Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 15

Viestit - MRP

hc kiinnostaa kun aina sanotaan että se on niin pieni mutta kuvissa ja mitä elävänä oon nähny niin aika ison näkösiä on.
Saman ne tosiaan painavat teurastamon kiikussa kuin muutkin - tosin toki pidemmän kasvuajan jälkeen. Koossa hämää highlandin matala maavara/lyhyet jalat. ;D
Nyt on puhtaita hf:ää ja sekotus hiehoja jolle tulee ch sonni.
Eipä ole omaa kokemusta muista roduista, mutta eikös tuolla yhdistelmällä tilaa itselleen ongelmia? Poikimavaikeuksia ainakin  ???
Näin ainakin sanotaan oppikirjoissa... (Urho Riihikoski Kotieläintuotanto)
Minkälaisia painoja ja minkä ikäisenä ootte sonnipojille saanu. Hc ja Ch kiinnostaa erityisesti, toki muutkin.
Tästä jo jokin aika sitten taitettiin peistä oikein reilustikin. No meillä on edelleen viimeinen oma kasvatti teurastamolle sen 379 kg teuraspainoa ja ikää oli 2v 8kk. Yhtä oltiin jo viemässä ja se olisi ollut kolmivuotiaana reilusti suurempi, mutta sitten se löysi uuden kodin ja aloitti isäsonnin uran ;D

Emo-Heikin tavoin minäkin ihmettelen näitä nimenomaisia rotuja. Kyseessä kun lienevät "liharotujanan" ääripäät.... Ne kun eivät mitenkään kilpaile keskenään saman tilan ja saman toimintatavan valintana. Aivan eri käyttötarkoitukseen.
Kiitos JoHaRa mielenkiintoisesta keskustelusta sekä onnea ja menestysytä myös sinulle! Olen aina yrittänyt muistaa korostaa, että minun sydän sykkii nautakarjan kanssa eläville - tuotantomuodosta, rodusta ja tilan koosta riippumatta.

Tule toki juttelemaan, on mukava tavata eri ihmisiä, koska siinä on aina se mukava juttu, että itsekin oppii aina jotain uutta!
Seuraavan kerran olen ainakin OKRA messuilla edustamassa rotuamme.
Tämä, "ei mahdu linjoista" on vähän ihme tulkinta, minulla sanoi A-edustaja, että niitä ei oteta kun niillä on niin pitkät karvat, ei se puhunu linjoista mitään, ilmeisesti joka kysyjälle on vähän eri vastaukset
Tämä on totta. Näitä kahta selitystä kuulee ja silti siellä kuitenkin teurastetaan joidenkin haikkuja.
Eikö kauhajoella omnisteta rälläkkää? Kun on ensin HC teilattu, nii kaissitte voi ne sarvet katkasta rälläkällä...
Voipi olla, että Atrialla ei sellaisia "hienomekaanisia" työkaluja ole. Meille se on ihan sama - ei kiinnosta. Meidän eläimet menevät ihan eri reittejä ;D
paitsi se yksi isäntä joka myönsi käyttävänsä kokoviljaa joka oli aika kypsää.. HC:n ruokinta on aika kiinnostavaa: Normaalilla matematiikalla laskettuna jo aika pienilläkin parannuksilla saataisiin merkittävä hyöty. Kuitenkin: Tätä hyötyä ei haluta käyttää.
Ei huvita edes kokeilla. Uskokaa jo - me emme tuota kiloja, vaan ennenkaikkea MAKUA. Väkirehuruokinta ei ole naudan luontaista ravintoa ja se hävittää HC:lle tyypillisen riistan maun. Lisäksi se lisäisi vain rasvaa teuraspainossa, mutta ei euroja suoramyyntitiliin. Me olemme kiinnostuneet ennenkaikkea siitä miten paljon ja miten laadukasta lihaa saadaan myytäväksi. No ovathan ne teuraspainotkin toki selvästi valtakunnan keskiarvon yläpuolella, mutta luonnollisesti pidemmällä kasvuajalla.

"paitsi se yksi isäntä" No aina löytyy joka porukasta se "mustalammas" ::)  ja sellaisia varten on tämä kohta 3. Melkein kaikki kuitenkin ruokkivat kuten mekin.

Lainaus SHCC ry:n sivuilta:

Ostaessaan tuotetta joka on merkitty Laitumelta lautaselle -merkillä, voi kuluttaja varmistua:
1. Koko- ja jauheliha on 100% highland cattle -lihaa
2. Lihajalosteissa highland cattle -lihan osuus on vähintään 75% kokonaislihapitoisuudesta ja kaikki käytetty naudanliha on highland-lihaa.
3. Yhdistys suosittaa merkin käyttäjälle eläinten karkearehuvaltaista ruokintaa.

Suomen Highland Cattle Club ry.


Hieman selitystä: "Laitumelta lautaselle" logo on rekisteröity tavaramerkki, joka kertoo ostajalle, että eläin on saanut olla vapaana laitumella. Toisaalta tuo "lautanen" tässä sloganissa kertoo laadukkaasta ja maukkaasta lopputuotteesta.
Tarina kertoo että suomessa iso-A ei edes ota haikuja vastaan. Forssalaisille ne kelepaakin..
Kauhajoella ei teurasteta ison A:n ostamana Highlandia - eivät kuulemma mahdu linjoista ???  Samassa teurastamossa tehdään alihankintaa LSO:lle ja kas kummaa, Highland mahtuukin linjoista läpi ???

Valtaosa meikäläisistä EI EDES haluaisi lähettää teuraita isolle A:lle vaikka se ottaisikin, niin että se on IHAN SAMA ottaako vastaan vai ei. Meillä on muut, paremmat kanavat.

Se on juuri niin, kuin Pihvikarjaliiton pj sanoi äskeisessä vuosikokouksessamme. Liitolla EI OLE MITÄÄN tarjota teille lihan markkinoinnissa - niin hyvät ja hienot tavat teillä on markkinoida tuotteenne.

Hiukan on aihe revennyt alkuperäisestä.....
Meillä nurmien uusimisen yhteydessä tuleva kokoviljasäilis on syötetty emoille. Sitä tulee aika vähän, joten on vaikea sanoa mitään sen vaikutuksesta.
Luulisi, että siinä olevat jyvät eivät kokonaisena edes sula, joten tuskin on vaikutusta makuun/kasvuun.
Meillä ne on annettu emoille siitäkin syystä, että meidän markkinoinnissa on yksi peruslähtökohta, että voimme kertoa asiakkaillemme lihan olevan tuotettu pelkällä karkearehulla. Minulla on käsitys, että näin menetellään kokoviljasäiliksen kanssa suurimmassa osassa muitakin tiloja. Kun äskettäin pidetyssä vuosikokouksessa kivennäisistä luennoinut henkilö kysyi läsnäolijoilta, että eikö kukaan käytä väkirehua sonneille, niin yhtäkään ei löytynyt! (paikalla oli noin 50-60 tilaa)

Tuosta kasvunopeudesta vielä sen verran, että jalostusneuvojamme spontaani reaktio oli kun näki 2008 syntyneiden vuodenpainot, että olivat kuulemma yllättävän hyviä. Samaa suuruusluokkaa, kuin joillakin angustiloilla. Keskiarvoissa emme toki pärjää, sitä en yritäkkään väittää. Mutta kuten aina olen todennut: Emme tuota tavallista naudanlihaa vaan Highlandlihaa! Joka haluaa nopeampaa kasvua, niin valitsee muun rodun.
Joo, luin itsekkin jutun nyt huolella ja vaaroista siinä varoitettiin. Sorry jos väitin muuta. Mutta kirjassa oli kuva sukusiitetystä, en tiedä oliko tuo otettu Suomessa.
En ole varma, mutta kuva on ilmeisesti Suomesta - pitäisi kysyä Terhiltä. Kyse oli ilmeisesti kuitenkin vahinkotapauksesta ja tuon sonnin "kasvu" oli ollut aivan onneton. Olisiko hieho karannut isänsä laitumelle - en tiedä tarkkaan...
Johtuuko HC:n alhainen kasvupotentaali sukusiitoksesta? Onko joko koettanut risteyttää noita vaikka HF:in kanssa. Montako sukupolvea tarvitaan jotta päästään selkeästi parempiin kasvuihin.
Tämä hidas kasvu johtuu suurimmaksi osaksi ruokinnasta. Kunnon heinällä päästään paljon keskimääräistä parempiin tulokseen. Osa kasvattajista ruokkii oljilla tai kortisella heinällä ja sillä ei sonnilla kasva kuin sarvet ja pallit ;D

On toki selvää, että kasvu on hitaampaa, kuin muilla roduilla. Tämä on niillä geeneissä ja johtuu ammoisien aikojen ylämaiden karuista oloista. Eläin lähes pysäyttää kasvunsa talvella, vaikka se saisikin kunnon ruokaa. Sillä on siis vain tarkoitus selvitä hengissä talven yli. Kesällä se sitten kompensoi tilannetta paremmalla kasvulla. Highlandin ruokinnassa pitää vielä huomioida ylivertainen rasvoittumiskyky - kyky jota ilman se olisi ajat sitten kuollut sukupuuttoon. Siksi edes sonneja ei ruokita väkirehulla.

Kunnon säilörehu ja hiukan pidempi kasvuaika antaa kuitenkin hyviä tuloksia - runsaasti voimakkaanmakuista Highland-lihaa, joka oikein tuotettuna on terveellistä ja erittäin vähärasvaista.
Luin yhden HC-klubin kirjan, siinä oli juttu sukusiitoksesta jalostusmuotona.
Ihan mielenkiinnosta kysyn, että mikä kirja ja millä sivulla? Olen nimittäin itsekin lukenut ne kaikki ja ei nyt heti muistu mieleen.
No nyt selkisi mitä tällä tarkoitettiin. Kyse on uudesta 2010 vuosikirjasta, jossa oli Faban Terhi Vahlstenin (korjaus nimeen 3.4 - sorry huolimattomuusvirhe) artikkeli aiheesta. Siinä nimenomaan kerrottiin sukusiitoksen vaaroista.

Yhdistyksemme vuosikirjoissa käsitellään hyvinkin laajasti erilaisia aiheita, koska yhdistys tekee työtä jäsenistön osaamisen ja tiedon lisäämiseksi. Sitä ei siis julkaistu siksi, että sille olisi joku erityinen tarve, vaan ihan yleisen tiedon lisäämiseksi.

Mikäli pieni mainos sallitaan, niin kirjan saa yhdistyksen sivuilta. Mukavaa luettavaa muidenkin rotujen kasvattajille. :D
Pitäisiköhän minunkin ostaa joku HC lehmä tuonne navettaan emoksi :D Kyllä taitaa tuo angus vaan olla paras.
Älä ota. HC lehmä tukehtuu kuumuuteen niissä olosuhteissa ja ei muutenkaan sovi ahtaisiin tiloihin.
Sinne NAVETTAAN taitaa olla se angus paras :D
HC-väki sukusiittää Suomessakin.
Olipa paksu väite! Eipä muuten pidä paikkaansa. :o
Suomen HC kanta on kotoisin Ruotsista, Saksasta ja Tanskasta, joten sonnin löytää normaalisti riittävän kaukaisesta suvusta.
Luin yhden HC-klubin kirjan, siinä oli juttu sukusiitoksesta jalostusmuotona. En minä oikeasti tiedä käytetäänkö sitä.
Ihan mielenkiinnosta kysyn, että mikä kirja ja millä sivulla? Olen nimittäin itsekin lukenut ne kaikki ja ei nyt heti muistu mieleen.

Yhdistys tuomitsee JYRKÄSTI moisen. Siihen en voi ottaa kantaa mitä tapahtuu niillä tiloilla, jotka eivät ole jäseniä. Suurin osa tiloista on kuitenkin jäseniä ja missään en ole sukusiitokseen törmännyt. Joku satunnainen karkaamistapaus varmasti löytyy, mutta niitä löytynee joka rodulla.
HC on hieno rotu. Sitten kun rikastun niin otan HC karjan huvikseni, mutta ihan vaan niiden ulkonäön vuoksi. En koe rodun suhteen uskonnnollista hurmosta.
Kyllä se hieno rotu on, mutta ei sen pitäminen mitään erityistä rikastumista vaadi. Itsekään en koe uskonnollista hurmosta, mutta porukka on tosi kivaa kokouksissa ja tapaamisissa ja itse rotu sopii meidän tapaan toimia ja meidän tilalle tosi hyvin.
Mutta sukusiitokseen: Itse taidan olla niin nirso että en haluaisi ehkä syödä lihaa joka on sukusiitoksen tulos. Jotenkin asia ällöttää vaikka asialla ei oikeasti väliä olekkaan.
Kyllä sillä mielestäni on väliä ihan periaatteellisella tasolla mietittynä. En itsekään haluaisi syödä sellaista lihaa.

Mutta ihan lopuksi: Voit ihan huoletta syödä suomalaista HC lihaa. Kyllä siinä on varmasti otettu tälläinenkin eettinen asia huomioon. :)
Meiltä lähti tunti sitten pohjolan vakuutusasiamies jonka mukaan ennakkopäätöstä ei ole vaan luottamus vallitsevan käytännön jatkumisesta koska asioista päättävät ovat nykykäytännössä hyötyjiä.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos muutos tulee, niin se kohdistuu tulevaisuuteen. Kielletään siis tyyliin "ensi vuoden alusta". Vanhoista tuskin kannattaa murehtia, koska se olisi loputon suo lähteä perkaamaan bonushyötyjä yksittäisen tilan/vakuutetun tapauksessa. Sitäpaitsi suurin osa näistä bonushyödyistä kohdistuu nimenomaan maatalouden vakuutuksiin....
Pohjola

Olemme tyytyväisiä ja ei ole ollut mitään pettymyksiä.
Kun tuota velkaa on sopivasti, niin moni vakuutusmaksu tulee maksuun bonuksilla.
Maidontuotanto ja lihanaudat / Vs: Hc
: 08.03.10 - klo:13:03
ja näyttää se myös väljentävän ympäristötuki-, eläintenhoito, ja nitraattidirektiivin ehtoja.
Kumma juttu, kun meistä tuntuu, että ERITYISESTI Highlandtilat ovat viranomaisten hampaissa. ???
PS. miten haikun pa*ka ei saastuta, kun useimmilla elukat maapohjilla kesät talvet ilman ongelmaa,mulla ei 15 elukkaa saa joloitella edes satunnaisesti pellolla, pitäs betonoida 50m2 navetan ovensuusta tuota peltoa... ???
Eiköhän se 20 neliötä ole se raja joka pätee pitääkö olla kova pohja vaiko ei.

Tavallaan ei muuten saastuta  ;D kolibakteeripitoisuus putoaa väkirehun puutteen takia johonkin "sadasmiljoonasosaan". Kolibakteeri kun ei tahdo elää suolistossa pelkällä heinällä.

Eipä tässä ketjussa pahemmin v*ttuilua ole kyllä tiettävästi esiintynyt
Käsi sydämmelle. Ainahan se siihen menee. Tosin tasapuolisuuden vuoksi myös muut rodut saa sitä osakseen - vaikkapa nyt tässäkin tämä "hands free". Ei täällä ole koskaan osattu asiallisesti roduista keskustella. No onneksi livenä turuilla ja toreilla on kanssakäyminen asiallista.
Mut esim. tuohon eläinlääkärin tarpeeseen/ per poikinut elukka ei vastausta vaan kuulunut.
Ei yhtäkään varsinaiseen poikimiseen ja siihen liittyvään. (koputtaa puuta)...
Maidontuotanto ja lihanaudat / Vs: Hc
: 07.03.10 - klo:10:56
Hyvä että sinäkin oot MRP noin sitkee niin pysyy jutut hyvin yllä.
Tunnustan. Johtunee ehkä siitä, että paappa tappeli Kannaksella -44 niin pirusti. Verenperintöä ;D
itse en ole rodusta innostunut koska en näe sitä vain niin hyvänä pisneksenä...
Tämä on asiallinen ja oleellinen pointti! En ikinä olisi väkisin tuputtamassa rotuamme kaikille ja kaikkiin olosuhteisiin. Se EI sovi automaattisesti kaikille, mutta joillekin ja joihinkin tilanteisiin se on suorastaan erinomainen vaihtehto. Olen esim. maatalousnäyttelyissä tiskin takana suosiolla ohjannut ihmisiä muiden rotujen pariin, kun olen kuullut heidän ajatuksiaan ja tavoitteitaan. Faktaa kuitenkin on sekin, etä rotumme parissa on monta onnistujaa ja tiloilta löytyy mitä erikoisimpia menetelmiä ja kanavia lihan markkinointiin.
Sellainen loppukommentti vielä, että Highland-lihaa saa vain kasvattamalla HC rotua. Liha on maultaan täysin poikkeavaa tavallisesta naudanlihasta ja monet kuluttajat haluavat nimenomaan sitä - osa arkeen ja osa juhlaan pitopöydän herkuksi.
Maidontuotanto ja lihanaudat / Vs: Hc
: 06.03.10 - klo:21:05
Päiväkasvu 370 g...  :o  No tuon kasvaa pelkällä säilörehulla mikä rotu tahansa... eikä oo rasvasia
Normaalistihan niitä kasvuja tutkitaan faban toimesta  200 ja 365 pv ja niissä tilamme sonnit ovat kasvaneet +- 900g/pv. Mitään muuta virallista painoa ei ole saatavilla, koska teurastamot eivät niitä anna (ulkopuolisille)
Ota nyt toki huomioon, että kukaan - ei siis kukaan - väitä, että HC kisaisi kasvunopeudessa varsinkaan mannermaisten rotujen kanssa. Muista myös sekin, että ei kukaan - ei siis kukaan - pakota meitä pitämään tätä rotua. Toisaalta ei se, että meillä on HC-rotua ole keneltäkään muun rodun/risteytysten kasvattajalta pois - eihän? Naudanlihaa tuodaan edelleenkin miljoonia kiloja vuodessa. Tämä pääosin sademetsätuhoja aiheuttaen Brasiliasta. Yhteisellä asialla tässä ollaan.

Muuten, mikäli ne muutkin rodut kasvavat pelkällä säilörehulla, niin miksi niin ei toimita? Ai niin, vilja on halpaa. Samalla vain tullaan pilatuksi naudalle luontaisesti sopimattomalla rehulla esim. lihan omega-rasvahappojen koostumus
Emotiloilla lääkäri käy ehkä vain poikimavaikeuksien takia. Perävärkit työntyvät ulos joskus-> niitä tikkaillaan kiinni.
Vai niin. Enpä ole ikinä kuullut moisesta HC tilalla, niin, että on tuosta alhaisesta syntymäpainosta näköjään sekin etu. Auttakaa, vetäkää, elvyttäkää ja tikkailkaa vain ihan rauhassa. Siitä ei ole HC väelle mitään haittaa.

On se kumma, kun näin PIENI rotu saa aikaan AINA jokaisessa sitä koskevassa Agronetin viestiketjussa hillitöntä V....lua.
Onko seuraava vaihe se, että kun HC tilojen määrä on kasvanut siihen luokkaan, että viimeisinkin erikoisuus sen ympäriltä on kadonnut, niin ponteva kommentointi vaihtuu vaikka Jakutiankarjan osalle.....
Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 15