Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 15

Viestit - MRP

Miksi ihmeessä noin nuorena? Mikäli tilanne tosiaan vaati noin tekemään, niin vie toisistaan kuuloetäisyyden ulkopuolle, niin pitäisi auttaa. Mikäli kuulevat, niin huutelevat ainakin sen pari kolme päivää tosi tiiviisti. Ja tietysti yöllä...
Oliko siinä toisessa se "kivesten tutkimis juttu". Se oli hupaisa. Mulla on ne kirjat jossain.
Öööh - enpä muista. Mutta omalla HC foorumilla asiasta käytiin kyllä jokin aika sitten innostunut keskustelu. Varsinkin emännät juoksivat mittanauhan kanssa sonnien perässä innokkaana mittaillen. Sitten käytiin kisa kenen sonnilla oli isoimmat riipukset. Hullua? Ehkä, mutta myös hauskaa kisailua. ;D
Niin ja täsmennetään nyt vielä, että kyseessä oli tosiaan niiden nelijalkaisten sonnien mittailu - ei kaksijalkaisten.
Vakavasti puhuen. Kyllähän se on emotiloilla selvää, että sonnilla pitää olla kokoa kiveksissä. Siitä tosiasiasta tuokin juttu lähti alunperin liikkeelle.
Tuo olikin vitsi  :D Mutta on niissä lehdissä ollut joskus vähän liian "hengellistäkin materiaalia"  ::)
OK. Muuten - periaatteessa yhdistyksemme ei ole julkaissut ainuttakaan lehtä. Vuosikirjoja on tehty kaksi kappaletta ja uusi on tulossa loppuvuodesta. Voi olla, että on niissä hiukan "hengellistäkin materiaalia", mutta ainakin ensimmäisessä oli laaja artikkeli yhdestä epäonnistuneesta tapauksesta. Tuossa tapauksessa HC ei ollut sopiva rotu tilan tarpeisiin ja olosuhteisiin.
Olet lukenut liikaa "Haikku-sanomia". Ne jutut ovat from outer space  ;D
Sorry, mutta pitää oikaista virheellinen käsityksesi HC-yhdistyksen materiaalista. Kaikki "haikkuinformaatio" ohjeistaa juuri niin, kuin kerroit.
Voikukka sisältää paljon (jopa 80g/kgka) kaliumia joka naudassa estää muiden kivennäisaineiden imeytymistä.
Oikein - myös "Haikku-sanomien" mielestä  ;D
Meillä ollaan siirtymävaiheessa, mutta tunnen todella monia luomu highland-tiloja. Homma on toteutettu tekemällä aitaus ja siihen normaali sähköpaimen - ei sen ihmeellisempää järjestelyä. Sellainen seikka kannattaa ottaa huomioon, ettei liian suurta sonnimäärää yhdelle laitumelle, ettei tule jatkuvaa laumahierarkia epäselvyyttä (suom. tappelua).
Onhan vilja tosi kallista jos sitä sonneille syöttää  :o

Sonni taitaa syödä sellaiset 1200 kiloa viljaa elämänsä aikana (valistunut arvaus). Halvalla viljalla kustannus on 100 € ja kalliilla jopa 200 €/pää.
Näin. Ja kun viimeaikoina on tapana ollut, että HC aivan väkisin vedetään jokaiseen keskusteluun mukaan, niin vedetäänpä se sitten tähänkin. ;D

HC sonni saa vieroituksesta laidunkauden alkuun (eli samalla koko elämä) hiukan alle 200 kg viljaa. Alle kuudesosa tuosta mainitusta määrästä!

Ja sitten onkin vuoro kaikille halukkaille ilmoittaa miten HC vie muilta tukia jne. jne. kuten - ah jälleen niin kauniiisti - ilmoitettiin "Kotimaisen lihan tarjonta voi romahtaa" viestiketjussa ;D
hc:t taas taitaa olla VAIN tukien maksimoimista varten  ;D
hc:n ainut tehtävä on tukien tuottaminen omistajalle, ei se riitä jos pari ruhoa vuodessa saa myytyä sukulaisille (pimeänä..)
hc karjalla ei kumminkaan ole kuin yksi tarkoitus, tukien maksimoiminen (toisten taskuilla oleminen..)
En voi kuin ihmetellä tuota valtavaa katkeruutta, mitä yksi liharotu voi aiheuttaa. Kuitenkin se emo tuottaa sen saman vasikan joka vuosi ja se vasikka aikanaan painaa saman teurastamon kiikussa - vain hiukan pidemmän kasvuajan jälkeen. Eipä siis ole ihme, että highlandin suosio on jatkuvassa nousussa. Lisää tiloja tulee koko ajan mukaan. Kuluttajien vaatimukset nousevat ja niihin HC pystyy vastaamaan oikein hyvin. Sonnienkin laiduntaminen on juuri sitä, mihin eettistä tuotantoa haluavat kuluttajat kiinnittävät huomiota. Monen kasvattajan todellinen ongelma on se, että mistä saisi lisää teuraita uusille asiakkaille.
Paras liharotu on muuten rusakko. Rusakkopari tuottaa kesässä 40 kiloa soppalihaa eikä rehut maksa mitään
Perhana ;) rusakko on nykymuotoisen HC kasvatuksen sivutuote. Ikinä ei talvella ruoka lopu - pöytä on katettuna. Onneksi edes naapuruston metsästäjät saavat niistä lihaa pöytään. Pitäisiköhän laittaa lasku riistan talviruokinnasta perään ???
Sorry - lipsuin minulle tyypillisestä asialinjasta ;D
kuka tietää miten hyödyllisiä ovat sitten kun eläimen on pärjättävä hengissä karummissa olosuhteissa tulevaisuudessa, ihmiset ilman sähköä ja polttoainetta
Näinkin voi muuten käydä...... ???
takakorkeus 13kkn iässä, 8kk;n paino=testin alussa, 13kk;n paino=testin lopussa
Takakorkeus jää ilman muuta pieneksi HC:n lyhyenlännillä jaloilla. 13kk=testin loppu, tarkoittaa sitä, että HC:n kasvurytmi ei anna ehkä aivan oikeaa kuvaa. Niiden paras kasvu ajoittuu noin 12-24 kk välille.
Sellainenkin seikka tulee muuten mieleen, että miten näkyy näissä tilastoissa se, että tanskalaisia highlandeja yleisesti pidetään alalla heikompitasoisina, kuin skotteja ja saksalaisia. Sieltä tuotiin Suomeenkin aikanaan (halvalla) eläimiä - ne laadukkaammaat tuotiin Saksasta ja osin Ruotsista. Selkeästi näkee tilavierailuilla, että tanskansukuiset eläimet ovat rakenteeltaan huonompia ja lauman paras emo on usein saksansukuinen tai parhailta ruotsalaistiloilta peräisin.
Väitätkö todella, että hc sonni syö vähemmän rehua/rehuyksiköitä 30-36 kuukaudessa, kuin jonkun muun rotuinen sonni 16-18 kuukaudessa samaan ruhopainoon päästäkseen
Sellainen ajatus noihin rehuyksiköihin, että entäs jos ne tulevat (kuten usein todellisuudessa tulevat) karulta (luonnon)laitumelta, jota ei voi muuhun toimintaan käyttää? Voiko silloin edes verrata, jos peltopinta-alaa ei kulu laidunkaudella ollenkaan? Tyypillisellä HC-tilalla myös sonnit laiduntavat - ainakin kaikissa niissä joissa olen käynyt tai kuullut.

Ja sitten taas tämä jo moneen kertaan sanottu. Highland-lihaa saa vain highlandia kasvattamalla. Tässä aivan äskettäin oli joukko - en nyt sano minkä toisen rodun - kasvattajia ystäväni ravintolassa syömässä highlandista tehtyjä ruokia. Sanoivat maun olleen ylivoimainen mihinkään muuhun verrattuna ja ihmettelivät miksi ei kauppa ole itse edellä alkanut ottamaan lihatiskiin highland-lihaa myyntiin....no toisaalta enpä tiedä haluaisinko sitä sinne kaupantiskiin edes antaa ;D
Jotenkin korvaan kalskahtaa ylipäänsä ylämaankarjan yhteydessä puhuminen lihantuotantoeläimistä.
Mistä näitä "asiantuntijoita" oikein tulee? Eikös se ole lihantuotantoa, jos siitä sonnista syödään teurastuksen jälkeen lihat? Juuri tuossa limusiini viestiketjussa toin esille hyvin seikkaperäisen listan mitä pienestä HC sonnista saatiin lihaa. Ja kas kummaa, siinähän ne prosentit ja kilot kisasivat ihan samoilla lukemilla keskimääräisen limpparin ja charolen kanssa. Toki varmasti hiukan pidemmän kasvatuksen (2v 7kk) jälkeen, mutta kuitenkin. HC:n mainetta ovat valitettavasti laskeneet muutamat osaamattomat, jotka ovat yrittäneet kasvattaa sonnit oljilla tai vanhoilla, korsiintuneilla kesantoheinillä. Rotu on mennyt huimasti eteenpäin muutaman viime vuoden aikana. Isäsonnit ovat parantuneet kautta linjan ja painot ovat nousseet huimasti samalla kun ruokinnan laatuun on kiinnitetty huomiota. Vaikka emme väkirehua loppukasvatuksessa käytäkään, niin korkealaatuinen ja sulava karkearehu takaa asiallisen kasvun ja kuitenkin rasvattoman lopputuloksen.
Sitten pitää ottaa huomioon sellainen seikka, että HC:n vasikkakuolleisuus on kaikkein pienin. (Lähde: maanantain MT, juttu sisäsivuilla). Vain elävistä vasikoista saa aikanaan lihaa! HC:n jalostuksessa tärkeimpiä seikkoja ovat olleet - ja pitää olla jatkossakin - helpot poikimiset, hyvät emo-ominaisuudet, elinvoima, terveys jne. Mikäli asia kiinnostaa, niin aiheesta on saksalaisen tohtori Janzin erinomainen artikkeli HC-vuosikirjassa 2010 (mukana myös suomennus). Asiaa ja mietittävää joka rodun jalostajalle.
Suoramyyntitilat ja sellaiset, jotka käyttää lihat esim. omassa ravintolassa on sitten asia erikseen.
Meidän yhdistyksen jäsenistössä kyllä tosiaan on paljon onnistuneita esimerkkejä tälläisestä toiminnasta.

Ja vaikka täällä taas oikaisenkin pahimpia väärinkäsityksiä, niin jälleen alleviivaan: Paras rotu on tilakohtainen juttu ja minä kyllä seison koko suomalaisen naudanlihantuotannon takana. Yhteistyöllä ja toisten auttamisella pääsemme eteenpäin.
kuinkahan palkan maksu pitää laillisesti suorittaa.
Työ tehdään urakkapalkkana ja se kestää n. kolme työpäivää. Tekijä on luonnollinen henkilö, ei toiminimeä.
Tälläisissä tapauksissa - joita on varmaan usein ja usealla - tulee KARMAISEVALLA tavalla esille seuraava tosiasia: Maahamme on luotu niin monimutkainen järjestelmä työllistämiseen, että muutaman päivän työllistäminen on käytännössä aivan mahdotonta. Kuka nyt palkkaisi sitä ensimmäistä työntekijää. Ongelmista saamme kiittää Työmarkkinajärjestöjä (SAK), verottajaa, eläkelaitoksia, vakuutusyhtiöitä....jne
Pelkästään se asia, että tarvitset työntekijälle pakollisen vakuutuksen kaataa homman mielekkyyden - vakuutukset kun on tarkoitettu täyttä työaikaa tekevälle pitkäaikaiselle työntekijälle.
Maassamme on haluttu enemmän huolehtia byrokratian, korporaatioiden ja järjestöjen hyvinvoinnista, kuin siitä, että työllistäminen olisi helppoa ja jokaisella olisi mahdollisuus päästä töihin.
Oppilaskunta maksoi kaverille moisen summan ja kaverin murheeksi jäi huolehtia verotuskohtelu.Eli vain maksettiin rahasumma kuitilla eikä mitään sos.maksuja eikä alvia.
Juuri näin ei saa menetellä, mikäli haluaa noudattaa lakia.
Harmi että tuollaista silppuamistiedostoa ei saa haltuunsa normaaleista teuraselukoista.
En voisi olla enempää samaa mieltä. Asia on juuri näin! Mielestäni olennaisen tärkeää tietoa jalostusta ajatellen. Karjasilmä kehittyy kun vain viitsii lyödä lihapakettien painot Exceliin. Onneksi jauhelihapaketeista saa koontipainon, ettei joka lukua tarvi näpytellä.
Jos vähentää ossopukkon, kielen ja maksan niin jää 70%. Ihan hyvin.
Pieni tarkennus. Kieltä ja maksaa ei oltu laskettu mukaan, olivat vain mukana listauksessa.
Kumman alhaalla on tuo Hereford. Keskiarvossa on varmaan jotain nälkään tapettuja joukossa  ???
Olisivatkohan fransmannit vetäneet hiukan kotiinpäin :D
Ehkä vain syynä on se, että mainitut rodut on kasvatettu samalla, voimakkaalla rehulla ja siinä lienee käynyt niin, että HF:n teuraspainosta suurempi osa on ollutkin rasvaa?
Laita nyt ihmeessä  :D Tietysti tuokin kiinnostaa. JOS on tarkkaa tietoa, eikä mutulukuja.
Jäljempänä todella tarkka listaus. Perhana kun iski kuumeen päälle, mutta onpahan aikaa kirjoitella tänne. Tämä sonni on ollut selkeästi kaikkein pienin meidän sonneista tarkastellaanpa sitten vieroitus-, vuoden- tai teuraspainoa. Itse asiassa siinä kävi niin hassusti, että se tuli ilmoitettua hiehona kun kivekset olivat niin pienet ;) No, tekevälle sattuu ja virhe korjattiin parissa päivässä kun huomattiin mistä se kuseskelee ;D. Olemus kuitenkin miehistyi loppua kohden ja saanto oli mielestäni aivan hyvä. Korostan, kaikki muut ovat/ovat olleet parempia. Tämä nyt vain sattuu olemaan viimeisin teuras. Pakastin huuti tyhjyyttään, joten tähän päädyttiin. Hiukan pidempään olisi voinut kasvaa. Seuraavan alkuperäisestä hieman lyhennetyn kirjoittamani tekstin olen kopioinut Highland-foorumilta:

Sonnin syntymäpäivä 15.4.2008 ja teurastus 2.12.2010, eli ikää kertyi hiukan reilu 2v 7kk. Teuraspaino 339 kg. Ruokinta toukokuun 2009 jälkeen laidunta, luonnonlaidunta ja säilörehua. Lihaprosentti teuraspainosta 71,4% ilman maksaa, kieltä ja häntää. Kun seurasin teurastusta, niin panin merkille, että ruho oli rasvaisin meillä kasvaneista (ainakin niistä, joiden teurastuksessa olen ollut mukana). Lihat erittäin kauniisti marmoroituneet. Toisalta ruho oli omaan silmään hyvän mallinen. Varsinkin takapää kaartui melkoisen muhkeana.
Sonni oli ennakkoarviolta ehkä vielä pieni ja eihän ikääkään ollut kovinkaan paljoa, joten siihen nähden olemme tyytyväisiä teuraspainoon ja varsinkin lihansaantoon.

Tässä listaa lihoista kiloina:
Jauheliha 128,956
Paahtopaisti 6,206
Pyöröpaisti 5,456
Ulkopaisti 13,152
Kulmapaisti 9,936
Maksa 5,266
Occobuco 5,268
Kieli 1,02
Häntä 0,942
Etuselkä 16,736
Entrecote 9,244
Lapapaisti 10,008
Ulkofile 12,746
Sisäfile 3,96
Sisäpaisti 12,406
Rinta 7,948


kun luiden ytimietkin punnitaan  :D
OK. Myönnetään, että tuossa oli hiukan mukana Occobucoa, mutta sitä oli tilauksessa. Näppärät voinevat vähentää sen helposti ja saada näin vertailukelpoisen tiedon. Sisäfilesaanto suoraan sanottuna pieni, yleensä on paljon parempi.
Sorry, että ei tullut kiireessä kysyttyä virallista luokitusta tai rasvaa. En lähde arvailemaan, koska se jos mikä olisi sitä MUTU-tietoa. Tarkka lukija huomaa juuri sen, mitä (täälläkin) on tullut kerrottua: Teuraspaino samoissa, mutta pidempi kasvatus.
Kellä on ruhoprosentteja jaeltavaksi asti, niin laittaa tänne. Kiinnostaa teoreettisella tasolla.
Sama täällä olisi kiva nähdä ja muistakaa laittaa myös ikä. Pahaa vain pelkään, että tälläisiä tietoja ei juurikaan ole kuin muutamalla isolla toimijalla ja ne eivät niitä näillä foorumeilla jakele. En toki tiedä saatteko tarkan raportin jokaisesta ruhosta ja mahdetaanko niistä edes leikata pois jokaista paistipalaa? No saatiin edes ranskalainen tilasto, joten kiitos siitä Päiville.
Haikkujen prosentit siis eivät kiinnosta.
Niistä kyllä löytyisi tietoa vaikka kuinka paljon, mutta ei sitten :(
Nämä leikataan suurilta osin itse
Kyllä ne ihan pienteurastamoissa leikataan
Limousin        74,8%
Charolais       73,0%    
Hereford        62,0%
Ollaan siis mitalisijoilla ;D, tiukasti hopeasta kisaten. Ja vieläpä vuosiluokan huonoimmalla sonnilla.
Mutta eihän täällä haluttu edes tietää....
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 15