Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 2 3 [4] 5 6 ... 341

Viestit - ja101

Kasvintuotanto / Vs: Erikoiskasvit
: 29.02.24 - klo:15:21
Mä olin iltaihminen niin kaikki kasvukauden ruiskutukset tuli hoidettua illalla. Monesti lähdin liikkeelle siinä ilta seiskan kasin välillä ja 3000l pöntöllä ja sadan litran vesimäärällä sai 30ha ajella illalla. Yleensä yksi pönttö illassa tuli yleensä ajettua, harvoin enempää. Empä juuri koskaan havainnut ettei olisi jokin aine toiminut tms.

Viimeisinä vuosina oli se 2017 vuosi joka oli ihan paska. Ei meinannut sopivaa ruiskutuskeliä löytyä millään. Ja silloin oli vielä pitänyt ajaakin kun oli kosteutta niin rikat kasvoi, taudit jylläsi ja jarruakin sai antaa..  >:(
Harvoin kai se osuu niin et aina just rekkakuormat tulee täyteen vaikkei näitä viljelyrajoituksia olisi?

Juu juu, mutta 50 ha pientilalla kahdella viljalajilla ylijäämien vaihteluväli voi olla 0 .. 20  tonnia kumpaakin, eli yhteensä jopa 30-40 tonnia. Se on 50 ha tilalla satotasolla 4 tonnia  => 200 tonnia, niin maksimissaan metsään on kipattava 20% vuoden sadosta. Jos voisi viljellä vain yhtä lajia koko ajan, jäisi ylijäämien määrä hyvinkin puoleen.

500 ha:n päätoimisella tilalla ylijäämät vaikka kahdesta viljalajista  voivat olla ne samat 30-40 tonnia, mutta kokonaissadosta 2000 tonnia vain 1-2 %. Esipuhdistajan kasatkin ovat suuremmat niillä tiloilla.

Hankkijalle tosin saa kipata traktorilla niinkin pienen ylijäämän kuin 4 tonnia. Viljavan viljavarasto ei oikein mielellään alle kymmenen tonnin kippausta ala edes järjestämään.

-SS-
Saahan se 50ha pientilaa viljellä yhtä lajia.. ens vuonna se laji on oltava vain eri..  ::)
^^
Tuohon ei kannata todellakaan uskoa ettei satelliitista erota mikä kasvi siellä pellossa kasvaa. Viime kesänäkin tarkastajat kävivät joillain tiloilla pelkästään katsomassa kasvustoja ja vertaamassa satelliittikuviin. Eivät tarkastaneet mitään muuta kuin kasvuston.
Satelliittien opetushan tuossa on menossa. Kohta tunnistaa eri kasvustot.. ja ne eri ruiskut mistä tuossa toisessa keskustelussa väännetään..  ;D
Rekkakuorma on mullakin se ajatus aina kun jotain kylvän. Jos siis pieni tila niin koko kasvilajin vaihtaminen olisi ehkä se toimivin, mut ei markkinan näkökulmasta.
Eli viime vuonna kauraa tänä vuonna ohraa esim.

Jos nyt haluaa sen kahden kasvin kanssa pelata niin kyllähän se agronetin satotasoilla onnistuu jo 20ha tilalla. 10ha toista ja 10ha toista. 6t keskisadolla tulee rekka molempia ja kymppi jää vielä siementäkin..  ;D
Itse pelaisin tuossa varman päälle et joko 20ha jotain tai sit niin et se 6ha ens vuoden siementä ja 14ha josta tulee se yksi rekka. Seuraavana sit toisinpäin ja loput voi myydä täytteeksi kuormaan.
Harvoin kai se osuu niin et aina just rekkakuormat tulee täyteen vaikkei näitä viljelyrajoituksia olisi?

Se et miten sitten työt käytännössä niin itse pitänyt ihan reilua siemenvaraa niin ei tarvii siilon nurkkia harjata. Ja jos maat sitten tulevat eri aikaan kuivaksi niin ehkä kannattaa yrittää ryhmitellä samanlaiset samaan "kolmannekseen"..

Olisihan se tietysti kiva jos Jussit saisi ihan itse päättää nää kierrot mut tuo on kuitenkin melko helppo mielestäni toteuttaa ja jos sen varjolla saa tukieuroja niin ennemmin toi kuin joku oikeasti vaikea rasti..
Tässä lueskelin tämän päivän Maaseudun Tulevaisuutta ja siellä väitettiin että 30 prosenttia peltoalasta pitää kasvin vaihtua joka vuosi. Tulkitsin sen että jos jättää sängelle, kun ei saanut kynnettyä viime syksynä niin silloin se kasvi vaihtuu, vai tarviiko siihen saada joku kylvettävä kasvi. Tässä haastavassa tilanteessa, ehdottaisin ruokavirastolle, että tälläinen pelleilysääntö poistuisi tänä vuonna poikkeustilanteeseen vedoten.  Onneksi ympäristökoulutus viimeinen päivämäärä on selvillä, vileläkun saisi tietää koska sen voi etänä tehdä. Toivoittavasti ei kevään ainoana kylvöpäivänä. Kannattaa alkaa jo virittelee telinettä traktoriin läppärille niin voi sen suorittaa kylvötöitä tehdessä. Ja nyt tarvitaan ministeriöltä nopeita toimia
Siis mikä vaikeaa tuossa nyt on? 30% alalle kylvät keväällä eri kasvia kuin viime vuonna oli? :o
Niin tai siis kolmannekselle siitä alasta mikä viime vuonna oli yksivuotisilla kasveilla.  Mutta mä vähän ole tätä uumoillut ja veikkaan ettei todellakaan ole ainut kenelle tulee vielä tän kevään aikana "yllätyksenä" tää viljelykiertovaatimus. Ja tässä on kyllä oltava ihan pahuksen tarkkana itse kunkin ettei vahingossa tee virhettä sen kanssa, varsinkin jos tekee jotain viime hetken nopeita muutoksia. Sinänsä en ole viljelykirtovaatimusta vastaan mutta tää kaavamainen toteutustapa on ihan hanurista

Tarkoittaa myös sitä, ettei kasvivalintoja voi tehdä pelkästään markkinatilanteen mukaan,vaan pitää esim. sitä rehuohraakin kylvää, vai tuleeko tähän vastakommentti että voihan laittaa ohran sijaan hömppäheinää. Varmaan tulee, koska Agronettiin kirjoittavat Suomen viisaimmat viljelijät.
Tuo on totta et jos vuodesta toiseen vaikka se kaura on ainut jolle markkinaa niin on hanurista kun vähintään se 30% on oltava jotain muuta..

Mutta jos nyt onnistuu löytämään sen kauran sijasta toisenkin kasvin jolle voisi olla markkinaa niin eikö se sit toimi?

Ja kaiketi nuo mainitsemasi hömpät eli taviksien tapauksessa maanparannus ja monimuoto ovat ihan varteen otettavia vaihtoehtoja.

Pienien tilojen näkökulmasta tämä uudistus oli parempi. Ennen piti 10-30ha tilalla olla kahta kasvia. Nyt voi vaikka vuorotella. Tänä vuonna kauraa ens vuonna vehnää ja sit taas kauraa..  ::)
Helpottaa mielestäni kummasti kun saa kunnon myyntieriä eikä tarvii lajikevaihtoja tehdä. Ylivuotinen siemenkin pysyy itävänä hyvin..
Tässä lueskelin tämän päivän Maaseudun Tulevaisuutta ja siellä väitettiin että 30 prosenttia peltoalasta pitää kasvin vaihtua joka vuosi. Tulkitsin sen että jos jättää sängelle, kun ei saanut kynnettyä viime syksynä niin silloin se kasvi vaihtuu, vai tarviiko siihen saada joku kylvettävä kasvi. Tässä haastavassa tilanteessa, ehdottaisin ruokavirastolle, että tälläinen pelleilysääntö poistuisi tänä vuonna poikkeustilanteeseen vedoten.  Onneksi ympäristökoulutus viimeinen päivämäärä on selvillä, vileläkun saisi tietää koska sen voi etänä tehdä. Toivoittavasti ei kevään ainoana kylvöpäivänä. Kannattaa alkaa jo virittelee telinettä traktoriin läppärille niin voi sen suorittaa kylvötöitä tehdessä. Ja nyt tarvitaan ministeriöltä nopeita toimia
Siis mikä vaikeaa tuossa nyt on? 30% alalle kylvät keväällä eri kasvia kuin viime vuonna oli? :o

Hinnoissa on pientä laskua havaittavissa. Antin siilokamppania, -20% tuntui jo melko siedettävältä hinnalta.
Ota lääkkeet..  ;D
Siilot on ihan järkky kalliita mun mielestä. Ei auta vaikka kuinka olisi -20%..

21 vuoden luomurukiit olisi voinut myydä mut niiden hinta muutui ehkä vähiten. Katsoin ettei reilulla 10t ole merkitystä. Suunnittelin jo syöttöväni elukoille ne.. mut nyt sain niitä yhtenpaikkaan menemään ihan ok hinnalla. Menköön sinne. Ihan vähän taidan siemenvaraa jättää..

Ai nyt ruis on alkanut liikkua ? Sopimuksia ei kolme vuotta vanhoista tehdä, on tärkkelys tai jauho erilaista kuin tuoreella, kai.

Pitänee alkaa kelkkoa lastauspaikalle. Nyt mahtuu 34 - metrinen auto kuivurin ympäri. Vielä pitää kannot poistaa,  putkistoa rakentaa ja puoli tusinaa yhdistelmää louhetta  ja mursketta tilata.

Jos jossakin vaiheessa lasketuttaisi rakennesuunnittelijalla 10 m lappeen  lastauskatoksen, niin kauempaa tulevat puukenkämiehetkin olisivat tyytyväisiä. Kahviautomaatti vielä kuivurin oven viereen.

-SS-
Onhan tuo kokoajan liikkunut, jos olisi myydä halunnut. Hinta ei aiemmin miellyttänyt mut nyt katsoin parhaimmaksi hankkiutua eroon. Rukiin viljelyn jätän tauolle pitkäksi aikaa, kun en ilmeisesti osaa. Ei sellaista maks. 2t luomuruista viitsi viljellä. Ennemmin vaikka syysvehnää.
Kasvintuotanto / Vs: Erikoiskasvit
: 26.02.24 - klo:12:58

Ohra muutenkin voisi jäädä pois kasvinviljelijän lajivalinnasta. Vähän ironista onkin, että Pohjanmaan sikahallit tilaavat ohraa ulkomailta asti, vaikka sitä voisi viljellä kotimaassakin. Niidenkin omat pellot jo valmiiksi erikoiskasveilla eikä ohranviljelyssä. Markkinat ovat niin huterat ohralla, ettei sitä kyllä kiusakseen voi ottaa.

-SS-
Niin ehkä sitä ei siihen ulkomaan hintaan ollut Suomessa saatavana?
Se et jos näkee itse järkevänä viljellä jotain muuta kuin ohraa, jos sille tarvetta on omasta takaa niin viljelykierto vaatimukset tuovat osansa ja kai joku muu sitten on parempaa bisnestä..  ::)

Omat maat jos soveltuisi ohran viljelyyn kuten Pohjanmaan mullat niin empä usko et olisi kannattanut luomuun lähteä tai mitään muutakaan viljellä.
Myös omavaraisuudella on aika iso merkitys. Pari vuotta sitten siitä sai taas moni muistutuksen. Ehkä sen jälkeen on taas pari steppiä otettu takaisinpäin..  ::)
Noinhan siinä käy kun panttaa viljan tai osakkeiden myyntiä. Pikkasen vielä nousee, odotetaan vielä ja sitten se hintapiikki menikin.  ::) Sitten rakennellaan lisää varastotilaa ja odotellaan seuraavaa piikkiä.  ;D
Nooh tässä tilanteessa oli elukat sisällä toukokuulle. Lisäohran saatavuutta selvittelin silloin ei löytynyt järkevään hintaan niin nostin tassut pystyyn ja lähdin peltotöihin. Vajaa kuukausi tästä tilanne muuttunut ja yhtäkkiä olikin hinta alempi, kun tavaraa olikin alkanut löytyä jostakin markkinoille. Siinä sit aattelin et eihän täs ole kuin pari kuukautta jotta uusi sato tulee niin elukoita vois ottaa tuohon niin olkoon varastossa.

Ei mennyt elukoiden otta sit niinkuin silloin suunnittelin niin ovat yhden siilon pohjalla olleet siitä asti. Ohrat siis. Nyt menee myllyyn..

21 vuoden luomurukiit olisi voinut myydä mut niiden hinta muutui ehkä vähiten. Katsoin ettei reilulla 10t ole merkitystä. Suunnittelin jo syöttöväni elukoille ne.. mut nyt sain niitä yhtenpaikkaan menemään ihan ok hinnalla. Menköön sinne. Ihan vähän taidan siemenvaraa jättää..
Ei kai tuossa viljanmyynnissä mitään vaikeutta ole  ;D .Kaikillahan on ilmaista siilotilaa muutaman  vuoden satoa varten ja kun tietää hintakehitykset , säät ja muut mullistukset etukäteen voi rauhassa odotella hjntapiikkiä.

Ja kun tuo raha on jo vanha keksintö että sitä on jo kaikilla niin voi levollisesti muutaman vuoden passailla oikeaa hetkeä. Eikös  :) ?
Niin no mullahan elukat syö vuoden 20 ohria tällä hetkellä.  ;D
Myöhästyin siitä 22 hintapiikistä kun en seurannut pahemmin markkinaa peltotöiden aikaan niin hyvät hinnat ehti mennä..  ;D

Onhan siinä laaturiskiä ja kaikenlaista riskiä mut kyl sitä aina jotain voi varastoida jolle juuri silloin ei ole markkinaa. Itsellä 22 vuoden kauroja vielä myymättä samoin kuin 21 ja 22 vuoden ruista.

Jotenkin se vain on yritettävä keinotella läpi et saa tavaroista mahdollisimman hyvän hinnan. Kulut saatava peittoon niin siinäkin on jo tarpeeksi työtä et saa myynnit osumaan..
mutta tulooko meille semmosta kriisiä?   ulkomailta ostavat kuiteski halavalla heikompaa laatua ja se kelpaa kansalle kun halavalla myy...      mut entäs jos olis joku virma joka veis ulkkomaille pesiaalitavaraa...   ?
Nooh vajaa pari vuotta sitten olisi esim. rehuohrasta saanut pitkälti yli 400e/t..
Mä näen tuon harrasteviljelijä asian niin et kylvetään sitä jotakin samaa lajia vaikka sille ei olisi markkinaa...  ::)

Näinkin.

Ja toisaalta uusien, siemenkuluiltaan hyvin kalliiden 'huippulajikkeiden' kokeiluviljely käy lompuukin päälle.
Varsinkin kun tulee lajikkeesta riippumattomia katovuosia joihin tässä onkin jo hyvin siedätyshoidettu...
Juu tuokin. Itse tullut oppirahat maksettua. Nyt saa joku muu kokeilla eka ja sit kun alkaa yleistymään niin voi ottaa itsellekkin..

Mut eihän tilanne oikeasti kovin helppo ole. Niin kivaa kun se olisikin saada Suomesta oikein ruuan viejä valtio niin aika paljon saa vettä virrata Kymijoessa ennenkuin tuossa ollaan.

Nyt tarjotaan tukipuolella hyviä vaihtoehtoja niitä vain hyödyntämään. Siilotilaan kannattaa myöskin investoida ainut kenties järkevä investointi. Sitten kun joku kriisi iskee taas päälle niin voi monen vuoden varastot myydä kerralla..
Mä näen tuon harrasteviljelijä asian niin et kylvetään sitä jotakin samaa lajia vaikka sille ei olisi markkinaa...  ::)
Kuinka tällainenkin juttu meinaa mennä kokonaan ohi?  :o

Mielestäni Maatilan Pellervo on melkein paras kotimaisista maatalousalan lehdistä, mutta ilmeisesti myös vähiten arvostettu. Kuitenkin jutut usein korkeatasoisia ja osataan löytää pikkuisen valtavirrasta poikkeavia tapauksia.

Siihe nähden kuinka paljon näistä hintakiinnityksistä tälläkin palstalla vängätään, on ehkä yllätys, ettei tämä markkinatalous viljakaupassa ehkä olekkaan niin kovin vanha juttu.

https://maatilanpellervo.fi/2023/12/08/vienti-vaatii-sitoutumista/

No tuo Polar Oats ei liene parhaimpanakaan vuonna välittänyt kuin noin 1500 ha:n viljat.

Tässä on tuo Lanterra Oy:n konsultointimarkkinointi vahvasti mukana. Siinä se raha lepää, kouluttamisessa vientimarkkinoihin, ennen kuin viljan viemisessä.

-SS-
Eiks se oo ihan perinteistä et kun omat hommat kusee niin aletaan neuvojaksi muille..  ;D
Sivuja: 1 2 3 [4] 5 6 ... 341