Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 [2] 3

Aiheet - torppis

Vapaa sana / suhteellista
: 10.04.09 - klo:13:19
30v sitten:

- emäntä isännälleen aamukahvilla: sieltä se näkyy naapurinkin piipusta savu nousevan

- isäntä emnnälleen: no sitten siellä varmaan on kaikki hyvin

Nyt:

- emäntä isännälleen aamukahvilla: vielä se näkyy naapurin piipusta savu nousevan tänäkin aamuna

- isäntä emännälleen:  no voi p****le, eikö se vieläkään ymmärrä lopettaa että pääsis peltoihin käsiksi!
Kasvintuotanto / Öljykasvit
: 06.03.09 - klo:21:11
Pistetäänpäs tämmöinen:

Öljynpuristamokartellin osakkaat Raisio ja Mildola ovat tiettävästi marssineet simonkadulle ja vaatineet järjestöltä toimia öljykasvialan kasvattamiseksi. ILmeisesti keskustelussa on ollut myös jonkinlainen uhkaus siitä, että ellei kotimaista halpaa rypsiä riitä, pistetään puristamoja kiinni..

Järjestö on ahkerasti alkanut ajamaan öljykasvialan lisäämistä, tärkeimpänä syynä vilja-alan pienentäminen tätä kautta. Ihan ymmärrettävää. Rahasta ei vain puhuta.

VYR järjesti ansiokkaan öljykasvipäivän HÄmeenlinnassa. Täyttä asiaa, mutta vain rahasta ei puhuttu.

Raisio järjestää öljykasvipäiviä, Mildola ei vielä ole tullut esille.

Viljelijät, lähinnä edistykselliset ja markkinataloudesta jotain ymmärtävät ovat vaatineet, että ryspin hintaan alituotantokasvina pitäisi saada preemiota, että saataisiin sama hinta kuin Euroopasta tulevalle tavaralle. Ei ole kartelliin tehonnut. Toistaiseksi öljykasvialaa yritetään kasvattaa vain ja ainoastaan puhumalla. Yleensä jos jotain tavaraa halutaan lisää, nostetaan hintaa. MTK puolustaa öljykasvialan lisäämistä viljelykierrolla ja viljan ylituotannolla, viljleyn kannattavuudesta ei puhuta mitään. MTK:n motiivi onkin saada kotieläintiloille halpaa kotimaista rypsirouhetta viljelyalaa lisäämällä, viljelyn kannattavuus ei näytä kiinnostavan ketään.

Nyt onkin kyse siitä, miten saamme murrettua tuon kahden puristamon kartellin. Kilpailuvirasto kieltää sopimasta hintaa viljelijöiden ja puristamoiden välillä keskitetysti, mutta siihen se ei puutu millään lailla, että nämä kaksi maksavat jatkuvasti sentilleen samaa hintaa ilman minkäänlaista kilpailua. Ja ovat yhteistuumin saaneet aikaan nykyisen tilanteen, jossa suomalainen ryspi joudutaan tuottamaan huonommalla hinnalla kuin euroopassa ja satoa saadaan vain reilu puolet.

Raisio on aloittanut preemioiden maksamisen. Ne tarjoavat 10 ha sopimukselle ylimääräistä rahaa kokonaista 2 euroa/ha. 20 ha sopimukselle 3 euroa. Niin ja sitten saa lisäksi komen räikkälenkin sarjan. Vapiskaa kilpailijat!

Eli nyt keinot kehiin, miten murretaan tämä kartelli ja saadaan 20 - 30 euroa lisää Pariisin pörssihintaan?
Pistetäämpäs pitkästä aikaa tämmöinen alustus.

eU:n terveystarkastuksesta on ollut aika vähän keskustelua viime aikoina, asiat alkavat olla ilmeisesti päätettynä, mutta kovin suuria uutisia ei ole näkynyt. MTK on aika hiljaa, mutta syykin on selvä, selviää kyllä tämän keskustelun aikana. ;)

Muutamia seikkoja näin alkajaisiksi, en ole kovin hyvin ajan tasalla, joten pistäkää toiset paremmaksi tietojenne mukaan:

Maitokiintiöt poistuvat 2015. Tämän on pelätty aiheuttavan tuotannon kasvua, joka syö tuottajahintaa myös Suomessa. Tämän odotettavissa olevan pudotuksen korvaamiseen tarvitaan tukea. Tässä takavuosina oli myös reformi, jonka pelättiin laskevan maidon hintaa ja sen seurauksena kehiteltiin maitopalkkio joka sitten pistettiin tilatuen lisäosaan. Maidon hinta vain ei laskenut? Eli onko agronettiläisten mielestä oikein, että maidon oletetut markkinahintavaihtelut korvataan tukena tuottajille, mutta ei miulle tuotantosuunnille? Tuleeko korvauksesta taas uusi ha-tuki maitotiloille vääristämään lisämaakilpailua?

Maitokiintiöiden poistuminen aiheuttaa myös oikean ongelman niille, jotka ovat itse joutuneet investointien takia investoimaan silloin vielä kovin kalliisiin lisäkiintiöihin. Tämä on mielestäni korvattava, eikä sitä saa sotkea edelliseen asiaan.

Äskeinen koskettaa kasvinviljelyä lähinnä jos maitotuet johtavat kasvavaan vääristymään ha-tuissa.

Varsinainen kuulemani muutos kasvinviljelyssä on peltokasvipalkkioiden, ym energiakasvitukien poistuminen muutaman vuoden kuluttua. Tämä ei sinänsä ole yllätys,  onhan tukien irrottaminen tuotannosta yleinen EU:n linja. Tässä menee nyt sitten viimeiset kasvinviljelyn tuotantotuet. Enkä ole kuullut mitään niiden kompensoimisesta millään tavalla. Sen sijaan olen kuullut huhun MTK:n sisältä, jonka paikkansa pitävyyttä en tiedä: sieltä on esitetty, että tämä peltokasvipalkkioiden poisto haluttaisiin MTK:n mielestä tehdä jo aikaisemmin.  Rahat jotka otettaisiin pois kasvinviljelystä, annettaisiin kotieläintiloille ilmeisesti korjaamaan sinänsä vakavaa ongelmaa etelä-suomen kotieläintiloille. Näinhän tässä on käynyt joka kerta, kun etelän kotieläintukia on yritetty korjata on rahat otettu kasvinviljelystä. Sinne on mennyt kansalliset kasvinviljeytuet sekä kuivaustuet. Kuivaustukien sosialisointi tasatukeen perusteltiin sillä, että asia korjaantuu kun eläinpalkkiot liukenevat tasatukeen aikanaan. Nyt kun tuo ajankohta lähenee, halutaan varmistaa se, että viljatilojen tukitaso ei sitten kuitenkaan nousisi.

NO, rivien väliin taisi lipsahtaa pari provoa, mutta saadaampa asiasta keskustelua, pengotaan nyt tämäkin asia kunnolla. Ja lopuksi: etelän kotieläintilojen tukivajaus on vakava asia ja se on saatava korjattua tavalla tai toisella, mutta ei kasvinviljelyn kustannuksella!
http://www.kilpailuvirasto.fi/cgi-bin/suomi.cgi?luku=yrityskauppavalvonta/yrityskaupparatkaisut&sivu=ratk/r-2006-81-0854_2

Sinänsä ei mitään uutta, mutta mielenkiintoista lukea sikäli, ettei koko jutussa minita viljan viennistä ja sen kilpailusta juuri mitään.
Kasvintuotanto / Tapaus Yara
: 10.01.09 - klo:20:27
Uudenvuoden tinat on nyt valettu, mutta pistetäänpä ajankuluksi ennustus päälle siitä, mitä Kilpailuvirasto tekee Yaralle. Aiheena siis määräävän markkina-aseman väärinkäyttö.

1. Ei mitään, hautaa asian.

2. Antaa huomautuksen, seuraavasta kerrasta sanktio.

3. Vaatii Yaran myymään Siilinjärven kaivoksen, jotta raaka-ainetuotanto ja lannoitevalmistus saadaan irti toisistaan. (Sekä luopumaan Soklista)

4. Toteaa viime vuoden hintakuplan olleen osin määräävän markkina-aseman seurausta ja vaatii Yaraa palauttamaan viraston arvioiman osuuden asiakkaille.

5. Ottaa Kemira GrowHown kaupan uudelleen käsittelyyn. Toteaa, että aikaisempi lausunto on perustunut virhearviointiin tai tietoon ja että nyt on nähty niin merkittävä määräävä markkina-asema, ettei kauppaa olisi näillä tiedoilla hyväksytty. Vaatii Yaraa myymään pois Yara Suomi Oy:n


Itse ennustan nelosta tai vitosta tai jopa molempia. KiVi hyväksyi kaupan oletuksella, ettei siitä synny määräävän markkina-aseman hyväksikäyttöä, totuus on nyt toinen.
Kasvintuotanto / Ammoniumnitraatti
: 26.12.08 - klo:15:49
Miten on, ketkä olette tilanneet Raisiolta, pystyttekö ottamaan vastaan? Pitääkö Tukesin ohjeita noudattaa myös näitä ennemmin tilattuja eriä varten vai missä kulkee raja sille, että aikaisemmin ostettuihin eriin noudatetaan poikkeussäännöksiä. Miten noihin poikkeussääntöihin on suhtauduttu?
Kasvintuotanto / Herrasmiessopimus
: 16.12.08 - klo:19:47
Suomessa on ollut herrasmiessopimus, jonka mukaan ammoniunitraattia ei ole maahan tuotu.

Mitähän muita herrasmiessopimuksia meillä on kilpailun rajoittamiseksi?

tässä pari näin alkuun:

- viljan kosteusvaatimus 14 %, euroopassa 15
- rehuviljan glyfosaattikäsittely ostajien toimesta kielletty, vaikka laki sallii myös suomessa.
Kasvintuotanto / boikotti puree?
: 12.12.08 - klo:21:10
Agrimarket yt-neuvotteluihin.

Seuraavaksi Yara? 8)
Kasvintuotanto / Cemagro jatkaa :)
: 10.12.08 - klo:19:01
Kilpailu kiristyy, uudet hinnat nettisivulla. Belagro on ollut hiljaa.

Eli hinnat laskee edelleen, hyvitysvaatimukset kasvaa myös joulukuussa toimitetuille, Yaran asiakkaat ensi kesänä taas vähenee :)
Kasvintuotanto / Norjalaiset kauppatavat
: 09.12.08 - klo:22:23
Uhkailu, kiristys ja... no mikäs se kolmas olikaan ;)
Taisi tulla hätä, että nettiyhteisö kaataa Yaran ennenkuin MTK ehtii suutaan avaamaan  ;D

Niin kuin silloin kun oli tämä agrimarketin avenakauppa vireillä samaan aikaan. MTK kannatti sitäkin kilpailuvirastolle, mutta nettikeskustelu sai kilpailuviraston järkiinsä.

Harmittaa vietävästi kun pääsi tämä Yara silloin lipsahtamaan silmien välistä.
Kasvintuotanto / Yara ja MOT
: 01.12.08 - klo:22:50
Olisikohan tässä sopiva aihe MOT ohjelman tutkiville journalisteille  8) selvittää, miten ja mihin ne julkiset tukaiset oikein menevät  ??? Pitäisköhän vihjata?  ;)
Kasvintuotanto / Missä on MTK?
: 28.11.08 - klo:22:07
Miksi MTK on aivan hiljaa Yaran touhuista?

Mitä MTK aikoo tehdä, jotta Yara saadaan pakotettua palauttamaan liikaa kiskotut hinnat aiemmille tilauksille?
Kasvintuotanto / Yara saa kyytiä..
: 27.11.08 - klo:23:52
Käykääs lukemassa farmitin sivuilla, nyt saa merirosvot kyytiä..  :'(
Kasvintuotanto / Yaran hinnanlasku
: 27.11.08 - klo:14:05
Yara ilmoittaa laskevansa lannoitteiden hintoja joulukuun alusta 130 euroa tonnilta. Joulukuun toimituksista alkaen.

Nyt ne, jotka ovat ostaneet ennakkoon: selvä viesti Yaralle, että kaikki ennakko-ostajat ovat menetettyjä asiakkaita. Tuollaista temmpua voi tehdä asiakkaalle vain kerran, ensimmäisen ja viimeisen. Ei enää koskaan Yaran lannoitteita.
Sivuja: 1 [2] 3