Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 11

Viestit - risa

Kauanko lypsikillä on tuo linja ollut? Tässä on nyt sellainen ristiriita mun kokemuksiin, että juuri noi terveysominaisuudet ovat parantuneet. Se mitä kritisoin on ollut heikompi ensikkokausi ja se tuntuu korjautuvan, en tosin osaa vielä sanoa paraneeko samalle tasolle. Nyt on pieni ryhmä kolmannen kerran poikineita, jotka erinomaisella terveydentilalla lypsävät eleettömästi 11 tonnia vuodessa, kun karjan keskitaso on 2.5tonnia alempi...kysyn aikaa siksi, että kokemus on näyttänyt vuosikymmenen olevan riittävän pitkä aika seurata jalostussuunnan vaihtamisen vaikutuksia...


Samansuuntaiset kokemukset kanukkien terveysominaisuuksista täälläkin, erityisesti hedelmällisyyden paremmuus on yllättänyt odotuksiin nähden. Ensikoissakin on ollut ihan kelpo lypsäjiä, mutta luomuevästyksellä ei nyt olla aivan Aatamin lukuihin vanhemmilla päästy, kenties ei olla edes tavoiteltukaan. Heikompaa ensikkotuotosta kompensoi pienempi uudistuksen tarve. Toinen positiivinen yllätys on sitten tavallaan ollut nämä toisen polven kanukit, joidenka on peloteltu lypsävän jos mahdollista vielä huonommin. Niillä näkyy rakenteen paraneminen jo selvemmin ja kumma kyllä sitä maitoakin on tullut.  Kotimaisia on vanhaa kaartia (yli 5 krt poikineita) hengissä, mutta nuoremmat on poistaneet itsensä viime vuosina viimeistään toisen poikimisen jälkeen, mikä ei oikein meikäläisen ajattelumaailmaan sovi.
Oleellista on... että jalostus tehdään tilan olosuhteisiin ja lähtökohtiin perustuen.


Ei käy Suomessa, kaikkien pitää tehä samalla lailla. Se miten pitäisi jalostaa riippuu täysin keneltä kysytään. Enpä tiedä olisiko yhdelläkään neuvojalla/spermakauppiaalla pokkaa sanoa, että nää sonnit ei toimi sun ruokinnalla.
http://www.ayrshire-finland.com/suomi/keskustelu/index.php/topic,121.msg1211.html#msg1211

Varokaa vähän mitä täällä kirjottelette  ;) näistä on metelei noussu ennenki, ihan ministeriöllä pelotellaan.
Jos haluaa tehdä valkuaisrehua säilörehuna, niin "parhaat" tulokset on tullut virnasäilörehusta, en ny muista ennä lukuja kun kokeiluista jo yli kymmenen vuotta, mut lehmät tykkäs ja tais ne jotain lypsääkin. Appeen osana varmaan toimisi.
Toisaalta, suomalainen virkamies voi hyvinkin keksiä moisen pakkopykälän... ;D

Jos vanhat merkit pitää paikkansa, niin tarkempaa ohjeistusta on tuleva.... Tarkastuksessa oli tänä vuonna ylimääräinen lomake, jolla kyseltiin hyvinkin tarkkaan tilan laidunnuskäytäntöjä.
Onko luomussa laidunnuspakko?
Se vähintään 60 päivää jalottelupakkoa koskee talviaikaan kiinnikytkettyjä.
Lehmä voi jaloitella sisälläkin...

On luomussa oltava kaikilla eläinryhmillä mahdollisuus laiduntamiseen päivittäin, pl. lihanaudat 3kk loppukasvatusaika

Kaikilla yli 3 kk  ;)

Kesällä yli vuosikkaita sonneja ei tarvitse laiduntaa, ulkotarhaan pitää kumminkin päästä.

Juu, olis pitäy kirjottaa, että alle 3 kk ei tarvi.
Onko luomussa laidunnuspakko?
Se vähintään 60 päivää jalottelupakkoa koskee talviaikaan kiinnikytkettyjä.
Lehmä voi jaloitella sisälläkin...

On luomussa oltava kaikilla eläinryhmillä mahdollisuus laiduntamiseen päivittäin, pl. lihanaudat 3kk loppukasvatusaika

Kaikilla yli 3 kk  ;)
Jos Lounaassa/ Etelässä on tarjolla hyviä ja tiineitä niin niistä voi pistää viestiä, vasikat ostettiin jo viime vuonna. :) Tai voi pari oikein hyvää juuri vieroitettuakin mennä.

Mikä se sun oikein hyvä on? Ay/hol? Indeksi/kanukki?  ;)
Imijälle kuula päähän, se tässä on syyllinen

Eipä muuten aina ole, varsinkaan näillä isommilla hiehoilla. Sellaistakin olen nähnyt, että kun imeskelijälle laittaa piikit nokkaan imettäjä saa hirveet itkupotkuraivarit kun toinen ei ime ja kohta onkin menossa uuden "vasikan" opetus hommiin. Imeminen ilmeisesti tuntuu mukavalle myös siitä jota imetään  :P
Kyllä mä vaan olen lomalla silloin kun leikkaan ruohoa tms. nurkkahommia.
Kahdesta työstä yhtäaikaa. Siis tuplasti lomalla. ;D Palkkatyöstä ja maanviljelystä. Ei ilikiä tehä työaikana vapaa-ajan harrastushommia.

No minä kyllä ajelen virman piikkiin  8) Kun on nuo rakennukset mäelle aikaisempien isäntien toimesta sillätavoin aseteltu, että yksityispuolen ja virman puolen erottelu on suht hankalaa, niin minusta ruohonleikkuu kuuluu tilan yleiseen siisteyteen.

Joku tarkastaja taisi haastattelussa taannoin kommentoida, että kyllähän sen näkee yleensä jo pihaan ajaessa tilan yleisilmeestä mitä on odotettavissa.

23.6. vapauduin investointituen kahleista, ymp.tuen ennakko vapauttaa pitämästä tiettyä eläinmäärää päivittäin, vuoden vaihteeseen kerätään eläintiheyttä ensi vuoden LFA-, kotieläintilanpelto- ja elintenhyväilytukea 2013 varten, jotka hakeakseen pitää olla 30.4.2013 yksi nauta! Ja Wappuna wartaaseen.


Entäs tämän jälkeen?
2.5.2013 aletaan syömään sitä varrasta ja mietitään kuinka paljon sitä turhaa työtä on
tullutkaan tehtyä...  ;)
Tällä kertaa se kotieläintilan status on vähän niinkuin riippakivi.      Kustannukset sen kuin laukkaa.  :'(

Mitenkäs se Salmisen Simo lauloikaan: Hyvä olis saada muijallekin töitä, ittestä ei oo niin väliä, juu.

Kuinkahan hyvi lehmät lypsäisi jopa 70-80% karkearehu valtaisella ruokinnalla?

Luomuruokintahan on karkearehuvaltaista ja jos en nyt ihan väärin muista niin luomutilojen keskituotos on jotain 7600 kg, mutta hajonta tilojen välillä on jonkinmoinen.
Maidontuotanto ja lihanaudat / Vs: Canada ?
: 18.07.12 - klo:18:18
Olisko noita nyt 17 poikineena, vanhimmat 4 kertaa, isinä 6 Semexin sonnia ja pari Faban kanukkialkioista ollutta nuorsonnia, eli ei läheskään kaikkia tarjolla olleita  ;) Samaan aikaan käytetty myös kotimaisia sonneja. Jos nyt mitään yleistyksiä näin pienellä otannalla pystyy tekemään, niin rakenne on kanukeilla parempi ts. viat harvemmin "kohtalokkaita". Vähän yllättäen meillä hedelmällisyys on ollut kanukeilla suomisiskojaan huomattavasti parempi. Kaikenkaikkiaan pysyvät paremmin hengissä. Meillä (ensikko)tuotoksen lievän huonommuuden on korvannut uudistustarpeen väheneminen. Häiritsevän hitaita on osunut 1 ja toinen melko hidas. Utareterveys on ehkä meillä ollut muutamalla se "heikoin lenkki", tosin sen riskin otin ihan tietoisesti paria sonnia käyttäessäni. Lisäksi olen tullut siihen johtopäätökseen, että srb:tä on turha kierrättää Kanadan kautta, ei tuu juur paremmaksi. Luonnepuoli on pääasiassa ollut ok, suurimmat on olleet suorastaan siunatun kilttejä, pieni srb-sukuinen ja -näköinen on v-mäisin. Ovat kyllä jollain tavalla ääniherkkää porukkaa, että kovaäänisellä hoitajalla vois olla vaikeaa.
Meillä nuo nyt vielä mitään varsinaista tuhoa tehneet, mutta yritäppä siinä nukkua näillä lämpösillä ikkunat auki, kun muutama sata naakkaa "juttelee" pihapiirin puissa koko yön  >:(  Eikä se samainen parvi ole laitumella ja jalottelutarhan paalihäkeillä mikään mieltä ylentävä näky, tiedä mikä ehekki tässä vielä saadaan  :-\
Maidontuotanto ja lihanaudat / Vs: LEHMÄ
: 05.06.12 - klo:21:05
Niitä mihinkään riimuun tarvi laitttaa... vuosikkaat ku lykkää navetasta ulos, ni jos ei ole aidat kunnossa ja henkilökuntaa opastamassa, niin ihan saletisti kylän eläkeläisillä riittää virkistävää keskustelunaihetta pitkäksi aikaa.
Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 11