Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 ... 10 11 [12] 13

Viestit - Sirkku

Ihan ytimessä, yliopistotasolla joskus jalostusta opiskelleena  ;) Jostain kumman syystä ensikot lypsää parhaiten, sitten hiipuu ja lypsävät taas 4. tuotoskaudella.. Jaa, noita jalostusarvoja sen kummemmin kattonut. Sen vaan oon huomannut, ettei ne en jalostusarvon mukaan ainakaan meillä jaotu mitenkään. Mutta onhan noita...kateltavia ja lypsettäviä.
No, jalostuksessa on keskitytty utarerakenteeseen ja hiehojen sonni on valittu sen mukaan. Ei mikään perämettän poika, on ihan genomitestattukin  :)

Ja tällä hetkellä parhaiten lypsää jalostusarvoltaan huonoimmat lehmät-siis kokonaisjalostusarvoltaan... Että ei harrasteta sen puolesta hirveesti jalostusta, kun maitolitroista tulee tässä Suomen maassa ne eurot.
Eli kauan lypsyyn menee päivässä aikaa? Siis montas lypsettävää sinne tulikaan  ;) Onko lavalin toiminnallinen suunnittelu vai oman kokemuksen kautta tehty pohjaratkaisu? Ei siis verrattavissa "normirobottiin" eli automaattilypsyyn, jonka tehtävä on lypsää koko vuorokausi omaan rauhalliseen tahtiinsa. Tämä on ihan oikea lypsyrobotti!
Joka kerta neuvojan käynnin jälkeen mietitään mitä hyötyä tästä nyt sitten oli. No, käynnit on nyt minimissä ja itse tallennetaan tiedot. Ammu on kovassa käytössä-joka päivä. Raporttejakin tulee seurailtua aktiivisesti, joten siinä mielessä on mielekästä kuulua tarkkailuun.

Jalostuksen kannalta en näe karjantarkkailun olevan meillä oleellinen asia. Oma sonni astuu hiehot, joten siinä mennään aina vähän taaksepäin. Jasua tehdessä valitaan sonnit meidän mielipiteiden mukaan, no ehkä välillä katsotaan jotain tuloksiakin, mutta pääpiirteissään tunnetaan otukset ja sen mukaan mennään.
Kuinka se karuselli sitten pyörii? 24/7 vai onko lypsykerrat? Monta työntekijää vaatii? Toimiiko ihmiskäsivarsilla jos robokäsivarret hyytyy?
Miten käytännössä seosrehun teko teillä tapahtuu? Onko paljon komponentteja eri puolilla pihaa ja lapiolla loput?  Kauan menee seoksen tekoon ja jakoon aikaa?

Eli vielä olisi mielenkiintoista nähdä niitä ihan selviä esimerkkejä, mitä, kuinka paljon ja miten?
On nämä apereseptit aika salaisia, kun ei meinaa löytyä esimerkkejä mistään. Eli minkälaisella appeella lehmänne lypsävät >9000kg? Tuleeko lisäruokintaa? Mitkä ovat olleet suurimmat virheet apereseptissä ja mitä siitä seurasi? Mihin perustuu apereseptinne?
Ihan mielenkiinnosta lähdin kyselemään kirjanpidon tekotapaa isommilla, juuri investoineilla tiloilla. Lähinnä siis tällä palstalla eläinpuolella.

Eli teettekö itse vai onko ulkoistettu? Jos teette itse, niin varmasti jollain ohjelmalla, mutta onnistuuko tällä verosuunnittelu? Miten suunnittelet, eli väännätkö laskelmia ja laskeskelet eri vaihtoehtoja?

Miten toimii ulkoistettu kirjanpito ja veroilmoituksen teko? Tekeekö tilitoimisto välitilinpäätöksiä ja kuinka monesta tositteesta on kyse? Mistä itse tiedätte missä mennään, jos joku ulkopuolinen hoitaa kirjanpidon?
Otsikosta nappasin vastattavan viestin kommentoimatta aloitusta mitenkään. Tai no vähän, eiköhän ne pellot sovussa tule jaettua ihan oikeudenmukaisesti ja tukioikeudetkin saa siirrettyä hyvin osituksessa.

Kaarlen provokommentti ei aiheuta enää tässä vaiheessa elämää suuria tunteita ;) Nykynaisten asemasta maatiloilla kylläkin voisi jatkaa pitkään, mutta yritetään vähän aiheesta kuitenkin.

Nykyaikaiset yhteenliittymät maatiloilla, erilaiset yhtiöt ja verotusyhtymät ovat eräänlaisia avioliittoja osakkaiden kesken. Miettikääpä miten sellaisesta pääsee eroon? No, raha on tähän vastaus jos ei muiden osakkaiden tunteilla ole väliä. Verotusyhtymä tehdään vanhempien tahdosta sukupolvenvaihdoksen yhteydessä ja jää siinä sitten tekemättä kaikenlaiset sopimukset töidenteosta, asuinrakennuksen käytöstä ja rahanjaosta-sitten onkin soppa valmis. Ei ole avio-oikeuksia tai avioehtoa suojaamassa omaisuutta, jos joku osakas haluaakin luopua omasta osuudestaan.. Pelottavaa! Entä jos joku osakas kuolee ja hänen perheensä perii osan tilasta, missä ei ole edes koskaan työskennellyt.. Tai osakas kuolee-apua! Kuinka helppoa avioero onkaan...
Avioero ON kohtalokas maatilalle.

Sitten kun on suuresti laajennettu ja rakennettu velkainen maatalousyhtymä ja yksi pariskunta päättääkin erota niin kenenkäs puss(e)ista tämä maksetaan?
Justsa tuli työmääriä laskeskeltua kun on asemanvaihto ajankohtainen. Nyt mennään 2*8 asemalla hyvällä lehmäliikenteellä 60 le-tunnissa ja siinä tulee noin 900l tunnissa maitoa. Ikinä ei ole roboa mietitty, tiedä sitten miksi, kai se lehmämäärä ratkaisee. Tulossa kuitenkin lypsyyn 200 lehmää kunhan uusi asema valmistuu. Kokonaisaika aamu+ilta on maksimissaan 8h. Nyt lypsy vie suhteessa eniten aikaa, koska asema on liian pieni lehmämäärään nähden.

Appeella mennään. Siirreltävä apevaunu koska on useampi eläinsuoja. Tämä sisältyy siihen 8h kahdella työntekijällä, eli toinen lypsää ja hoitaa juottovasikat, toinen hoitaa nuorkarjan, kuivittaa ja jakaa appeen. Siinä siis yhteensä 16h, mikä sisältää myös iltatarkit. Tähän ei tietenkään sisälly mikään ylimääräinen, eli siemennykset ja eläinlääkärit ym.

Vanhaan parsinavetta-aikaan meni 5* pienemmän eläinmäärän hoidossa n.6h.

Mitä vielä? Saa kysyä. Rakennusprojekti tuoreessa mielessä ja tyytyväinen olen lopputulokseen-ainakin minä. ;)
Pitäisi korostaa sitä, että kuvaushetki on juuri se yhden päivän yksi hetki, kun siellä navetalla kierretään.
Tällainen hetki voi sitten olla se, kun edellispäivänä on poikinut 4 lehmää, joista yksi makaa siinä karsinoiden päässä olevassa karsinassa halvaantumisen jälkeen jälkeiset hännän alla, eikä karsinoita pääse siivoamaan. Paskaa, verta, jälkeisiä, haisevaa maitoa on karsinat täynnä.. Tai juuri on se vuoden kiireisin päivä ja niitä karsinoita ei ehdi just ja heti siivota.. Kyllä sitä paskaa aika paljon tulee lyhyessäkin ajassa ;)
Tuottajajärjestöille kun viljelijänä yrittää avautua ja pyytää vaikuttamaan, niin vastaukset on lähinnä sellaista ja tällaista, juu ja jaa, tällaista tää on. Annetaan lausunto ja sillä hyvä. Isommalla tilalla on isommat asiatkin, joten pitäisi jotenkin itse päästä vaikuttamaan, mutta kirjoitellaan nyt täällä ja arvostellaan muita. :)
Esim MTK:n jäsenedut "ihan oikeesti"?
Verottajan saisi vähän kauemmaksi ja alveja vähemmäksi, jos olisi tullut tuo "alkuperäinen" 75% ja saanut lisää tuhlattavaa ;)

Mutta onko maksettu tänään kaikille? Vipussa ei näy maksupäivää, eikä tilillä tietenkään latin latia lisää..
Sivuja: 1 ... 10 11 [12] 13