Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 19

Viestit - JäyhäJököttäjä

Matematiikkaa vasta-alkajille, osa 1.

Mutta ensiksi kemiaa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aineen_h%C3%A4vi%C3%A4m%C3%A4tt%C3%B6myyden_laki

Kun fosforia on peltoon laitettu, niin
a) se on poistunut sadossa
b) se on jäljellä maaperässä
c) se on huuhtoutunut vesistöön ja sitä kautta Itämereen


Homma menee hieman monimutkaisemmaksi, tähän prosessiin joudut lisäämään myös biologian.
Tuosta puuttuu vielä vaihtoehto d) sitoutuu tiukasti maahiukkaseen.

Olet oikeassa. Mutta mm tuon
https://www.salaojayhdistys.fi/fi/2015/10/maan-vesi-ja-ravinnetalous-ojitus-kastelu-ja-ymparisto/
ja tuon
https://www.mtk.fi/-/maan-fosforivarat-ja-viljelymaan-fosforilukujen-kehittyminen
ja monen muunkin tutkimuksen (mm Elonen, Kaila, Jaakkola, ajalta ennen viherpiiperoita) mukaan maanesteessä vallitsee tietty tasapaino liukoisen ja vaikealiukoisen välillä. Mutta jos kun maa on kyllästetty fosforilla, niin tällöin liukoisen osuus pysyy ja kaikki liukoisessa muodossa oleva on alttiina huuhtoutumiselle.

Sun nyt täytyisi vaan ymmärtää se, että maahan kylvetty fosfori ei monessakaan tapauksessa ehdi elämänsä aikana itämereen saakka. Eli suoria johtopäätöksiä ei voi vetää Suomessa käytetyistä fosforilannoitteista.

Ehkä. Esimerkiksi tuolta
https://salaojayhdistys.fi/wp-content/uploads/2016/05/web_maanvesijaravinnetalous_B5_2016.pdf
löytyy mielenkiintoisia tietoja. Mm että

"Arvioiden mukaan Suomessa ihmi-sen aiheuttamasta fosforikuormituksesta pintavesiin maatalouden osuus on nykyisin noin 60 % (Nyroos ym. 2006)."

joka on samaa luokkaa kuin tutkimukset yleensä ja "hiukan" poikkeaa noista MTKn luvuista. Sitten mm että

"Karkeat keskiarvot suomalaisilta pelloilta tulevasta koko-naiskuormituksesta  liikkuvat  0,5–2  kilon  välillä  hehtaarilta."

ja tämä on tosi mielenkiintoista

"Jos tur-vekerros on ohut ja sen alla on kohtalaisen hienojakoista kivennäismaata, alaspäin liikku-van veden mukana kulkeutuva fosfori pidättyy siihen. Sen sijaan paksuturpeisilla mailla huuhtoutumisriski on hyvin suuri jopa muutamien kilojen luokkaa, vaikka käytetty lannoitemäärä olisi suositusten mukainen (Saarela ja Vuorinen 2008). "

kun siellä pohjoisessa niitä turvemaita raivataan. Myös tämä

"Osa 1960-luvulla annetuista lannoitteista on edellä esitettyjen laskelmien mukaan ehtinyt jo kulkeutua arviolta 0,4–0,8 m:n syvyyteen ja muutaman vuosikymmenen kuluttua salaojien kautta tapahtuva liukoisen fosforin huuhtouma saattaa kasvaa merkittävästi. "

on tosi mielenkiintoinen juttu. Kun aineen häviämättömyyden lain mukaan jos se ei ole vesistöissä niin jossakinhan se 10+ kiloa ylimääräistä fosforiaper vuosi muutaman vuosikymmenen ajan on. Jos se on syvemmissä maakerroksissa niin saattapa hyvikin käydä juuri noin, että kohta salaojista pukkaa fosforia reilusti.





Minä pidän seuraavaa lähdettä jonkun verran arveluttavana. Mutta joidenkin mielestä se saattaa olla tavallisesti juotettava lähde, niin pistetään nyt tuo MTKn juttu tähän mukaan

https://www.mtk.fi/-/itameren-ravinnekuormitus

"Itämereen tulee ravinteita suorana pistekuormana teollisuudesta, yhdyskunnista ja kalankasvatuksesta. Hajakuormitusta tulee jokivesien mukana, suoraan meren rannalta sekä ilmalaskeumana. Maa- ja metsätaloudesta aiheutuva kuormitus on tyypillistä hajakuormitusta kuten myös luonnonhuuhtouma. "

"Suomen maatalouden aiheuttama kuormitus Itämereen

Suomen maatalouden osuus Itämeren kokonaistyppikuormituksesta oli runsas 3 % ja kokonaisfosforikuormituksesta vajaa 5 % vuonna 2014 (taulukko 1). Suomen vuotuinen typpi- ja fosforikokonaiskuormitus Itämereen oli keskimäärin 3 820 t fosforia (P) ja 89 400 t typpeä (N) vuosina 2011-2016. Vuonna 2014 Suomen osuus Itämeren N- ja P-kuormituksesta oli noin 10 %. Typestä noin 86 % ja fosforista 94 % tuli jokien kautta. Maatalouden osuus vesitse tulevasta kuormasta oli noin 38 % (N) ja 53 % (P)."

Eli? Fosforikuorma Suomesta 3.820 tonnia. Fosforista 94% tulee jokien kautta. Se tekee sitten 3.590 tonnia jokien kautta ja tästä 38% maatalouden kuormaa. Eli maataloudesta 1.365 tonnia. Se tekee 0,6 kiloa hehtaarille.

Tämä siis tavallisesti juotettavista lähteistä. Tekee edelleen maataloudesta merkittävästi suuremman kuormittajan kuin muut. Erinäisestä edunvalvonta  yms intresseistä johtuen suhtaudun näihin lukuihin hieman varovaisesti. Pohjautuvat varmaan johonkin tutkimukseen, mutta koska lähes kaikki muut julkaistut selvitykset näyttävät yhdenmukaista poikkeamaa näistä luvuista, niin se viittaa siihen, että jotakin puuttuu. Kun tuo 0,6 on aika lähellä tuota salaojista tulevaa fosforia, niin onko mahdettu unohtaa pintavalunta kokonaan ja lähdetään siitä, että pintavaluntaa ei ole.

Niin. Jos nyt lähdetään liikkeelle vaikka tuosta

https://mmm.fi/documents/1410837/3476612/MYTTEHO_Liite1_Toimenpidearviot_27022020.pdf/50024a11-9563-e6bd-ac07-353f1620393c/MYTTEHO_Liite1_Toimenpidearviot_27022020.pdf

ja

Taulukko 3.Typpi-ja fosforitaseet ennen Euroopan Unioniinliittymistä (1990-1994) sekä eri ympäristöohjelmakau-silla (Luke tilastopalvelu, http://stat.luke.fi/indikaattori/typpi-ja-fosforitase).
Kausi  Typpitase (kg/ha)   Fosforitase (kg/ha)
1990-1994  72,2                    18,5
1995-1999  70,8                    12,8
2000-2006  54,6                      7,6
2007-2013  47,6                      4,0
2014-2016  48,1                      3,8

Niin ennen EU-aikaa maataloudessa meni siis luokkaa 15 kg/ha ylimääräistä  fosforia per hetaari ja per vuosi = 33.000.000 kiloa vuodessa ja vertailukohdaksi otetaan tuo puhdistamoiden koko vuoden ohijuoksutus 4.125.000 kiloa? Niin kummalla olisi syytä enemmän korjata ja puhdistella niitä vanhoja syntejä tai vanhoja päästöjä? Teollisuus tietty tuohon lisäksi ja se on ollut aikanaan tosi merkittävä kyllä. Mutta ilman mm teurastamojen ja metsäteollisuuden päästöjä olisi jäänyt aika monet maatalouden suolarahat saamatta.

Laitetaanko kaikki puhdistamaan vanhat syntinsä? Vai lähdetänkö siitä, mikä on nykytilanne ja mihin se pitäisi saada?


Onneksi jotkut tekevät töitä asian muuttamiseksi.

Rakennuttajan mukaan uudesta puhdistamosta tulee tehokkaampi kuin Viikissä sijaitsevasta maanalaisesta jätevedenpuhdistamosta. Eikä siinä vielä kaikki:

“ Uskaltaisin väittää, että valmistumassa on koko Pohjoismaiden tehokkain asukasjätevedenpuhdistamo. 99 prosenttia fosforista poistetaan tuolta jätevedestä Itämerta kuormittamasta, HSY:n Inkinen toteaa."

https://yle.fi/uutiset/3-10833050

“Tässä tulee ravinteiden poisto olemaan huippuluokkaa, tästä tulee energian suhteen ehkä täysin omavarainen puhdistamo, tähän tullaan myöhemmin asentamaan ravinteiden talteenottolaitteistoa, millä tehdään ihan ravinnetuotteita puhdistetusta jätevedestä."


Toinen mikä ihmetyttää on se, että toisaalta sanotaan, että "Ei se fosfori mihinkään pellosta huuhtoudu, se on sitoutunut maahiukkasiin" mutta sitten kun tuota puhdistamojen fosforia käytetään erilaisten asioiden tekemiseen niin "Kaikki puhdistamoilta viherrakentamiseen ajettu fosfori huuhtoutuu suoraan Itämereen". Niin että sitoutuuko se fosfori nyt niihin maahiukkasiin vai huuhtoutuuko se?


Mutta tuossa
https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/438410/asarja11.pdf?sequence=1&isAllowed=y
löytyy tutkimus ajalta ennen viherpiiperöitä, ihan maatalouden omaa tutkimusta.

"Huuhtoutuneen fosforin määrät vaihtelivat ensimmäisenä vuonna 27-398 g/ha ja toisena vuonna 188-1680 g/ha. Fosforipitoisuudet olivat yleensä pienempiä kuin aikaisemmin MTT:n Kotkanojan huuhtoutumiskentältä mitatut."

"Ensimmäisenä koevuonna (Taulukko 5) viljelijöiden pelloilla kahdeksan salaojaloh-kon kokonaisfosforin huuhtoutuma jäi alle 230 gramman hehtaarilta. Tämä luku on Jokioisilla Kotkanojan huuhtoutumisken-tällä salaojavesien mukana tulleen fosfori-huuhtoutuman keskiarvo vuosina 1983-86 vuosivaihtelun ollessa 0,10-0,35 kg/ha (Turtola & Jaakkola 1987"

Tuoltakin
http://www.tukisaatio.fi/tietopankki/3232/salaojavalunnan-liukoisen-fosforin-pitoisuuteen-vaikuttavia-tekijoita/
löytyy että
"Fosforia arvioidaan Suomessa huuhtoutuvan salaojien kautta pelloilta vesistöihin keskimäärin 0,3-0,6 kg ha-1 vuodessa. "

Mutta jos nyt lähdetään tuosta 0,3 kg / ha / vuosi, niin matematiikkaa kertoo, että salaojien kautta pelloilta tulee fosforia vuodessa 2,200.000 * 0,3 = 660.000 kiloa. Eli suurin piirtein sama määrä, joka Viikin puhdistamoon menee sisään. Jos lorahduttaisvat koko vuoden kaiken yli niin se vastaisi salaojien kautta tulevaa fosforia ja on kolminkertainen siihen, mitä puhdistamoista tulee läpi.

Nyt täällä yksi jos toinenkin on puhunut siitä, että suurin osa fosforista menee pintavaluntana ja huuhtoutumana. Jota ympäristötuen toimenpiteillä on yritetty vähentää. Mutta kokonaismäärä lienee edelleen silti se luokkaa 3 kg / ha salaojat plus huutoutuma. Joka tekee edelleen maataloudesta suurimman fosforikuormittajan.

Tämä on sitten taas viherpiiperoiden salajuonia tietty mutta tuolta
https://asiakas.kotisivukone.com/files/biolaitosyhdistys.palvelee.fi/tiedostot/2011seminaari/salo.pdf
löytyy piirakkakuvio fosforipäästöistä olisiko sivu 34 kun sivunumerot puuttuvat. Mutta siellä todetaan myös sivulla 26, että
"Viherrakentamisen osuus kokonaiskuormituksesta marginaalinen"

Puhdistamolietteen käytöstä ja vaarallisuudesta ja muusta löytyy paljonkin materiaalia mm
https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/543281/luke-luobio_58_2018.pdf?sequence=1&isAllowed=y
https://www.proagria.fi/sites/default/files/attachment/puhdistamolieteopas_201320032014s.pdf

Matematiikkaa vasta-alkajille, osa 1.

Mutta ensiksi kemiaa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aineen_h%C3%A4vi%C3%A4m%C3%A4tt%C3%B6myyden_laki

Kun fosforia on peltoon laitettu, niin
a) se on poistunut sadossa
b) se on jäljellä maaperässä
c) se on huuhtoutunut vesistöön ja sitä kautta Itämereen

Mutta kun ice ja co säännöllisen epäsäännöllisesti tuovat nämä "pienet lorahdukset" esille ja kertovat, että nehän ne vasta saastuttavatkin, maatalous ei lainkaan.

Mutta Viikinmäen jätevedenpuhdistamolle tulee jätevedessä noin 1.700 kiloa fosforia päivässä. Se tekee noin 650.000 kiloa vuodessa. Siis sisään tuleva fosfori. Nyt on lainkaan ota esille paljonko menee ulos, koska niitä lukujahan aina vääristelään. Eikös?

Suomessa on noin 2,2 miljoonaa peltohehtaaria. Jos ajatellaan, että fosfori menisi tasaisesti joka peltohetaarila, niin jotta tulisi tuo 650.000 kiloa niin se tarkoittaa vain 0,3 kiloa hehtaaria kohti.

Kun Suomessa Yaran mannekiineina yhä edelleen pyritään lannoittamaan ns tappiin eli maksimit niin se tarkoittaa fosforimäärää 4.000 kilon viljasatoa varten. Keskimääräinen satotaso on kuitenkin noin 3.700 kiloa. Se tarkoittaa noin 7,5% ylilannoitusta joka vuosi. Joka fosfori ei siis mene satoon. Maalajeja ja kasveja jne on erilaisia, mutta vaikkapa tuosta kotieläintilan 15 kilon maksimista tuo 7,5% on 1,125 kiloa.

Koska maan fosforiluvut tuntuvat kuitenkin olevan enemmän laskussa kuin nousussa ja tuo aineen häviämättömyys on voimassa, päätyy tuo ylimäärä Itämereen.

Mutta matematiikka ja kemia yhdessä valitettavasti antavat lopputuloksen että vaikka Viikinmäen puhdistamo ylijuoksuttaisi joka päivä koko sinne tulevan tavaran, päästö Itä¤mereen on pienempi kuin pelloilta.

Niin että jos joku kuutio joskus lorahtaa, niin se on se kuuluisi hyttysen pissi maatalouteen verrattuna. Valitettavasti.

Nyt jos puhutaan nykytilanteesta? Vai historiasta?

Ja Suomenlahden heikkoon tilaan on kolme syytä. Venäjä, Venäjä ja Venäjä. Tai Pietari, Pietari ja Pietari. Jos hiukan vertailee valuma-alueiden kokoa (Venäjä, Viro, Suomi) ja merialueen syvyyttä ja tilavuutta niin ollaan taas matematiikan kanssa tekemisissä. Ei tarvinne enempää opettaa matematiikan alkeita?

Ja Turun edustan Saaristomeri on matala ja tilavuudeltaan tosi pieni verrattuna Perämereen.

Ja se historia. Itsekin olen aikanaan asunut alle kilometrin pässä teurastamosta, jonka jätteiden käsittely oli suora putki jokeen. Samoin Suomen vaurauden luoneet sellutehtaat laskivat täysin puhdistamattomat jätevedet suoraan vesistöihin ja Itä¤mereen. Ja tuolloin 60- ja 70-luvuilla noista oli vielä suurin osa laskemassa vesiään Saaristomereen tai Suomenlahteen? Taitaa olla vielä nykyäänkin. Sellaisella valuma-alueella? Ja myös yhdyskuntien jätevedet päätyivät puhdistamattomina suoraan vesistöihin. Ja ne ravinteet ovat edelleen Itämeressä.

Mutta se historiasta. Nykyisyys? Teollisuus, yhdyskunnat ja muut on saatu aika lailla kuriin. Niinpä suurin päästöjen lähde on nykyisin maatalous. Se on matemaattisesti laskettavissa.


Vastataas näihin samalla kertaa kaikkiin.

En tiedä mist olet häröillyt tuon 10kg? MInä pohjaan tietoni mm kepulaisen linnakkeen eli maa- ja metsätalousministeriön tähän

https://mmm.fi/documents/1410837/3476612/MYTTEHO_Liite1_Toimenpidearviot_27022020.pdf/50024a11-9563-e6bd-ac07-353f1620393c/MYTTEHO_Liite1_Toimenpidearviot_27022020.pdf

tutkimukseen. Jossa todetaan mm nin, että

"Ravinnetaselaskelmien mukaan väkilannoitefosforia on käytetty viime vuosina keskimäärin noin 5 kg/ha, kun taas kotieläinten lanta sisältää fosforia koko peltoalalle laskettuna noin 9 kg/ha. Näin ollen keskimääräinen fosforilannoitus Suomessa on noin 14 kg/ha, mikä vastaa Ravinnelaskurilla arvioiden ympäristökorvauksen sallimaa enimmäismäärää poislukien satotasokorjaus ja lantapoikkeus. "

Eli sellaisen 14 kg/ha menee, mistä tuo 10 kg on peräisin?

Ja vielä. että

"Viimeisimmän Ravinnelaskurilla tehdyn arvion mukaan fosforin tarpeen mukainen lannoitus olisi Suomessa kaikki viljelykasvit ja peltoala mukaanlukien keskimäärin 9 kg/ha, ja näin toimimalla maan fosforipitoisuudesta riippuva liuenneen fosforin kuormitusriski voisi vähentyä 20 vuodessa noin 30 %. Arvio on samansuuruinen kuin Lemola ym. (2013) aikaisemmin esittämä. Laskelma osoittaa, että keskimääräien fosforilannoitus (14 kg/ha) on noin 50 %suurempaa kuin sen tarve."

Lisäksi taulukossa 3 sivulla 7 on tällaista:

Taulukko 3.Typpi-ja fosforitaseet ennen Euroopan Unioniinliittymistä (1990-1994) sekä eri ympäristöohjelmakau-silla (Luke tilastopalvelu, http://stat.luke.fi/indikaattori/typpi-ja-fosforitase).
Kausi  Typpitase (kg/ha)   Fosforitase (kg/ha)
1990-1994  72,2                    18,5
1995-1999  70,8                    12,8
2000-2006  54,6                      7,6
2007-2013  47,6                      4,0
2014-2016  48,1                      3,8

Koko EU-aika on peltoihin syydetty enemmän fosforia kuin sieltä on tullut. Vasta aivan viime tukikausilla on päästy tuohon 3-4 kilon ylimäärään. Joka siis on nelinkertainen siihen, mitä tuossa edellä esitin. Ja tämä laskelma ei siis ole viherpiiperoiden ympäristöministeriöstä vaan kepulinnake maa- ja metsätalousministeriöstä.

Mutta että lähtötietoni olivat ihan kohdallaan, lopputulos oli vain optimistinen, todellisuus on paljon heikompi.

Ja tuosta aineen häviämättömyydestä johtuen, niin jonnekinhan se fosfori päätyy. Koska viljavuusluvut heikkenevät, se ei jää sinne peltoon. Pohjavesiä tutkitaan sen verran ahkerasti, että jos se sinne päätyisi niin se tiedettäisiin kyllä. Se voi jäädä alkuun jonnekin ojan pohjalle, mutta ennemmin tai myöhemmin tuo ylimäärä päätyy vesistöön ja sitäkautta ennemmin tai myöhemmin Itä¤mereen. Taitaa tuo luokkaa 2,2 miljoona hehtaaria kertaa neljä eli lähes 9.000.000 kiloa fosforia olla enemmän jos vertailukohdaksi otettaisiin se, että kaikki yhdyskuntien jätevedenpuhdistamot lorauttaisivat kaiken ohijuoksutuksina.

Matematiikka on ihmeelllistä, eikö olekin? Samoin kuin kemia. Eksakteja tieteitä. Ainakin perustasolla eli 2 + 2 = 4. Se voi joillekin tietty olla vaikea ymmärtää.
Koska aihepiriä on käsitelty useissa eri ketjuissa tämän häviämisen jälkeen, niin näyttää siltä, että aihepiiriin on kiinnistusta. Niinpä yritän palauttaa omat kirjoitukseni. Onneksi välimuisti on keksitty.
Vapaa sana / Vs: jäähyboksi
: 05.08.20 - klo:11:49
Sieltä pitäisi pystyä huutelemaan kentälle kuuluvia törkeyksiä. Ei kai tuon toteuttaminen ihan mahdottomasti mielikuvitusta vaadi ?  ;D Esim. viestit voisivat olla enintään neljän sanan mittaisia, pienellä fontilla  ja erivärisessä boxissa.

Niin siis todennäköisesti olisi helppo tehdä keskustelualue "Jäähyboksi" johon olisi kirjoitusoikeus myös jäähylle outuneille. Ongelmana on se, että siitä hyvin äkkiä tulisi uusi "Vapaampi vapaa sana"?
Kumman hiljaista on nyt ollut aiheen tiimoilta. Hiljaisuutta poliisin taholta en ihmettele, kertovat vasta kun aika varmasti tietävät tekijät. Mutta Katjan ja persujen suunnasta on ollut hiljaista. Ja sen verran persuhenkisiä poliiseja varmasti löytyy, että puolueen henkilöt on varmasti pidetty ajan tasalla.Mutta hiljaista on. Kyllä se alkaa viitata siihen, että kyse ei ollut maahanmuuttajista sikeä vihervasemmistosta vaan persujalähelä olevat isänmaalliset liikkeet (jäsentenväliset kisat) tai sitten Katajan henkilökohtaisiin asioihin liittyvät henkilöt ovat teon takana. Kyllähän siitä olisi kuulunut vallan jumalaton mekastus, jos olisi vähänkään löytynyt viitteita vihervasemmistosta tai maahanmuuttajita.
Vapaa sana / Vs: Helsingin nosturi
: 05.08.20 - klo:11:39
Mitä taas vaiherilla rannalle vetämiseen tulee niin 50 tonnia ja 130 metriä asettaa omat haasteensa? Vaijerin kestävyydelle ja sille, mistä voi vetää. Varmaan tekivät tilannearvion ja valitsivat mielestään järkevimmän menetelmän, kun samalla käsittääkseni pilkkoivat nostopuomin osiin sitä mukaan kun saivat hilattua rantaan päin.

Sori, itseasiassa ei aiheuta. Paitsi jos pitää kytätä jotain letkua tai vaseliinipäästöä itämeressä.

Milloin olet viimeksi käynyt noilla nurkilla? Itse en ole pariin vuoteen ihan tuossa käynyt, mutta jos oikein muistan, niin noi nurkat on pitkälti joko rakenettua infraa asfalttia katukiviä yms tai sitten paljasta kalliota. Siihen olisi voinut olla mitään rikkomatta ja jälkiä jättämättä vaikea ankkuroida sitä vetopeliä niin, että tuo 50 tonnin puomi olisi liikkunut eikä se vetopeli. Siis haasteita sille mistä voi vetää. Lisäksi pituus olisi aiheuttanut omat haasteensa, että mihin sen saa vedettyä. Eikä vetämisestäkään saa jäädä laahausjälkiä. Maalla on helppoa vetää kun lääniä piisaa ja parit montut vetokoneen jäljiltä ei haittaa. Mutta ilmeisesti tunnet nuo nurkat minua paremmin ja tiedät että olisi onnistunut.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006590404.html?utm_campaign=hs_tf&utm_term=1&utm_source=tf-other&share=5f74b895a073a757a3570eb4dc00ff63

Sorkkiksen ja Vapaavuoren Shangri-La  tyhjenee maaseudun suuntaan  :o

Tällämenolla kohta laitettava taas sulut ulosmenoteille  8)

Hesari ei yleensä vaikena vaikeistakaan aiheista. Joskus faktojen tarkistus vain saattaa kestää jopa Hesarin resursseilla.

Mutta luittehan te koko juun? Nimittäin minusta asian pihvi on tässä:

"”Ne maaseutumaiset kunnat, jotka ovat parhaiten pärjänneet, ovat kaupunkien läheistä maaseutua, joissa liikkuminen, pendelöinti ja sujuva arki on helppoa järjestää muuttuneessakin maailmassa”, Aro sanoo."

ja tässä

"”Se ei ole totta, että maaseutu nousee ja kaupungit häviävät taustalle. Edelleen suurin osa muutoista kohistuu kaupunkimaisiin kuntiin. Mutta on tapahtunut selvä piikki maaseutumaisten kuntien muuttoliikkeessä syvimmän koronakriisin aikana.”"

Noin siis aiheesta lausuu tutkija. Eli ei se syvä kaukana oleva maaseutu kiinnosta vieläkään, vaan se "Nurmijärvi-etäisyys" 30-50 kilometriä kasvukeskuksesta ja hyvät liikenneyhteydet ja mielellän vielä julkinen liikenne niin pääsee sieltä pikkujoulujen jatkoiltakin kotiin. Ei se Perä-Junttila edelleenkään kiinnosta.
Vapaa sana / Vs: jäähyboksi
: 05.08.20 - klo:11:22
Ihan hyvä ehdotus kuomaseni, mutta millä siihen jäähyboksiin voisi ilmoittaa joutuneensa? Vai meinaatko että webbimaisteri pistäisi boksin esille?
Vapaa sana / Vs: Helsingin nosturi
: 26.07.20 - klo:17:10
Helsingissä ajetaan myös paljon kolareita, näistä kertyy vino pino vakuutusmenoja maaseudun maksettavaksi?

Olisiko noin?

https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/eniten-liikenneonnettomuuksia-asukasta-kohti-sattuu-helsingissa-ei-toki-vaan-jokainen-kunta-top-10ssa-on-keskella-metsaa/a4f10b94-56cd-4d18-846d-7ab31a813c8f

"Eniten liikenneonnettomuuksia asukasta kohti sattuu Helsingissä? Ei toki, vaan jokainen kunta top 10:ssä on keskellä metsää"

En nyt juuri löydä sitä, mutta on ollut useaan kertaan esillä, että väkilukuun suhteutettuna eniten kolareita sattuu Seinäjoella. Miksiköhän?
Vapaa sana / Vs: Italiaa pelastamassa
: 26.07.20 - klo:17:03
Jotenkin näissä keskusteluissa  tuntuu unohtuvan, kuka on EU:ssa nettomaksaja ja kuka saamapuolella. Monelle varmaan tulee yllätyksenä, että Italia on suurimpia nettomaksajia. Ja samaan aikaan esim. Perussuomalaisten ihannoimat Unkari ja Puola ovat niitä suurimpia rahareikiä. Aika vähän kuuluu kritiikkiä näitä syöpäläisiä kohtaan.  :P

Italia on siis vauras maa, no lopettakoon yli varojen elämisen, ettei muut tarvi sitä auttaa.
Ja Puolaa ja Unkaria haukutaan vain siksi, kun ne on niin fiksuja, etteivät ole ottaneet vastaan mitään matuvyöryjä.

Mutta haluatko kertoa miksi persut ei kritisoi suurimpia nettosaajia?

Ja kun näistä EU-maksuista puhutaan, niin loppujen lopuksi nämä maksut on karkkirahoja, kun verrataan jäsenyyden tuomiin hyötyihin talouselämälle. Britit ovat hassanneet saman verran Brexit-sekoiluun tämän vuoden loppuun mennessä, kuin koko jäsenyysajan nettomaksut vuodesta 1973 EU:lle.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006581684.html
https://www.businessinsider.com/brexit-will-cost-uk-more-than-total-payments-to-eu-2020-1?r=US&IR=T

Eu-jäsenyys ei tuo hyötyjä talouselämälle, Suomi vie tavaroita koko maailmaan, siinä eu-alue on vain yksi vientialue, samat tavarat voi Suomi viedä eu-alueelle ilman jäsenyyttäkin.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tmalinen/tulonsiirto-on-tulonsiirto-eun-elpymisvalineessakin/

Junttieinarihan voi lahjoitta kakkki rahansa rakastamalleen eu:lle, jotta euromaat "elpyisivät"

Toi juntin allekirjoitus on kyllä taas kohdallaan. EU on nimenomaan talosliitto, joka on laitettu pystyyn siksi, että hyödyttäisiin taloudellisesti. Ja hyödyttää talouselämää ja vientiyrityksiä monellakin tavalla. Tiesittekö, että vientikauppaa tekevissä isommissa yrityksissä oli ennen aika isotkin osastot, joiden tehtävä oli selvittää valuuttakursseihn liittävät riskit ja miten niiltä suojaudutaan. Melko kallispalkkaista porukkaa eivätkä ne suojausmenetelmätkään todellakaan mitään halpoja olleet. Onhan noita vieläkin, mutta euroalue on helpottanut hommia paljon. Se vain, että tuollaisia vaikutuksia ei näe navetan sontaluukusta tirkistelemällä eikä traktorin hytin ovestakaan.
Vapaa sana / Vs: Helsingin nosturi
: 26.07.20 - klo:16:57
Kamalasti siihen käytetään energiaa, kun sitä tolppaa nostetaan. Joku olisi vain laittanut vaijerin kiinni ja vetänyt rannalle. Nyt tarvitaan sukeltajiakin ihmettelemään.

Ja mitä outoa tuossa katkeamisessa on. Ei mitään. Normaalisti noilla nostetaan tavaraa ja kattellaan tuuliolosuhteita samalla. Nyt jos se jörnöttää päivästä toiseen valvomatta säiden armoilla, niin ei ole mitenkään outoa että tuollainen pettää. Varsinkin sivuttain.

Kauhea ristikkojibi ottaa tuulen kyllä haltuun ja tarpeeksi kun nitkuttaa, niin katkeaahan se.

Hiukan ihmetyttää se, onko käyttäjät olleet ollenkaan ammattimiehiä. Vai voiko tuollaisen pötkön vuokrata kuka tahansa ja alkaa nostelemaan.

Ammattimies tarvitaan käyttöön. Mutta olet jäljillä. Tuossa on 50 tonnia metallia sojottamassa taivaalle 130 metrin korkeuteen. Ei tarvii olla kummoinenkaan tuuli, että yläosa heittää metrin suuntaansa. Ja sitä kun riittävän monta kertaa toistaa, metri sinne ja toinen takaisin, niin pettäähän se jostakin alaosastaan. Ennemmin tai myöhemmin. Normaali metallin väsyminen. Saattaa olla myös rakennevirhe, jonka seurauksena tapahtui mutta siinäkin taustala metallin väsyminen. On ollut virhe jättää se pystyyn mainokseksi, joko nosturifirma tai laitteen valmistaja on arvioinut jotakin väärin.

Mitä taas vaiherilla rannalle vetämiseen tulee niin 50 tonnia ja 130 metriä asettaa omat haasteensa? Vaijerin kestävyydelle ja sille, mistä voi vetää. Varmaan tekivät tilannearvion ja valitsivat mielestään järkevimmän menetelmän, kun samalla käsittääkseni pilkkoivat nostopuomin osiin sitä mukaan kun saivat hilattua rantaan päin.
Vapaa sana / Vs: Naispoliitikot
: 21.07.20 - klo:14:49
Yleisesti näkyy arvostusta tulevan?

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/d242c666-53bb-4c32-94b8-8de3d343568c

"Näkökulma: Suomea vietiin Brysselin yössä kuin kuoriämpäriä"

"Suomen maksutaakka EU:ssa paisuu miljarditolkulla, kirjoittaa Iltalehden Mika Koskinen."

"Marinin hehkutus on turhaa. Todellisuudessa Suomea vietiin Brysselin yössä kuin sitä kuuluisaa kuoriämpäriä tai litran mittaa. Turpiin tuli ja huolella.

STT:n mukaan Suomi arvioi saavansa EU:n koronaelpymispaketista 3,2 miljardia euroa. Arvion mukaan Suomen maksut elpymispakettiin ovat 6,6 miljardia euroa vuosina 2021–2058.

Miinusta 3,4 miljardia euroa.

Seitsenvuotisesta budjetista Suomi on saamassa oman arvionsa mukaan tulevalla kaudella 11,1 miljardia euroa ja on maksamassa 16,7 miljardia euroa.

Siinä on miinusta 600 miljoonaa euroa edelliseen budjettikauteen verrattuna. Suomen maksuosuus vajaa 100 miljoonaa euroa vuodessa.

Lisäksi päälle tulevat takausvastuut kriisirahaston jäsenmaille antamista lainoista. Suomen ennestään massiiviset EU- ja eurovastuut kasvavat kriisirahaston myötä 13 miljardia euroa.

Mainittakoon sekin, että tiukkaa linjaa Brysselissä vetänyt ns. nuuka nelikko eli Ruotsi, Tanska, Itävalta ja Hollanti saivat neuvoteltua itselleen lähes neljän miljardin euron jäsenmaksuhyvitykset."

"Suomen koronalasku oli jo ennen EU-huippukokousta melkoinen. Valtio joutuu ottamaan tänä vuonna uutta nettovelkaa vajaat 20 miljardia euroa kattaakseen koronan rajoitustoimista aiheutuneet menot.

Kaikki Brysselin huippukokouksessa so***** tuleen siihen päälle, ja nämä rahat päätyvät etupäässä niille EU-maille, jotka olivat ongelmissa jo ennen koronakriisiä, koska ne eivät ole hoitaneet talouttaan kunnolla."


Ottaen huomioon koronalaskun ja lisääntyvät EU-menot niin saattaa budjettineuvotteluissa jos ei kohdistettu leikkuri niin ainakin tasaisesti joka kohdasta vievä juustohöylä osua myös maataloustukiin tulevina vuosina?


Mutta onko tuo nyt arvostusta? Vai arvostelua?

Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 19