Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 42

Viestit - Rusina

Se onkin helpommin  sanottu kuin tehty. Siis että ammut tiinehtyis silloin kun haluis. Nyt taas kaksi hiehoa jotka ei tiinehdy mistään. Vanhempi on jo ikäneidon iässä, 19 kk lähestyy, nuorempi siemennetty 5 kertaa, ja aina ollu hyvä kiima. Alkanu epäilee että siementäjät ei ole laittaneet pilliin mitään tai siemenolki on ollut tyhjä..?!
Robotti on kallis lypsäjä, vaatii palatsin ympärilleen, tehokas laiduntaminen ei onnistu.... Kyllä manuaalinen robotti on kannattanut tähän asti paljon pienemmälläkin lehmämäärällä. Nyt Valio kieltää tehokkaan laiduntamisen, joten kilpailuetu poistuu pieniltä tiloilta. Toisaalta kuluttajat alkavat vaatia laiduntamista, joten Valiolle tullenee pian pää vetävän käteen. Ehkä osuusmeijerit pitää perustaa uudestaan.
Laitumelta on vaikea lypsää täysin tasaista maitomäärää, jota Valio vaatii. Tulee paljon ylitys- ja 8, vaikka vuosituotanto pysyisikin raameissa. Keskimääräinen tilityshinta siis putoaa laiduntavilta tiloilta. Jatkuvaa sisäruokintaa käyttäen maitomäärät pysyvät paljon helpommin tasaisina.


"Tässä oli asiaa ja näkökulmaa. Samaa miettinyt että mitä Valio oikein haluaa, kun keppiä annetaan toisesta ja porkkanaa toisesta. Mutta mitä tarkoitat että Valio "kieltää" tehokkaan laiduntamisen? Eihän sellaista pysty kieltämään."

*Sulla vastaus tuonne väliin ja  samaan pötköön, mutta sain selvän.

Kyllä sama epätasaisuus tulee myös jos lehmät poikii kovin epätasaisesti. Esimerkiksi meillä on vanhan ajan syyspoikiva karja ja näin kesäaikaan lehmiä on paljon ummessa. Alkuvuodesta ja keväällä on poikivia vähän ja ollaan kovasti koitettu muuttaa sitä. Se ei ole helppoa kun lehmät ei tiinehdy keväällä ja kesällä.
Robotti on kallis lypsäjä, vaatii palatsin ympärilleen, tehokas laiduntaminen ei onnistu.... Kyllä manuaalinen robotti on kannattanut tähän asti paljon pienemmälläkin lehmämäärällä. Nyt Valio kieltää tehokkaan laiduntamisen, joten kilpailuetu poistuu pieniltä tiloilta. Toisaalta kuluttajat alkavat vaatia laiduntamista, joten Valiolle tullenee pian pää vetävän käteen. Ehkä osuusmeijerit pitää perustaa uudestaan.

Tässä oli asiaa ja näkökulmaa. Samaa miettinyt että mitä Valio oikein haluaa, kun keppiä annetaan toisesta ja porkkanaa toisesta. Mutta mitä tarkoitat että Valio "kieltää" tehokkaan laiduntamisen? Eihän sellaista pysty kieltämään.
Ei taida onnistua mikään. Kun kaikki tällä alalla on nyt niin että mikään ei varmaan kannata.  Täytyy vaan valmistautua siihen että kaikki loppuu aikanaan, eikä sille mitään voi. Lehmät ei jaksa on lypsää kautta loppuun, maidot on aika vähissä kun joutuu pitämään ummessa 3 kk. Muutenkin koko ajan asiat hankaa.
Mitä raatilaiset mieltä? jos laittasin lehmät autoon, vaikka pihatto navetta on aika uusi ja velka noin 300th euro. Ei taida jaksaminen  riittä.!!  :'( Olisko navetalle jotain hyöty käyttöä vai jättäkö vaan varastoksi? Ja mitä sitä tekis elääkseen? Paljon kysymyksiä!

No voi helvetti. Velkamäärä ei ole ihan mahdoton jos on isompi tila. Mutta kuinka uusi navetta? -Ei voi olla kovin uusi ja isokaan kun velka on noinkin pieni? Pankilla voi olla joku mielipide asiasta, että mikä on oikea lopettamisajankohta. Menisin ensin pankkiin juttelemaan. Sitten jos on proagrialta tai muualta joku tuttu jonka kanssa on yhteistyötä tehty, niin kertoisin sinnepäin myös huolen. Voi olla kun saa jollekin purkaa pahaa oloa niin sillä menee taas vähän aikaa. Ja voi saada jonkun neuvon mikä auttaa pahimman yli...?

Jatkokäytöstä en tiedä. Onko sulla metsää? Mökkiläiset ainakin tykkää että saa ostaa valmiita klapisäkkejä. Klapisäkittämö ja varastotilaa sinne navettaan ainakin mahtuu. Mökkitalkkari hommat jos kiinnostaa ja  mökkiteiden kunnossapito töitä varmaan riittää ym.
Miksi yhden perheen pitää kärvistellä ikioman laajennuksen kanssa, kun muutaman perheen omistama 200 lehmän navetta voisi olla kivuttomampi ? Kasisataset porsitushelvetitkin ovat usein kimppamestoja.
Ei kai siinä mitään järkeä olekkaan jos löytää hyvän porukan. Ei mulla tota vastaan mitään ole ja tohonhan se suuntaus on kai menossa. Mittakaavat alkaa olemaan sitä luokkaa ettei tavan tilalla vaan resurssit enää riitä.

Mielestäni olisi parempi että tilakoko pysyisi kohtuullisena ja perheviljelminä. Siten useampi saisi pitää työnsä/toimeentulonsa. Isot yksiköt joissa paljon automaatiota ja tehokkuutta vie monelta muulta työt. Ja osaltaan vaikuttaa maidontuotannon kannattavuuteen. Tehokkuus ei aina ole hyväksi, sillä on myös kääntöpuolensa. Tottakai eteenpäin täytyy mennä, mutta niin ettei vaaranneta sitä mitä meillä on. Ja jos tosiasia on että nestemaitoa ei tarvita yhtään lisää, niin mihin tarvitaan esim. 600 lehmän yksikköä? Sille ei ole yhtään tarvetta. Kun taas pienemmät perheyksiköt pitävät maaseudun paremmin elävänä ja pienemmät tilat pystyy laiduntaa mikä on maaseudun ekosysteemille hyväksi. Ja tietenkin lehmille ja maidontuotannon imagolle laiduntaminen on hyväksi.
Saas nähä. Kun tuo vastuullisuustuotanto tulee ens vuoden vaihteessa pakolliseksi. Heinäkuun tuottajatiedotteessa kerrottiin että vajaa 90% on  vastuullisuuslisän piirissä. Jos tuottajia putoaa kahdesta eri syystä..?
^ kyllä näin on.

Takaisin alkuperäiseen aiheeseen. Olen koittanut laskea että millä tuotantomäärillä selviää. Vielä ei ole tullut päätöksiä kun laitoin menee sellaisen muutoshakemuksen. Laskin että selviää, mikäli perushintaa nostetaan 1,5 cnt ja pitoisuuksista täytyy saada vielä 4 cnt. Eli tuottajahinta täytyy olla 42 cnt niin pysytään pinnalla ja olen laskenut tämän niin että edellisen kolmen vuoden keskiarvoista vielä se 5 % pois. Eli keskituotos painuu sitten alle 9000 kg. 

Viime talven ja  kevään saatiin melko hyviä tilejä vaan sillä että  pitoisuudet oli ennätyskorkeat. Maitoa ei niinkään tullut, mutta lehmät olivat koko talven aika terveitä. Paitsi juuri loppukeväästä meilöä jylläsi rs-virus. Onneksi se vaivasi lehmiä vaan vähän aikaa kun aurinko paransi. Vasikat ja nuoret hiehot olivat enempi kipeitä. Mutta muuten tuotantosairauksia ollut vähemmän, yksi poikimahalvaus oli, mutta siitä selvittiin.

 Tuo karjan terveyspuoli onkin tässä maitohommassa kaikista tärkein juttu. On pienempi haitta jos maitoa on vähemmän, mut jos sen korkean tuotoksen hinta on vaivat ja eläinlääkärikulut niin ei kiitos. Se lisää työtäkin ja on sillä yrittäjän työtunnillakin hinta.  Koitin laskea että kuinka paljon terveempi karja työllistää niin se on jopa 2 tuntia vähemmän töitä päivittäin. Tuon kun kerrot vaikka 180:llä päivällä ja oletetulla tuntityöhinnallasi niin saat hinnan sille paljonko sairaampi karja maksaa. Lisäksi  vielä eläinlääkintäkulut ja eroon menneet maidot. Alkaakin matalampi tuotos kiinnostaa ja on ihan oikeaa kokemusta nyt 5 vuoden ajalta että kohtuullisempi tuotos (noin 9500 kg ) tuo säästöjä jotka kompensoi osaltaan menetettyä maitotuloja. Mutta pitoisuudet täytyy olla korkeat, muuten ei kannata, kun maitotili on kuitenkin se päätulo.
Virasto vaatii vain, että maitopurkin kuvat vastaavat todellisuutta.
Olisko ruokavirasto haukannut sitä itseään ? Porsaanlihaa saa markkinoida vapaasti. Pakkauksessa voi silti olla 9 x poikinutta emakkoa. Valion johtajan housuissa en suostuisi tuohon vaatimukseen. Lehmiä on mm. kuvattu istumassa ringissä pellolla kortit sorkissa - teksti 'Kortit pois - ihminen tulee'. Voisihan lehmät laittaa vaikka istumaan avoautoon ja huristelemaan ties missä. Ainoa, mitä tulisi välttää, on mtk-sukuiset iskulauseet.
PS. Millä tavoin cokismainos liittyy itse tuotteeseen ?
Kyllä se vähän meikäläistä pihattolehmien laiduntajaa kyrsii, kun Valio mainostaa meikäläisten kuvilla, mutta lähettelee parin viikon välein uhkauskirjeitä,etta meidän maidon vastaanotto lopetetaan vastuuttomana vuoden loppuun mennessä.

Mitä helev...? Tarkoitatko vastuullisuuslisää? Siinähän laiduntaminen ei ole pakko kuin parsinavetoilla. Mutta muita ehtoja on... Oletko tarkistanut mistä on kyse?
Juu, siitä vastuullisuuslisästä he naputtavat. Ei ole tullut viime vuosina käytettyä elliä tämän takia, kun heillä ei kuitenkaan ole ollut uutta sanottavaa pitkiin aikoihin tälläiselle kaavoihinsa jämähtäneelle karjanpitäjälle. Liityin kyllä siihen nasevaan teurastamon aloitteesta jo paljon ennen kuin meijeri alkoi siitä puhua. Itse ajattelen, että minulla pihattolehmien laiduntamisen pitäisi korvata monin verroin ellin nasevakäynnit.

Joo se terveydenhuoltokäynti on niin kuin sen vastuullisuuslisän pointti. Me ollaan teetetty se kunnan eläinlääkärillä, samalla nupouttaa vasikoita tai jotain muuta.. Ei edes laita käynnille isoa hintaa, vaikka käyttää aikaa jopa 30 min. Ei ole kertaakaan laittanut meille mitään korjaus toimenpiteitä, vaan hyväksynyt ihan täysin. Ymmärtää että on vanha navetta ja ollaan tehty se mikä on näillä tuloilla mahdollista.

 
Ihan reipasta pudotusta tarjolla. Pitäisi olla tällä hetkellä sellainen nauta jossa ei olisi arvo-osia ollenkaan. Niitä kun on Euroopan pakkasvarastot täynnä. Ei kun pihviä syömään

Liian nuorena teurastettavat hiehot  tai vanhat lypsylehmät voivat olla jauhelihaksi kokonaan. Mutta huomasi sen että kun korona teki jauhelihasta arvotuotteen niin sen hinta nousi yli 30%. Ei se enää ole edullinen. Ja pihvilihojen ym. hinnat ovat pudonneet. Eli ero on tasoittunut.
Virasto vaatii vain, että maitopurkin kuvat vastaavat todellisuutta.
Olisko ruokavirasto haukannut sitä itseään ? Porsaanlihaa saa markkinoida vapaasti. Pakkauksessa voi silti olla 9 x poikinutta emakkoa. Valion johtajan housuissa en suostuisi tuohon vaatimukseen. Lehmiä on mm. kuvattu istumassa ringissä pellolla kortit sorkissa - teksti 'Kortit pois - ihminen tulee'. Voisihan lehmät laittaa vaikka istumaan avoautoon ja huristelemaan ties missä. Ainoa, mitä tulisi välttää, on mtk-sukuiset iskulauseet.
PS. Millä tavoin cokismainos liittyy itse tuotteeseen ?
Kyllä se vähän meikäläistä pihattolehmien laiduntajaa kyrsii, kun Valio mainostaa meikäläisten kuvilla, mutta lähettelee parin viikon välein uhkauskirjeitä,etta meidän maidon vastaanotto lopetetaan vastuuttomana vuoden loppuun mennessä.

Mitä helev...? Tarkoitatko vastuullisuuslisää? Siinähän laiduntaminen ei ole pakko kuin parsinavetoilla. Mutta muita ehtoja on... Oletko tarkistanut mistä on kyse?
Mitä virasto puraisi? Saihan Valio pitää vapaan lehmän maitonsa. Virasto vaatii vain, että maitopurkin kuvat vastaavat todellisuutta. Kyllä laidunkuvatkin käyvät, kunhan lehmät vain ovat todella laitumella. Nykyään taitaa vain olla niin, että ei-vapaat lehmät ovat laitumella lain määrääminä, mutta harvempi vapaa lehmä siellä oleskelee. Näiden maidon kuvitukseen sitten pitäisi etsiä kuvia läävistä.
Kuluttajat on siinä luulossa myös Juustoportin osalta,ei heidänkään vapaamaito taida laitumelta peräisin olla.Käsittääkseni Atria myös maksaa lisän pihattoelukoille,mutta ei parsinavettaelukoille,jotka koskaan ei ole ritilää nähneet eikä koskaan juurikaan sisällä pakolla olleet eikä koskaan kiinniolleet. Samaa linjaahan hyvinvointikorvaus jäljittelee.

Niin kumpi on siis parempi? Pihattolehmät jotka ovat aina sisällä vai parsilehmät jotka ovat  keväästä syksyyn laitumilla, jopa 5-6 kk tulee...
https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000005548420.html     (1.2.2018)
Erilaisten tuotteiden ottaminen samaan vertailuun ei taida olla ihan ok. Mukana on luomua ja tavanomaista, homogenoitua ja homogenoimatonta, lisäksi saksalaista, ilmeisesti maissisäiliksellä tuotettua maitoa. En antaisi testille suurta huomiota.

Samaa mieltä. Lisäksi makutestistä puuttui ylivoimaisesti parhaimman makuinen maito; Valion kevytmaito!

Edit; tuossa jutussa tuli ilmi kaupan merkkien purkittajat, se on Arla (Sipoo) ja Juustoportti purkittaa Halpa-hallille. Valio ei purkita kaupan omia tuotteita, sehän oli siltä "muka-meijerityypiltä" ihan väärää tietoa!

Navettapiika: makuvirhe ei voi olla laiduntamisesta, suurin osa Juustoportin vapaan lehmän maidon tiloista tuskin laiduntaa vaan ulkotarhailee. Ja sitäpaitsi laidunnus parantaa makua. Meillä kotona ainakin huomaa eron. Kyllä ne siellä Juustoportilla sössii jonkun prosessin. Voi olla että separoinnissa tai pästoroinnissa ei ole ihan ne parhaat laitteet ja menetelmät. Valiolla tämä osaaminen taas on.
Raakamaidon tuottamisesta on kyllä nykyään hyvin vaikea kehittää minkäänlaista kannattavaa liiketoimintaa. Jotain muuta pitäisi keksiä. Tuossa olisi ehkä vaihtoehto muutamalle muullekin:
https://yle.fi/uutiset/3-11417825

Enpä tiedä. Suomessa pienikin elintarviketoiminta/myynti on järkyttävän byrokratian, lupien ja maksujen takana. Ei kiitos. Joko tämä perinteinen, tai sitten ei ollenkaan. Toki jotain sivuhommaa lisäksi jos pystyisi, mutta en siltikään haluaisi parsinavetassa jatkaa.
Joo, ei oikein kiinnosta Valion Arki tuotteet. On niitä kokeiltu. Arki Emmental juusto on kyllä ihan yllättävän hyvä juusto. Sopivan mieto suomalaisen makuun. Mut muuten noista Valion tuotteista, niin onhan niissä hyviä ja huonoja, lisäksi makuasioista ei voi kiistellä.

 Mielestäni purkkimaidoista (kevytmaito) Valion tavallinen kevytmaito on parhaimman makuinen. Ostettiin Prismasta kerran kokeeksi Juustoportin maitoja 2 litraa. Ei saatu niitä juotua kun niissä oli niin paha sivumaku ( tarkoitan siis sitä vapaan lehmän maitoa). Toisesta käytin loput pannari taikinaan ja toisesta vähän yli puolet meni ihan viemäriin.
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 42