Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 23

Viestit - AaaBeeCeeMies

Vapaa sana / Vs: Mikään ei riitä
: 12.01.10 - klo:09:14
Koskella Takatalontien hoito siirtyy Valtiolta "omistajille " . Asukkaat ovat purnanneet tien käytön olevan niin suurta ettei rahkeet riitä tien kunnolliseen hoitoon .

Ovat varmaankin unohtaneet kuntientuen ja sen että vieressä on toinen Valtiotie jolle kauttakulkuliikenteen saa ohjattua .

Mikään ei viljanviljeliöille riitä .

Sää sitten jaksat näistä tieasioista olla katkera? Itsellä omakohtaista kokemusta tuosta "saa ohjattua" -jutusta. Oma tienpätkäni sellainen että siitä oikaisee mukavasti. Ei paljoa mutta varmaan 100 metriä kuitenkin. Aika lailla "vieressä" on virallinen ylläpidetty tie mutta kummasti sitä liikennettä vaan tälle pätkälle kertyy vaikka on yritetty montaakin juttua.
Vapaa sana / Vs: Mittari kalibroitu
: 12.01.10 - klo:09:11
http://www.youtube.com/watch?v=2DVb-Lvk4iY

Veeti&Eemelin kunniaksi on kyllä sanottava että sentään etsii koko ajan UUSIA linkkejä ja juttuja joilla keskustan vaikuttajia ja heidän toimintaansa kritisoi. Enter ei löydä kuin tämän yhden? Johtuuko siitä että muita ei ole vai jostakin muusta, en rupea sen enempää arvailemaan.
tilan omalla kontolla. Teuraskeräilyssä näin ei ole jostakin syystä, lieneekö näitä osuustoimintamallin jäänteitä tai jotain?

No se johtuu katsos siitä, että ainakin ihan pohjoiseen maksetaan kuljetus/keräilytukea..Siitä on olemassa jonkinlainen kansallinen yksimielisyys alalla, että näin pitääkin toimia (myös maito)jolla hidastetaan tuotannon keskittymistä, sinne tehtaan piipun juurelle.

Yksimielisyys? Odotas nyt, pitää oikein miettiä? Kauankos siitä onkaan kun LSO tuli yksimielisesti julkisuuteen suunnitelmallaan muuttaa hinnoittelua siten että maksetaan enemmän tehtaan lähistöllä? Ihan MaaseudunTulevaisuuteen asti pääsi juttu? Ja asiasta keskusteltiinkin yksimielisesti? Sanotaanko vaikka näin että homma toimii niin kauan kuin toimialalla rahat riittää eli kassassa virtaa tarpeeksi rahaa että kaikki kulut saadaan katettua. Jos näin ei olekaan jossakin välissä niin varmasti myös nämä kulut ja hinnoittelumallit tulevat tarkasteltaviksi, sille ei voida mitään. Jokaisella toimialalla ennemmin tai myöhemmin jos rahat tekevät tiukkaa.
Mutta, ymmärrän toki ajatusmallisi, onhan se *****maista kun ei pärjää vaikka on vanhemmilta saanut valmiin tilan puoli-ilmaiseksi ja lopullekkin hinnalle vielä mahtavan valtion subvention, minä kun olen liikkeellä vain näin yrittäjä pohjalta kaupunkilaisena syntyjään, enkä ole mitään mistään päin saanut ilmaiseksi, kaiken olen rahalla joutunut ostamaan ja hyvin menee, enkä ole katunut tätä bisnestä, ainakaan vielä ....

No euroina, eniten tulee pinta-alatuista, seuraavaksi kiilaa perinnebiotoopit, seuraavaksi eläintuet ja sitten tulee suunnilleen samankokoisina summina eläinten myynti eloon, lihan myynti teuraaksi ja lihan suoramyynti. Mutta tukien osuus on kyllä aika suuri, jos ne yhteen laskee ... Taitaa olla 75 %:n kieppeillä tuloista ....

Ensinnäkin minä en ole tilaani ilmaiseksi saanut ja koska tuo sisaruspuoli oli hallinnassa niin enpä oikeastaan edes puoli-ilmaiseksi. Toi on taas tota tyypillistä "etelän kartanot" -juttua. Ja mitä summiin ja muihin tulee niin veikkaan että pelkästään sikala-investointeihin olen pistänyt enemmän rahaa kuin sinä tilaasi. Se mikä vituttaa kyllä on että tuollaiset osa-aikaiset harrastelijat jotka saavat tulonsa muualta ja pyörittävät harrastusta tukien varassa tulevat sitten kaikkitietävinä neuvomaan tänne meitä päätoimisia miten pitäisi tehdä. Minäkin pärjäisin todella hienosti jos saisin tukia 75% tuloista mutta kun minulla tukien osuus tuloista on alle 20% ja sekin on vielä reilusti alenemaan päin. Eli toki se vituttaa kun joutuu itse töitä tekemään ja satsaamaan rajusti ja ottamaan rahat markkinoilta kovalla työllä ja sitten joku harrastelija pyörittää hommaa täysin tukien varassa ja vielä elvistelee osaamisellaan ja miten hyvin menee.
Vapaa sana / Vs: pukkaan..
: 12.01.10 - klo:08:51
Ja tietoa aineistosta liittyen korvenukon, JoHaRan ja Tapanin viesteihin. Sikatiloja on alle 10 joilta yleensä aineistoa kerätään per tukialue, ne eivät suinkaan koostu mistään "satojen tilojen joukosta". Satunnaisesti tietysti nämä ovat valikoituneet satojen tilojen joukosta edustamaan niitä satoja tiloja. Mutta onko otos kuinka edustava? Näin pienessä aineistossa poikkeama edustavuudessa eli valitut tilta poikkeavat edustamistaan tiloista on mahdollista ja sanoisinpa että riski siihen on suuri. Ja sokeri pohjalla? Tilat edustavat satunnaisesti jotakin tuotantohaaraa. Esimerkiksi ab-alueen tilat voivat kaikki olla lihasikaloita ja c-alueen porsastuotantotiloja. Tehkääpäs siinä sitten vertailua... Mutta että sikapuolen jutuissa heittäisin nämä MTTn luvut suoraan roskikseen jos siis on muka tarkoitus noiden tilojen  lukujen perusteella luotettavasti verrata tukieroja ja niiden vaikutuksia. Ainoa oikea tapa on ottaa mallitilat tukirajan molemmin puolin ja laskea tukiero sitten niillä.
Vapaa sana / Vs: pukkaan..
: 12.01.10 - klo:08:47
Ja sama tähänkin ketjuun...

Tämä päivän maastulissa, oli pieni juttu viimeisellä sivulla tilojen kannattavuudesta.

Suurin syy siihen, että tilojen välillä on niin suuria eroja kannatavuudessa, on hölmöt investoinnit, eli tehdään esim. peltokauppa liian korkealla hintaa, tai joku muu samanlainen investointi, joka nakertaa kannattavuutta hyvin pitkään.
Agronomi Kalle Leino Heikura & Leino Oy:sta.

Ja juuri tämä on se syy minkä takia tukivertailuissa ei pitäisi lainkaan käyttää MTTn laskelmia vaan pitäisi käyttää samanlaisia mallitiloja tukialuerajan eri puolilla ja verrata sitten mahdollisuuksia, ei toteumia. Ja tuo mallitilavertailu kyllä aika selkeäti näyttää tuon tämänhetkisen ylisuuren tukieron.
Vapaa sana / Vs: Kannattavuus
: 12.01.10 - klo:08:46
Tämä päivän maastulissa, oli pieni juttu viimeisellä sivulla tilojen kannattavuudesta.

Suurin syy siihen, että tilojen välillä on niin suuria eroja kannatavuudessa, on hölmöt investoinnit, eli tehdään esim. peltokauppa liian korkealla hintaa, tai joku muu samanlainen investointi, joka nakertaa kannattavuutta hyvin pitkään.
Agronomi Kalle Leino Heikura & Leino Oy:sta.

Ja juuri tämä on se syy minkä takia tukivertailuissa ei pitäisi lainkaan käyttää MTTn laskelmia vaan pitäisi käyttää samanlaisia mallitiloja tukialuerajan eri puolilla ja verrata sitten mahdollisuuksia, ei toteumia. Ja tuo mallitilavertailu kyllä aika selkeäti näyttää tuon tämänhetkisen ylisuuren tukieron.
Sulla taisi jäädä provokatiivinen aspekti huomioimatta kun luit vastauksiani TaloVeetille,

Ei muuten jäänyt... Jos "jumalan valitusta kansasta"? Ja edunvalvonta toimii, totta tosiaan...

Se olisi tarkoittanut kilpailun kiristymistä ja tuotantopanosten hintojen nousua, jopa epätervettä kilpailua vuokramaista.

Tässä nähtiin taas se että MTK on oikealla asialla ja kuuntelee jäsenistön ääntä ja puheenjohtaja on mies paikallaan. En ollut kovin väärässä kun aikanaan uuden puheenjohtajan varmistuttua totesin että nyt voi pohjoisen tuottaja nukkua yönsä rauhassa ja levollisin mielin.

Mielestäni on fiksumpaa tukea jo olemassa olevia tiloja ja niiden kohtalaisia laajennuksia kuin suuria maitotehtaita. Investointuilla kai nekin rakennettaisiin ja olisivatko edes nekään kilpailukykyisiä tuontimaidon kanssa.
Tuki ei siirrä tuotantoa pohjoiseen, ei siirrä enää isoja hankkeita, mutta olemassa oleva tuotanto säilyy pohjoisessa ja etelä hiipuu.. Tällä politiikalla  ajetaan tuotanto alas koko maasta. Etelässä lopetetaan pienen tuen takia ja pohjoisen pöhöttynyt tukiin perustuva tuotanto loppuu viimeistään veronmaksajan selän katkettua..

Sinänsä surkuhupaisaa, että tukiero ei haitannut ketään, ennenkuin etelän "bisnesmiehet" kiinnostuivat miljoonatuetusta tundratuotannosta ;) ;D ;D ;D
Noo heti tuli kiirus niinkun paskahätä rajoittaa tuotantoa, kuitenkin niin ettei tundran "oma" tuotanto häiriinny...

Luonnollinen jatkumo tundran tukikähminnälle tulee olemaan raivioitten ulottaminen tukien piiriin. Raivioistahan yli 90 prosenttia on Ceeeealueella..

Jumalauta sentään. Mää on aina pitänyt sitä vähän sellaisena vitsinä kun muistaakseni kirjoittelet täällä aika usein lainauksella "jumalan valittu kansa". Mutta kun tuon päätöksen ja sen perustelut "yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta" ja muusta lukee ja mm Luomujussin kirjoitukset tästä ketjusta niin ei voi tulla muuta kuin siihen käsitykseen että se ei olekaan vitsi... Ei jumalauta...

Mitä taas oikeudenmukaisuuteen tulee niin aika osuvasti tuolla
http://www.soininvaara.fi/2009/11/28/maatalouden-siirto-pohjoiseen-on-virhe/
oli kirjoitus aiheesta:
"Myös Marttilan lausuma tuossa lehtijutussa on mielenkiintoinen, kannattaa lukea. Varsinkin tuo Marttilan peruste “yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus” kun jos siihen pyritään niin eikös silloin ylisuuret tukierot pitäisi kokonaan poistaa. Varsinkin kun SK 18.06.2009 haastattelussa Marttila toteaa että “Näin jyrkälle tukierolle ei ole perustetta, hatustahan se tulee”. Tällöinhän mitä suurinta yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta olisi poistaa se liian jyrkkä tukiero? Muistelisin että myös alunperin ab-alueelle tarkoitettujen investointitukien ulottamista c-alueelle perusteltiin tasapuolisuudella ja oikeudenmukaisuudella ja ainakin tuossa
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/vavl_52_1998_p.shtml
se oli yhtenä perusteena. Jotenkin kummasti tämä oikeudenmukaisuus tuntuu toimivan sillä tavalla “sopivasti” perusteena tarvittaessa? Yksisuuntaisesti?"

Mutta kai se on nyt jo pakko uskoa? Se jumalan valittu kansa...
Niin ...
Miten sen nyt laskee, paljonko tarvitaan rehua yhden lihakilon tuottamiseen ja mitä se rehu maksaa ????

>>>Miten sää Heikki oot niin metsässä tässä asiassa?

HERÄÄ KYSYMYS; Missä on se bisnes ???

Jos se liikeidea perustuukin siihen että tukia tulee sen verran riittävästi että riittää kun eläimet pidetään mahdollisimman halvalla hengissä? Että siitä tuotannosta ei ole niin väliä? Siinä on se busines?

Saattaa olla myös tuosta
http://keskustelukanava.agronet.fi/agronet/index.php?topic=14383.60
ketjusta ilmenevä ajatusmalli taustalla? Että sen yhden teurasnaudan haku kaukaa kairasta on teurastamolle ihan ilmaista jos ei suorastaan puhdasta tuloa? Eli että kun löytyy joku muu maksaja oli se sitten tukieurojen maksaja tai sitten muut tuottajat jotka subventoivat mm noita kuljetuksia niin mukavahan se on ylimääräinen raha kerätä?
Vapaa sana / 3 %
: 10.01.10 - klo:07:35
Tuon verran oli aamun teksti-TVn mukaan viime vuonna tuodun ja juodun ruotsalaismaidon osuus juodusta maidosta eli ymmärrän uutisen että purkkimaidosta. Uutisen mukaan tuonti jatkuu koska vaikka tuottajahinnat ovat lähentyneet toisiaan niin ruotsalaismaitoa pystytään edelleen myymään kaupoissa halvemmalla. Tai näin ymmärsin.
Niin, mutta aleneeko ne keräilykustannukset suhteessa, jos pysähdyksiä on kolmen paikan sijasta kaksi tai yksi ???? Eli kun se nautapuolella se auto jokatapauksessa hakee niitä poistolehmiä maitotiloilta ympäri maakuntaa, niin mikä jää pois jos lihantuotanto keskitetään isompiin yksiköihin, eli mistä se säästö oikein tulee ???? Varmaan jotain pientä säästöä tulee, mutta ei sillä mitään oleellista kilpailuetua saavuteta. Kuten sanoin jo ylempänä, logistiikan merkitystä liioitellaan kustannuksissa, ei sen merkitys ole niin suuri kuin oletetaan täällä.

Palaan tähän vielä sen verran että jos suinkin osaat niin koitas nähdä vähän laajempi kuva? Oletko koskaan tutustunut tarkemmin mitä ja miksi teurastamon hankinnassa ja logistiikassa tehdään? Siinähän logistiikka syöttää tavaraa "liukuhihnalle joka ei saa pysähtyä" ja se tuo omat haasteensa hommaan mm ajoitukseen ja muuhun. Ja se muuten on sitten iso kustannus jos tuo liukuhihna pysähtyy sen takia että logistiikka tyrii. Että logistiikan merkitys teurastamosektorilla on hyvinkin suuri.

Ai niin, asiasta kukkaruukkuun, tiedän ainakin kaksi tilaa jotka ovat ajaneet Forssan teurastamolle kuormat itse. Isompia sikatiloja, toinen ajaa edelleenkin, toisesta en ole ihan varma. Mutta jotkut ovat laskeneet että sekin kannattaa?

Takerrut liikaa tuohon "yksi pysähdys enemmän". Jos nyt ajatellaan että 90% kuormista ajetaan siten että "tuolla tilalla vakio joka viikon maanantai kello 09:30 kuorma täyteen" niin osaatko hahmottaa mitä se tarkoittaa logistiikkaosastolla? Montako henkeä tarvitaan suunnittelemaan tuollainen vakioreitti? Kun vaihtoehtona on että 30 tilaa ilmoittaa kukin 10-30 eläintä kyytiin ja sitten lähdet miettimään että autojen kapasiteetti, suht "pyöreä" edullinen reitti, tautitilanne tiloilla, joudutaanko sen takia muuttamaan järjestystä jne jne vaikka kuinka monta asiaa ja yksityiskohtaa kuten lastausjärjestys (sonnit / lehmät), pääseekö tilalla ympäri kärryn kanssa vai pelkkä nuppi, mahtuuko isoin nuppi tuolle tilalle jne jne. Osaatko hahmottaa mitä tuo tarkoittaa osaamisessa, työmäärässä ja henkilötarpeessa? Ja sitten on aina niitä että "perkele, tuossa olisi vain 10 kilometriä lisää reittiin mutta kun auto tulee täyteen, minkä jätän pois ja minkä auton ajatan tilalle" -juttuja ja montaa muuta. Ainakin toinen suurempi teurastamo käsittääkseni yritti kerätä nuo poistolehmät tavallaan vakiopäivinä eli tiloille ilmoitettiin että niinä ja niinä päivinä auto kiertää siellä suunnalla ja kyytiin, olikos siinä jotain kaupallista kannustettakin?

Mutta että kyllä logistiikka on ihan todellinen kustannus teurastamoille sekä toimiessaan että varsinkin jos asiat menee pieleen ja kyllä kaikki mikä pienentää tai suurentaa kustannusta sillä puolella näkyy tuottajan tilinauhassa tavalla tai toisella. Ja olennaisin luku on ehkä kilometriä ja työtuntia per teurastamolle saatu lihakilo. Ja tosiasia nyt vaan on että mitä enemmän hajallaan tilat ovat ja mitä pienempiä tilat ovat niin sitä suurempia nuo km ja tunnit per lihakilo ovat, se on ihan matematiikkaa.

Mutta turhaan minä tätä taidan selittää kun olet kerran päättänyt että logistiikkakustannuksella ei ole mitään merkitystä tai ainakaan sillä että kaukana olevalta pieneltä tilalta haetaan yksi tai kaksi eläintä niin se ei ole kustannus eikä mikään vaan menee siinä sivussa ihan ilmatteksi niin mitäpä minä turhaan selitän, oikeassa kun olet joka tapauksessa.
logistiikan merkitystä liioitellaan kustannuksissa, ei sen merkitys ole niin suuri kuin oletetaan täällä.

Veikkaan että jos pyörittäisit tuollaista 3.000 - 5.000 lihasian yksikköä niin saattaisit olla hiukan toista mieltä. Ihan jo yksikön sisällä tuollaisessa jo pelkkä paskaralli on melkoinen logistinen asia, samoin se että rehut on paikan päällä kun tarvitaan. Ja kyllä kun viljaakin menee se rekkakuorma viikossa niin varmaan sillä rahdillakin jo vuoden mittaan on merkitystä. Katsot aika lailla liian kapeasta näkökulmasta noita asioita, pitäisi pystyä ymmärtämään muidenkin kuin oma todellisuus?
Joo, varmaan se ton 6 senttiä kilolta on, luulisin että naudalla voi olla enempikin, mutta 6 senttiä ei ole kovinkaan paljoa, ei sillä hintaa kannata vielä itse kuskata.
Mikäli se olisi tossa 6 sentin haarukassa, niin se olisi noin 2 %:tia lihanaudan teurashinnasta, mutta oletan sen olevan jossakin 3-4 % välillä, en kyllä tarkkaan tiedä, mutta eiköhän se tossa haarukassa vähintääkin ole ....
Eli ei tossa ole niin paljoa puristettavissa, että sillä alan kannattavuutta oleellisesti korjattaisiin.
Vaikka auttaahan se aina pienikin parannus ...

Hyvä laskelma emo-heikiltä tähän väliin. Kiitos!

Muuten ehkä mutta taisi mennä väärään suuntaan jos nautakuorma on 5.000 kiloa kun tuo 6 c/kg oli 10.000 lihasikakuorman kustannus minkä tuosta tempaisin. Se tarkoittaisi että naudan keräilykustannus olisi tuollaisilla lenkeillä eli 300 kilometriä ja kuorma täyteen niin 12 c/kg. Joka sitten on naudan teurashinnasta paljonko?

Nyt täytyy huomata pari muuta asiaa. Tuo pelkkä autonajokustannus on vasta osa keräilylogiikan kustannusta. Mahtaako olla niin että yksi logistiikkasuunnittelija teurastamolla hoitaa 2-4 auton reitit. Sen lisäksi täytyy jonkun ottaa teurasilmoituksia vastaan, soitella ja ilmoitella tiloille jne jne. Kun siihen huomioidaan tuon porukan palkat + toimitilat + atk-kustannukset tukihenkilöineen jne jne niin sen jälkeen veikkaan että nuo edellä olevat luvut per lihakilo saa kertoa kahdella. Jos edes riittää.

Ja edelleen, mitä enemmän kilometrejä ja työtunteja per teurastamon portille saatu lihakilo sitä suurempi keräilykustannus per lihakilo. Nyt se jyvitetään tuottajahintoihin kaikille tasan mutta toisinkin voisi olla, keräily lähellä teurastamoa sijaitsevilta isoilta yksiköiltä merkittävästi edullisempaa.
No empä tiedä, teurasauto liikkuu 1,5 euron kilometri taksalla, jos siinä on vaikka 5000 kg teuraita kyydissä, niin mitähän tossa tulisi kiloa kohti hintaa ???? Vaikka laskisi ton 1,5 euroa edestakaisin, niin ei siitä bisnestä synny ....

Katos vaikka tosta linkistä vertailuksi Avenan viljarahteja:
http://www.avenakauppa.fi/kuljetus?lng=FIN&Service=kuljetus&sessionid=&ref=www.farmit.net

Vaikka esimerkkinä 30 tonnia viljaa 100 kilometrin päähän veloitus 330 euroa alv 0 eli toi olis siis jotain 3,3 euroa kilometri. Vastaavasti 40 tonnia 200 kilometrin päähän 533 euroa alv 0 eli 2,65 euroa / km. Jos noilla taksoilla 400 kilometrin keräyslenkki halvimmalla taksalla olisi 800 euroa ja se olisi siis kustannusvaikutukseltaan 8 senttiä per lihakilo tuolla 5.000 kilolla. Viljakiesit nyt on aika paljon yksinkertaisemmat ja halvemmat kuin eläinautot. Mutta pelkkä kuski + apumies kustannus on teurastamolle vähintään 300 euroa päivässä palkkakuluina. Tai siis ovat pääsääntöisesti yksityisiä yrittäjiä joilta teurastamo ostaa palvelun mutta tuskin kovin kauaa omaksi tappiokseen teuraita kuskaavat. Veikkaan että koska teurastamo antaa heille reitit eli työtehtävät niin selustansa varmistaakseen heillä lienee jonkunlainen yhdistelmä tuntia / kilometriä / suorite tai jotain. Tarttis päästä näkemään mitä sopimuksissaan lukee että tietäisi mistä rahoista puhutaan mutta jos lasketaan että 300 km per päivä ja euron km niin kokonaiskustannus olisi 600 euroa per päivä, ei välttämättä olla kaukana?  Sikapuolella nuppikuorma lähellä 10.000 kiloa eli jos päivässä yksi kuorma niin kustannus 6 c/lihakilo (tilityshinta 1,40 eli keräily 5% lihan tuottajahinnasta) ja jos kaksi kuormaa joka onnistuu kuten Aimo tässä ketjussa jossakin kuvaili jos pari isoa tilaa lähellä teurastamoa niin puolet tuosta eli 3c/kg.
Sivuja: [1] 2 3 ... 23