Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 312

Viestit - junttieinari

Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 25.12.23 - klo:09:00
Laskeskelin ajankuluksi tämän vuoden kirjanpidot. Aika heikko vuosi kyllä vaikka ainakaan silmällä meidän viljat eivät olleet ollenkaan huonot mitä muihin vertaa. Eikä tämän vuoden vilja tai lannoite diilit olleet mitenkään huonoja jos yleiseen hintatasoon vertaa. Varmaan tuloksellisesti heikoin vuosi. Tukien romahdus ja heikko viljan hinta verrattuna kuluihin on syy. Voi olla että jos tuottajahinnat ei nouse ja kulut on samaa luokkaa kannattaa alkaa vaan lumeiden viljelijäksi.
Tässä veroilmoitusta lasken kasaan ja hieman turhan myöhään heräsin siihen tosiasiaan, että 2022 menestys säteilee viiveellä tälle vuodelle hieman turhan paljon hyvää. Kaikki poistot laitettava tappiin. Nyt huomaa, että kun ikää on tullut, niin nuukuus iskenyt ja konekauppaa ei ole tullut käytyä enää niin aktiivisesti. Poistopohja voisi olla isompikin. Asialle täytyy tehdä jotain vastaisuuden varalle. Toisekseen, taitaa olla ensimmäinen kerta koko viljelyuralla, kun tasausvaraus on otettava käyttöön täysimääräisesti. Kolmanneksi, toista kertaa uran aikana joutui pyytämään kiiruusti ennakkolaskua, että saa lisää menoja. Onneksi on tuota siemenviljelyä ja siitä tulee tilityksiä vasta ensi vuoden puolella. Se tasapainottaa myös, muuten olisi vielä syvemmissä ongelmissa.

Eläkemaksut on hyvä keino tuhlata rahaa loppuvuodesta, ei tarvitse sitoa hankintoja mihinkään kauppaliikkeeseen. Tämä vuosi oli omalla kohdalla paras 10 vuoteen, ensi vuosi näyttää haastavemmalta.  ::)
Kasvintuotanto / Vs: Pellon hinta
: 25.12.23 - klo:08:57
Ei pellon hinta varmaan jyrkkään laskuun lähde mutta aika huono sijoitus se silti on jos tuotto on pari prosenttia ja arvo ei nouse vaikkei sitten laskekaan. Eikä voi pitää varmana etteikö se hinta jopa laskisi.

edit: jos peltoa vaikka vertaa johonkin vakaaseen osakkeeseen josta saa ensin osinkoa enemmän kuin pellosta saa tuottoa, ja sitten vielä arvon nousun todennäköisyys on parempi (pellon arvo ei juuri ole noussut 10 vuodessa) , niin eipä pellon hankintaa matematiikka puolla.

Täällä missä hehtaarihinnat on viellä 4-numeroisia, ja eka numero max.5, valtio tarjoaa hömppäpellolle 10% vuosituoton. Mutta ei tästäkään tarvitse kauas mennä, kun maksetaan jo yli kympin hintoja. Hinta tuplaantuu kun hypätään kuntarajan yli. Toki pellon laatu ja (maksukykyisten) ostajien määräkin on erilainen.  :P
Sotketaan vielä lisää :-)

Täällä Uudenmaan-Hämeen rajoilla hakotukki tarkoitti sellaista pölkkyä, jonka pään päällä hakattiin pitkäteräisellä - hiukan vesuria muistuttavalla teräaseella - havuja (hakoja) elikoille kuivikkeeksi. Vähän kuin pilkkomistukki kun tehdään klapeja. Tai lihamestarin lihatukki.

https://www.finna.fi/Record/lusto.knp-12817

Voi olla paikkakuntakohtaisia eroja näissä... en tiedä asiaan enempää.
Moisia työkaluja meilläkin jostain vielä löytyy jos etsii. Tytär sanoi kerran että meillä on elävä museo...

Täällä Savossa hako tarkoittaa (suo)pellosta nousevia puita ja juurenpalasia.
^
Jos nuon toimii yksi firma, niin varmaan hetken päästä kaikki. Onkohan tuo ternin ikä kunka lakiin kirjattu? Toisaalta muistaakseni A on joskus mainostanut, että sopimustuottajalta haetaan kaikki vasikat terninä. Edellyttäen tietysti paino rajojen ylityksen.
En usko tuohon 2kk:den hakuun.A:lla menee siten,että samanikäisiä haetaan eli,jos on ruuhkaa,niin ihakuikä nousee ja nuorempia ei oteta,vaikka olisi samaan kuormaan tarjolla.Hk:lla ilmeisesti on paha vasikkaruuhka,ei ole kenenkään etu seisottaa juottamoja tyhjillään tai isompien vasikoiden majapaikkana.

Joo, maanantaina lähtee 1 kolmesta, reilun kuukauden ikäinen blondiini. 2 nuorempaakin olisi jo ikänsä puolesta valmiita. Siinäpähän saa rahtari kilometrejä, kun ajeluttaa yksittäisiä vasikoita ympäri maakuntaa. ;D
Eilen tuli 4 viikkoa täyteen kyytiä odottavalla teuraslehmällä.  Ja Atrialle menee. Tai siis pitäisi mennä. :P

No huh huh. Olis ehkä jo kannattanut laittaa "kiire" lehmäksi ( lähtee 5 arkipäivän sisällä) , mutta mistäpä näitä tietää.

Tänään tuli jo viesti että huomenna lähtee, heti perään korjaus että eipä lähdekkään. Lyhytpinnaisempi ottaisi jo v ittuiluna. ;D

Tuota "kiire" hommaa mietin jo, että taidanpa laittaa seuraavan lähtijän kiireellisenä. Hakeekot siten kenet huvittaa ja milloin huvittaa. Kuukauden sisään tarttis saada pari lypsypaikkaa vapaaksi.  :P
Ternit 3 viikosta ylöspäin. Eilen tuli 4 viikkoa täyteen kyytiä odottavalla teuraslehmällä. Jonkin verran nyppii lypsää viemäriin solupommia, joka antaa pelkällä säiliksellä 40 litraa/pv. Ja Atrialle menee. Tai siis pitäisi mennä. :P
Ruotsissa:

https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/977e9086-5d07-4da7-86a5-d16f95de6135

Onnea maanomistajille

Maksumuurin takaisista jutuista olisi kiva saada jonkinlainen referaatti  sisällöstä.
Muutama viikko sitten täyttelin kesäpytyt, kun näytti että hinta nousee. 1,56 oli silloin. Maanantaina otin talvilaatua hintaan 1,51, nyt saisi alle 1,50.  :P
Pitääkö HK:lle olla kortti viellä? Tuskin olet ainoa joka ei ole tulostanut ajoissa.
Tarviiko nelimetrisen olla taittuva (Suomessa)? Myös se nostaa hintaa aika reippaasti. Kallis se nelimetrinen kiinteä nostolaitemallikin kyllä on ja sitten tarvii vielä toisen koneen millä multaa paksut oljet?

On se kiinteä aika "bitch" liikuteltava liikenteen seassa. Vaatii pöllön pään, jos on kaiteita ja vastaantulevaa liikennettä. ;D

Tuo kylmiksen muokkari näkyy olevan isoilla kiekoilla, mikä nostaa myös hintaa. Väderstadilta saanee viellä nostolaitekonetta 4 metrisenä hinausvarustuksella, minkä voisi olettaa olevan halvempi. Ei sillä että nuo hinnat siltikään  aiheuttaisi suuria ostohaluja.
Jos vuodessa teurastetaan 100 000 poronvasaa joista teuraspainoa kertyy yhteensä 2-3 miljoonaa kiloa niin ei sillä kai kovin montaa tuhatta yrittäjää pidä hengissä vaikka petovahingoilla toki paljon rahoitetaankin.

Tanskassa tuotetaan 3 kertaa enemmän maitoa kuin Suomessa mutta maitotiloja on reilu 2000.

Veikkaan että Suomessa tasainen tilamäärän lasku jatkuu ainakin siihen asti että 2000 tilaa on jäljellä joskus 2030-luvun aikana ja varmaan siitäkin vielä laskee.
Tanskalaiset tilathan on ylivelkaantuneita,käyköhän Suomessakin samanlailla?

Ei tanskalaiset itse koe olevansa ylivelkaantuneita. Suomessa on toki edelleen tiloilla velkaa aika marginaalisesti Tanskan lukuihin verrattuna, ja tuskin radikaalisti muuttuu.

Tietty jos rakennemuutoksen ehdoksi laitetaan se että miljoona hehtaaria peltoa vaihtaa kanssa omistajaa, niin siitä täytyisi 5-10 miljardia maksaa ja varmaan velkarahalla. Mutta käytännössä Suomessa tulee niin vähän peltoa edes myyntiin että paha pellon ostolla on velkaantua.
Hajanaisten/pientenpeltolohkoalueiden aluilla ei peltopulaa ole olemassa,toivotaan paremminkin jonkun viljelevän peltoja,on muodostunut jopa isoja hömppäheinätiloja,joissa tukijärjestelmän suoma järkevyys on kyseenalaista.Tulevaisuudessa ehkä kaasulaitokset tarvitsee näitä tiloja,mutta saishan sitä kaasua vaikka siitä pajustakin.
Missä tälläisiä alueita on? Miksi niitä peltoja ei näy myynnissä sitten missään?
En nyt sinänsä epäile ettei niitä voisi olla mut jotenkin tuntuu et liioitelaanko ongelmaa silti?

Olen täs jo aiemminkin sanonut et jos suunnilleen samalta alueelta löytyy peltoja riittävästi niin olen valmis ostamaan.   ;D ei ole yhtään tarjousta tullut. Pitäisi kai alkaa sitten ihan jotenkin valtakunnallisesti ilmoittamaan josko sitten löytyisi. Mulla ei tietysti ole kansanedustaja statusta niinkuin eräällä joka ilmoittelee ostavansa peltoja ympäri Suomea.

Mikäli tukiasioihin haluttaisiin muutosta niin tässä voitaisiin tarjota keppiä ja porkkanaa. 25% kesannointi velvoite kaikille jollakin minimituella ja loput eurot jaettaisiin tuotantoon.  ::)

Ei niitä halvimpia yleensä julkisesti kaupitella, soitetaan naapurille tai tutulle että otatko. Ei ole mitenkään epätavallista täällä itä-Suomessa, että elukkatilalla on toisena tuotantosuuntana hömppä. Parhaat/lähimmät pellot on rehuntuotannossa, ja loput niitellään maahan kerran vuodessa. 
Kasvintuotanto / Vs: Syysmuokkaukset
: 25.10.23 - klo:15:32
Mitä tuolla ajelee ja katselee lukemattomia kyntämättömiä peltoja. Niin nyt olisi hallinnolla paikka muuttaa ajatustaan aivan päinvastaiseksi. Eli mitä enemmän on kasvipeitteisyyttä sitä vähemmän saa tukea. Saanen epäillä että hallinto pystyy näin nopeasti reagoimaan sään ääri-ilmiöihin. Mutta noin ajatuksen tasolla. Ja mitä tässä on lukenut, niin ongelma keväällä on työntekijöiden puute kun samaan aikaan pitäisi kyntää ja kylvää. Vieläkun tulee oikein paljon luminen talvi ja pellot ei kuivu edes kyntökuntoon. Kysymys kuuluu, kuinka paljon kannattaa varata kylvösimentä, jos yli puolet on kyntämättä

Ei kai se lumen määrä kevään kuvumista määrää, routa on pahempi jos ei sada vettä. Kaveri oli viellä tänään kyntämässä, jotenkin näytti viellä sujuvan. Kyntämättömiä päisteitä ja kesken jätettyjä peltoja näkyy siellä täällä.
Hydrauliikan käyttönapit lokasuojassa on niitä elämän pieniä iloja, joita ei osaa kaivata ennenkuin on semmoiset saanut.
Helpottaa kummasti koneiden kytkentää, kun ei tarvitse kiivetä edestakas koppiin.
Aikomus oli tänään ajella taas paskaa ja kyntää sekaan. Mutta yläkerran heppu oli kait erimieltä. Kokeilin heinäpellon pintaa kopauttaa fiskarssin pistolapion ja kattoa kuinka kova routa 10 asteen pakkasessa tulee. Nyt mun nuorin lapio on ponneton (ehkä onneton laatu) mutta niinhan se jysähti kuin kallioon.

Paalikärryn tukijalka upposi viellä puoleen väliin heinäpellolla, varmaan uppoaisi auratkin viellä maahan. Laitumella tampatut kohdat kuin asfalttia.
Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 312