Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 2 [3] 4 5

Viestit - kissankello

Seosmelassin mukana on mennyt tähän asti ketovet-jauhe eikä ole tarvinnut tapella, syövät ihan vapaaehtoisesti kauhasta/rehun päältä (pitää toki kytätä ettei naapuri varasta). Väh. puoli litraa-litra melassia ja kunnon sekoitus ettei jää paakkuja eikä jauhe painu pohjaan. Toki tämä edellyttää sitä että lehmällä on normaali ruokahalu ja melassi kelpaa. En tiedä miltä tuo ketovetti maistuu mutta tuntuu että melassin maku kyllä peittää sen, ainakin tähän asti potilaat ovat syöneet sen nikottelematta.

Joskus on kokeiltu myös 1,5 litran muovista limupulloa jonka päähän on laitettu nännikumi. Tämä toimii jos on joku joka pitää kiinni (ja jos lehmä sopivasti hämmentyy ja hyytyy pullostuksen ajaksi, toki on myös niitä tapauksia joita ei pullolla lääkitä edes viiden miehen voimin).
Maidontuotanto ja lihanaudat / Vs: FFA
: 15.02.21 - klo:09:54
Liittyy jotenkin maidon happoihin, lipolyysiin yms. Valmassa on tuo 'Tuotantotapaohjeet' luku 14 kertoo tuosta asiasta lisää  :). Luku nousee jos maito pääsee muokkaantumaan (ilmapäästöt, liian iso tankki maitomäärään nähden, maidon jäätyminen yms). Myös pienimaitoiset umpeenmenevät lehmät nostattavat lukua, ja toki rehu ja sen laatu vaikuttaa. Jos luku on 1 tai alle, asioiden pitäisi olla ok, jos yli 1,5, johonkin pitäisi kai kiinnittää huomiota. Jos toistuvasti yli 3, meijerin neuvoja saattaapi soitella. Tämä luku ei kaiketi vaikuta kuitenkaan hinnoitteluun.
Kiitokset vastauksesta! Viimeisten kahden poikimisen aikana on annettu kaikki tropit, kalkista kipulääkkeisiin, asetonipastaa ja tuota ph-pastaakin. Näitä kaikkia on annettu ennaltaehkäisevästi eli ei olla jääty odottelemaan että meneekö huonoon kuntoon vai ei. Tuntuu siitä huolimatta siltä että aina joku osa-alue takkuaa poikiessa enemmän tai vähemmän.Ummessa on ollut sen 6-8 viikkoa ennen poimikista. Voimakasta tunnutusta ei olla harrastettu moneen vuoteen. Nyt viime poikimisesta toipui jo paremmin ja nopeammin, ei mennyt syömättömäksi eikä muuta, mutta kuten sanoin niin sai kytätä ja vahtia. Väkirehuja on ollut turha yrittääkkään nostaa korkealle tasolle koska heti alkaa lähes vesiripuli (vaikka kuinka hitaasti ja maltillisesti yrittää lisätä). Onko sitten herkkävatsainen, toki saattoi johtua siitä ettei sitten syönyt sailörehua tarpeeksi. Näiden mustien kanssa on kyllä joskus hankalaa kun ne puskee maitoa järkyttävästi mutta tämä yksilö ainakaan ei tunnu pystyvän syömään tarpeeksi paikatakseen energiavajetta. Tuota valuttelua oon miettinyt että onko rakenteellinen vika vai kalkin puutetta, maitolammikko on tosiaan parressa aina, oli sitten korkeassa maidossa tai ummessa. Syö kivennäiset ihan hyvin, ei mitenkään himoitsemalla kuitenkaan. Mutta kuten sanoit voi olla että imeytymisessä on ollut ongelmaa.
Ok, kiitokset. Tämä lehmä on onneksi lähdössä ensi vuoden puolella juuri näiden kaikkien ongelmien takia että ei sinänsä haittaa vaikka maito loppuisi seuraavalla kaudella kesken. Vahvasti kallistun nyt siihen että jos lypsäis läpi, ehkä sitä välttyisi noilta ruokinnanmuutosten ja kalsiumaineenvaihdunnan tuomilta ongelmilta ja sitä myötä halvaukselta.

Yksi lehmä tässä oli pari vuotta sitten joka oli sekaannuksen vuoksi ummessa vain kuukauden, tuntuu kyllä että toipui poikimisesta nopeammin kuin "keskivertopoikija". Toki lehmä ummessaolon tarvitsisi ihan jo vasikan ja utareterveyden takia, mutta tässä tilanteessa pitänee valita se pienempi paha. Tää kyseinen lehmä valutti maitoa viime vuonna melkein koko ummessaolokauden muutenkin, vieläkin ihmettelen että miten ei saanut silloin tulehdusta.
Onko kokemuksia lehmän "läpilypsystä" eli jos ennen poikimista ei laittaisikaan umpeen. Tuossa on yks kaikin tavoin haastava kanttura jota on vaikea saada umpeen maitomäärän takia ja joka mm. vuotaa jatkuvasti (aiempien ummessaolojenkin aikana on aina vähän vuotanut). Joka poikimisen jälkeen on tehnyt aivan järkyttävän pöhön (huono etukiinnitys varmaan vaikuttaa), tarkka ruokinta ennen poikimista ei tunnu auttavan. On myös ollut poikimisten jälkeen tarkka ruokittava (ruikkuaa jos saa vähänkään liikaa väkirehua ja toisaalta menee myös helposti energiavajeen puolelle, eli kaikkia liemiä on saanut vähän väliä antaa. Kalkkituubeja meni viime poikimisen jälkeen useampana iltana kun iho oli kylmä, ei kuitenkaan halvaantunut mutta tuntui että kytätä sai koko ajan. On iso holstikki joten tuntuu että jo se tuo lisäongelmia, en ole rasisti mutta joskus tuntuu että nuo mustavalkoiset äpylit mököttävät herkästi joka asiasta ja alkavat nuuruamaan. Neljäs poikiminen joskus keväällä tiedossa ja tässä mietin että laittaisko umpeen ollenkaan juurikin välttääkseen nuo ruokinnanmuutokset ja sitä seuraavat ongelmat. Ei tuon halvaantuakaan tarvitsisi. Toki tuo ummessaolon puute varmaan verottaa tuotosta seuraavalla kaudella jne. mutta viimeinen poikiminen tämä on muutenkin tämän lehmän kohdalla eli siitä ei tarvitse ottaa paineita. Jos ihmisillä on kokemuksia niin kertokaa. Mielipiteet ja mutuilutkin kelpaa.
Nyt kun muistelin niin alkuun kun tuo sopimustuotanto julkistettiin niin joku noista valion isokenkäsistä taisi sopimusten allekirjoituksesta jossain valman tiedotteessa mainita, en muista minkä tiedotteen yhteydessä. Ei sieltä tosiaan ainakaan mitään uutta allekirjoitettavaa minun mielestäni ole tänä syksynä tullut. Tuon lypsyukon mainitseman laatusopimuksen muistan hämärästi (milloinhan tuo on ollut, pari vuotta sitten..?) Sopimusmäärät tosiaan näkyy valmassa ja jokainen tuottaja kai on tästä eteenpäin itsestään vastuussa. Sillä tavalla "sitova" tuo tuotantosopimus ei kai ole, siis toisin sanoen kaiketi saa tuottaa  vaikka miljoona litraa yli tilan sopimusmäärän, mutta mitäänhän ei siitä juuri makseta 😁
No onko näkynyt soppareita?

Eiköhän ne ilmoita ,jos ei enää 2021 maitoa haeta. Vai mitä meinaat? Sopimusmäärät näkyy Valmassa. Omani muistin suuremmaksi. Tai olin kait vaan katsonut tammikuun määrää (16 hakua). A:lla jauheliha värkit lisääntyy.

No jos sopimusta ei ole allekirjoitettu 1.1.2021, niin periaatteessa tila on sopimuksettomassa tilassa ja nykyisellä vastaanottajalla ei ole velvoitetta hakea maitoa.

Siis onko meijeriltä tullut tuottajille joku allekirjoitettava paperi???? Millon nuo on postitettu tuottajille, siinä sopimusmäärien ilmoituksen yhteydessäkö? Ei siinä ainakaan mitään lappusta tullut mukana.

Joo valiolle edelleen tuotetaan, niin kauan kuin suostuvat parsinavetasta hakemaan  8).

Ai joku on järjestänyt joskus makuraadinkin, on mennyt ohi. Juustoportti näkyy pitävän perää.
Joo, ei oikein kiinnosta Valion Arki tuotteet. On niitä kokeiltu. Arki Emmental juusto on kyllä ihan yllättävän hyvä juusto. Sopivan mieto suomalaisen makuun. Mut muuten noista Valion tuotteista, niin onhan niissä hyviä ja huonoja, lisäksi makuasioista ei voi kiistellä.

 Mielestäni purkkimaidoista (kevytmaito) Valion tavallinen kevytmaito on parhaimman makuinen. Ostettiin Prismasta kerran kokeeksi Juustoportin maitoja 2 litraa. Ei saatu niitä juotua kun niissä oli niin paha sivumaku ( tarkoitan siis sitä vapaan lehmän maitoa). Toisesta käytin loput pannari taikinaan ja toisesta vähän yli puolet meni ihan viemäriin.

Kaupan kassalla muutama kuukausi sitten edelläni oleva asiakas valitti kassaneidille joskus aiemmin ostamistaan Juustoportin maidoista, valitteli juurikin makuvirhettä ja pyysi hyvitystä. Kassaneiti totesi että ei ollut ensimmäinen valitus vaan makuvirheistä on tullut asiakkailta aiemminkin palautetta. Pistää miettimään että mikä tekniikka siellä Juustoportilla on käytössä, mikä sen makuvirheen aiheuttaa?
Joskus menneisyydessä on kerran käynyt niin että testattavan lehmän maito on ollut puhdas ja delvotest-pikari selvästi keltainen eli ei jäämiä, mutta ylläri ylläri tankista otettu kontrollinäyte olikin iloisen violetti. Siinähän automaattisesti tulee mieleen että näytepikarit ovat vain menneet testauksessa sekaisin, mutta tuossa tapauksessa olin 100% varma että en sekoillut näytteiden kanssa. No, uusi näyte heti perään samana päivänä. Toinen tulos näytti sekä hoidetun lehmän että tankkinäytteen osalta negatiivista. Olin niin vainoharhainen että taisin testata illalla vielä kolmannenkin kerran ja oli negatiivinen. Syytä tuolle kontrollinäytteen ensimmäiselle positiiviselle ei löytynyt, pikareissa oli päiväystä jäljellä eivätkä olleet päässeet jäätymään/vahingoittumaan tms. Se tuli ainoana mieleen että otin näytteet tuotosseurannan pikareihin ja mietin että jos siitä säilöntäainepilleristä oli pesusta huolimatta jäänyt jäämiä purkin pohjalle ja delvotest oli reagoinut siihen? En tiedä onko mahdollista mutta jäi mietityttämään.

Mä oon lääkinnyt väärää lehmää parsinavetassa. Ihan satumalta otin silloisen T-101 tankista, en mä tiennyt väärää lääkinneeni, mutta niin vaan oli.

Näitäkin ihan varmasti sattuu silloin tällöin. Tuossa meidän tapauksessa ei kuitenkaan väärän lehmän lääkinnästä ollut kyse, on nimittäin jäänyt mieleen se että lehmä oli hankala lääkittävä ja tarvittiin väh. kaksi ihmistä vaikka oli vaan tuubeista kyse. Oli siis aina vähintään se kaksi silmäparia joka päivä varmistamassa että aineet päätyy oikeaan otukseen  ;D Mutta on tosiaan jäänyt vaivaamaan se yksi positiivinen tulos, mistä lie johtui.
Joskus menneisyydessä on kerran käynyt niin että testattavan lehmän maito on ollut puhdas ja delvotest-pikari selvästi keltainen eli ei jäämiä, mutta ylläri ylläri tankista otettu kontrollinäyte olikin iloisen violetti. Siinähän automaattisesti tulee mieleen että näytepikarit ovat vain menneet testauksessa sekaisin, mutta tuossa tapauksessa olin 100% varma että en sekoillut näytteiden kanssa. No, uusi näyte heti perään samana päivänä. Toinen tulos näytti sekä hoidetun lehmän että tankkinäytteen osalta negatiivista. Olin niin vainoharhainen että taisin testata illalla vielä kolmannenkin kerran ja oli negatiivinen. Syytä tuolle kontrollinäytteen ensimmäiselle positiiviselle ei löytynyt, pikareissa oli päiväystä jäljellä eivätkä olleet päässeet jäätymään/vahingoittumaan tms. Se tuli ainoana mieleen että otin näytteet tuotosseurannan pikareihin ja mietin että jos siitä säilöntäainepilleristä oli pesusta huolimatta jäänyt jäämiä purkin pohjalle ja delvotest oli reagoinut siihen? En tiedä onko mahdollista mutta jäi mietityttämään.
Luomisia voi ainakin aiheuttaa. Kerran oli joku huonosti säilynyt erä menossa ja isäntä (koska isäntää on aina helppo syyttää) vähän suurpiirteisesti jakoi pienkuormaajalla rehua eikä ollutkaan erotellut huonoja kohtia pois. Lopputuloksena kolme varhaisluomista viikossa. Ongelma tietenkin poistui kun vaihtoi kunnolliseen rehuun.
Ei todellakaan kaikki investoinnit ole olleet viimeisen 5 vuoden aikana välttämättömiä maidontuotantoon. Heti kun 2014 selvisi että tuottajahinnat ovat putoamassa pysyvästi niin olisi pitänyt joka taholta himmata laajennuksien osalta. Esimerkiksi valion osuuskunnat ovat vetäneet eri pihattoseminaareja ja retkiä. Meiltäkin kysyttiin investointi haluja!. Eniten nyt ärsyttää ne joilla on jo toinen tai jopa kolmas uusi pihatto, ja  kaikki uusi infra. Sitten osa ei pääse nyt tekemään edes sitä ensimmäistä pihattoa!

Niinhän tuo on. Tarkoitin välttämättömällä laajennuksella sellaista tilannetta että vaikkapa loppuunkäytetty parsinavetta olisi ollut tarkoitus päivittää maltillisen kokoiseksi pihatoksi, kuten tuttavaperheellä oli aikeena lähivuosina tehdä. Poika olisi jäänyt jatkamaan kymmenen vuoden sisään. Lypsy jatkuu nyt siis parsinavetassa kun projektia ei oltu ehditty aloittaa ennen tuota Valion ilmoitusta. En itsekään ole minkään jättilaajennuksien kannalla siis.

Ihan ensinnäkin kysyisin että oletko/oletko ollut maidontuotantoalalla, vai onko sulla siis sikoja? Sitä ihmettelen että mihin tuo sun puhe paremmista lähtökohdista perustuu. Jos viitsit eritellä tähän edes pari niin olisin tyytyväinen, eikä tämä ihan oikeasti siis ole mitään vinoilua vaan puhdasta uteliaisuutta, haluan tietää että mitä asioita tarkalleen tarkoitat. Olen ehkä niin leipiintynyt ja sokeutunut tähän alaan että pidän joitakin asioita itsestäänselvyytenä. Itse en ota enkä aio ottaa kantaa tuohon sikahomman kannattavuuteen, koska en niistä asioista mitään tiedä. En siis ole vastakkainasettelemassa tässä maidontuotantoa ja sianlihantuottamista kuten sinulla on ehkä tarkoituksena - enhän minä mitenkään voi niitä vertailla koska en tiedä sianlihan tuottamisesta käytännössä mitään. Minulla on vain oman elämäni mittainen kokemus maidontuotantoalalta. Olen nähnyt hyviä aikoja, huonoja aikoja ja tilanteita siltä väliltä eikä mielipiteeni perustu olettamuksiin ja maatilan pellervon hehkutusartikkeleihin, vaan jokapäiväisen elämän kokemukseen. Sanontakin kuuluu, että sinulla ei ole oikeutta mielipiteeseesi, vaan sinulla on oikeus perusteltuun mielipiteeseesi.

Olen lehmiä lypsänyt ja niitä hoitanut, mutta ei mulla ole omia ollut. Lihasikoja kasvatellaan toistaiseksi, jokainen erä voi olla se viimeinen siihen suuntaan tää homma on nyt menossa. Paremmat lähtökohdat listasin tuossa yllä olevaan kirjoitukseen ne on nyt ne asiat mitkä minusta kuuluu tämän keskustelun alle. Alun alkaen osallistuin keskusteluun sen vuoksi kun joillekkin tuntui tulevan itku potku raivarit valion toiminnan suhteen. Halusin vain muistuttaa, että muilla tuotannon aloilla ollaan jo sellaisessa toimintamallissa. Ja kyllä se tuntuu epäreilulta jos jokin tuotannon ala saa erikoiskohtelun. Luomusta on muuten hyvää vauhtia tulossa uusi maito. Tähän moni sitten vetää aina sen kortin, että mikset sitten ota niitä lehmiä. Tyhjästähän se on hyvä aloittaa. Jotkut ovat näinkin tehneet. Ainakin pari juttua tulee lehtien sivuilta mieleen jossa siat ovat saaneet lähteä ja jonkinlaisia nautoja on tullut tilalle. Toisinpäin ei liikettä ole sitten 70-luvun ollut..

Lainaus
Totta kai joka alalla on onnistujia ja epäonnistujia, ja totta kai omilla päätöksillä ja niiden ajoittamisella on suuri vaikutus nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Tämä on ihan sanomattakin selvää. Mutta kun ne omat päänsisäiset päätökset ja ajoitukset eivät aina riitä. Tässähän olisi itselläkin ihan hyvä tilanne jos asioiden sujuminen edellyttäisi vain omasta itsestä riippuvia tekijöitä. Esim mun kristallipallo oli just sillon rikki kun Venäjän rajat meni kiinni ja tuottajahinta tippui. Ei myöskään ollut minusta kiinni että maitokiintiöt poistuivat, joka laski tilityshintaa entisestään.
Niin kyllä se venäjän rajojen kiinni meno vaikutti sikaankin. Eikä tälläkään puolella sitä kristallipalloa ollut. Asiaan on vaan ollut pakko sopeutua. Nyt kiina tuo valoa tunnelin päähän, mutta vielä tämä ei ole näyttäytynyt tuottajille rahallisesti mitenkään. Pidän venäjää epävarmana kauppakumppanina enkä mitään kasvuja sen varaan laskisi. Sama koskee kiinaa.

Lainaus
Kysyt että olenko miettinyt mistä oma kohtaloni mahtaa johtua. No arvaa olenko. Ikäänkuin olisimme vaan ajelehtineet tähän tilanteeseen ilman että edes olisimme yrittäneet korjata niitä asioita jotka ovat vielä korjattavissa.
Jos olet sikapuolen yrittäjä, ja jos sinulla menee huonosti tuottajahintojen, vähäisen kysynnän, liian vähäisten tukien tai jonkin muun asian vuoksi, niin olen ihan oikeasti pahoillani. Tiedän kyllä tunteen.
Kiitos ei minunkaan ole tarkoitus mollata yksityista tuottajaa vaan yleisesti alaa, anteeksi siitä. Omalla kohdalla onneksi tuohon eläinpuoleen ei ole tullut investoitua. Tuotantoa on pakko kääntää sinne suuntaan millä kenties on tulevaisuutta sen vuoksi pellot ovatkin nyt luomussa.

Lainaus
Juuri tämä minua tässä sananvaihdossa eniten vaivaa - myötätunnon puute. Ei säälin tarjoaminen ja voivottelut tietenkään tilannetta käytännön tasolla paremmaksi tee, mutta on vaan kauhean tympeää että tullaan vaikeassa tilanteessa olevalle ihmiselle sanomaan että olisit tehnyt silloin parempia päätöksiä, sulle on kuitenkin annettu ihan hyvät lähtökohdat jne jne. Täällä ruudun toisella puolella on kuitenkin ihan oikea ihminen. Se tuntuu näiltä nettineuvojilta välillä unohtuvan.
Kyllä ja en nyt tarkoittanut kritiikillä tökkiä kentään tuottajaa ja anteeksi jos siltä tuntuu. Varmasti ylilyöntejä on kirjoittelun lomassa tullut. Samanlainen tunne se on täällä, kun eräs sorkkahoitaja eturintamassa on selittämässä kuinka hyvää ja rahakasta hommaa sikojen pito on.

Ok, kiitos. Itsellänikin vähän ehkä vähän kiehahti liikaa, johtuu ehkä enemmänkin tästä omasta elämäntilanteesta kuin sun kommenteista, pyydän myöskin anteeksi. On väärin että maataloutta sorretaan, oli kyse sitten sian-, maidon- tai viljan tuotannosta. Kaikki maatalouden alat ovat arvokkaita ja toivon mukaan ihmiset heräisivät siihen varsinkin näin poikkeusaikana. Kuluttaja voi valinnoillaan tehdä oman osansa, mutta toki suuri valta on noilla korkeilla herroilla joiden ei sitä maatalousarkea tarvitse itse elää.

Mitä tulee tuohon Valion pudottamaan pommiin tuotantorajoituksista. Hankala homma niille joilla olisi ollut välttämätön laajennus edessä. Tai mikä nyt on välttämätöntä nykyaikana, kai se on ihmisestä itsestään kiinni. Oma käsitykseni on että tuotantoa pitäisi kai rajata vähän laajemmin eikä vain Valion osalta jos haluaa tilityshintoihin muutoksia.

Menee taas vähän ohi aiheen, mutta miten nuo asiat menivät sikapuolella silloin ennen EU:ta, oliko sama homma kuin lehmien kanssa eli pienetkin pärjäsivät?
No herra Oksalla tuskin on taloudellisia ongelmia vaikka maidontuotantoa harrastaakin. Ja täytyy omasta puolestanikin sanoa, että ei mitään pahaa ongelmaa sillä saralla. Tosin tilakaupat tehtiin maatalouden alhaisimpaan hintatasoon aikaan ennen Eu.ta. Velkaa oli silloinkin ihan maltillisesti ja sen jälkeen kaikki investoitu "käteisellä" . No yhteen lisämaakauppaan piti ottaa lainaa leimaverovapauden takia. Tätä kokemustani peilaillen investoimattomat ja tilaansa kehittämättömät voivat kyllä muutkin menestyä ihan ok. Ai niin tällainen tuotanto on rumaa ja tila ei kehity. Ai niin miksi pitäisi? Omat kersat ei jatka. Venäjä pakotteiden takia verotettavat tulot tippui kait n. 20 000, mutta tuostakin verottaja periaatteessa antoi puolet anteeksi. Itte tuskailen ja pähkäilen lypsyn lopettamista, mutta oma syy ei ole taloudellinen vaan lähinnä nyt olkapääni. Leikkauksilla ei enää näitä kuntoon saa.

Hyvä jos jollain menee jotenkuten hyvin. Taitaa nimenomaan olla juuri niin että velattomat pienet tilat pärjäävät hyvin, siinä mielessä harmi että meijeri niitä yrittää hävittää.

Onko sulla se ns. jäätynyt olkapää? Sukulaisella on ja myöskin lypsylehmien kanssa tapellut ikänsä. Navetta tyhjeni pari vuotta sitten pakon edessä. Stressi loppui ja elämä alkoi, kuuskymppisenä kylläkin mutta alkoi kuitenkin.
Sivuja: 1 2 [3] 4 5