Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 125

Viestit - Joozeppi

Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 05.12.22 - klo:17:00
Kannattaa muutenki olla hiukan pelisilmää ja huomioida tuo +/- 10% minkä suurin osa sopimuksista kattaa. Just meni rekka kauraa 345€/tn kun kaverilta jäi 42tn sopimusta käyttämättä (siis tuo ylitys huomioiden). Samoin monikin on mun rehuvilja 300€ soppariin kelkkonu rehueriä on sekin nyt hiukan markkinahinnan päälle. Samoin mun sopparilla meni Planettia kaverilta nuppi kun jäi 420€ hintasta sen verran vapaaksi.

Tietty aina sen lähetteellä kenellä sopimus ja siirtelee sit ku tilitys tulee. Sit taas jos hinta huonompi kuin markkina niin toki ajaa siihen vaan 90%.

Raisio otti sen 5€ puhtauslisän vissiin kauralta pois. Jokainen sen on saanutki. 10-20€ lisät kaikilla elintarvikekauralla.

Onko näissä hinnoissa saman verran Alastaro-lisää kuin Valmetin tehoissa...? :P

Piti olla 😅
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 04.12.22 - klo:17:09
Kannattaa muutenki olla hiukan pelisilmää ja huomioida tuo +/- 10% minkä suurin osa sopimuksista kattaa. Just meni rekka kauraa 345€/tn kun kaverilta jäi 42tn sopimusta käyttämättä (siis tuo ylitys huomioiden). Samoin monikin on mun rehuvilja 300€ soppariin kelkkonu rehueriä on sekin nyt hiukan markkinahinnan päälle. Samoin mun sopparilla meni Planettia kaverilta nuppi kun jäi 420€ hintasta sen verran vapaaksi.

Tietty aina sen lähetteellä kenellä sopimus ja siirtelee sit ku tilitys tulee. Sit taas jos hinta huonompi kuin markkina niin toki ajaa siihen vaan 90%.

Raisio otti sen 5€ puhtauslisän vissiin kauralta pois. Jokainen sen on saanutki. 10-20€ lisät kaikilla elintarvikekauralla.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 02.12.22 - klo:19:08
So***** tietysti niin, ettei ole toimitusvelvoitetta. Kuka nyt syysviljoista muuten vois ees sopimusta tehdä. Purkautuvat jos keväällä ilmoittaa etteivät talvehtineet.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 02.12.22 - klo:16:55
Mää oon varmistellu jo ensi syksyyn rukiit 350€, syysvehnät 300€, rapsit 670€ ja rekkakauraa 300€. Juurikas tietty on myös kiinteällä hintaa jos sitä laitan. Hinta on tosi kova 42€/tn+lisät.

Toivotaan, että syysviljat säilyy muuten on keväällä taas uudet arpajaiset. Ensi syksynä pakkomyydään paljon viljaa kun tuet tulee myöhemmin.

Tän vuoden sato on jaikki myyty ja melkein vietykin. Keskihinta jossain 350€ haminoilla. Hehtaarimyynnit tais saavuttaa 2100€. Sillä pärjää kyllä.
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 29.11.22 - klo:09:23
Apulanta laskee vielä kevääksi hiukan, mennään kohti taantumaa. Näkyy jo mm. raaka-öljyn hinnassa. Samalla menee kyllä sitten viljakin.

Jos Suomessa jäisi paljon kylvämättä (mikä on ihan samaa uhoomista kuin viime keväänä) se vie meidät lähemmäksi omaa käyttöämme. Jos mennään alle eli heikko satotaso vielä kyydittää niin Suomessa saa plusbasista. Perustaso tulee kuitenkin aina maailmanmarkkinasta. Me ollaan Pohjola. Ei tää oo ikinä mikään kasvinviljelyn aitta.
Kysynnän ja tarjonnan laki näitä ohjaa. Tarjontaa voi vielä lisätä tukikauden muutos ja korkea lannoitteen hinta. Riittääkö Nokia-Areena luomukurssille keväällä?
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 23.09.22 - klo:13:55
Kotimaan apulantatarpeesta työlukuna puolet on myyty. Euroopassa tulee tehdasseisokkien myötä todella kiire saada kaikille lannoitetta. Kyl tässä vielä joku hintapiikki voidaan nähdä. Toki nämä asiat on jo markkinoiden tiedossa.

Kotimaassa luotan samanlaiseen elintarvike- ja rehuteollisuuden kylvöillekannustus -hinnoitteluun kuin tänä keväänäkin. Kuitenkin viljelijöiden kiinnitysmäärät kokonaisuudesta ovat hyttysenkakka siihen haittaan nähden jos paljon jäisi kylvämättä. Eli luvataan keväällä hyvät hinnat ja sanotaan syksyllä mitäs et myynyt sillonku oli vielä hintaa, niinku nytkin.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 21.09.22 - klo:13:44
Kaikkein tärkeintä tässä on kannustavuus ja oman onnistumisen palkitsevuuden mahdollisuus. Kun aloitin tarvittiin 6tn keskisato, että kasvinviljelyn myyntitulot ylittivät tukipotin. Nyt tuet ovat laskussa ja vastaavat enää neljännestä tulopuolesta.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 18.09.22 - klo:23:41
Kyllä se kokolailla noin on. Jos syysvehnä talvehtii nappiin tai edes kohtuupienillä talvituhoilla voi kuutisen tonnia luvata pohjille jo vappuna. Syy on hyvin yksinkertainen, niillä on juuret. Maassa on talven jälkeen paljon kosteutta eikä se pääse syysvehnää karkuun. Toisin on kevätviljoilla kun ensin pitää odottaa, että pelto on riittävän kuiva peltohommiin ja sit aletaan pikkuhiljaa lykätä siemenestä juuria. Kosteus sadonmuodostukseen jää täysin sateiden armoille. Ja sitä kun oikein toivot niin nasahtaa 50mm ja kylvät uusiksi. Syysvilja vieressä vaan tykkää.

2019 ois pitänyt kylvää yksi yö ennen 15.9 alkaneita sateita. Sen tein 2020 kun istuin yli yön ja kylvin 50ha samoilla silmillä. Sen kyllä kasitonnari-ceylonissa muisti viime syksynä. Vähän samaa harrastin nyt, toki yöunien kanssa. Kylvin aamupäivät ja illat puoliinöihin ja päivisin puinteja loppuun.

Kp-tuki korvaa niin ison osan työstä ja panoksista, että riski on pieni varsinkin jos maansa tuntee kevätpoutiviksi. Lannat on ajettava ja maat muokattava kuitenkin.

Tää kevät oli helppo, kaikki kuolleet. Hankalia on keväiset semipaskat, kuten monet rukiit tänä keväänä. Jälkeenpäin väärä päätös monelta niitä jättää, mutta siinä hetkessä todennäköisesti oikea.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 18.09.22 - klo:21:36
Voisin aloittaa sillä epäonnistumisen kertomisella jos se parantaa uskottavuutta. 2020 oli osaltani katastrofaalisen huono. Syyt pahalle dipille olivat syksyn 2019 puintikiireessä kylvämättä jääneet syysvehnät (syksy samantapainen kuin nyt). Huono kesä kevätviljoille ja pommiin menneet pakasteherne ja rapsi. Silloin ei satoa antanut kuin ruis. Hehtaarin myyntitulo oli 2020 n. 630 €/ha kun se 2021-2022 on ollut 1400 € ja 2000 €/ha. En saa mitään kiksejä jossain ryhmässä nimettömänä satojen kehumisesta. Ja itseasiassa yli kuuden tonnin sadon ilmoittaminen ei ole edes kehumista. Siihen pitää näin hyvänä vuonna päästäkin. Sadantamme oli työlukuna 60+60+40mm touko-heinäkuussa. Se on kokonaissadantana vähemmän kuin 2021. Meille osui muutama hyvä ukkonen silloin.

Tosiaan kanan kuivalanta on iso osa lannoitustani. Nykyään se tulee itseltä. Meillä on joulukuusta alkaen muninnassa 170000 kanaa ja kasvatuksessa 80000 kanaa. Yksikkö on kotimaan suurimpia ja lantaa tulee reilusti. Kuitenkin jo ennen kanaloita otin vastaan sianlietettä ja vambion/vehmaan litkuja. Käytännössä olen pumpannut niitä maihin nyt 20 vuotta ja tämä näkyy viljavuudessa. Kalkittu on paljon, myös rakennekalkilla. Kun ph on 7 ravinteet liukenevat/ovat kasvien käytettävissä paremmin kuin ph kuudessa. Eli siis samaan satoon tarvitaan vähemmän lannoitusta.

Viljelen tosiaan saviseudulla ja 97% maaleimoistani päättyy kirjaimeen S. Yleisimmät ovat HeS ja HtS. Peltoni eivät ole pehmeimmästä päästä, mutta viljelijäurani aikana tehdyn työn ansiosta aivan eri multavuudessa kuin vuosituhannen alussa. Tämä auttaa ottamaan vastaan kovatkin sateet, mutta toisaalta myös kestämään hiukan paremmin poutaa. Juuret ovat syvemmällä ja maan rakenne on julmasti kohonnut. Tätä työtä ei tehdä vuodessa eikä kahdessa ja herralle kiitos se aika tuli kun tätä työtä tehneet viljelijät palkitaan. Aina nämä peltoon tehdyt investoinnit eivät ole olleet vuositasolla perusteltuja. Mutta se aika kun ne realisoidaan on nyt. Moni on kelkasta hypännyt, luovuttanut. Eikä sinne hypätä lyömällä vaan yhtenä vuonna lisää apulantaa ja siementä. Maan multavuuden ja humuksen parantaminen on kierre, johon päästäkseen pitää hoitaa viljelykiertoa ja osata mullata kasvinjätteet niin, että humusta syntyy. Käytännössä kovilla savilla kynnän vain pakon edessä, kuten vaikkapa 7tn rukiin jälkeen on.

Alueella on paljon poutivaa savea (HsS/HeS), mutta jokusilla myös alavaa/multavaa hietasavea, jota hyvin viljeltynä pidän liki pohjanmaan HHt -maiden veroisena. Niitä on osalla enemmän ja osalla vähemmän. Keskisatoni 6100kg/ha tänä vuonna ei tosiaankaan meidän viljelijäporukassa riitä kuin pistesijaan. 6500-7000kg keskisatoja tiedän 10km säteeltä useita, toki vain reilun sadan ha:n pinta-alalta otettuna. Ns. hyviltä mailta 7-9tn satoja tuli ihan järjestään niiltä ketkä tähän hommaan oikeasti satsaa. Myöhäisistä ohrista, vehnistä, kauroista. Poutivammat saven laadutkin antoivat 5-6tn kunhan viljelyyn oli keskitytty eli työt tehdään ajallaan, käytetään satoisimpia lajikkeita, ph on kohdallaan ym.ym. perusasiat kunnossa. Niihin helteinen poutajakso puraisi selvemmin. Viime vuonna otin syysvehnän johdolla 6700 kg keskisadon ja n. 6km päästä tiedän yhden joka otti enemmän. Hänellä hikevämmät maat ja myös paljon syysviljaa. Eli mitään ihmetekoja nämä ei ole eikä kukaan meidän viljelijäporukassa olkaansa kohauta 6tn keskisadolle tänä vuonna.

Karjanlannan käytössä on myös ongelmansa. Pitkin kasvukautta vapautuva voima aiheuttaa herkemmin jälkiversontaa. Lisälannoituksia en käytä kuin rapsilla ja syysviljoilla. Kananlanta liukenee kun sataa ja jollei sada niin lisävoimaakaan harvemmin tarvitaan.

Ja vielä siihen yhteen kysymykseen niin kananlannan typpitaso vaihtelee hiukan kuinka kauan se motti on lantalassa maatunut. Sillä annetaan typpeä 40-80kg/ha ja säkistä sitten kasvien mukaan 50-100kg/ha. Syysviljoilla voi hiukan vielä venyttää omaatuntoa kolmannelle N-sataselle. Mutta tosiaan, kuivalannan typen käyttö on valtavan sadantariippuvaista. Olisi liian kovaa riskinottoa jättää alun tärkeä vaihe kokonaan sen varaan. Siksi säkistä annetaan alkuvoima aina. Oikein kuivien vuosien jälkeen kannattaa hiukan vanhaa voimaa huomioida talvesta riippuen. Toki käyttömäärät nykyisten täsmälevittimien ansiosta ovat pudonneet selvästi pienemmiksi ja tarkemmin levitetyiksi.

Nythän tää alkaa olla jo maan pitelyä ja ylläpitävää toimintaa. Isoin työ alkaa olla tehty. Juurikin otin näytteitä ennen sateita ja kaivelin kuoppia. Hyvältä näytti, matojakin joka kuopaisussa ja pistolapion sai painaa kuivaan maahan kokonaan melko pikku voimalla. Lannan määrää voi laskea vähitellen ja paljon kalsiumia sisältävänä kananlanta (kalkki rehussa 10%) ylläpitää emäksisyyttäkin ilman kalkitusta. Voisin hyvin kylvää viisi vuotta saltulla ilman sonnanajoa satotason siitä juuri kärsimättä.


Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 18.09.22 - klo:14:42
Joo tuo on tänä vuonna hyvin lähellä totuutta. Alimmillaan tuli 55kg N lannoituksella (kemiallista) yli 8tn ohraa. Esikasvina ollut juurikas vapautti typpeä multavasta maasta. Viime vuonna keskikäyttömäärä oli syysvehnästä johtuen selvästi isompi, mutta niin oli hintakin pienempi.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 18.09.22 - klo:10:05
Paras vuosi urallani, aloitin 2002. Toisiksi paras oli viime vuosi vaikka epäonnistuin myynneissä totaalisesti. Keskisatoni on nyt n. 6100kg/ha ja keskihinta ehkä 340€/tn paikkeilla. Keskisato putosi 600kg/ha viime vuodesta. Luulen, että aika harvan kävi niin. Aika käsittämätöntä ottaa nyt vastaan kriisitukea liki 50€/ha kun on liki koko ikänsä tuottanut viljaa alle tuotantokustannuksien, jopa interventioon.

Mut katse tulevaan turha jäädä mutusteleen. Miten turvata tää mahdollisimman pitkälle. 2023 on nyt kiinnitettynä 40% alasta. Ruis 350€ ja rapsi 660€ kokonaan. Vehnää ja kauraa hiukan 300€/tn. Varmaan loppujen kanssa katselen kevääseen tulisko taas kannustusylihinnat tarjolle.

Apulannat on tietysti jo hallissa. 2v keskihinta 450€/tn ja viljatonnia kohden lannoituskustannus 2021-2022 n. 20€/tn. Ei sisällä lannanajon kulua.

Aivan turha inistä et viljasta kuuluis saada sitä ja tätä. Keväällä tarjottiin. Jos odotti kuuta taivaalta eikä kelvannut niin turpa kiinni.
Kyllä alkaa tapahtua kun laitatte seurat ymmärtämään kenelle metsästysoikeus kuuluu. Siihen löytyy kyllä keinoja. Vuokrasopimukseen voi vapaasti kirjata mitä mieleen tulee.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 16.09.22 - klo:21:51
Jos joltain löytyy mallaskelpoista vanillee ni olkaa yhteyksissä. Saadaan aikalailla nykymarkkinaa korkeempi taksa niille.

Ja muistakaa ylittää kiinnitetyt erät 10%. Se maksetaan viä täyteen hintaan.
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2022
: 03.09.22 - klo:13:06
Vaihtelee tietty lyhyelläkin matkalla mut 60+60+40mm työlukuna touko-heinäkuu. Hiukan ois saanu tulla enemmän ja se hellejakso puri poutaisiin kohtiin. Mut jos toivoo 20mm lisää ja tuleekin 200mm ni muistaa kans toivoneensa, ollaan tyytyväisiä tähän. Viikko sitten kylvetty ruis sai kovaa 20mm ja kuorettu. Rikottiin eilen mut piukassa on.
Sivuja: [1] 2 3 ... 125