Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 ... 5 6 [7] 8 9

Viestit - Xiranda


Mistä ne elukat vetensä juo?

Tällä hetkellä vain hanavettä altaista mutta saavat juoda yleensä myös joesta kun ovat pihattolaitumella. Tietenki joskus saattavat kuralätäköistä juoda, sitähän ei voi estää mitenkään.

Juu niin näytti olevan pitkät varoajat loislääkkeillä. Oisko se sitten jotakin puutostautia.. Kivennäistä kyllä saavat koko ajan ja siinä on seleeniä. Ell ei ole käynyt. Tekisi mieli laittaa pois ne kaikki 5 laihaa, mutta on niin nippanappa tuo eläintiheys peltoalaan nähden, että ei pystyisi niin montaa laittamaan pois :/

Tollaset oireet sopii moneen tautiin, onko huonokuntoiset nuoria vai vanhoja?
Laituminen ja ripuli vanhalla viittaa paritubiin.. Loiset ehkä toivottavasti todennäköisempi vaiva.

No niin sopii, siksi onkin niin hankalaa.. :/ Ne on pääasiassa iäkkäämpiä, 7-13 ikävuoden välillä.

Kiinnostaisi nyt ihan ensin tietää, että mikä on tässä tapauksessa se laihan lehmän määritelmä.

Kylkiluut ja lonkkaluut törröttää, kylläpä se alkaa jo aika laiha olla ihan minkä vaan määritelmän mukaan.

Kiinnostaisi nyt ihan ensin tietää, että mikä on tässä tapauksessa se laihan lehmän määritelmä.

Ja mikä on ripulin ja "kesä paskan" ero. Meilläkin osa puuskuttaa muuten helteellä ja saattaa jopa roikkua korvat kuin aasilla :)

En usko että kyseessä on mikään kesäpaska kun ei ole normaalia tuolle karjalle ja näytti yks päivä ihan vesiripulilta ja takapää menny ihan suttuiseksi.

Saavat vapaasti vettä ja kivennäistä, laidun jo kaluttu melko hyvin, saavat kuivaa lisäksi eli senkään mukaan ei pitäisi ripulilla olla kun ei vihreää koko ajan syö.

Kyllähän ne välillä puuskuttavat kuumassa jokainen mutta ei tuollaista röhinää keuhkoista pitäisi kuulua.
Tästä nyt oli jo aiemminkin juttua kun pohdittiin miksi muutamat lehmät on karjassa laihoja ja tilanne ei ole korjaantunut edelleenkään vaikka hyvää rehua pari kuukautta saaneet. Olisi se mielenkiintoista tietää.. Suolistossa on joku ongelma kun laihtuvat ja on ripulilla. Lisäksi eilen huomattiin yhdellä laihoista myös puuskuttavaa tiheää hengitystä, röhinää keuhkoista joten sillä on nyt joku huonosti. Autoon on tarkoitus laittaa niistä ainakin pari ja tietenki ensimmäisenä tämä sairas (sairain) mutta.. Atrian nautojen lähettämisestä teurastamoon on olemassa ohjelappunen jossa lukee mm. että autoon ei kelpaa heikkokuntoinen tai laiha lehmä. Eli, eikö nämä kelpaa autoon vaan pitäisi lopettaa/tehdä hätäteurastus? Vai onko nämä ohjeet paperilla normaalikäytäntöön verrattuna "liioittelua"? Epäselvissä tapauksissa käskettiin ottaa yhteyttä esim. teurastamon hankintaan joten sinne varmaan pitää soitella.

Tekisi mieli koittaa antaa joku matokuuri muille muutamille laihoille jotka jää koska kyllä niillä selvästi jokin on, muu kuin poikimisen jälkeinen heikko kuntoluokka koska ovat ripulilla. Mutta eipä se ole niin yksinkertaista kuin jollekin koiralle tai kissalle antaa..
Onko muilla kokemuksia Akpil piensiemenkylvökoneesta ja tarkemmin sanottuna viasta joka on luukun aukaisumekanismissa. Lyö erroria heti kun lähtee liikkeelle (tai vaikka ei lähdekään), välillä toimii kun luukkua runkuttaa ees taas pienemmälle ja isommalle niin sitten jää auki, mutta ei taho toimia..

Toinen vika Trapperin 500 traktorimönkkärissä jolla kylvetään niin sammuilee itsestään. Ajon aikana hyytyy ja myös tyhjäkäynnin aikana. Oisko kellään veikkauksia missä vika?
Meillä syö emot pääasiassa pelkkää kuivaheinää ja kivennäistä. Joskus tehdään myös säilörehua aumaan tai paaliin, yleensä ne kyllä myydään. Isäntä osti tänä keväänä myös seleenilisää muutamia säkkejä ja sitä on syötetty, mutta liian harvakseltaan.. Nukkumaan mahtuvat ja pitäisi mahtua myös syömään. En muista niin tarkkaan viime syksyn tilannetta sisäruokintakauden alun kuntoja koskien, varmaan tilanne oli ok kun ei ole silmään pistänyt. En siis ole tilan omistaja - vielä.. Haluaisin saada hommat täällä kuntoon. Laihoissa on sekä anguksia että limousineja. Rekisterissä kyllä melkein kaikki on jo limousineja, mutta risteytyksiä on..

Kiitos vastauksesta. Olisi varmasti hyvä kuivaheinän lisäksi keväällä syöttää emoille muutakin.
Nyt on alotettu jo tuorerehun syöttö, toivottavasti se korjaa tilannetta.

Eilen huomasin yhden laihoista märehtivän kummallisesti. Välillä pureskeli normaalisti, mutta välillä leuat teki edestakaista liikettä sivusuunnassa ja sitten alkoi normaali mässyttäminen taas. Ei kai tuo normaalia ole? En ole ainakaan ennen kenenkään huomannut tekevän noin.

Yhdellä on myös utareessa jonkinlainen uloke/paise/patti. Se on yhden neljänneksen sivulla/yläosassa jolloin vedin on melkein kaksinkertainen. Tämä ei ole siis laiha elukka, tuli muuten vain mieleen osaako joku sanoa onko tuo kuinka vakavaa. Googlettaa yritin, mutta tuntuu, että lehmistä ei ole läheskään yhtä paljon tietoa netissä kuin vaikka hevosista.

Ois jo niin monta poislaitettavaa :/ karjan koko täytyisi pitää samana, että on riittävä eläinyksikkömäärä.. Pitää kai jättää lehmävasikoita enemmän syksyllä.
Itse oletin, että jos pitää kylvää niin se pitää sitten tehdä ilman muokkausta suorakylvönä. Kuvia on nyt paha enää tuhoutuneesta paikasta jälkikäteen ottaa kun äestys on tehty.. Saatikka yhteyksiä neuvojiin ottaa. Hemmetti. Pitää käydä kattoon peltoa jos sais jotain kuvaa ja merkata kirjanpitoon.
Tähän voisi vielä liittää lisäkysymyksen, että mitenkäs rehevästi kasvava niittyleinikki torjutaan luomutilalla suojavyöhykelaitumelta?
Sarjassamme typerät kysymyset, mutta asiaan.  Laitumena loppukesästä käytetty pelto on nyt toista vuotta suojavyöhykkeenä ja sitä pitäisi paikkakylvää. Olen kyllä isännälle sanonut, että sitä ei saa muokata, mutta oli mennyt muutamat laikut äestämään. Lasketaanko se myös muokkaukseksi vai täytyykö olla järeämpi kyntö kyseessä?
2 noista laihoista kyllä ovatkin aika suttuisia peräpäästä, mutta muut kyllä eivät..

No onhan se totta, että maidontuotto vie energiaa ja keväällä saattaa elikot laihtua ja kesällä kunnostetaan, mutta kummastelen miksi nyt noin paljon. Vasikat on olleet ihan ok ainakin. Ehkäpä lähtevät nyt taas "lihomaan" kun alkaa tuoretta saamaan. Ei vaan oo kiva katella pelkkää luuta ja nahkaa  :-[ ihan varmaan ois jollain viranomaisella sanomista.. Mutta jospa se tästä!
Limousine(/angus)
Poikineita emoja reilu parisenkymmentä ja joukossa on nyt ilmaantunut noin viidelle emolle melkoista laihtumista, ovat oikeastaan todella kurjan näköisiä jo. Saavat ympäri vuoden kuivaa heinää + kivennäinen ja kesällä tietenkin laidun. Ei ole ennen tämmöistä laihtumista keväällä tullut. Onko syynä viime kesän sateet ja ravinteen huuhtoumat ja heikkolaatuinen heinä? Analyysia ei ole teetetty. Eivät ole päässeet vielä laitumelle kun ei ole kasvanut tarpeeksi. Litistettä tms. ei ollut keväällä käytettävissä, jotain ekstraa kyllä olisi pitänyt näillä muutamille antaa. Tarkoitus on nyt heti miten silppurilla ajaa tuoretta rehua pellolta. Mutta onkohan syynä heikko heinä vai miksi ovat laihtuneet? Miksei sitten kaikki ole laihtuneet? Tilaa on riittävästi ja pääsevät yhtä aikaa syömään, laihtuneet eivät ole edes arvoasteikon alapäässä. Sisäloisia? Huono rehunkäyttökyky? Pitää jättää tämän syksyn viljaa itselle ensi kevättä varten, että saa antaa sitä lisärehuksi, ettei pääse tapahtumaan sama uudelleen. Pelkkään kuivaan heinään isäntä siirtyi vuosia sitten kun tuli poikimavaikeuksia ruokinnan seurauksena. Mutta eihän sitä laihtumaankaan saa päästä. Tuon ruokagallupin olisin tietenkin voinut tähän ketjuun yhdistää.. ::)
Kysymys otsikossa. Voi myös kommentoida muuta ruokintaan liittyen.
Soittelinpa muutamaan paikkaan kun tarvisi ostaa siemeniä luomutilalle. Ehdottelivat, että päivätään muutamien siementen osto lokakuulle (kun ovat olleet eviran lupalistalla) niin voi käyttää tavanomaista. Kuulemma ihan normikäytäntö. Itse vähän epäilen? Sitten pitäisi kaikki omat varastokirjanpidot ym. muuttaa ja millä logiikalla ostan tavanomaista siementä luomutilalle lokakuussa? :o Silläkö, että ne on sillä listalla niin voin kylvää ne seuraavana kesänä?
Juu kiitos vastauksesta, sehän se varmaan on mistä oli isännälle puheltu. Ei siis meidän tilalla järkevä tuo  :o

Milläkähän perusteella Pro Agrialla neuvojat valitsee nuihin viljelysuunnitelmiin kylvettävät lajikkeet?  :o Oisko jollakin vinkata sivua mistä löytyy lajikkeiden soveltuvuudet millekin maalle. Tilasiemenen siemenoppaan löysin, siellä löytyy jotain taulukoita lajikkeista, mutta ei ollut tuosta soveltuvuudesta tietyille maalajeille.
Sivuja: 1 ... 5 6 [7] 8 9