Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 343

Viestit - ja101

Kasvintuotanto / Vs: Erikoiskasvit
: 02.03.24 - klo:17:46
Todellinen erikoiskasvi näyttää olevan kaura. Tiettävästi parhaat viljelysopimukset ovat ylittäneet 250€/t

Rypsin hinta laahaa 400 euron alapuolella, 2026 asti, jos sitten paikallinen öljykasvikauppa ei halua ylittää maailmanmarkkinanoteerauksia selvästi. Miksi haluaisi. Muutenkin 500 kg:n toteutuvat satotasot jättävät viljelyn Pohjanmaan ötökkävapaille alueille.

-SS-

245 sain lantmänniltä 3 viikkoa sitten. Nyt kun utelin, niin uusia sopimuksia ei tehdä.
Tuo on hyvä tarjous. Kilpailijat taisivat täyttää sopimuksensa jo aiemmin vuoden vaihteen tienoilla.

Kävin rehuohria kyselemässä niin ymmärsin puheista että tällä hetkellä juuri mikään tavara ei liiku mihinkään. Mahtaako sitä tavaraa sit tiloilla vielä olla vai kaikkiko ne myytiin syksyllä. Eipä nuo viljanostajatkaan yritä tavaraa liiemmälti saada kun hintoja laskevat kokoajan..
Eli ei pystytä myymään tarvitsijalle rehuohraa edes maatalouskaupasta. :D :o
On kyllä järjetöntä aikaa. Toisaalta ymmärrettävää, että voimakkaan hinnanlaskun jälkeen moni on sokissa ja myyntikiinnostus on vähäinen, mutta luulisi nyt kaupallakin olevan jossain Viljavan varastossa ohraa sisämarkkinoita varten. Eikö niiden pitäisi kaupalla elää. Näyttää muitakin kyselijöitä olevan liikenteessä, kun Viljatavastialtakin tuli viestiä, että kotieläintilat ostaisivat ohraeriä vai kerkisitkö jo sieltäkin kysellä. ;D
En ole kysellyt. Sinänsä en kyllä ihmettele et kyselyitä tulee kun ei sitä tavaraa vain tunnu hirveästi olevan. Täs on kuitenkin vielä puolisen vuotta elukoita syötettävä ennenkuin uusia jyviä voi odotella syöttöön. Jos olisin aktiivinen elukanpitäjä ja siilo olisi nyt tyhjä niin kyllä hikeä pukkaisi otsalle..

Kahdella kolmesta kaupalla oli tarjota mutta niinkuin ss tuossa yllä mainitsi niin ostettu kovilla hinnoilla sisään ja tappiolla ei haluta myydä. Toki ei sielläkään nyt ainakaan lähivarastoissa paljoa ole. Yks isohko elukkatila pystyisi ne hävittämään. Näistä ostajista kun parilla on myöskin rehuteollisuutta niin eiköhän ne puristeta nappulaksi ja kaupata meille takaisin, hyvään hintaan tottakai  ;D
Vällillä täällä spekuloidaan ajatuksella myydä viljoja vain hintapiikkien aikana, mutta....

Juu esimerkiksi 2013 syksystä 2018 kesään varastoinnissa olisi vuosittain hävinnyt siilobudjetista ainakin 2-4%, jättäen varastotappiot, kosteuden imeytymisen ja pankkikorot huomiotta. Lisäksi sillä välillä olisi tarvinnut käyttää kaikki liikenevä aika taksinajoon.

-SS-

Puhumattakaan siitä että viljaa käyttävät  tahot,  kuten eläintilat ja rehu- sekä  elintarviketeollisuus tuovat tarvitsemansa viljan ulkomailta, jos eivät  sitä kotimaasta saa.  Erityisesti jos saavat sen sieltä halvemmalla.
Niin nythän käsittääkseni ohraa sai alta 200e niin et se oli Suomessa satamassa. Jos satama lähellä niin varteenotettava vaihtoehto isoille ostajille..
Kasvintuotanto / Vs: Erikoiskasvit
: 02.03.24 - klo:10:20
Kulunut viikko on taas ollut hiljaisempaa Turengin pöntön suhteen. Toki muutama viikko sitten ajettiin reilumminkin…
Eräänlainen huhu kertoo et siellä ei enää hirveästi tavaraa olisi...  ::)
Kasvintuotanto / Vs: Erikoiskasvit
: 02.03.24 - klo:08:50
Todellinen erikoiskasvi näyttää olevan kaura. Tiettävästi parhaat viljelysopimukset ovat ylittäneet 250€/t

Rypsin hinta laahaa 400 euron alapuolella, 2026 asti, jos sitten paikallinen öljykasvikauppa ei halua ylittää maailmanmarkkinanoteerauksia selvästi. Miksi haluaisi. Muutenkin 500 kg:n toteutuvat satotasot jättävät viljelyn Pohjanmaan ötökkävapaille alueille.

-SS-

245 sain lantmänniltä 3 viikkoa sitten. Nyt kun utelin, niin uusia sopimuksia ei tehdä.
Tuo on hyvä tarjous. Kilpailijat taisivat täyttää sopimuksensa jo aiemmin vuoden vaihteen tienoilla.

Kävin rehuohria kyselemässä niin ymmärsin puheista että tällä hetkellä juuri mikään tavara ei liiku mihinkään. Mahtaako sitä tavaraa sit tiloilla vielä olla vai kaikkiko ne myytiin syksyllä. Eipä nuo viljanostajatkaan yritä tavaraa liiemmälti saada kun hintoja laskevat kokoajan..
Ennallistamis pykälä voi saada porukat liikkeelle, kylmää kyytiä turvepelloille . Ne kannattais ny äkkiä myydä pois jos joku hullu ostais. Kiitos Sirpa Henna ja Petri. Laimeeta oli Marttilan pohdiskelu toimista, ei tommosella varovaisella hipsuttelulla traktorit lähde liikkeelle. Jotenkin pakotetulta tuntui koko kirjoitus, et ei oikein kiinnostais mut pakko jotain lässyttää.
Niinpä. Mut mulla kun ei turvepeltoja ole niin mitä mä tuolla tekisin?  ;D
Meinaan et oikeita yhteisiä huolia maataloudessa on aika vähän. Huono kannattavuus, sekään ei tunnu koskettavan kaikkia..
Täytyi oikein ruveta laskemaan.

Mepun suurin pytty vetää 524 tonnia vehnää ja maksaa verollisena 23382e (http://www.yrma.net/viljasiilot.htm). Selvyyden vuoksi verottomana noin 19000e.

Satasen voitolla vehnästä saa 52400e ja tästä kun vähentää pelkän pytyn hinnan niin jää 33400e.

Sillä pitäisi sitten rakentaa perustukset jne. jne.

Jos ei tämmöistä hanketta saa kannattavaksi, niin lopetan maanviljelyn tähän :D
On tästäkin jo tovi vierähtänyt. Paljonkohan oli siilon tilavuus? Laskin hehtopainolla 80kg, että 6550hl pytty. Ja se on siis maksanut 23382e verolla. Valitettavasti en ole kommentoinut minkälaisella pohjaratkaisulla tuo on ollut :-\.

Kokeilin Hankkijan sivulla tuotelaskurilla, mitä saisi tuohon rahaan tänä päivänä, niin lopputulos oli betonipohjainen eli tasalattia siilo 7,5m halkaisija. 5290hl maksaa 23436e.

Kysymys kuuluu, oletteko te nyt ihan varmoja, että nuo siilot on tälläkin hetkellä ylihintaisia.
No en nyt tiedä mut sellainen muistikuva on mitä pyttyjä aina joskus kysellyt ja hintoja seurannut niin tasaisen varmasti hinta on kokoajan noussut  niinkuin nyt kaikessa muussakin kulupuolella..
Kasvintuotanto / Vs: Erikoiskasvit
: 01.03.24 - klo:09:20
Ruiskun pesuntarve ja ennen kaikkea vaiva riippuu paljon myös itsestä eli mitä mömmöjä ruiskuttaa. Minulla on lisäksi haittana vielä ruosteinen vesi ja lämpimämpääkin vesi saisi usein olla.... Ainakin silloin joskus kun tuli käytettyä Yaran hivensiirappeja niin niiden jälkeen pesin ihan kunnolla koska puomin suuttimissa oli aika paljon tavaraa.

Pelkästä lannoitekäytöstä ja ruiskun testaamisen tarpeellisuudesta saattaisivat luomuilijat tietää. Siis se porukka joka keskittyy myös tuottamaan satoa eikä vain tukiaisiin.

Kuulun em. Porukkaan ainakin omasta mielestäni. ;D
Mut en kyl nyt ymmärrä kysymystäsi.
Siis olisihan se kiva jos luomussakin voisi käyttää myrkkyjä ja kemiallisia lannoiteta mut tuota et varmaan tarkoittanut.  ;D
Mä tiedän ainakin aika vähän luomuilijoita jotka käyttäisivät ruiskua. Joitain hivenlannoitteita on joita voi luomussa käyttää mut aika vähäistä se taitaa olla.

Itse oman vaihdoin pois kun luomuun siirryin. Ajattelin et mikäli takaisin siirryn niin haluan ruiskuttamiseen tehoa ettei tarvii kaikkia kesäiltoja istua traktorissa..  ;D
Mitä mietteitä herättää. Mtk on sitä mieltä et maakunnissa kiehuu, kiehuuko?

Minkä vuoksi pitäisi mielenosoituksiin lähteä?

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/4f1368c7-edb8-4bd0-ac13-f19364034945

Kasvintuotanto / Vs: Erikoiskasvit
: 29.02.24 - klo:15:21
Mä olin iltaihminen niin kaikki kasvukauden ruiskutukset tuli hoidettua illalla. Monesti lähdin liikkeelle siinä ilta seiskan kasin välillä ja 3000l pöntöllä ja sadan litran vesimäärällä sai 30ha ajella illalla. Yleensä yksi pönttö illassa tuli yleensä ajettua, harvoin enempää. Empä juuri koskaan havainnut ettei olisi jokin aine toiminut tms.

Viimeisinä vuosina oli se 2017 vuosi joka oli ihan paska. Ei meinannut sopivaa ruiskutuskeliä löytyä millään. Ja silloin oli vielä pitänyt ajaakin kun oli kosteutta niin rikat kasvoi, taudit jylläsi ja jarruakin sai antaa..  >:(
Harvoin kai se osuu niin et aina just rekkakuormat tulee täyteen vaikkei näitä viljelyrajoituksia olisi?

Juu juu, mutta 50 ha pientilalla kahdella viljalajilla ylijäämien vaihteluväli voi olla 0 .. 20  tonnia kumpaakin, eli yhteensä jopa 30-40 tonnia. Se on 50 ha tilalla satotasolla 4 tonnia  => 200 tonnia, niin maksimissaan metsään on kipattava 20% vuoden sadosta. Jos voisi viljellä vain yhtä lajia koko ajan, jäisi ylijäämien määrä hyvinkin puoleen.

500 ha:n päätoimisella tilalla ylijäämät vaikka kahdesta viljalajista  voivat olla ne samat 30-40 tonnia, mutta kokonaissadosta 2000 tonnia vain 1-2 %. Esipuhdistajan kasatkin ovat suuremmat niillä tiloilla.

Hankkijalle tosin saa kipata traktorilla niinkin pienen ylijäämän kuin 4 tonnia. Viljavan viljavarasto ei oikein mielellään alle kymmenen tonnin kippausta ala edes järjestämään.

-SS-
Saahan se 50ha pientilaa viljellä yhtä lajia.. ens vuonna se laji on oltava vain eri..  ::)
^^
Tuohon ei kannata todellakaan uskoa ettei satelliitista erota mikä kasvi siellä pellossa kasvaa. Viime kesänäkin tarkastajat kävivät joillain tiloilla pelkästään katsomassa kasvustoja ja vertaamassa satelliittikuviin. Eivät tarkastaneet mitään muuta kuin kasvuston.
Satelliittien opetushan tuossa on menossa. Kohta tunnistaa eri kasvustot.. ja ne eri ruiskut mistä tuossa toisessa keskustelussa väännetään..  ;D
Rekkakuorma on mullakin se ajatus aina kun jotain kylvän. Jos siis pieni tila niin koko kasvilajin vaihtaminen olisi ehkä se toimivin, mut ei markkinan näkökulmasta.
Eli viime vuonna kauraa tänä vuonna ohraa esim.

Jos nyt haluaa sen kahden kasvin kanssa pelata niin kyllähän se agronetin satotasoilla onnistuu jo 20ha tilalla. 10ha toista ja 10ha toista. 6t keskisadolla tulee rekka molempia ja kymppi jää vielä siementäkin..  ;D
Itse pelaisin tuossa varman päälle et joko 20ha jotain tai sit niin et se 6ha ens vuoden siementä ja 14ha josta tulee se yksi rekka. Seuraavana sit toisinpäin ja loput voi myydä täytteeksi kuormaan.
Harvoin kai se osuu niin et aina just rekkakuormat tulee täyteen vaikkei näitä viljelyrajoituksia olisi?

Se et miten sitten työt käytännössä niin itse pitänyt ihan reilua siemenvaraa niin ei tarvii siilon nurkkia harjata. Ja jos maat sitten tulevat eri aikaan kuivaksi niin ehkä kannattaa yrittää ryhmitellä samanlaiset samaan "kolmannekseen"..

Olisihan se tietysti kiva jos Jussit saisi ihan itse päättää nää kierrot mut tuo on kuitenkin melko helppo mielestäni toteuttaa ja jos sen varjolla saa tukieuroja niin ennemmin toi kuin joku oikeasti vaikea rasti..
Tässä lueskelin tämän päivän Maaseudun Tulevaisuutta ja siellä väitettiin että 30 prosenttia peltoalasta pitää kasvin vaihtua joka vuosi. Tulkitsin sen että jos jättää sängelle, kun ei saanut kynnettyä viime syksynä niin silloin se kasvi vaihtuu, vai tarviiko siihen saada joku kylvettävä kasvi. Tässä haastavassa tilanteessa, ehdottaisin ruokavirastolle, että tälläinen pelleilysääntö poistuisi tänä vuonna poikkeustilanteeseen vedoten.  Onneksi ympäristökoulutus viimeinen päivämäärä on selvillä, vileläkun saisi tietää koska sen voi etänä tehdä. Toivoittavasti ei kevään ainoana kylvöpäivänä. Kannattaa alkaa jo virittelee telinettä traktoriin läppärille niin voi sen suorittaa kylvötöitä tehdessä. Ja nyt tarvitaan ministeriöltä nopeita toimia
Siis mikä vaikeaa tuossa nyt on? 30% alalle kylvät keväällä eri kasvia kuin viime vuonna oli? :o
Niin tai siis kolmannekselle siitä alasta mikä viime vuonna oli yksivuotisilla kasveilla.  Mutta mä vähän ole tätä uumoillut ja veikkaan ettei todellakaan ole ainut kenelle tulee vielä tän kevään aikana "yllätyksenä" tää viljelykiertovaatimus. Ja tässä on kyllä oltava ihan pahuksen tarkkana itse kunkin ettei vahingossa tee virhettä sen kanssa, varsinkin jos tekee jotain viime hetken nopeita muutoksia. Sinänsä en ole viljelykirtovaatimusta vastaan mutta tää kaavamainen toteutustapa on ihan hanurista

Tarkoittaa myös sitä, ettei kasvivalintoja voi tehdä pelkästään markkinatilanteen mukaan,vaan pitää esim. sitä rehuohraakin kylvää, vai tuleeko tähän vastakommentti että voihan laittaa ohran sijaan hömppäheinää. Varmaan tulee, koska Agronettiin kirjoittavat Suomen viisaimmat viljelijät.
Tuo on totta et jos vuodesta toiseen vaikka se kaura on ainut jolle markkinaa niin on hanurista kun vähintään se 30% on oltava jotain muuta..

Mutta jos nyt onnistuu löytämään sen kauran sijasta toisenkin kasvin jolle voisi olla markkinaa niin eikö se sit toimi?

Ja kaiketi nuo mainitsemasi hömpät eli taviksien tapauksessa maanparannus ja monimuoto ovat ihan varteen otettavia vaihtoehtoja.

Pienien tilojen näkökulmasta tämä uudistus oli parempi. Ennen piti 10-30ha tilalla olla kahta kasvia. Nyt voi vaikka vuorotella. Tänä vuonna kauraa ens vuonna vehnää ja sit taas kauraa..  ::)
Helpottaa mielestäni kummasti kun saa kunnon myyntieriä eikä tarvii lajikevaihtoja tehdä. Ylivuotinen siemenkin pysyy itävänä hyvin..
Tässä lueskelin tämän päivän Maaseudun Tulevaisuutta ja siellä väitettiin että 30 prosenttia peltoalasta pitää kasvin vaihtua joka vuosi. Tulkitsin sen että jos jättää sängelle, kun ei saanut kynnettyä viime syksynä niin silloin se kasvi vaihtuu, vai tarviiko siihen saada joku kylvettävä kasvi. Tässä haastavassa tilanteessa, ehdottaisin ruokavirastolle, että tälläinen pelleilysääntö poistuisi tänä vuonna poikkeustilanteeseen vedoten.  Onneksi ympäristökoulutus viimeinen päivämäärä on selvillä, vileläkun saisi tietää koska sen voi etänä tehdä. Toivoittavasti ei kevään ainoana kylvöpäivänä. Kannattaa alkaa jo virittelee telinettä traktoriin läppärille niin voi sen suorittaa kylvötöitä tehdessä. Ja nyt tarvitaan ministeriöltä nopeita toimia
Siis mikä vaikeaa tuossa nyt on? 30% alalle kylvät keväällä eri kasvia kuin viime vuonna oli? :o

Hinnoissa on pientä laskua havaittavissa. Antin siilokamppania, -20% tuntui jo melko siedettävältä hinnalta.
Ota lääkkeet..  ;D
Siilot on ihan järkky kalliita mun mielestä. Ei auta vaikka kuinka olisi -20%..
Sivuja: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 343