Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 ... 156 157 [158] 159 160

Viestit - antti-x

Ihan tarpeeseen tulee tämäkin tuki kasvinviljelytilalleni. Kaikki tuki otetaan vastaan. Velkaa on 1,5 x liikevaihto. Toivottavasti kriisituesta tulee pysyvä

Sinulla on ollut niin kovaa ja kuitenkin niin hyvät jutut, että olet kyllä kriisitukesi ansainnut.  ;D 8)

Voisikohan siitä saada jotain lisätukea jos vanha isäntä on töissä auttamisen sijasta häipynyt thaimaaseen ryyppäämään?  :-X
Laskemista ja veikkaamista yhdistelemällä veikkaan BTW että milkboin maitotuotos on ollut jossain 520 000 litran kieppeillä ja menot reilu 170000€ vuonna 2014. Voi toki mennä täysin metsään  :P
Paljonko muilla oli viimevuoden vuosimenot jaettuna maitolitroilla.Meillä oli 0.357e, eli maidonhinta menee nykyisin täytenä kustannuksiin ja siltä tuo on tuntunut. Lannat ja rehut täppäröidään ite,eli niiden pääomakulu on poistoissa.

Nyt täytyy sanoa, että laskelma yllätti. Olisin mutu tuntumalla ajatellut ómien menojen olevan pienemmät. Eli kaikki maatalousmenot ja poistot (ilman tasaus varausta) jaettuna 2014 vuoden maitolitroilla = 0,312 € / maito litra.
korjasin tuota omaa,kun oli tasausvaraus mukana.
Hienoa että laskette tuollaisia  8)

Onko teillä suunnitelmaa siitä mitä aiotte tehdä ongelman korjaamiseksi..

Luulen että on aika vähän selvää korjattavaa, noilla luvuilla jää sentään kaikki tuet (maito- ja peltotuet) ja vähän päällekin palkaksi/voitoksi tänäkin vuonna, mikä on kohtuullisilla hehtaari- ja eläinmäärillä aika hyvin. Varsinkin jos on paljon vuokramaita, kun vuokrat on osa menoja. Tänä vuonna itse voidaan päästä edes lähelle samaa kuin milkboi jos ei ihan kauheasti tehdä poistoja, mutta viime vuonna oltaisiin jääty kyllä tosi kauas siitä kun investointiin eri koneisiin yms. kassasta melkein 10senttiä/litra ja poistettiin saman tien kun mahdollisuus oli. Ja ilman niitäkin oltaisiin oltu tuota huonompia.

Täytyy sanoa että pitää hattua nostaa jos joku jolla on jonkin verran lehmiä, lyö tauluun milkboita paremman lukeman. Pienillä elänmäärillä ja halvoilla koneilla ja kaiken itse tehden, asia voi olla eri.
No liikevaihdolla ei nyt ole pahemmin merkitystä. Enemmän minua kiinostaa liikevoitto, eli tulot miinus menot.
Kyllä se tietenkin heikolta näyttää. Suunnitelman mukaan jos menee, ensivuoden tulos (tulot-menot) on yli 600€ huonompi kuin viime vuonna. Tämä tietenkin sillä oletuksella ettei maidon hinta tästä laske  :-X

Aika tarkkaa laskentaa.

Onko budjetti joku vuosi mennyt alle tonnin tarkkuudella oikeaan? :)

Meillä tänä vuonna tulee toivon mukaan (jos kaikki menee kuten tähän asti) about 150 000 litraa enemmän kuin viime vuonna ja menot ovat kokonaisuudessaan viime vuotta pienemmät ja urakointitulot suuremmat, mutta ensi vuotta ei olla kauheasti mietitty. Kaikkia väsyttää turhan paljon. :(

Toinen vaihtoehto on laskea menoja enemmän kuin tuloja. Ja tämä on uskoakseni paras vaihtoehto useimmille niistä joilla ei jo ole suomen keskitasoa (35 lehmää) selvästi isompaa navettaa olemassa. Mutta kukin tekee omat ratkaisunsa.
Kerro toki miten tämä tapahtuu? Konekustannukset taitaa olla ainoa millä voi tehdä merkittävää eroa...
Joku halvempi rehu aiheuttaa pienempien menojen lisäksi tuplasti suuremmat tulomenetykset monissa tapauksissa.

Terminaattorilla kannattais lopettaa niiden tuettomien raiviopeltojen kanssa saikkaaminen :P

Uskoakseni pienen navetan lehmistä on oma työaika ja vaihtoehtoiset tulot mukaan laskettuna monille (ei toki kaikille) enemmän menoja kuin tuloja.

edit: Varsinkin jos käyttää puhtaasti täysrehua, voisi olla aika helppo laskea se eläinten osuus tuloksesta 2016 pienellä tai vaikka isolla tilalla.

Ottaa vuoden 2014 kirjanpidon, ja vähentää sen menoista kaikki eläimiin ja eläintenpidon takia omistettuihin koneisiin ja eläinrakennuksiin liittyvät menot. Ja muistaa vähentää kaikki menot joita ei olisi jos ei olisi eläimiä. Eläinten osuus sähköstä, ja polttoainekuluista ja kaikesta. Rehuntuotannon kaikki kulut jne. Neuvojat, siemennykset, eläinlääkärit sun muut.

Sitten vähentään tuloista maidon myyntitulot, ja lihan ja vasikoiden myyntitulot, ja eläimiin liittyvät tuet mukanlukien hehtaarituen korotuksen. Myyntitulona vaan käyttää 35 sentin hintatasoa 2014 tason sijaan.

Sitten vaan vertaa erotuksia.
Tilatasolla järkevintä on tuottaa niin paljon kuin resurssit antaa myöten. Vaikka isommassa kuvassa se pahentaa ongelmaa...
Tänä vuonna lähtee 100 000 litraa enemmän kuin viime vuonna. Vielä pitää puristaa 150 000 litraa lisää ensi vuonna niin päässään samaan liikevaihtoon. Kannattavuus sittenkin vielä huonompi kuin 2014 mutta siedettävällä tasolla?
Sitten olisikin tuotantomäärä jo 160% siitä mille investointi on 12 vuotta sitten laskettu.

En ole tästä eri mieltä muuta kuin siltä osalta tarkentaen, että tilatasolla kannattaa maksimoida tulojen ja menojen erotus. Ja siihen yksi vaihtoehto on kasvattaa tuloja enemmän kuin menoja (tuotannon tehostaminen / lisääminen).

Toinen vaihtoehto on laskea menoja enemmän kuin tuloja. Ja tämä on uskoakseni paras vaihtoehto useimmille niistä joilla ei jo ole suomen keskitasoa (35 lehmää) selvästi isompaa navettaa olemassa. Mutta kukin tekee omat ratkaisunsa.

N.10% liikevaihdosta lainanhoitokulut. Ehkä se maksimi vois liikkua 1250€/lehmä. Riippuu tietysti keskituotoksesta paljon. Varsinkin kun ruokinta perustuu täysrehuun.

Pitäsköhän ruveta investoimaan viljan kuivurit ja viljan käsittely laitteisto?  Sais rypsit itse kuivattua ja puristettua. Vois käyttää 2 kg/lehmä omaa valkuaista alentamaan ostorehukustannusta.

Varmaan itsekin tajuat että ei pitäisi. :)
Aika hitaastihan terminaattori velkojaan makselee eikä varjokaan kyllä paljon vaurastu lampaiden tuomasta kotieläinlisästä ???

Ei taida 1% euroopan tuotannosta tuottavan maan 2% tuotannon kasvu paljon vaikuttaa maidon hintaan. Maitojauhe on kuitenkin kovassa nosteessa :)

Joo, korkeintaan täkäläinen tuotannonlisäys vaikuttaa pohjoiseen tukeen ja Suomessa maksettavaan maidon hintaan alentavasti, en usko että sillä on Euroopan hintoihin vaikutusta. Ja pohjoisesta tuestakaan en ole varma, oliko se nyt niin että sitä maksetaan nyt loppuvuosi kiintiöiden ylittymisen takia 110% mutta vain 90% osuudelle maidosta?  ???

Mitä huutokauppoihin tulee, niin taisi olla niin että Fonterra ei viime aikoina ole suostunut myymään kovin paljoa siellä jotta saisi hintaa ylemmäs. Tiedä sitten mihin hintaan loput jauheensa saa myytyä.

Noh, toivotaan parasta ja pelätään pahinta. :)

5 vuotta ja saa päätää mitä tekee. Silloin on 200k€ velkoja maksettu. Peltoa apauttiaralla 125 hehtaaria, lehmiä se 44 vuonna 75 valmistuneessa navetassa ja liikevaihtoa oli viime vuonna 370000€.
Tosta voi kätevästi laskea sen, että paljonko yhdellä lehmällä voi lyhentää velkaa vuodessa  ;D Vielä kun peltoala on tuplat alueen normaaliin määrään nähden...

Tosin tuo liikevaihto on vuoden 2014 ja nyt on vähän erilaista.

No joo.... tahti on edelleen sama.
Ei mutta kiinnostavaa siis!

Tuolla laajentaneilla lainanhoitokustannkset taitavat olla jotain 1500€/lehmä/vuosi ja sen maksaminen on hieman epävarmaa. Ilmeisesti Sinulle tuo noin 1000€/lehmä/vuosi ei tuota ongelmia koska pelto tuottaa extraa yhtälöön ?

Jos saa maitoa meijeriin 10 000kg / lehmä, mikä ei ihan aina ihan kaikilta onnistu, niin lainanhoitokulut ovat 15 senttiä / litra? Kun korot lisäksi ovat aika nollissa, niin onhan tuo aika absurdia. Korkeilla koroilla alettaisiin olla jo lainanhoitokulujen osalta siinä missä Uuden Seelannin maidon hinta tällä hetkellä.. (22,5 senttiä)
No miksi sitä sitte pitäis enempi tuottaa?

Aika paha kysymys :)
Hetken piti miettiä, mutta sitten syttyi lamppu mustanaamion  majassa! Aloittajahan on kuuluisa:

"Lopettakaa-te-muut-niin-minulla-on-tilaa-laajentaa-ja-saan-parempaa-hintaa-Antti-x"

En tiedä olenko tuosta kuuluisa. :)

Enkä nyt tai ennen mielestäni käskenyt kenenkään lopettaa. Olisin itse jättänyt tekemättä yli miljoonan velkaa jos olisin tiennyt miten maailma makaa. Nyt on katsottava homma loppuun.  :-\  Se että saisi tehtyä työmäärää vastaavan korvauksen vapaa-ajalleen on aika kaukainen haave vaikka kaikki on mennyt omalla tilalla tosi hyvin.

Jos se 2013 tason reilu 100 000 euroa enemmän tulisi maidosta tänä vuonna rahaa, niin menisihän nyt ihan hyvin. Mutta se aika ei palaa.

Jos joku on minun viestejäni lukiessa saanut ajatuksen että ei rakenna uutta navettaa, ja on siitä katkera koska neuvo oli huono, niin saa kirjoittaa tänne niin pyydän vilpittömästi anteeksi.
Uutinen on jo viikon vanha, mutta, pointtinahan oli että kriisitukea maksetaan niille tiloille  jolla velkaa on enemmän kuin liikevaihtoa.
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/kymppitonnien-menetyksi%C3%A4-paikataan-satasilla-1.130113

Asiaa kun miettii niin aika jännä peruste.

Monilla sikatiloilla on tilanne aikas paha mutta liikevaihtoa tulee paljon kuitenkin, monasti enemmän kuin on velkaa. Varsinkin jos ei ole peltovelkaa. Ja on monia muitakin vastaavia tilanteita. Ei se kauheasti auta jos on vain miljoona velkaa sikalasta joka ei kannata vaikka tulee 1,5 miljoonaa liikevaihtoa.


Sitten taas kuvittelisin että verosuunnittelu-SPV:n tehneitä puolivaloilla toimivia viljatiloja on kauhea kasa. Ja sellaisilla tuet + myynnit ovat herkästi 1000€/hehtaari tai alle. Mutta halvallakin ostettu pelto on voinut maksaa vaikka 2000€ velkarahaa. Ehkä selvästi enemmänkin. Eli velat ovat suuremmat kuin liikevaihto, vaikka tila kyllä pikkuhiljaa maksaa niitä pois ilman mitään kriisiä näköpiirissä, palkkatöiden ohella tai ehkä niin että ovat kaikki pellot viljelysopimuksella...

Tuli vaan mieleen.

edit: Niin ja kyllähän pitkäänkin toimineella viljatilalla voi jo kuivuri-investointi ja/tai pieni pellon osto hettää velat pitkäksi aikaa yli liikevaihdon. 200 000 € on jo aika ison viljatilan liikevaihto, ja tosiaalta yhden traktorin ja 10 peltohehtaarin hinta.
No miksi sitä sitte pitäis enempi tuottaa?

Aika paha kysymys :)
Valio laski maidon hinnan kriisitasolle helmikuussa, ja saman tien on maidontuotanto romahtanut vain 2% kasvuun alkuvuonna 2015.

http://stat.luke.fi/maito-ja-maitotuotetilasto

Tällä tahdilla Suomessa ei vielä pitkään aikaan tuoteta 3 miljardia litraa maitoa vuodessa.


Jos ei kohta heru lisää kriisirahaa ja paljon niin kasvu voi pysähtyä kokonaan.Onneksi kotipizzan kamppanja loppui jo viimekuussa, muuten olisi voinut käydä Valiot?
Tämä on tosiaan vähän sama juttu kuin se kun viranomaiset laskevat vaikka maidon minimihinnan...  :-X
Mitä robottiin tulee niin se on lypsytekniikka muiden joukossa joka vaatii tiettyä ajatusmaailmamuutosta suhteessa muihin tapoihin. Kuitenkin pienehkölle karjalle varsin kätevä laite.

Eikä pidä unohtaa sitä että nämä nykyrobotit ovat vasta 15 vuotias keksintö ja päämerkkejä on aika konservatiivisesti uudistettu 1 tai 2 kohtaa kerrallaan. Jossain vaiheessa joku lähtee kunnon budjetilla ja kaiken nykytiedon ja uusien mahdollisuuksien valossa tekemään asiaa uudestaan ja saadaan vehkeitä joissa hinnat ja varsinkin ylläpitokulut ovat alemmat ja huoltokulut pienemmät.

Robotit myös maksavat jo nyt selvästi vähemmän kuin reilu 10 vuotta sitten. Miten mahtaa olla työvoiman kanssa?
Sivuja: 1 ... 156 157 [158] 159 160