Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 [2] 3

Viestit - Piitu

Kyllähän niitä markkinoidaan Valion tuotemerkin alla niin juustoja kuin monta muutakin. Juustoja ainakin Saksasta, Tanskasta, Italiasta... Sattuipa tuossa sattumalta muutamassa meijerin tuottajapalvelupisteessä käsiini pakastevihanneksia, marjoja jne. komeasti oli teksti Valio paprikasekoitus alkuperämaa Turkki, Valion Mansikka sekä raparperi alkuperämaa Puola, vadelmat Chilestä... 
Että brandillä myydään ja kuluttajat luottaa.

Mutta kyllä tämän päivän kuluttajat ovat hätkähtäneet tanskan ja USA.n salmonella tapauksia kuulin kun asiakas kyseli kotimaisen valmistajan pasteijoiden lihatäytteen perään. Mistä lihan on peräisin, onko salmonella vapaata, uskaltaako syödä... ja jätti ostamatta kun ei saanut vastausta..

Kyllähän se on että kotimme on yhteinen eurooppa ja euroopasta meille ruokaa ja tuotteita tuodaan mutta kuitenkin meillä asiat on vielä tosi hyvin elintarvikkeiden turvallisuuden osalta joten: Suomalainen laatu kunniaan! ;D
Kuinka diagnoosiksi varmistui sorkkatulehdus? Tulehduserite vai mikä sen määritteli?

Parilla webbisaitilla oli näin: "Talviaikana lumihangessa ulkoiluttaminen on melko tehokas hoito yksinäänkin, ilman kuparisulfaattia ja antibiootteja." (esim. http://www.sorkkahoito.com/?pid=tervm-365) Onkohan kellään kokemusta/tietoa moisesta?


[/quote]

No tietysti ontuminen on näkyvä ensi oire, sitten sorkan välin turpoaminen sekä sorkkavälissä mätä... ja haistat taatusti kun sormen pistät sorkkaväliin. 8)

Lumi on erittäin hyvä apu ajotulehduksessa, sorkat puhdistuvat jne. Auttoi hillitsemään tulehdus epidemiaa niin että se laantui täysin siis sorkkakylvyn ja antibiootin kaverina...

Olen kysellyt tuota emohommaa viisaammilta ja kuulemma sorkkavälinajotulehduksen esiintyminen rajoittuu lypsylehmiin. Eli altistuminen ilmeisesti liittyy jotenkin maidontuotantoon... :-\
Nuo ne taitaa olla tavallisimmat lääkkeet pihatoihin, puhtaat ja kuivat lantakäytävät ennaltaehkäisevänä sorkkakylvyt. Ostoeläimet ovat toki riski kun katsellaan taudin tuloreittiä karjaan mutta kyseessä on maaperäbakteeri joten sen voi viime kesän kaltaisena rapakesänä saada maaperästäkin kulkeutumaan navettaan. Penisiliini toimii onneksi hoitokeinona mutta tyyristä se on.

Kun laskee lääkkeet, eläinlääkäri kulut, sorkkakylpyaineet, maahan kaadettu antibioottimaito, tuotoksen aleneminen jne. sekä tottakai lehmien alentunut vastustus kyky -> utaretulehdukset sekä tiinehtymisongelmat... erään emännän sanoin kokonais summaa ei oman mielenterveyden vuoksi viitsi edes laskea. Pahimmassa tapauksessa 40 lehmän karjassa maitoauto joutui ajamaan ohi kun ei ollut mistä laittaa maitoa meijeriin. Hurjan kuuloista touhua!

Niin kysymys kuuluukin onko tätä sairautta tavattu emolehmä tiloilla? Luulisi että altistuminen voisi olla kovempi kun ottaa huomioon emopihatto olosuhteet samoin sonnikasvattamoon iskiessään voisi olla melko vaikea tapaus..  ::)
Onko kellään kokemusta tämmöisistä viholaisesta kuin sorkkavälin ajotulehdus? Onko se suomen maassa jo kuinka laajalle levinny ongelma  ???

On kyllä raskas ja kallis sairaus iskiessään lypsykarjaan. Pahinta tuntuu ainakin meidän seutuvilla asiassa olevan että tautia ei heti tunnisteta kun ompi niin harvinainen. Eli tohtori ei osaa tehdä tiaknoosia ja antaa oikeita roppeja niin saapi tauti turhan pitkään rehottaa ennen kuin saadaan hallintaan.

Monta kysymystä tuntuu olevan auki esim. jos karjan lehmät sairastuvat mitenkäs välitysvasikat ja jalostus eläimet milloin on turvallista laittaa eläimiä toisille tiloille ilman tartunta riskiä tai mikä on oikea hoito eli mistä sorkkakylpyaineet kun kuparisulfaatti on kielletty ja kuntosorkka liuos on lopetttu...  :-\ 
Vapaa sana / Vs: Kitulassa
: 27.01.08 - klo:23:37
Lissää, lissää, tarinaa siis, alkaa olla riippuvuus valamis. Tuossa viikko sitten aloin lukemaan jatkotarinaa ja nyt loppuviikosta Kitulaa äsken nauroin veet silimisä monneen otteeseen vaan pettymys oli suuri kun pitää oottaa huomiseen että saa kuulla seuraavan liikun. Mukavaa lukea murretta ja huumori ei lopu kesken että elä pijä meitä kovin pitkään taas jännityksessä! ;)
Taisi Ojala samantien nukkumaan kömpiä kun lukitus on edelleen päällä olis ollu mukava kysässä väitteiden pohojaa... :o
Vasikkapulaa kuului meijän perän ostoasiamies vaimikälie valitelleen. Kysäisin tuossa muutamalta mullivarmarilta ja eivät moista onkelmaa tunteneet kuin vasikkapula. No tosin ostavat vassut suoraan tiloilta ja tuumivat, että pitää alkaa laajennusta suunnittelemaan kun ei meinaa elikot navettaan mahtua niiltä joilta on luvannut ottaa, että tiiä häntä sitte... ;D
Mua on aina viähättänny lueskella murteella kirjotettua, hauskoja on noi pohjosen
murteekkin. Voisko joku paikallinen toistaa seuraavan, olis mukava lukee:

Lapin miehellä oli todella huono päivä, ja syykin selvisi:

"Eilen ruvettiin poikien kanssa ottamaan viinaa, ja heitettiin verkot,
aamulla ei meistä kukaan muistanut mihin järveen" ?

Pohojosen ukola oli meleko keheno päevä ja tiete syyki siihe selevisi:

No met alettiin eile poikain kansa ryyppäämään raakaa viinaa ja pantii verkot vetteen, vaan eläkähän mitä - aamula kukkaan meistä ei kunnola muistanu mihi järveen met ne panimma.

heh, nuin se kotipuolesa olis saatettu joskus selevittää...  ;D


Kyllä totuus on tarua ihmeelisempää, sen olen omallakin kohdalla todennut. Vastaavanlainen riita - silloin kun vielä sisarosuudet maksettiin- oli kotitilalla kolkyt vuotta sitten. No heh isän seitsemästä sisaruksesta ei ole sen koommin ollut havaintoja kuin joulukortti kerran vuodessa suuntaan ja toiseen. Vastikään kävi kyllä ilmi, että parin tädin kortit on vaivaiset pari vuotta menny vanhaan osoitteeseen kun muutettuaan eivät ole muistaneet uutta meille ilmoittaa. No joka tapauksessa tilasta silloin maksettin leskiäidille ja lapsille kohtuullisuuden mukaan.

Pari vuotta sitten tila siirtyi uudelle sukupolvelle ja tila siirtyi lahjana veljelleni. Enpä ollut siitä katkera enkä vieläkään - päinvastoin hieno homma, että kotimökki sai uuden asukkaan ja maatila isännän. No kyllä vanhemmat on ilmaisseet asian, että sitten joskus metsää jne. on minullekin jäämässä tasapuolisuuden nimissä mutta enpä ole sitä osannut vielä sen koommin aatella, toivottavasti ajankohtaista vasta kolmenkymmenen vuoden päästä. Että tällaistakin tapahtuu.   :)
Samaa minäkin mietin, ei ole tasa-arvoista tuottajia kohtaan vaikka mistä suunnasta kattelis. No voihan lupaukseen liittyä pikku kupla eli meijerillä on listalla tod. paljon käyttämätöntä kiintiötä eli vuokraukset eivät jää tekemättä sen takia.  ;D
Tulospalkkausta muuan isäntä suunnitteli karjakolle mallilla peruspalkka ynnä laatulisä eli jos meijerimaito on E-lk saa työntekijä laatuhyvityksen 2senttiä litra. Vois olla ihan hyvä porkkana jos maitoa esim lähtee 37 000litraa/ kk, voisi laatulisä olla vaikka 750€ tai vaikka edes puolet tuosta, niin toisi motivaatiota...  :D
Niihä tuo talitiijjaenen tiesti että maetokolomijosta ;D harvemminhan sitä vissiinvalijlaesesta toeseen valijolaeseen? Vae tiijjättäkö?

Apprikoos, valijoha on taas aktiivinen ja houkuttellee uuusie tuottajie, kaenuusta saapi kuulemma vuokrakiintijötä palakkijoksi, kerto toenen pikkulintu. Liekkö perrää...

Näin ne on pikkulinnut viserrelly, että kainuu on kovasti onkinut ympärillään ja luppaillu niitä vuokrakiintiöitä sekä myös sen jos ei vuokrakiintiöitä irtoa niin sitten ossuuskunta maksaa uuden tuottajan menettämän pohojosentuen. Mitäpä moisesta luppauksesta tuumitte?  ???
Eilen kuuntelin ison valiolaisen naapurin oheita lämpötilanseurannasta... Suositellaan lämpötilan kirjaamista, mutta se ei ole pakko. Meidän putiikki ei ole kirjaamista alunperinkään vaatinut kun siihen ei löydy edes laista pontta. Lämpötilan seurantaa pitää harrastaa edelleen niin kuin terve maalaisjärkikin kehoittaa. Jos lämpötilan seuranta on viranomaiselle osoitettavana dokumentiksi käy dme-kuitit, tuottajanetti tuloste tai maitotililomake jossa tämän vuoden alustalukien on kirjattu vastaanottolämpötilat.  8)
Tietenkin mahdollisimman suuri määrä näytteitä on kaikkien etu niin tuottajien kuin meijerinkin. Meidän putiikissa ei ole ollut mitään propleemia näytteidenoton kanssa. Päin vastoin vaan palvelu on jatkunut puolen vuoden jälkeenkin ropottitilalta otetaan pari lisänäytettä palveluna automaattisesti virallisten näytteiden lisäksi koska alkuvaiheessa hommassa on monenlaista säätämistä joten kaikki tieto on tervetullutta. Jos sattuu, että näytteenottointo syystä a tai b on lopahtanut osuuskunnalta sitähän voi aina sievästi kysyä, miksi? 
Kyllä ohjeet edelleen on, että lämpötilaa tulee seurata eli jäähdytys nopeutta jne. Toisinsanoen tankin ohi kävellessä pää kääntyy automaattisesti ja silmät rekisteröivät mittarin lukemat - se lienee jo selkäytimessä. Tämähän se tärkein pointti lienee jos maidonlaadusta ollaan huolestuneita eli voitais ne looriin laskettavat maidot välttää...
Mutta kirjaamisesta on sitten useampia versioita, osa osuuskunnista vaatii kirjaamista vissiin parhaat jopa neljä kertaa päivässä. Ovat vaatineet jo vuosia?? On tietenki jännempi juttu jos ne merkinnät tehdään siellä keittiönpöydän ääressä kuukausi kerrallaan, eli mikä järki / hyöty koko touhusta on jos sitä tehdään vain pykälän täyttämiseksi?!?!?! 
Virallisista vaatimuksista Eviran suunnalta mitä olen kuullut viimeksi on minimi maitoauton dme kuittien säilytys, mutta jos kirjailet lypsyn jälkeen ennen pirttiin lähtöä tankin lämpötilan vaikka kalenterin reunaan niin meijerinneuvoja silittää poskea ja taputtaa päähän ;)
Sivuja: 1 [2] 3