Mitenkäs te meinaatte järjestää metsillenne tämän luonto sertifikaatiot, kun se mhy.n järjestämä lakkaa jäsenyyden myötä?
Ja sitä ilmanhan nämä ostajat eivät osta puuta.
Tai olenhan minä voinut käsittää jotakin väärin.
Sertifikaatin saa myös metsäkeskukselta tai mikä-se-nykyään-on tai tulee olemaan. Oli jopa pieni, melkein kärpäsen jätöksen kokoinen juttukin Simonkadun propaganda aviisissa. Kustannuksetkin taittiin mainita, mutta en ala muistelemaan enkä ehdi kaivaa esille.
Myynti ei välttämättä ole ongelma ilman sertfikaattiakaan silloin kun puulla on oikeasti kysyntää. Jos säännöt eivät ole muuttuneet, niin 20% firmoilla sai olla serfikaattien ulkopuolista puuta.
Kaikille avoin info- ja keskustelutilaisuus Etelä-Savon metsien luomusertifioinnin mahdollisuuksista ja merkityksestä 28.11.2014 Mikkelissä
Luonnontuotteet mielletään usein luomuksi sellaisenaan. Virallisesti ne ovat kuitenkin luomua vasta silloin, kun niillä on luomusertifiointi. Vientikaupassa ja matkailussa luomu on markkinavaltti ja tae laadusta. Suomessa on noin 9 miljoonaa hehtaaria luomukeruualaa, josta valtaosa on Lapissa. Lapin metsäpinta-alasta onkin 99 % mukana luomusertifioinnissa. Koko Suomen maapinta-alasta olisi mahdollista sertifioida luomuun peräti 87 %, sillä sertifioinnin estäviä metsänhoitotoimenpiteitä toteutetaan erittäin vähän. Etelä-Savosta metsien luomusertifiointi tekisi todellisen luomumaakunnan. Mitä se edellyttäisi ja mitä etuja siitä olisi? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan aiheesta Mikkelin yliopistokeskuksen auditorioon (Unica, Lönnrotinkatu 5) perjantaina 28.11.2014 klo 9 - 15.
Päivän aikana kuullaan muun muassa valtakunnallisen luonnontuotealan toimialapäällikön Anne Ristiojan terveiset Lapin Elystä, Suomen Metsäkeskuksen aluejohtajan Antti Heikkilän katsaus Etelä-Savon metsistä, LuomuLappi-selvityshankkeen vetäjän Eija Vuorelan kokemukset Lapin metsien sertifioinnista ja Arktisten Aromien toiminnanjohtajan Simo Moision näkemykset luomun roolista keruutuotemarkkinoilla. Asiantuntija ja itsekin metsänomistaja Jaana Elo kertoo, kuinka mustikasta tulee luomumustikka. Kommenttipuheenvuoroissa kuullaan jalostuksen, matkailun ja metsänomistajien edustajina Taina Laitista Vavesaaren tilalta, Tomi Heliniä Valiolta, Maisa Häkkistä Misetiltä, Jarmo Snickeriä Kangasniemen seurakunnasta ja Auvo Ripattia Tuustaipaleelta. Päivän päätteeksi pohditaan yhdessä, lähdetäänkö Etelä-Savon metsiä luomusertifioimaan.
Tilaisuuden kohderyhmänä ovat metsänomistajat, luonnontuote-, elintarvike-, hyvinvointi- ja matkailualojen yrittäjät ja kehittäjät, viranomaiset ja kaikki aiheesta kiinnostuneet. Tilaisuuden tavoitteena on antaa kokonaiskuva metsien luomusertifioinnin mahdollisuuksista ja merkityksestä ja keskustella Etelä-Savon metsien luomusertifioinnin mahdollisuuksista ja toimenpiteistä.
Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton, mutta ennakkoilmoittautumista toivotaan 25.11.2014 mennessä (HUOM! ILMOITTAUTUMISAIKAA JATKETTU) osoitteessa:
https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/54657/lomake.html Luomua luonnosta -tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Luomuinstituutti, Suomen Metsäkeskus sekä Laadukasta liiketoimintaa luonnosta - ja Luomulla Etumatkaa Etelä-Savolle -hankkeet, joita rahoittaa Etelä-Savon ELY-keskus Euroopan unionin Euroopan sosiaalirahastosta.
Lisätietoja: Birgitta Partanen, puh. 044 5382248, birgitta.partanen@helsinki.fi
Jukka Rajala, puh. 044 3032210, jukka.rajala@helsinki.fi
Ohjelma (myös viestin liitteenä):
Aamupäivän puheenjohtajana toimii Pirjo Siiskonen Luomuinstituutista
9.00 – 9.15 Päivän avaus
Luomumetsillä luomumaakunnaksi, Pirjo Siiskonen, johtaja, Luomuinstituutti
9.15 – 9.45 Luomun rooli keruutuotemarkkinoilla, Simo Moisio, toiminnanjohtaja, Arktiset Aromit ry
9.45 – 10.15 Luomuluonnontuotteet viranomaisen ja matkailualan näkökulmasta, Anne Ristioja, luonnontuotealan toimialapäällikkö, Lapin ELY-keskus
10.15 – 10.30 Mistä marjat eteläsavolaisiin luomujalosteisiin?, Taina Laitinen, yrittäjä, Vavesaaren tila ja Hiliman Puoti
10.30 – 10.45 Luomu marjanjalostajan näkökulmasta, Tomi Helin, materiaalivastaava, Valio Oy, Hillotehdas, Suonenjoki
10.45 – 11.00 Keskustelua ja yhteenveto aamupäivän aiheista
11.00 – 11.45 Lounas (ravintola Kampus)
Iltapäivän puheenjohtajana toimii Antti Heikkilä Suomen metsäkeskuksesta
11.45 – 12.10 Katsaus Etelä-Savon metsiin ja metsänomistajiin, Antti Heikkilä, aluejohtaja, Suomen metsäkeskus, julkiset palvelut
12.10 – 12.45 Lapissa on maailman suurin yhtenäinen luomukeruualue
– kuinka se saatiin aikaan?, Eija Vuorela, hankevastaava, LuomuLappi-selvityshanke, Lapin 4H
12.45 – 13.55 Miten mustikasta tulee luomumustikka - luomukeruualueiden selvitys ja sertifiointi käytännön näkökulmasta, Jaana Elo, yrittäjä, asiantuntija, KoKo Palvelut
13.55 – 14.15 Virkistystauko, luomutarjoilua
14.15 – 14.45 Kommenttipuheenvuorot:
Luomumetsät Etelä-Savon matkailun kannalta, Maisa Häkkinen, matkailujohtaja, Miset Oy
Seurakunnan metsät sertifiointiin?, Jarmo Snicker, talouspäällikkö, Kangasniemen seurakunta
Metsänomistajan mietteitä, Auvo Ripatti, viljelijä ja metsänomistaja, Tuustaipale
14.45 – 15.00 Lähdetäänkö luomusertifioimaan Etelä-Savon metsiä?
Loppukeskustelu ja yhteenveto
LuomuaLuonnosta28112014.pdf LuomuaLuonnosta28112014