että laitan tositteen numeron myös tiliotteen tapahtuman kohdalle. Oikeastaan ainoa tapa saada tiliote luotettavasti hallintaan. Paljastaa tehokkaasti unohtumassa olevat tilitapahtumat. Esim. mavin tilitykset, kun on sellaisia, että mitään kirjeitä ei enää tule vaan epämääräisiä rahasummia roiskitaan liikkeelle pitkin vuotta. Maatalouden tili on luonnollisesti erillään muusta toiminnasta.
Vapaa sana / Vs: kepun vaaliristeily
: 02.02.19 - klo:12:08
ja talven lumimyrsky

Ainahan kun kepu liikkellä, tulee lunta tupaan.

Hyvä että umpikokoomuslainenkin alkaa vilkuilemaan ympärilleen. Orpo viemässä kokoomuksen tuhoon.
Kuinkas Paavon vaalihommat on tällä kertaa lähtenyt käyntiin? Oletko tässä Börje Bökkelssönin tukiryhmässä mukana?
Nuo nyt on jäävuoren huippu. Totuus on moninverroin synkempi. Vaikka viimeiset neljä vuotta on ollut vallassa yksi historian oikeistolaisimmista hallituksista, niin vm:n demareihin se ei ole purrut. Nyt on ollut menossa tekninen korjaus kiinteistöveron perusteisiin. Näin se oli markkinoitu, mutta kun asiaa selvitettiin tarkemmin, niin tavoitteena olisi ollut siirtää viime vuosisadan alussa rakennetut maatilojen päärakennusten verotusarvot liki 2000-luvun käyviä arvoja. Ei mikään tekninen korjaus vaan selkeä rahastus. Samoin on iso kutina päästä muiden maatilan ns. tuottamattomien rakennusten kimppuun. Vanhat aitat yms. kuului suunnitelmiin.

No, nämä hankkeet saatiin nyt torpattua, mutta voi. Ne vaalithan on jo parin kuukauden päästä. Sitten tulee uusi hallitus ja melkoinen ihme on, jos ei maajussi pääse maksumieheksi kiky-sopimuksesta, makera-rahoituksista, yms. rikoksista ihmiskuntaa vastaan.

Kehotan henkisesti varautumaan siihen, että kuvetta saa nyt kaivaa hieman keskimääräistä enemmän.Meillä täälä sosialistessa Kurikassa on vanhojen arvojen nosto käynnissa .Notta köllään.
Kiva kun kerroit. Tuntuu myös siltä, että se taitaa nyt olla menoa.
Vapaa sana / Vs: Orpo jäi täysin yksin
: 02.02.19 - klo:12:04
Kyllä mää taas voin varsin tyytyväisenä äänestää Kokoomus puoluetta tänä keväänä. Ei ole mitään konkreettista vaihtoehtoa edes näköpiirissä.

Tuohon kokoomuksen kannatus perustuukin. Puolue voi tehdä mitä hyvänsä (tai olla tekemättä mitään, kuten tässä tapauksessa) ja kokoomuslainen äänestää kokoomusta. Onko syynä se vanhuuden palkinto, paikka Kansallinen senioriliitto- yhdistyksessä vai mikä?

Eemmi se puhhuu aena noesta kepuuskovaesista. Oesko tuassa nyt kysseessä se kokoomustauskkovaenen.

Kokoomuksen kannatus perustuu kyllä siihen, että heillä on aina pohjajuonteena selkeä arvopohja ja tavoitteet ja politiikka on sen mukaista. Ei hirveetä poukkoilua suuntaan ja toiseen. Keskusta taas. No. Kepu pettää aina. Politiikka vaihtelee kun yritetään miellyttää sekä omia perusäänestäjiä että ns liikkuvia äänestäjiä että pysytään vallan kahvassa. Kokoomuksella taas on aona perusäänestäjinä ne tietyn arvopohjan jakavat perusäänestäjät joita on riittävästi, ei ole tarvetta poukkoilla. Kepulla taas se perus ydin kannattajajoukko on oikeasti niin ohkainen, ehkä 7-10% äänestäjistä, että ilman liikkuvia äänestäjiä eivät pysy vallan kahvassa.
Kokoomuksen kannatus perustuu kyllä siihen, että heillä on aina pohjajuonteena selkeä arvopohja ja tavoitteet ja politiikka on sen mukaista

 mielenkiintoista on katsoa kuuluuko perusjäsenen arvopohjaan bisneksen teko vanhuksilla vai äänestetäänkö jaloilla :-\ :-\ :-\ :-\
Kyllä nämä bisnesasiat on sinulle tuolla edellä varsin selkeästi kerrottu, mutta en oleta, että haluat niistä mitään käsittää samoin kuin muut vasemmistolaiset puoluetoverisi. Sinun pointtisi on täällä lässyttää kokoomusvastaista roskaa vaalikaudesta toiseen. En tiedä mistä sinulle palkka maksetaan tähän, mutta jos se on sellainen, että sillä pärjäilee, niin anna mennä vaan.

Minustakin Kokoomuksen politiikka on pääsääntöisesti johdonmukaista ja loogista. Taloudenhoito on keskeisellä sijalla arvopohjaa, vaikkei sitä yleensä arvoksi luetakkaan. Hyvä valtiontalous kuitenkin mahdollistaa jonkinlaisen jakovaran ja sen, että tämä touhu täällä ylipäätään pyörii.

Hirmuinen on taas vastarinta monella suunnalla, kun Kokoomuksen syyksi yritetään vierittää jos jonkinlaista surkeutta. Puolue jonka kannatus on vaan 20%, toivottavasti vielä pari prossaa enemmän tälle keväälle on saanut tämän kaiken aikaan. Veikkaan vahvasti, että ei. Kyllä siinä on ollut moni muukin porukka mukana. Mutta kuten sanottua, Kokoomus on yleensä ainoa, joka jollain lailla vastaa puheistaan, moni muu ei sitä tee.
Vapaa sana / Vs: Orpo jäi täysin yksin
: 02.02.19 - klo:10:16
Olen tässä lueskellut verkkolehtiä ja seurannut poliitikkojen blogi-kirjoituksia. Olen aika tyytyväinen toimittajien suhtautumiseen tässä Esperia-kohussa. Virheitä ovat tehneet kaikki tahot ja suurin ongelma, eli rahoituksen puute vanhustenhoitoon käsitetään varsin hyvin. Ei näytä vasemmiston vaalipopulismi kovin syvälle uppoavan.

Politiikan puolella huvittaa eniten kepun paniikki. Nyt on taas köyhän asialla olevia alkiolaisia joka puolella. Noita kannattajien puheenvuoroja kun lueskeleen, niin kepulaisuus ei näämmä eroa mitenkään sosiaalidemokratiasta. Sipilä kuulemma täysin kokoomuksen leivissä. On tämä varmaan iso loukkaus vakaumukselliselle kepun miehelle, mikä hänkin pohjimmiltaan on.

Puoluekin on livennyt kelkasta ihan täysin ja koittaa ottaa eroa hallituksen ratkaisuihin, vaikka on siinä itse mukana.

Kyllä tämä kepun kanssa hommien tekeminen on just sitä, että kepu pettää heti, jos pikkuisenkin oma intressi joutuu vaakalaudalle.

Minun mielestäni Orpo ja Kokoomus ovat taas ainoat tahot tässä maassa, jotka pystyvät kantamaan jonkinlaista vastuuta siitä, että tämä maan talous saadaan pidettyä edes jollain lailla tolpillaan. Tämä hillotolppaporukka luulee, että heillä on varaa jakaa toisten rahoja ja sitä rahaa on ylipäätänsä otettavissa taas veroja kiristämällä. Valitettava tosiasia on kuitenkin se, että hyvä talous voidaan rakentaa vain menokurilla. Pätee valtiontaloudessa ja maataloudessakin. Vanhustenhoitokaan ei voi maksaa maltaita tai rahat on otettava jostain muualta. Ja tämä on nyt vain tämä kohu. Kun on saatu vanhuksille lisää rahaa (velaksi), niin on jo seuraava palopesäke edessä, joka täytyy taas sammuttaa rahalla jne.

Sanoisin niin, että lusikka kauniiseen käteen ja kunnat ryhdistäytyvät ja keskustelevat asiat selviksi hoivayhtiöiden kanssa. Kyllä ne ymmärtävät oman etunsa, sillä vaihtoehtoja ei ole, kun bisnes menee muuten alta.

Kyllä mää taas voin varsin tyytyväisenä äänestää Kokoomus puoluetta tänä keväänä. Ei ole mitään konkreettista vaihtoehtoa edes näköpiirissä.
Voiko ProAgriassa olla jäsenenä? En kyllä liittyisi. Taannoisen luomukurssin lisäksi tulee mieleen lähinnä ruiskuttajan tutkinnon suorittamiset, joista olen maksanut ja tietysti ruiskun tarkastukset. Mistään neuvontapalveluista en ole ajatellut maksaa. Kollega siirtyi luomuun ja sanoi ottavansa kaveri päiväksi antamaan ohjeita. Sanoin, että kannattaako, todennäköisesti saat rahoillesi todella vähän vastinetta. Seuraavan kerran kun nähtiin, se puhisi, että olisi pitänyt uskoa.

Neuvojia on kaikenlaisia. Niin Proagrian sisällä, kuin muissakin yksityisissä neuvojissa. Nyt kun on Neuvorahaa käytössä, kannattaisi etsiä itselle sopivia neuvojia. Vain ALV pitää maksaa itse ja senkin valtio palauttaa... Siis ilmaisia neuvoja. Jos neuvoja on sellainen, ettei neuvontatapahtumasta tunne saavansa hyötyä, etsii toisen neuvojan. Nyt on hyvä tilaisuus kokeilla ja testata. Ja ehkä jopa oppia jotakin uutta. Toisaalta kannattaa myös pohtia, onko neuvojan huonous neuvojassa vai omassa asenteessa...
Minä lahjoittaisin oman osuuteni neuvo-rahasta mieluiten esim. suomalaisten vanhustenhoidon laadun parantamiseen. Se olisi varmasti kaikille osapuolille paras ratkaisu.
Vapaa sana / Vs: Orpo jäi täysin yksin
: 01.02.19 - klo:18:40
https://yle.fi/uutiset/3-9301734 ; "Hallitus sopi tänään, että vanhainkotien ja muun ympärivuorokautisen hoivahenkilöstön mitoitus pysyy ennallaan. Tilanne siis säilyy nykyisen vanhuspalveluiden laatusuosituksen mukaisena eli 0,5 hoitajaa vanhusta kohden."  Näin siis 18.11.2016.

Vaalit tulossa ja piäministerpuolue (kepu) hädissään pyörtää jälleen kerran tekemiään päätöksiä.

Toverituomioistuimessa päätetty "oikea" hoitajamitoitus 0,7 on muuten 40 % suurempi kuin 0,5. Eli lähes puolitoistakertaistaa vanhushoitajien määrän. Ihan kunnioitettavaa työllistämistä.


Surkeaa katsottavaa oli eilinen ohjelma tohmajärveläisestä vanhusten hoidosta. Liikemiestyyppiset miespuoliset kunnan päättäjät olivat valinneet Attendon hoitamaan suurta osaa kunnan terveys- ja vanhuspalveluista kun tarjous oli ollut niin hirvittävän halpa. Pientuottajaa jolla oli inhimillen työote ajettiin alas väkisin. Ja lupauksista hoitajien määrässä alettiin heti lipsua mutta omalta osalta vedottiin siihen että sitova sopimus velvoittaa kyllä kuntaa. Kyllä tästä toimintamallista on päästävä jollain tapaa eroon. Jossainhan olikin jo se oikeustapaus että päättäjien ei ole pakko valita halvinta tarjousta vaikka usein niin luullaan. Mutta tuossa ohjelmassa selvästi nuo nuorehkot miehet nimenomaan halusivat maksimisäästöä. Eivät ole itse tuota porukkaa jota nämä asiat koskettavat. Miehillä on lisäksi usein itseä hivenen nuorempi tai terveempi vaimo omaishoitajana. Näissä paikoissa potilaat taas lähinnä naisia. Toki tuo pohjoinen Itä-Suomen alue on kait varsin heikkoa kunnallisveron tuottoaluetta.Mutta kuitenkin.

Ja mitä siihen tulee että Orpo ainoana vastustaa mitoituksen ottamista lakiin / mitoituksen nostoa ?  niin puheenjohtaja tietyissä asioissa ehkä on sidottu muun johtavan puolueväen mielipiteisiin eli en usko että on välttämättä itse tällä kannalla. Siteeraan entisiä puheenjohtajia Ilkka Suomista joka jossain sanoi että nykykokoomus on niin oikealla että häntä ihan hirvittää ja etenkin Pertti Salolaista joka oli huolissaan siitä että tietynlaisten lobbareiden ja tietyn taloudellisen eturyhmän asianajajien vahva ja näkyvä asema puolueessa vahingoittaa kokoomusta ja sen julkikuvaa. Sanotaan vaikka Laura Räty tai Lasse Männistö - eivätkö nämä ole lähes koko poliittisen uransa ajaneet nimenomaan terveysjättien taloudellista etua.

Mutta poliitikkomiestenkin huoli on kuitenkin herännyt- tämä Attendo on voittanut myös jonkin sotaveteraanien hoidon ulkoistuksen ja nyt taisivat porukat olla kiinnostuneita tarkastamaan hoidon todellista laatua. Jos tämä Attendon y.m. toimijoiden linja jatkuu myös veteraanien hoitolaitoksissa ei kohta saada juhlittavia itsenäisyyspäiväksi.
Poikkeuksellisen fiksu analyysi, kiitos siitä.

Lainaan tähän, juuri sähköpostiini tulleesta Arto Satosen Viikkokirjeestä kohdan, josta käy ilmi mitä alunperin suunniteltiin ja kuinka homma sitten lähti menemään siihen suuntaa jossa nyt ollaan.

KUNNAT AVAINROOLISSA VANHUSTENHOIDOSSA
 
Vanhustenhoidosta on tällä viikolla keskusteltu erittäin laajasti, Esperi Caren yksiköissä paljastuneiden laiminlyöntien johdosta. Sittemmin on käynyt ilmi, että huomattavia ongelmia on myös muilla yksityisillä toimijoilla ja myös kuntien omissa yksiköissä. On kuitenkin syytä muistaa, että monissa hoitolaitoksissa asiat ovat myös kohdallaan ja siellä hoitohenkilökunta tekee tärkeää ja arvokasta työtä.
 
On itsestään selvää, että bisnestä vanhusten hoitokodeissa ei voi tehdä hoidon laadusta tinkimällä. Näihin ongelmiin on puututtava tiukasti ja viime kädessä peruutettava yksikön toimilupa, jos tällaista ilmenee.
 
Nykylain mukaan vastuu vanhusten laitoshoidosta on kunnilla. Kunnat voivat tuottaa palveluita itse, myöntää palveluseteleitä hoitoa tarvitseville tai ostaa hoitopalveluita järjestöjen tai yksityisten yritysten ylläpitämistä hoitokodeista. Ulkoistaminen ei poista kunnan vastuuta. Valvira tekee viranomaisvalvontaa, mutta kunnat valvovat sitä saavatko vanhukset sellaista hoitoa, kun on kilpailutuksessa määritelty. Kunta voi keskeyttää maksut hoitolaitokselle, jos hoidonlaatu ei vastaa sitä mitä on luvattu.
 
Mielenkiintoista on, että erityisen paljon yritysten tarjoamaa laitoshoitoa käyttävät isot kunnat, kuten demarivetoiset Tampere ja Vantaa. Sastamalassa on linjattu siten, että vanhusten laitoshoidossa tulee olla monipuolista tarjontaa. Sastamalassa on kunnan omia yksiköitä, voittoa tavoittelemattomien järjestöjen ylläpitämiä (Sastamala-koti), pienten hoivayrittäjien ylläpitämiä laitoksia (esim. Tupahoiva) ja isojen yritysten omistamia yksiköitä. Ideaalitilanteessa vanhus ja hänen omaisensa voivat valita useammasta eri vaihtoehdosta itselleen soveltuvimman. Valinnanmahdollisuutta toki rajoittaa laitoshoitopaikkojen riittävyys.
 
PIENTEN HOIVAYRITYSTEN ALASAJO ON OLLUT SUURI VIRHE
 
Olen seurannut läheltä joidenkin pienten hoivayritysten elinkaarta. Kun ensimmäiset yksityiset toimijat tulivat vanhustenhoitoon, niin ne olivat pieniä hoitajavetoisia yrityksiä, jossa omistaja itse osallistui hoitotyöhön. Monissa näissä pienissä yrityksissä hoito oli inhimillistä, yhteydenpito omaisiin tiivistä ja ilmapiiri lämmin. Tilat eivät usein olleet aivan uusimpia, mutta hoidon laatu oli kiitettävää.
 
Monet pienet yritykset ajautuivat vaikeuksiin, kun hoidon laatua ryhdyttiin arvioimaan vessojen määrällä ja neliöillä. Pienyrittäjien tilat eivät täyttäneet vaatimuksia ja heidän olisi pitänyt rakentaa kokonaan uudet tilat. Useimmille tämä oli mahdotonta, koska kunnat kilpailuttivat tiheästi ja palveluseteliä käytettiin poukkoilevasti. Investointi uuteen hoitotilaan olisi siis ollut pienyrittäjille liian iso riski ja käytännössä monille jäi ainoaksi vaihtoehdoksi myydä liiketoiminta Esperi Carelle tai muille isoille toimijoille.
 
Tein tästä asiasta jo vuosia sitten kirjallisen kysymyksen. Yritin puolustaa pienten yritysten toimintaedellytyksiä vanhustenhoidon alalla. Aika ei ollut kuitenkaan silloin kypsä tällaiselle keskustelulle. Ainoa tulos oli, että tulin haukutuksi Demari-lehdessä, kun uskalsin mennä arvostelemaan tilavaatimuksia. Nyt tiedämme, että silloin kylvettiin nykyisten ongelmien siemen. Jos yksityinen vanhustenhoito perustuisi edelleen pääosin pieniin hoitajavetoisiin paikkoihin, niin ongelmat olisivat varmasti pienempiä ja hoito inhimillisempää. Tätä asiaa kannattaa miettiä uudelleen nyt, kun ratkaisuja etsitään.

Nuo nyt on jäävuoren huippu. Totuus on moninverroin synkempi. Vaikka viimeiset neljä vuotta on ollut vallassa yksi historian oikeistolaisimmista hallituksista, niin vm:n demareihin se ei ole purrut. Nyt on ollut menossa tekninen korjaus kiinteistöveron perusteisiin. Näin se oli markkinoitu, mutta kun asiaa selvitettiin tarkemmin, niin tavoitteena olisi ollut siirtää viime vuosisadan alussa rakennetut maatilojen päärakennusten verotusarvot liki 2000-luvun käyviä arvoja. Ei mikään tekninen korjaus vaan selkeä rahastus. Samoin on iso kutina päästä muiden maatilan ns. tuottamattomien rakennusten kimppuun. Vanhat aitat yms. kuului suunnitelmiin.

No, nämä hankkeet saatiin nyt torpattua, mutta voi. Ne vaalithan on jo parin kuukauden päästä. Sitten tulee uusi hallitus ja melkoinen ihme on, jos ei maajussi pääse maksumieheksi kiky-sopimuksesta, makera-rahoituksista, yms. rikoksista ihmiskuntaa vastaan.

Kehotan henkisesti varautumaan siihen, että kuvetta saa nyt kaivaa hieman keskimääräistä enemmän.
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 740