Maidontuotanto ja lihanaudat / Vs: Highland
: 09.05.08 - klo:08:45Missä haarukassa kilohinta? Mitä maksaa parhaat fileet yleensä? Pitkätkö varausajat?
Yhdistyksen jäsenillä ei ole mitään "hintakartellia", mutta jonkinlaisen kuvan saat jos käyt yhdistyksen jäsenien kotisivujen tilamyyntiosioissa katsomassa. En nyt viitsi täällä pistää suoraa linkkiä...
Meillä haarukka on 7,20 - 35 e/kg ostoerän koosta ja palasta riippuen. Meidän alueella ei ole ehkä mahdollisuutta aivan niin korkeisiin hintoihin kuin isojen kaupunkien kupeessa asuvilla kollegoilla. Hiukan olisi kuitenkin tarkoitus nostaa hintoja yleisen hintakehityksen ja kustannusten nousun mukaisesti. Viljan/väkirehun hinta ei meitä vähääkään kosketa, mutta muutkin kustannukset ovat toki nousseet.
Fileillä tilanne on se, että ne on käytännössä varattu kun eläin vielä märehtii. Paistipaloja saa sitten hiukan pidempään kun lihalasti on tuotu kotiin. Sellaisen hauskan ilmiön olen huomannut, että lihat loppuvat käytännössä hintajärjestyksessä. Halvimmat palat myydään viimeiseksi. Uskoisin tämän johtuvan siitä, että ihmiset eivät välttämättä tiedä mitä esim. etuselästä voi tehdä. Tilamyynti siis vaatii myös omaa perehtymistä ruuanlaittoon ja resepteihin, jolloin voi antaa vinkkejä ja neuvoja eri ruhonosien käyttöön. Pääasiallisina myyntiargumentteina on pelkällä korsirehulla kasvatus, joka maistuu lihassa ripauksena riistalihan vivahdetta - kuin hirven ja naudan puolivälistä, vapaa laiduntaminen, korkealaatuinen lihan käsittely/jalostus, jalosteiden lisäaineettomuus ja se, ettei kokolihaa ole "pilattu" kaikenmaailman valmismarinadeilla.
Työtä kaikki tälläinen vaatii, mutta toisaalta kuluttajien kanssa toimiminen on ihan hauskaakin. Meillä ei ole aikaisempaa kokemusta alalta ole, joten emme tiedä mitään siitä vaihtoehdosta, jossa isolla A-kirjaimella varustettu auto kaartaa pihaan. Tämä on meidän tapa toimia ja siihen edustamamme rotu sopii oikein hyvin.