Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 12

Viestit - taneli

Olenpa miettinyt sellaista systeemiä, että semmoinen skandian tai vastaava kolakuljetin 4-5 metriä pitkä. Siitä vielä kaikki laidat pois, jolloin taitaa jo jäädä alle metrin kokonaiskorkeuteen. Päälle yliajettava ritilä. Tulisi siis tuommoiseen 4-5 mertriä leveään läpiajettavaan käytävään pikittain se kuljetin.. Siihen vielä sitten reunoille vähän seinää. Koko homma siis taivasalle. Siitä pääsis sitten kankeat eläkeläisvaaritkin kippaamaan peruuttamatta ja tarvittaessa rekallakin. Ei ota kattoon kiinni pidemmätkään kärryt. Kuljetin sitten veisi sitten suoraan kuivaajaan tai tuulettuvaan märkäsiiloon.
Ehkä joskus ehkä ei.
Kasvintuotanto / Vs: Hukkakaura
: 30.08.20 - klo:11:29
Hyvää tekstiä tosiaan.
Aikanaan oli 2 pahaa hukkakauralohkoa. Molemmat olivat sitten 3 vuotta nurmella. Toisesta katosi hukkakaura kokonaan, toisesta ei. Se, josta katosi, oli multamaata ja se josta ei kadonnut, oli savisempaa maata. Siellä multamaassa hukkiksen siemenet varmaankin pääsivät maatumaan, kun taas savisemmassa siemen säilyi paremmin. Sittemmin on savisemmassakin lohkossa hukkakaura vähentynyt. Aina on siis kynnetty kaikki.
Onko kukaan kokeillut laittaa kameraa puimurin seuloile?
Tarttuuko linssi täyteen pölyä ja muuta moskaa?

On kokeiltu, ei toimi. Linssi tulee äkkiä likaiseksi, eikä sieltä kuvasta muutenkaan mitään näe, kun on ilma täynnä pölyä ja moskaa.
Sivulle asennettuna näkee vähän, mutta siinäkin linssi likaantuu.
Tällä hetkellä kamera on seulan alla. Näkee taakse, vähän silppuria ja vähän seuloilta tippuvaa moskavirtaa.
Kiskoa saa ostaa melkein joka rautakaupasta.

On noita liukuovia tullut joskus askarreltua itsekin puusta, puupaneelilla ja puu- ja metalirungolla. Vaihtoehtoja on monia, pressuovi, puuovi, puuovi metallirungolla, peltipinnalla... Puuovi on painava, höylätty paneeli metallirungolla on jo kevyempi. Missä on peltipintainen ovi, niin on huomattavasti kevyempi. Kyllä puuoven kanssa pärjää, kunhan on kisko suorassa ja riittävä välys kahden oven välissä, ettei ota kiinni toisiinsa. Lämpökäsitelty puu tuntuu aimakin käteen kevyemmältä, joten silläkin voisi saada painonsäästöä.
Pesu tietty hyvä. Kaivinkoneen syylärin huuhteluun kuulin jonkun käyttäneen vanhaa kasvinsuojeluruiskua. Letkun päässä taisi olla jokin supivasti mutkalle taittu putki. Oli kuulemma selvä vaikutus ihan vedellä huuhdellenkin.

Kyllä ilmallakin aika hyvin lähtee. Ei sitten mitään paineilmapilliä, vaan ilmaa pitää olla paljon. 3/8" vesijohtoputki on aika hyvän kokoinen pituutta reilu metri ja palloventtiili päähän. Paineilmaletku > 12 mm ja riittävän iso säiliö. 7,5 kW:n kompura jaksaa vielä pitää painetta kevyempien moskien puhalteluun pidemmän päällekin.
Jos ei lika ole kovin tiukassa, eikä tarvitse ihan kiiltävän puhdasta, niin paineilma korvaa monessa paikassa painepesurin.
Kynsiliitin on hyvä idea. Liittimet ovat aina samanlaisia, letkuja voi kytkeä yhteen.
Toteutus vain ontuu. Yleensä vuotavat, varsinkin kun paine ei ole riittävä. Tiiviisteet tippuvat. On epäyhteensopivia yksilöitä, joita joutuu viilaamaan, että edes menevät kiinni.

Kuinkahan palokunnan versiot kynsiliittimistä? Letkut ainakin palokunnalla joskus vuotaa, liittimistä en tiedä.

Puutarhaliittimet eivät yleensä vuoda. On myös naarasliittimiä, jotka sulkevat itsensä, kun urosliitin ei ole kiinni.
Pieneen käyttöön ihan näppäriä, jos ei tarvitse jatkaa toisella letkulla (kaksois-urosliitin väliin ajaa myös asian) ja pieniähän nuo ovat, eivät riitä isompaan vedentarpeeseen.

Entäs camlock?
Noitahan on kaiken kokoisia, pitääkö vanhemmiten? Sama homma, kuin puutarhaliittimissä, uros ja naarasliitin erikseen.
Yhden Bilteman älylaturin vein takaisin kauppaan, kun en löytänyt sellaista akkua, jota se olisi älynnyt ladata.
Älylaturi pitää olla sellainen, jossa on virtalähde (supply) -ominaisuus. Täysin tyhjään akkuun pari minuuttia virtalähteenä, jonka jälkeen älylaturikin älyää älyladata.

Sama vika näissä pienissä apuvirtahärpäkkeissä, hyvä apu, mutta jos on päivän ollut autossa valot päällä ja akku on täysin tyhjä, niin eipä suostu antamaan apuvirtaa.
Eristävä maali, ei ole kokemusta moisista, mutta periaatteessa pitäisi eristää ääntäkin.
Isoon astiaan vettä ja niin paljon maantiesuolaa (kaliumkloridi), kuin vain liukenee. Jotkut myy myös natriumkloridia maantiesuolana. Antaa päivän verran liueta välillä sekoittaen. Aika lähelle menee, kun laskee, paljonko pitäisi liueta.

"Liukoisuus veteen   34,4 g / 100 ml (kylmä)" https://fi.wikipedia.org/wiki/Kaliumkloridi

Pieni pumppu, jota myös nestepeittaukseen on käytetty on hyvä, ellei saa astiaa ylös ja lapottamalla.
Rengas niin, että venttiili on ylhäällä ja niin pieni letku, että mahtuu sisällä ja vähän sivuun, ettei tule letkua pitkin pois..
Kasvintuotanto / Vs: Luomu
: 26.01.20 - klo:13:12
Kaikki ilmaston  ja ympärostönsuojelun toimet sekä ruuantuotannon lisäämiset on turhia, ellei maapallon väestömäärän kasvua saada pysäytettyä ja väkimäärää mielellään laskettua. Maapallon resurssit on rajalliset. Tätä asiaa ei jostain syystä koskaan tuoda esiin näissä keskusteluissa, ja tämä on yksinkertaisesti TYHMÄÄ. Koko ajan tulee uusia syöjiä ja luonnonvarojen kuluttajia, enemmäm kuin ehtii kuolla. Ja kehitysapua annetaan Afrikkaan, ja sen seurauksena väestömäärä siellä vaan lisääntyy.

Tämähän on se suurin kerroin hiilessä ja saastuttamisessa. Kaikki muu on turhaa, jos tuota kerrointa ei saada pienemmäksi. Tuo kerroin muuten vielä kasvaaa exponentiaalisesti. https://youtu.be/lpj0E0a0mlU?t=490

Ja tämä on vielä se ainut aihe, josta kukaan ei uskalla puhua, Linkolaa lukuunottamatta.

Ja tuohonkin on ratkaisuja olemassa. Yksi hyvä keino on tyttöjen/naisten koulutuksen lisääminen. Suomessahan ei liiemmin väki omaehtoisesti lisäänny.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 23.01.20 - klo:10:21
Vilmarkkinoista pohdintaa.

Onko Suomessa olemassa markkinaehtoisia vapaita vilajmarkkinoita? Suuri osa lienee sopimusviljelyä, omaan tarpeeseen eläimille ja naapurin eläimille. Mutta mites nuo loput. Meneekö tavallinen Touko Taneli sopivalla hetkellä lakki kourassa Hankkijan, Lantmannenin tai A-kaupan juttusille, josko joku suostuisi ottamaan vastaan sen pienen siilollisen vastaan, mitä sattuu sitten olemaankin.

Viljatorista viljatori.fi on joskus ollut pöhinää, mutta ei sitäkään helposti löytänyt, kun oli jo nimikin unohtunut. Vaan mitäpä sieltä löytyikään? Ei yhtäkään tarjousta, ei myynti-, ei ostotarjousta, 5 A-rehun viljelysopimustarjousta ja 1 Altian.

Tori.fi:ssäkin sentään löytyi muutama kauppaamassa kauraa hevosille. Taitaa vaan olla parin hevosen tallin tarve kovin vähäistä, eipä taida yksi hevonen edes sitä Pikku Tuhtikärryllistä jaksaa syödä vuodessa.

Ajatellaan asiaa myyvän viljelijän kannalta. Yleisimmät viljelykasvit, ohra, vehnä, kaura saa varmaankin helposti myytyä paikalliselle isommalle kauppiaalle, jonka kanssa on muutenkin kauppaa tehnyt. Tarvitaanko tähän edes sen kummempia markkinoita.
Entäs sitten se eläintilallinen? Laarinpohja paistaakin yllättäen maaliskuussa. No kävellään sen saman kauppiaan juttusille, eiköhän sitä viljaa löydy. Tosin samaan aikaan se vähemmän tuttu naapuri parin kilometrin päässä miettii, että nyt olisi hyvä aika tyhjentää tuo oma laari. Mitä tapahtuu? Molemmat tilaavat rekan pihaan ja maksavat kiltisti rahdin ja ovat tyytyväisiä. Tai sitten ajelevat traktorilla kylälle 20 km, ensin myyjä ja sitten ostaja ja nostavat kättä tyhjän kärryn kanssa kohdatessaan.

Vaan mitäs sitten kun on mielenkiinnosta kokeillut jotain erikoisempaa kasvia tai lajiketta ja vähän satoakin saatu. Ei ole omamyyjä välttämättä kuullutkaan kasvista. Samaan aikaan joku mylläri tai muu bisnesnikkari miettii jotain uutta ja erikoista. Vaan eipä kohtaa heidän ajatukset edes hiljaisella kylätiellä.
Epsonin Ecotankista ei ole kokemuksia, mielenkiintoinen laite tosin.

HP OfficeJet mustesuihku ollut nyt useamman vuoden, en todellakaan kaipaa laaseria. Laseriin verrattuna halvempi muste, ei tule raitaa vanhemmiten, parempilaatuiset väritulosteet, eikä muste kuiva patruunaan, kuten vanhanaikaisissa mustesuihkuissa. Mustavalkotulosteissa pärjää nopeudessa täysin laserille, kuvissa odottaa hetken kuivumista, varsinkin kakspuoleisissa. Isommat mallit, joissa on koko paperin levyinen tulostinpää, taitaa olla jopa laseria nopeampi.
suomessa on monasti tuo pohjatyö ihan avuttomalla tasolla.    ja kun vielä hieman huonohkoa maalausta niin eipä pitkään ole hyvännäkösiä nuo.       jälkeen saa maalata sit oikein urakalla.

Todellisia pohjanoteerauksia omissa vehkeissä on Valtran vanteet ja elho 240 nostolaite niittomurskain. Molemmista maalit rapisi jo alku aikoina. No elho jo eläkkeellä,  mutta nuo Valtran vanteet on törkiät. 120Ws tuhudis on pohjassa joku 25cm *25cm läikkä, josta maalit kirpos parilla ensimmäisellä viljakuormalla irti.

JF:n kuivasontakärrystä irtosi ensimmäisen talven aikana maalit lastuina. Taisi olla niin, että pelleissä pysyi, mutta rungosta irtosi.
Elhon tehtaalla sanoivat, että siihen aikaan oli vähän kaikilla valmistajilla ongelmia maalien kanssa, kun jotain myrkkyjä kiellettiin.
Tuossa nyt ei otettu huomioon maamieseuroja, jotka vuokraavat koneita. Ovathan nekin tavallaan kaupallisia toimijoita, mutta pitäisin ne kuitenkin erillisenä. Pääasiassa kuitenkin ovat jäsenten tarpeisiin hankittuja koneita, eivätkä tavoittele niinkään voittoa.
Minulla kun on maatalouden harjoittaminen ja seuraaminen vähän sitä sun tätä, niin en ollut tuollaisesta kuullutkaan. Onpa pätevä laite. Mutta ne kivet...  :o
https://www.youtube.com/watch?v=ZNjkfmn97zo

Eikös tuo ole vähän kuin iso kelajyrsin. Mitenkäs jyrsin yleensäkään tykkää kivistä?
Tuo lienee vastaava uusi:
https://www.imants.com/en/machines/product/71/58sx-series#9

Jossain lehdessä oli muistaakseni 5-10 vuotta sitten juttua jonkin tyyppisestä lapiomuokkaimesta...
... Jotain löytyikin, en ole varma oliko se tämä juttu:
https://www.pellervo.fi/maatila/mp3_09/imants.htm
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 12