Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1]

Viestit - Venak

Meitä houkuttaisi ottaa muutamia lemmikkilampaita, sillä periaatteella että pakkasesta löytyisi karitsanlihaa.  :) On kuitenkin paljon kysymysmerkkejä, sekä ristiriitaista infoa. Elikkä, oon ajattelut kolmen uuhen ottamista.

Kyssäreitä:
1) Mikä mahtaa olla paras kanava tavoittaa tälläisa pienen volyymin harrastelampureita, mikäli täällä ei moisia ole? Munanetin tapainen lammassivusto olisi kova sana.

2) Luonnonniitty vai viljelty laidun. Meillä on 0,5ha heinittynyt vanha pelto ja sen vieressä oleva 0,3ha metsäkaistale varattuna lampaita varten. Pellosta kasvaa ainakin juolavehnää ja timoteita. Haluaisin lyödä vain aidat pystyyn ja lampaat niitylle, mutta stressaa epätietoituus montako lammasta tuonkokoinen luonnonniitty voisi kestävästi ruokkia, vuodesta toiseen?

3) lampaiden rotu. Suomenlammas houkuttaisi eniten, mutta ilmeisesti hiukan korkearuokainen rotu, sekä tekee todella isoja pesueita, joten onkohan paras valinta noin pienelle alalle?
Kylläpä on tullu paljon vastauksia.   :)

Itseasiassa tuo varsinainen pelloksi tunnistettava osio on vain 6000 neliötä ja metsinnyt osa muutama tuhat neliötä. Molemmat ajattelin aidata lampaille. Tuohan olisi varmasti paras keino, kun löisi lampaat laitumelle ja sitä kautta söisivät sen fiksuksi. Mutta itseäni hiukan stressaa löytyykö tuolta tarpeeksi syötävää lampaille nykykunnossa, kun on niin kovin pieni ala. Tarkoitus olisi ottaa 3 suomenlammas uuhta, ja teettää niille karitsoita. Jos hehtaarille viljeltyä laidunta suositellaan 7-10 uuhta karitsoineen, niin mahtaako noin pienestä juolavehnäryteiköstä löytyä riittävästi sapuskaa raukoille?  Viljellylle laitumelle ainakin passaisi ottaa 3 uuhta karitsoineen ilman hirveää stressiä. Mutta olisihan se hienointa jos tuosta saisi nykyiselläänkin laitumen, eikä sitä tarvitsisi edes uusia muutaman vuoden välein kuten viljelty pitää?

Maa on savimaata. Ei tuosta alasta koskaan tule muuta kuin eläinten laidunta. Muuta viljelyä en ajatellut harrastaa, paitsi naapurin 0.5ha joutomaalle olisi kiva päästä heinää kasvattamaan elukoille talveksi. Ja kasvimaalla tietty tarttee äestä  8)

Kolmevitoselle yli 2,5 metrin joustopiikki on liian leveä, ja jopa ylös noston kanssa on jo hankaluutta.Vertaan omaan 165 verkuun ja esapatu 290 äkeeseen joka ei oikein kunnolla 165 liiku ja etupyörätkin on hiukan kevyet.Eli reilusti alle 250 senttinen ja jonkinlaisilla säätöjalaksilla.Piikkejä saa ja niihin uusia terälappuja.Pyörivä äes olisi kova sana tuollasen nurmikon muokkaamisessa, ei nosta niitä turpeita kovin pintaan.Tuollasen alan kyllä kylvää ihan käsipelissäkin jos ei muuta käyttöä kylvökoneelle ole.Onhan niitä työnnettäviä heinänkylvökoneitakin jos jostain sellasen löytää ja sitten sähköllä toimivia viskatyyppisia härpäkkeitä.

Hyvä vastaus. Paikallinen pappa olisi myynyt Potilan 240cm pyörivän muutamalla kympillä. Luulen että se on ihan hyvä ostos kovimpaan hätään. Saapahan kasvimaat myllättyä. Laidunpolitiikkaan ja mahdolliseen heinänviljelyyn pitää perehtyä lisää ja hommata siihen tarvittavat kalustot
no köyhyys aika laaja käsite.   ei nuita koneita ostella tonneilla vaan melkein kympeillä.   ja varpajyrä ei mikään vaatimus.. lampaille saa ihan kohtuu kelpo jälen muutamaan kertaa pelkällä karhilla vetäen ..      milläs sit kylvä jne..  jatkossa?      heinäsiemen kivaa kylvää käsin..

Sepä se, että täytyy tehdä pohjatutkimukset mikä on hyvä, ja ostaa kerralla vähän kalliimman mikä pelittää ja sopii massikkaan kunnolla.

En tuota ollut ajatellutkaan, pitää hommata kylvökone myös. Noin pienelle alalle riittäisi kyllä varmasti todella pieni kapistus, vaikka käsin työnnettävä, mutta onhan se kiva raktoriin ostaa jos sopivan löytää  ;D
Ehkä vaatimus varpajyristä ei ole ehdoton? Muutenhan noita 100 -200 e yksinkertaisia äkeitä näkyy nettikoneessakin kyllä olevan.
Huomiota kannattaa ehkä kiinnittää siihen että äkeen syvyydensäätö on jotenkin hallittu, pelkkä etulata säätäjänä vedättää turhaan. Tasaa kyllä hyvin.

Joo 240cm joustopiikkiäestä ilman varpajyrää ja 250cm pyörivää Sampoa jotkut jo yritti myydä itselleni. Ei vaan harmainta hajua ollut miten massikka jaksaa tollaset. Se tässä vähän suurin kysymysmerkki onkin, että millaisen äkeen uskaltaa ostaa vanhaan pikkupeliin

Oletettavasti joustopiikkiäes on kuitenkin sen verran näitä vanhoja pyöriviä äkeitä parempi, että kannattaa suosiolla ostaa sellainen? Köyhällä ei varaa ostaa paskaa  ;D
50 vuotta aikaa MF 35:lla ajosta ja silloinkin massikka riitti vain juurikasharaan. Varmasti sillä hehtaarin pellon äestää mutta ymmärsinkö oikein että se äes olisi ainoa työkalu? Vai kynnetäänkö pelto ensin? Siinä vaan joustopiikkiäkeellä saa kerättyä juolavehnän juuria ja muuta enimmäkseen jos suoraan tuota peltoa lähtee työstämään.

Jos se perustetaan heinälle niin eipä sen äestysjäljen, siis kylvöpohjan niin kovin hyväkään tarvii olla.

Kaksisiipisen hankkijan kyntöauran hommasin jo. Sillä siis käännän maan. Enää vaan äestä ja terävää viikatetta vaille valmis homma siis  :D
Terve kaikille.

Mulla on sellanen hehtaarin kokoinen vanha pelto, joka nyt on täysin heinittynyt rikkakasviniityksi koska ei ole aikoihin (kymmeneen vuoteen?) viljelty. Olis tarkoitus siitä tehdä lampaille laidun. Tälläiseen projektiin ja muuhun amatöörin harrastushenkiseen opetteluun tarttis äkeen.

Mulla on kolmevitonen fergu, eli vallan pieni kaveri.  Äkeen osto onkin osoittautunut mutkikkaaksi kun en näistä asioista oikein mitään tiedä.

Millainen äes olisi hyvä kolmevitoseen massikkaan? Sellaisen käsityksen sain, että alle kolme metriä (esim 2.5m) leveä täytyisi olla, sekä mieluiten varpajyrillä varustettu joustopiikki. Tollasta pitäis fergun jaksaa vetää hyvin ja joustopiikkiäkeessä pyörivää äestä parempi laatu.

Aika vaikeeksi on vaan osoittautunut noin pienen varpajyrillä varustetun joustopiikkiäkeen etsiminen. Onko varpajyriä edes tuollaisen aikakauden laitteissa? Mitä kokeneet mestarit tuumaavat, millaista äestä mun pikkufergu jaksais hinata, sekä millainen äes on työnjäljeltään fiksuin tälläiseen pikkupuuhaan?

Kiitos jo etukäteen jos joku näkee asiakseen vastata ja opastaa amatööriä  ;D
Sivuja: [1]