Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 ... 205 206 [207] 208 209 ... 343

Viestit - ja101

ei tosiaan yhtään ihme kui ei nuoria taho alalle löytyä.     ei ole paljonkaan jälellä siitä palosta jolla itekii aloitin hommat.   ei nykyään taho motivaatio riittää etes kylvösuunnitelman tekoon.        johonki ruutuvihkoon ehkä sit kesällä jotain...                 paska, olkoon!
Mä kyl väittäisin et löytyy niitä. Ainakin täällä. En sitten tiedä ovatko jatkajat kuinka vapaaehtoisesti jatkamassa, mutta kuitenkin. Mutta kai se on mukavaa kun ei hommasta niin väliä kun elanto tulee kuitenkin palkkatöistä tai jostakin muusta. Toista se on tälläsellä jonka täytyisi raapia elanto tästä..

ei tosiaan yhtään ihme kui ei nuoria taho alalle löytyä.     ei ole paljonkaan jälellä siitä palosta jolla itekii aloitin hommat.   ei nykyään taho motivaatio riittää etes kylvösuunnitelman tekoon.        johonki ruutuvihkoon ehkä sit kesällä jotain...                 paska, olkoon!

Ennen vuotta 1995 kirjailtiin paljon tärkeää tietoa tulevaa varten. Itte olin vastuussa ainakin nurmien lannoituksesta ja Pellervon isokalenterin muistio täyttyi vuodesta -88 lähtien peneuman säätö pyörän asennosta ja siitä paljonko mitäkin lantaa oli yritetty levittä ja miltä vaikutti todellisuus. Isällä oli vanha mustakantinen vihko ,johon se merkkaili Jukon säädöt sekä lannalla ja siemenillä ja ne miltä säädöt oli vaikuttanut. Myös esim kovapaalien lohkokohtaisia tietoja oli samassa vihossa vuodesta -74 lähtien. Sitten kaikki muuttui. Piti alkaa kirjaamaan niin , että paperit on kunnossa. Tuli pakko, tuli vitutus.

Eihän siinä kirjaamisessa mitään, mutta kun hölmönä mietitään joka vuosi onko se sama pelto tänä vuonna aarin vai kaksi pienempi kuin viime vuonna jne...
Sivutoimiviljelijä ei käy niin raskaasti veronmaksajan rahapussin päälle niinkuin nämä saneerauksen ja kriisitukien varassa viljelevät.
En mäkään noista kumpaakaan ole tarvinnut. Kriisitukia olen hakenut, kun niitä tarjottu on. Samalla lailla kun joku toinen laittoi pellot suojavyöhykkeeksi tai kaikki kerääjälle silloin joskus. En sitä koe vääräksi jos järjestelmä tuon mahdollistaa. Järjestelmä vaan on mätä. Mutta ihan hyvin olisin pärjännyt ilman kriisitukiakin. En silti koe että tilallani olisi tulevaisuutta tällä menolla. Aikansa tällä pysyy hengissä mutta jos ei meno muutu niin loppuuhan tämä väkisin.
En osaa sanoa kumpi pitää epätervettä maatalouspolitiikkaa yllä enemmän, sivutoimiset viljelijät vaiko nuo "tosiyrittäjät" jotka laajentavat tuotantoaan ensin investointituilla ja ylivelkaantuessaan sitten huutavat valtiota apuun, eiköhän saneeraus ole pitänyt useita suuruudenhulluja ympyröissä mukana. Kyllä pellon hintakaan ei tule laskemaan ennenkuin lopetetaan näitten toimitusjohtajaviljelijöiden tukeminen konkurssin uhatessa. Nythän moni luottaa siihen että jos alkaa huonosti menemään niin kyll valtio kyydin maksaa..
Molemmat. En mä niitä erittele. Vaikka on voinut jäädä sellainen kuva että ainoastaan sivutoimisia tässä haukutaan. Ihan samalla tavalle ne jotka laajentavat hullun kiilto silmissä ja maksavat pellosta mitä vain kusevat yhteisiin muroihin.

Sen vuoksi kaiken kaikkiaan se järki ja laskutaito pitäisi saada tuotua tänne agribisnekseen. Täällä vaan on ilmeisesti niin huokuttelevaa noi tuet ja se että saa maata omistettavaksi. Itse olen kokolailla luovuttanut tilanteen suhteen. Ei siinä karhisen raportit tai mitkään muutkaan auta. Vielä ei ole mitään konkreettista ratkaisua ongelmaan keksitty.
Olkaa mitä mieltä haluatte, mutta niin se vaan on, että niin kauan kun laskutaidottomia on alalla ni se ei tervehdy. On ihan toista kun tällä toiminnalla yrittää hankkia elannon itselle ja perheelle kuin se että tekee hommaa harrastuksena ja juoksee lopun ajan tekemässä työtä jotta saa sen elannon. Ja älkää tulko selittämään että mee säkin oikeisiin töihin. Eläintenpitäjä ei oikein voi lähteä oikeisiin töihin jos meinaa niitä elukoita pitää. Tästä nyt on turha jatkaa jotkin haluavat väkisin vänkätä asiasta miettimättä oikeasti.
Maajussien sanavarastosta pitäisi deletoida uskoa- ja toivoa -sanat kaikissa sijamuodoissa. Silloin tämä ala alkaisi tervehtymään. Ei tartteis karhisen raportteja sun muuta tekohengitystä.

Hyvä alku, mutta ei toi kyllä vielä auta. Koko innokkuus alalle siirtymiseen pitäisi saada pois. Nyt on liian paljon innokkaita insinöörejä yms. jotka mielivät saada oman maatilan hinnalla millä hyvänsä.
Kasvintuotanto / Vs: Täydennyskylvöseos
: 05.04.19 - klo:08:24
Timoteilläkin on muutama tarkoitus.

Ensinnäkin se on halpaa kun sitä saa helposti tossina puitua.

Toisekseen. Apila on meillä myös pääosin tossia, niin pienillä määrillä timppaan sekoitettuna on helpompi hallita kylvömääriä. Tos apila juoksee huonommin kuin kaupallinen. Ainakin meillä.

Kolmanneksi pitkien siemenien juoksevuus on myös kovin heikko varsinkin sähköviskassa (holvaa), niin timoteitä riittävästi sekaan ja taas toimii.

Neljänneksi, se on kyllä yllättävän hyvä kilpailemaan rikkoja vastaan alkukeväästä. Se lähtee nopeasti kasvamaan ja kiusaa silloin varsinkin siemenrikkoja. Mutta myös kestorikkoja, jotka ovat selvästi hitaampia.

Neljänneksi se nopean alkukasvun vuoksi kuivattaa maata nopeasti keväällä. Jos jatkossa jätetään enemmän kasvipeitteisyyttä talveksi, timotei nopeuttaa keväällä pellolle pääsyä.

Viidenneksi tuo mitätön juuristokin on toisinaan etu. Matala ja hento juuristo on helpompi muokata rikki keväällä, kun pitää alkaa muuttamaan peltoa kasvipeitteisestä kevätviljoille ilman kemikaaleja.

Kuudenneksi. Tuollakin on merkitystä että jos ei muu kasva, niin timotei sitten.

Ihan hyvät perustelut. Eli sellainen täytekasvi kaikessa mielessä. Itselle tämä on uutta ja ihmeellistä ja taas on se hetki tai oikeastaan olisi pitänyt olla jo kun kasveja noihin seoksiin valitaan ja tällä hetkellä menty vain parilla kolmella kasvilla ja mitä olen lueskellut niin on jäänyt sellainen kuva, että sitä parempi mitä useampaa eri kasvia olisi seoksessa.
Kasvintuotanto / Vs: Syysviljat 2018
: 05.04.19 - klo:08:19
Jokos olette isommissa määrin apulannat huiskineet? Periaatteessa tekis mieli jo itekki lähteä ceylonia ruokkimaan,mut onko liian aikaista jos koko määrän antaa kerralla? Ollaan täällä lounais rannikolla,vehnä kyllä alkaa vihertää mutta kun vieläkin löytyy luntakin metänreunasta.

Mä en antais ku osan. Jos ei sitten kasvusto näytä 100% onnistuneelta ja elinvoimaiselta silloin antaisin ainakin sen 110%...
Metsätalous / Vs: höh.
: 04.04.19 - klo:08:42
Tosta tulis nättiä paneelia vaikka saunan seinään..
Kasvintuotanto / Vs: Täydennyskylvöseos
: 04.04.19 - klo:08:21
Don Essex miksi käytät timoteitä? Käsittääkseni onneton juuristo eikä kilpailukyky rikkojakaan vastaan ole loistava (peittävyys)? Onko tuo enemmänkin niinkuin täyte että missä ei mikään muu kasva niin timppa ainakin?
Miten pääsee viestiketjun ensimmäiseen lukemattomaan viestiin? Muutenkin on kyllä paskin näkemäni teema, joka on foorumisoftan päälle lätkäisty.
Vihree "täppä" otsikon vasemmalla puolella..
Jatkajille pakollinen 6 kk harjoittelujakso palkkatöissä vähintään 300 km päässä kototilalta. Samalla työntekokielto ko aikana kotitilalla.

Avartais ihmeesti kaikkien ajatuksia.

  Hahhaa!, silloin loppuu jatkajat useimmilta   
Jatkajia olisi ihan riittävästi kyllä. Tuo nimenomaan avartaisi sitä katsetta, että muutakin voi tehdä kuin jatkaa sitä jo tuhoon tuomittua viljelyä. Nyt se on monella juuri tuo sama, että pakottamalla pakotetaan jatkamaan tai sitten jatkajalla ei ole niin paljon järkeä päässä, että tajuaisi onko jatkettava tila oikeasti elinkelpoinen.. Tuo tila olisi varmaan elinkelpoinen mutta suoraviivaistamista vaatisi.

Jos tuet tästä vielä laskee paljonkin niin ehkä viljelykin aletaan näkemään uudessa valossa ja keskitytään niihin muihin hommiin eikä jatketa viljelyä. Eläinpuolella tämä on jo käynyt mikä on nähtävissä eläintilojen määrän rajulla laskulla..
Kasvintuotanto / Vs: Peittaus
: 02.04.19 - klo:17:43
Jotkut näköjään yrittää tiristää niitä viimeisiä kiloja pelloistaan näillä peittauskikkailuilla. Epäilen että onko kaiken vaivan ja sählingin arvoista tuo siemenen kostuttaminen tai nämä hivenainepeittaukset. Peittaaminen kun on muutenkin niitä ikävimpiä ja sotkuisimpia viljelyyn liittyviä touhuja. Ja jos jää yli, niin sitten ne peitatut siemenet jää kuljeksimaan nurkkiin, ja pahimmassa tapauksessa sotkeentuu myyntiviljan joukkoon,niin kuin joillekkin on käynyt. Itse tyydyn ihan peruspeittaukseen ilman mitään hifistelyjä ja peittaan vain sen verran että varmasti ei jää yhtään peitattua siementä jäljelle, eli aina tulee  lopuksi sellaiset 2-4 hehtaaria kylvettyä peittaamattomalla sienenellä kutakin viljalajia.

Aikoinaan tuli pidettyä riistapeltoa jonne oli hyvä hävittää nuo peitatut jyvät. Yleensä tuli kone tyhjättyä kevytpeitteen päälle jos sitten lopuksi joko kaikki takaisin kylvimeen tai keskipakolevittimeen ja riistapellolle. Kylvimellä se hyvä puoli, että ei vaatinut enää erillistä multausta, keskipako taas nopea pienillä tilkuilla. Eihän tuonne nyt suursäkki kaupalla noita saa hävitettyä mutta koneen pohjat kyllä.
Sitä minä ihmettelin, kun illalla katon sen alun, mikä jäi aiemmin näkemätä, etä jos pankit ei antaneet lainaa rakentamiseen, niin millä rahoilla ne konkkatilat ostettiin.
Omaveikkaus että ne oli ostettu jo aiemmin ja laina oli niin sanotusti tapissa. Tila ei tuota niin paljon, että kunnon lyhennystä pystyisi tekemään jolloin laina ei pienene vaan korkoja vaan maksellaan.. Pankille sopiva lypsylehmä...
Olisi ehkä saanut olla enemmän selvitystä tilasta, peltoalat ja eläinten määrät, tekstityksestä pääsi lopussa selville että vanhanisännän nuorikkovimo lähti lätkimään, olisi ollut kiva kuulla sen haastattelua.
Teksteistähän ne faktat löytyivät. Olihan siellä toista sataa lehmää 5 navetassa 80 km päivittäisessä lenkissä. Oli ostellut konkurssitiloja. Velkaantumisen syy oli varmaan ylikuumentuneet peltomarkkinat tuossa pitäjässä. Erikoinen ehdotus pankilta jättää puolet veloista vanhalle isännälle ilman vakuuksia. Ehkä vakuutena oli tuo nuori vaimo, jolla on vielä pitkälti työelämää jäljellä. Pankille tuli sitten ehkä hätä, kun tulikin ero.
Ensimmäinen ongelma on tuo välimatka. Pellot vielä menee mutta, että päivittäin ajetaan ruokkimassa elikoita tuolla niin ei morjens. Kovat suunnitelmat sillä isännällä on ainakin ollut kun piirustuksiakin oli monta kierrosta. Ylikuumentuneet peltomarkkinat ovat nykyään enemmän sääntö kuin poikkeus. En tiedä miten nämä jotka nyt viimeisen 10 vuoden sisään ovat peltoja ostaneet meinaavat homman klaarata kun peltojen tuottokyky ei ole enää tavoita siitä maksettavaa hintaa. Ainakaan kaikissa tapauksissa. No juu edellisillä hehtaareilla maksetaan, mutta jos nekin ovat vielä velkana siellä. Koko hommahan on maataloudessa mennyt ihan perseelleen pitkän aikaa...
kattoiko kuin moni tuon?   ite katoin hetken mutta ei kyllä oikein avautunna miulle.   jotenkii sekava ja outosti kirjotettu...     ei jatkoon.
Edelleen vaiheessa.. Ei kyllä ekan kolmanneksen aikana ole avautunut minullekkaan mitä tuossa yritetään viestittää..
Sivuja: 1 ... 205 206 [207] 208 209 ... 343