Maidontuotanto ja lihanaudat / Vs: Sonnien ruokinnasta ?
: 26.03.12 - klo:16:38Minua alkoi tosissaan kiinnostaan tämä argumentointi.
2.Onko Highland jotenkin ominut vapaana kasvatuksen siten, että kuluttajat automaattisesti tajuavat, että on kyseessä haiku, kun puhutaan vapaana kasvaneesta?
3. Tarkoittaako tämä sitä vaikka lihan saannot on hyvät (70%) ei teurastamot maksa? Eikö hc:llä käytetä samaa EUROP luokitusta kuin muilla roduilla?
5. Highland on siis todellakin sellainen rotu,että sitä voi hoitaa "vasemmalla kädellä"? (esim. poikimisia ei tarvitse yhtään valvoa/ avustaa, ruokitaan ja tarkkaillaan silloin, kun sopii ??)
6.Olen kyllä nähnyt monia muitakin rotuja samoissa hommissa, samoin hevosia ja lampaita!
7. Mihin rasvaluokkiin hc:t luokittuu (1-5)? Jossakin on mainittu hc:n marmori ominaisuus, joka viittaisi lihan rasvaisuuteen?! Ilmeinen ristiriita Marmori/rasvaton. Lisäksi kysyisin jauhelihan rasva prosentista? Paljonko? Kiitos vastauksista jo etukäteen....
Kiva kun argumentointi kiinnostaa. Emo-Heikki jo perusteli omia näkemyksiään, joten keskityn vielä kommentoimaan lähinnä omiani.
2. Emme ole mitenkään omineet. Siitä vain sonnit laitumelle ja tietoa asiakkaille.
3. En ole vähääkään kiinnostunut siitä ottaako/maksaako isot teurastamot ja mitä. Me toimimme pienteurastamoiden kanssa.
5. En suosittelisi ottamaan tälläistä lähestymistapaa. Monilla meistä tilanne on käytännössä se, että toinen puolisoista on tilan ulkopuolella ja auttelee sen mitä auttelee. Toinen on tilalla esim. kotiäidin työn ohella. Siitä pääsee sopivasti "karkaamaan" valvomaan poikimisiakin.
6. Totta. Ei se silti sitä tarkoita, että ei tälläistä voisi käyttää siinä paljon parjatussa mielikuvamainonnassa. Olisi tosi kiva, jos luontokohteiden laiduntaminen lisääntyisi. Emme tokikaan halua olla mitenkään "yksinoikeudella" tätä omimassa.
7. Rasvaluokat vaihtelevat. Hiehot saattavat olla hyvinkin rasvaisia ja sonnit hyvinkin rasvattomia. Vaihtelee eläimen- ja sen iän, ruokinnan ja vuodenajan mukaan. Eilen söin kaksivuotiaan hiehon ulkofilettä (oli niin hieno pala, että lihanleikkaaja KIELSI myymästä - sanoi "tämä teidän pitää syödä itse!) todella kauniisti marmoroitunutta lihaa. Olisi pitänyt ottaa kuva. Sonnin liha on selvästi kuivempaa ja sen marmorit eivät ole noin runsaat. Jauhelihan rasvapitoisuutta ei ole määritetty sen tieteellisemmin, kuin omin havainnoin ja tietysti asiakkaat itse tekevät omia havaintojaan. Vähärasvaista sen kuitenkin on - verrattavissa tältä osin kaupan paistijauhelihaan. Jauheliha on kuitenkin ollut erittäin pidettyä ja kysyttyä.
Suoramyynnissä on olennaista se, että pystymme kertomaan kunkin lihapalan osalta mistä eläimestä se on lähtöisin ja millaiset ominaisuudet siinä on. Tämä sama luonnollisesti toteutuu muidenkin rotujen suoramyyjien osalta.
Erään lastauksen saldo, 11 siirtoaitaa säpäleiksi ja teurasauton kalusteista kolmasosa uusiksi (sattu "väärät" eläimet yhtäaikaa lastaussolaan).
Ikävä ja harmillinen tapaus. Sinua ei tietenkään lohduta pätkääkään tieto, että meillä ei ole ollut suuremmin ongelmia lastauksissa. Aikaa on joskus mennyt, mutta kalustotappioilta on vältytty. Sonneja ei koskaan kuljeteta, eikä lastata samassa tilassa - aina väliaidat väliin. Kerroit myös eläinten ryhmittelystä. Olennaista ei aina ole lauman koko, vaan se, että sen koostumus ei jatkuvasti muutu. Nuoresta asti samassa porukassa olleet ovat rauhallisempia. Tämä on kuitenkin yksi haaste tässä touhussa se on totta. Jostain syystä "riidanhaastajat" kiilaavat teurasjonon kärkeen. Aina.
"Kusen" maku on häiritsevä. Täällä on varmaan totuttu hirvasten makuun. Oli rotu mikä tahansa, hieho on parasta lihaa.
Makuasioita, joista turha sen kummemmin kiistellä. Hieho on hyvää, mutta jotenkin sonnissa on enemmän luonnetta - lautasellakin.
Pitäisikö lopettaa kirjoittelu haikuista? Sillä mitä enempi asiaa pohdin ja kääntelen alkaa tuntumaan, että koko haikku on rakennettu "mielikuville". Tosin uskon, että hc:llä on paikkansa Suomalaisessa maisemassa... Ei tosin kovin merkittävää.Smile!
Lopetetaan, joo - ainakin hetkeksi
Tottakai kyseessä on mielikuvia. Kaikessa markkinoinnissa ja mainonnassa on, eikä siinä ole mitään kummallista. Jokaiselle sallittakoon oikeus tuoda omia näkemyksiä esiin. Rotu on kuitenkin hyvässä myötätuulessa ja sen määrä lisääntyy nopeassa tahdissa. Aika näyttää missä vaiheessa kasvu taittuu, mutta toistaiseksi suunta on tukevasti ylöspäin. Eläinten määrä ja laatu on kasvanut koko ajan.