Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 56

Viestit - Maakalle

Kasvintuotanto / Vs: Viherlannoitenurmi
: 10.05.18 - klo:20:33
EFA-alaan viherkesanto käy

Toisaalta kummallista, kun maa on historiallisesti vauraimmillaan, mutta juuri mikään ei enää kannata. Ollaankohan luettu liikaa niitä markkinatalouden kirjoja ja pitäisikin kansallisromanttista kaunokirjallisuutta selailla enempi.

No ainaki jos alan lehtiä selailee niin tissinkoitto taitaa edelleen kannattaa. Joka lehdessä pari uutta navettaa esillä. Kyllä samat navetat eri julkaisuissa, mutta eipä noissa muita ole viimeiseen 10 vuoteen pahemmin ollut.

Mikä sitten on aiheuttanut sen, että nyt on hätä kädessä kun maidonhinta hieman laskee. Olisiko ylimitoitettu, ylikallis investointi joka on laskettu sen hetkisen hinnan mukaan mitään? Ei olla varauduttu siihen, että hinta voisi joskus laskea. Ne joilla nyt on investoinnit maksettu niin luulisi edelleen pärjäävän vaikka hinta laskisi vieläkin. Jos eivät pärjää niin sitten on syytä katsoa peiliin mitä tekee väärin etteivät pärjää, jos edelleen osa pärjää.

Käytännössä jos velkaa on suhteessa liikevaihtoon 1:1 tai mahdolisesti 1,5:1, niin lyhennykset vie jo leijonan osan liikevoitosta. Yleensä näillä investoineilla tiloilla on velkaa, se että väheneekö se onkin erio juttu kun kalustoa pitää uusia. Käytännössä paalain, traktori, niitokone, karhotin ja lieteenlevitys kalusto syö 10% budjetoidun uusimis menon. Sitten kun maidonhinnasta häviää n.15% alkaa ongelma olla valmis. Kasvinviljelytilalla se on vain että hakee kortistosta lisä duunia.

Tänään juuri sattumalta katselin talouslukuja. Maitotilani liikevaihdosta noin 10% menee urakoijille. Siitä ajosilppuri, karhotus, kärry-traktori-yhdistelmää, kylvö, puinti, ruiskutukset, paalaus ja nurmikylvö/haraus. Välillä vähän kaivuuta, kuivausta sun muuta. Tavallaan hyödyksi jää maksamattomat korkokulut kun noita en ole ostanut sekä työvoimakulut kun ei tarvitse palkata ketään navettaan pellolla oloni ajaksi.
Ja tähän siirtolaisasiaan: ainakin omassa kunnassa siirtolaistiloja jostain syystä lohkottiin vain oikestolaista kantaa avoimesti pitävistä tiloista. Jostain syystä maalaisliiton väen mailta ei lohkottu yhtäkään, vaikka pelto/metsähehtaareita olisikin ollut enemmän.. Sama juurikin maatalouslautakuntien toiminta myöhemmin etc.

Täällä lohkottiin toki yksityisiltäkin, mutta suurin keskittymä karjalaisia seurakunnan ja valtion (vankila) maille.
Entä jos sitä tappiota ei ole. Tuskin pankit niin tyhmiä siellä ovat että työntävät kymmeniä vuosia lisää rahaa tappiolliseen liiketoimintaan.

Pankille riittää korot ja että valtio kuitenkin turvaa tappiot?
kun korot on miinusmerkkisiä, niin lopettaako pankki maksamasta korkoa lainapääomalle, jos sitä ei lyhennetä?

Jos se tekee tappioita, niin kyllä pankki tyhjentää sen navetan vaikka väkisin. Vaikka antti-x muuta väittää. Ei se ole pankinkaan etu että lehmät parteen kuolee.
[/quote

Ei pankit sulje uutta navettaa, vaan vaihdatuttavat tilanpitäjän]
https://op.media/teemat/Maatalous/Onnistunut-investointi-67af21bf248b47b08ae3617c81c13908
Ari on viimesen päälle tarkka mies ja kirjoituksen positiivisuutta lisää Arin vaimon työskentely Kiteen seudun osuuspankissa :)
Eli vaimo tuo tässäkin tapauksessa turvan taloon.

Kaipa se luomukin osatekijä on. Tukieroinvestoinnilta näyttää.

" Lajusen lehmät tuottavat luomumaitoa kesäkuusta alkaen.
– Jo rahoituslaskelmassa oli varjolaskelmana luomuvaihtoehto.
Tilan pellot ovat olleet luomussa jo vuodesta 2004."

-SS-
Jos tarkoitat maidon pohjoista tukea, niin tohmajärvellä tuki on alle yhdeksän senttiä litralta. Luomu vaatii sitten oman panostuksen...

No enpä tarkoita yksistään, parisadan hehtaarin tilalla luomueläintuki lienee noin 26000 lisäeuroa, luomun vaatimille erityis-investoinneille saa täten 5 vuodessa noin 100 k€ apua. Onhan kuitenkin luomun perustuki edelleen voimassa. Kannattavuuslaskelmat lienee laskettu tarkkaan, onhan muutaman sentin meijerin luomulisä myös mukana ?

Kyllä tavanomainen lehmälä jää tuossa lapsipuolen asemaan.

-SS-

On tuolle alalle luomutuet pelto+eläin enemmän, noin 60000.
Ja siihen tuotteesta saatava lisää päälle.

Sanoinkin ainoastaan luomueläintuesta, olet oikeassa vuotuisesta kokonaispotista. Peltotuet niin kuin muussakin luomussa. Mutta miten se luomupihatto oikeastaan eroaa tavanomaisesta pihatosta ? Neliömetrit per eläin ? Maksaako Valio luomulisää sellaisestakin maidosta, mikä menee tavallisen maidon tankkiin ? Saako luomulehmän nupouttaa ?

-SS-

Valio maksaa lisähinnan jos on sopimuksen tehnyt. Saa nupouttaa. Luomussa vasikat pitää maitojuottaa pidempään, ison osan rehusta oltava omaa ja lääkintä pitää olla vähäistä. Laidunnustakin enemmän.
Se että Valio on Suomessa suurin toimija on tällä hetkellä sen kompastuskivi.  Suurimpana toimijana Valio joutuu toimittamaan omalla riskillä kilpailijoille maitoa ja he ottavat sitä vastaan silloin kun heille sopii. Kilpailijat jalostaa siitä omat tuotteensa paremmalla katteella. Valio kerää niiltäkin tiloilta maidot joilta kilpailijat eivät halua kerätä. Iso tuottajamäärä ja isot maitomäärät ovat tällä hetkellä yksi ongelma. Ehdottomasti lopettajia tarvitaan. Se vähentää maidon määrää, keräilyn tarvetta ja etenkin vähentää kilpailijoile toimitettavaa maitoa. Olisi oikeastaan jopa toivottavaa että Valiolaisia jopa loikkaisi muille. Näin saadaan tadapäistettyä kenttää ja Valion vastuu maitokentällä pienenisi. Toki ihan varmasti ei voi tietää mitä se tekisi tuottajahinnoille.

Tämä nykyinen pudotus (ja seuraava?) johtuu nyt kuitenkin muun Euroopan ylituotannossa. Kuten edellä mainittiin meillä ei ole ylituotantoa. Meidän oma tuotanto on muuttunut ylituotannoksi liiaallisen tuonnin vuoksi. Jos jotain hallitus voisi tehdä auttaakseen niin hillitä tuontia. Jos meillä on vastaava tuote tarjota niin sitä ei tarvi tuoda, ainakaan isoja määriä.
Tuleekohan vielä aika, että uusia navetoita ei niin vain rakennellakkaan. Milloin hallinto alkaa ohjailla rakentamista siten, että joka peräkylään ei investointitukea saa. Tämä saattaa asettaa synkkiä pilviä tilansa kehitystä suunnitteleville.

No näinhän se on Suomessa ollut jo 10 vuotta. Lainoitus 1 robon koppeihin lopetettiin etelässä jo vuosia sitten ja Savossa 5 vuotta myöhemmin. Nyt täytyy täälläkin olla 120 lypsyssä kun aloitetaan ja laajennus 180 lehmään sit parin vuoden päästä.

Siellä ylempänä Suomessa taidetaan rahoittaa jotain pikkunavetoita kun uskotaan että tuki säilyy

Mihin tuon perustat että nimenomaan etelässä yhden robotin investointeihin ei olisi enää saanut rahoitusta?

Oma tuntuma on että navetoiden ollessa täällä jo valmiiksi harvassa, ovat tilat selkeästi jakautuneet. Ne missä on nuorehko osaava isäntä/emäntä ja tilalla valmiiksi maksettua pinta-alaa riittävästi saavat pankeilta ja ELY-keskukselta kaiken tuen mitä kehtaavat pyytää. Loput jäähdyttelevät enemmänkin omana valintanaan.

Yhden robon navetan saaminen kannatavaksi paperilla on vähän ongelmallista. Kahdenkin jos lasketaan riskivaraa ettei homma kaadu jos tuotos syystä tai toisesta niiaakin ja työntekiä siihen. Nyky hinnalla pitäis tuo 2 robonkin yksikkö laskenalisesti pyörittää perheen voimin. 3-4 robon yksikkö pitää olla jos isäntäväki haluaa että työntekiän voi ottaa kaveriksi.

Suht velaton tila jolla 100ha omaa peltoa Varsinais-Suomessa tarkoittaa miljoonan edestä helposti realisoitavaa omaisuutta. Ei sen niin kannattavaa edes tarvitsisi olla.
Ihmeellistä. Esimerkiksi viljojen ja öljykasvien päivän hinnat ovat kaikilla ostajilla hyvin tarjolla. Tarjouksia laitetaan facebookkiin ja nettiin. Ulkomailla noteerataan maidon hintaa, jopa Ruotsin Arlan hinnat ovat täällä paremmin tiedossa kuin Suomen suurimman toimijan.

Olisiko niin, että maitomonopoli uhkailee maidonhaun lopettamisella, jos vaitiolo rikotaan ?

-SS-

:D

Ei, Valiota kilpailuvirasto on uhkaillut että se on kiellettyä "hintasignalointia" jos Valio kertoo hintoja julkisuuteen. Tämä ei ulotu tuottajiin asti. Eikä tosiaan ole Valion vaan vainoharhaisen viranomaisen ajatusmalli.

Tuo kyllä kuulostaa aika uskomattomalta kun sama singnalointi muualla on sallittua. Ennemmin niin, että tuo on Valion tulkinta asiasta. Olikos se niin, että kivimaito maksaa vastaanottajalle sen mitä se olisi Valion meijerille toimitettuna maksanut eli tuottajahinta + keräilykustannus? Tällöinhän Valio käytännössä kertoo hinnan joten voisi sen ihan julkisestikin sanoa. Rahti/keräilykustannus on suht hyvin selvillä kaikilla alalla toimivilla.

Onko muuten Valiolaisten osuukuntien välillä paljon hinnaneroja? Tätä valiolaista osuuskuntaa on muistaakseni perusteltu silläkin, että se pitää huolta kaikista maksamalla saman hinnan kaikille ja hakevansa maidon (melkein) mistä vaan. Mutta päteekö tämä vain kunkin osuuskunnan sisällä vai tosiaan kaikille riippumatta siitä mitä osuuskunnan meijerissä valmistetaan tai onko osuuskunta vain keräilyä varten? Ja onko tämmöisiä pelkkiä keräilijöitä? Ainakin sellaisista oli puhetta muutama vuosi sitten kovan mutta täysin ymmärrettävän porun kera kun meijereitä suunniteltiin suljettaviksi sieltä sun täältä.

Hinnoitteluun Valion sisällä ei vaikuta missä meijerissä tilan maito jalostetaan. Mutta joka tila kuuluu vaan yhteen osuuskuntaan ja osuuskunnilla on omat varallisuutensa lähinnä historiallisista syistä. Näitä varallisuuksia osuuskunnat voivat jakaa lisähintana, osuuspääoman korkona tai jälkitilinä.
Se että Valio on Suomessa suurin toimija on tällä hetkellä sen kompastuskivi.  Suurimpana toimijana Valio joutuu toimittamaan omalla riskillä kilpailijoille maitoa ja he ottavat sitä vastaan silloin kun heille sopii. Kilpailijat jalostaa siitä omat tuotteensa paremmalla katteella. Valio kerää niiltäkin tiloilta maidot joilta kilpailijat eivät halua kerätä. Iso tuottajamäärä ja isot maitomäärät ovat tällä hetkellä yksi ongelma. Ehdottomasti lopettajia tarvitaan. Se vähentää maidon määrää, keräilyn tarvetta ja etenkin vähentää kilpailijoile toimitettavaa maitoa. Olisi oikeastaan jopa toivottavaa että Valiolaisia jopa loikkaisi muille. Näin saadaan tadapäistettyä kenttää ja Valion vastuu maitokentällä pienenisi. Toki ihan varmasti ei voi tietää mitä se tekisi tuottajahinnoille.

Tämä nykyinen pudotus (ja seuraava?) johtuu nyt kuitenkin muun Euroopan ylituotannossa. Kuten edellä mainittiin meillä ei ole ylituotantoa. Meidän oma tuotanto on muuttunut ylituotannoksi liiaallisen tuonnin vuoksi. Jos jotain hallitus voisi tehdä auttaakseen niin hillitä tuontia. Jos meillä on vastaava tuote tarjota niin sitä ei tarvi tuoda, ainakaan isoja määriä.
Tuleekohan vielä aika, että uusia navetoita ei niin vain rakennellakkaan. Milloin hallinto alkaa ohjailla rakentamista siten, että joka peräkylään ei investointitukea saa. Tämä saattaa asettaa synkkiä pilviä tilansa kehitystä suunnitteleville.

No näinhän se on Suomessa ollut jo 10 vuotta. Lainoitus 1 robon koppeihin lopetettiin etelässä jo vuosia sitten ja Savossa 5 vuotta myöhemmin. Nyt täytyy täälläkin olla 120 lypsyssä kun aloitetaan ja laajennus 180 lehmään sit parin vuoden päästä.

Siellä ylempänä Suomessa taidetaan rahoittaa jotain pikkunavetoita kun uskotaan että tuki säilyy

Mihin tuon perustat että nimenomaan etelässä yhden robotin investointeihin ei olisi enää saanut rahoitusta?

Oma tuntuma on että navetoiden ollessa täällä jo valmiiksi harvassa, ovat tilat selkeästi jakautuneet. Ne missä on nuorehko osaava isäntä/emäntä ja tilalla valmiiksi maksettua pinta-alaa riittävästi saavat pankeilta ja ELY-keskukselta kaiken tuen mitä kehtaavat pyytää. Loput jäähdyttelevät enemmänkin omana valintanaan.
Valion, vai oliko Länsi-Maidon, hinnanalennusperusteissa oli mainittu että noin 30% raakamaidosta menee voin ja maitojauheen tekoon. Koska se ei ole kerran kannattavaa, niin ainakin 30% maitoa tuotetaan liikaa.
Atrialta sai tukevassa kunnossa olleesta holstein-lehmästä karvan päälle tonnin teurastiliä

Noin yleisesti taulukkoja kääntelemällä isommat tytöt kannattaa laittaa Atrialle, laiheliinit HK:lle.
Kauhea kustannus tilata korvausmerkit ja laittaa ne oikeinpäin 1,40+2,70€.  Sillä rahallahan saisi melkein huoltamokahvit.

7€ toimituskulu päälle

Siltikin, kulupuoli koostuu korostetusti lisätyöstä ja henkisestä kärsimyksestä
E-merkkejä on laitettu melkein sen aikaa, kun niitä on ollut saatavilla eli varmaan vajaa kymmenen vuotta. Yhtään lukijaa ei ole vielä ajoneuvoissa tullut vastaan. Ei tosin ole itselläkään edes sauvalukijaa. Eli ei ole ollut mitään hyötyä. Nyt tosin aloin laittamaan vasikoille merkit eri korviin sukupuolen mukaan, joten edes pikku e-merkin asennosta jotain etua.

Ihan sama juttu. Käytössä on ollut, ilman mitään hyötyä. Vaikeampikin laittaa verisuonten väliin tuo e-merkki, ainakin tuntuu siltä. Mutta saako niitä räiskiä siihen korvaan kun huvittaa ? Ittellä käytös sonneille nappi ja lehmäisille se läpykällinen e-merkki.
Joskus asiaa selviteltiin, kun suositus oli, että e-merkki pitäisi laittaa vasempaan korvaan. Viranomaisella ei ollut vaatimusta vasemman korvan asennuksesta e-merkin suhteen. Teurastamot suosittavat vasempaa ja jopa taitavat laskuttaa vasikoilla väärään korvaan laitetusta e-merkistä. Vasen tuli käytännöksi vissiin jostain pötsiin sijoitetun tunnistimen sijainnista, ei mistään laista.

Nykyinen e-merkki on passiivinen eli se ei lähetä mitään signaalia. Sisältää syntymätunnuksen. Aktiiviset (signaalia lähettävät) merkit ovat sitten monimutkaisempi vyyhti säteilyn, oikeusturvan yms. suhteen.

Lihataloja ei ole e-merkin puoli kiinnostanut hinnoittelussa, mikä kyllä hämmentää. Itsellä juoma-automaatin tunnistus e-merkeistä ja kone pystyy lukemaan merkin vain yhdeltä puolelta vasikkaa. Joskus kun iskee lukijallisen merkin väärään korvaan, niin pitää laittaa varamerkki kaulapannalla että saa vasikan juotettua.
Tokkopa hoitaa enää huomisen aamun jälkeen hommiaan...

Veikkaisin että on tyyppi joka on jo pari yt-kierrosta sitten poistunut, josta kukaan ei oikeun tiennyt mitä sen työtehtävät oikein oli
Lypsääkö joku robotilla ilman vedinkastoja?
Se robo maksaa kuitenkin sen 130keur ja sitten parsikalusteet pitää muuttaa yleensä ja sitten tehdä ne avokourut ja niihin se raappa niin äkkiä on 50keur mennyt lisää rahaa. Tuon 180keur kun jakaa vaikka 10 vuodelle ja lisää sitten siihen robon huolto- ja korjauskustannukset niin sillä saa yli 1000 tuntia vuodessa maksettua palkkaa työntekijälle ja siinä ajassa tulee tuo "robotillinen" lypsettyä varmasti.
Ei se robottilypsy tietenkään kaikille sovi.
[/
Tarkentaisitteko minkälaisille ihmistyypeille se ei missään nimessä sovi tai ainakin seuraa ongelmia?

En ole osallistunut keskusteluun, mutta sen verran sanoisin, että robotti ei ole ratkaisu niille jotka eivät tee/halua tehdä iltatarkkeja, yms. välitarkastuksia navetalla. Siis robotti ei vähennä käyntejä navetalla. Robotti oikein käytettynä vähentää työtä navetalla, mutta sitä miten usein siellä navetan puolella pitää käydä, se ei vähennä, enemmänkin lisää. Ainakin jos haluaa hyvät tulokset.

Tämän takia yhden robon navetta on ihan ok mutta ei kovin tehokas, 2-4 robon navetta vaatii suhteessa vähemmän niitä käyntejä.

edit: Jos haluat käydä navetalla 2xpvä niin lypsyasema, jos 1xpvä niin pistä jotain lihantuotantoeläimiä.

Kyllä kaksi käyntiä päivässä navetalla pitää robotin ihan hyvin rullaamassa. Aamulla 7.30 navetalle ja puoliltapäivin pois, illalla uudestaan viidestä tai kuudesta kahdeksaan. Muuten käyn jos tulee hälytys ja toki arkisin iltapäivälläkin käväisen jos päivän työmaa on noin muuten navetan lähellä.

Toki tuotoksessa sun muussa on parantamisen varaa, mutta näinkin yhden yrittäjän verran tulosta saa aikaan. Eikä oikein fyysisesti ja henkisesti ainakaan tämä yksinyrittäjä yhtään enempää pystyisi tekemään

https://www.asiakastieto.fi/yritykset/fi/maitomeri-oy/27232207/taloustiedot Siinä yhden yrittäjän ja yhden robon kopin tuloksia.

Tuskin tuostakaan paljon enempää jäisi jos tuplaisi tuotannon tekemällä puolen miljoonan jatkon navettaan ja sitten miljoonalla lisää peltoa tai 30keur pellonvuokriin vuodessa.

Ensimmäinen OY-vuosi näyttäisi olevan. Syksyllä aloittaa firman, niin saa menot vielä henkilöverotukseen mutta tukitulot Oy:lle. Siilotkin täyteen rehua, viljaa ja tarvikkeita.

Eikös tuo oo sitä minun harjoittamaa laitonta verokikkailua.

Ei sinänsä, koska on yhden siirtymävuoden juttu eikä jatkuva toimintatapa.
Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 56