Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 38

Viestit - paalipoika

Ei vaikuta kovin pitkältä ajalta verrattuna tehtyjen töiden listaan.
Ehdottomasti pitää olla sitä tilaa ja kuivitusta riittävästi. Monesta vanhasta navetastakin saa kyllä ihan kelpo makuu tilan kun hoitaa ruokinnan ja vesitouhut ulos riittävän suuressa tarhassa ja vaikka sinne lisäksi makuukumpu. Ei lannanpoisto ole ongelma jos sisään pääsee pienkuormaimella ja silloin sinne saa myös kuivikkeet. Jos käsin levittää oljet niin kannattaa miettiä kummoisen paalaimen hankkii. Vartissa pyörittää 400 kilon paalin levälleen kuivaa olkea. Eihän sitä toki viitsi satoja eläimiä kuivittaa käsin mutta alle 50 menee helposti. Ainakin minä onnistun siinä hyvin.
Meillä on aloitettu emojen pito -74 ja alusta lähtien vahvasti mukana muussa naudanlihan tuotannossa, teuraskasvatus lopetettiin vuosituhannen vaihteessa ja nyt pelkkiä emoja ja siitoshiehoja. Edelleenkin kannattava tuotanto perustuu halpoihin rehuihin ja rakennuksiin. Isännällä on liian pieni .... jos tarttee olla uusia traktoreita tai navetoita. Muistan aikoinaan lukeneeni lehdestä uusi-seelantilaisesta emo/lammastilasta, jonka emäntä valitti isännän hassaavan rahat koneisiin. Oli ostanut kottikärryt farmille ja nekin oli turhat kun eläimet laiduntaa. Hevosia siellä oli kyllä.
Meillä on noin180 eläintä laitumella ja peltolaitumia 55 hehtaaria sekä erilaisaia biotooppeja 35 hehtaaria. Onhan ne näin syksyllä loppuun kaluttuja, mutta vasikat kasvaa kohtuullisesti ja emot (hf ja ab) tulevat kohtuu kuntoisina laitumelta, eivät tarvitse kunnostus ruokintaa, tai ainakaan kukaan ei saa. Aitoina on perinteistä sähköaitaa ja "vähän" parempaa sähköaitaa. Perinteinenkin aita toimii hyvin kun huolella korjaa keväällä. Vanhimmat langat on noin 40 vuotta vanhoja, ettei se uusinta ole kovin nopeasti edessä ja nämäkin on saaneet jo muutaman korkeajännite iskun että galvanointi on hävinnyt. Nyt täytyisi kyllä uusia langat noihin vanhoihin aitoihin. Maadoitushan se on kaiken perusta ja ettei käytä naruja lankoina. Ei ongelmaksi karkaamisia, yleensä on jonkinlainen huolimattomuusvirhe taustalla......
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2019
: 26.09.19 - klo:23:17
Rehuviljaa
Tammisen Rotukarja ketjun ehtona on eläinten laiduntaminen. Ja sitä kautta vasikan/lihan hinta on korkeampi.

Ilman muuta kannustan tuottajia mukaan emolehmä tuotantoon. Jos tilanväellä on aitoa kiinnostusta eläinten kanssa työskentelyyn. Työ on sitovaa, muttei kellon kanssa kyttäämistä niin kuin lypsävien. Talvi on rauhallista, poikimakaudella vaati jatkuvan läsnäolon ja kesällä laidunnuksen onnistuessa työ on helppoa päivystämistä. Laitumien kannattaa panostaa, aitoihin ja vesijärjestelmiin.

Miinuksena on suuri pääoman tarve, ei kestä kallista rakentamista, tukiriippuvuus, pitkä tiliväli
Vapaa sana / Vs: agrologiksi opiskelu
: 26.09.19 - klo:00:19
Mun mielestä matematiikka on viljelijällä ihan yliarvostettua hommaa.

Uskontoon pitäisi panostaa enemmän niin tulisi näitä uusia yrittöjiä ja toivottavasti eivät osaisi laskea.

Valotas tätä ajatusmallia nyt hieman lisää? Ei toi laiduntaminenkaan nyt ihan yksinkertaista ole mitä noita touhuja tullut seurattua.

Laiduntaminen on sitä kun eläimet ovat ulkona ja syövät maasta kasvavaa kasvustoa itse vapaasti. Suomen oloissa alue on yleensä aidattu jollain lailla.

Laiduntaessa saadaan halpaa rehua ja työnkäyttö minimiin. Laitumien tarvitse olla suinkaan lähellä navettaa, vaan onnistuu kyllä pidemmälläkin matkalla, täytyy olla sitten vaan apulaisia eläinten valvontaan.
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2019
: 24.09.19 - klo:21:15
Ei lahoa, tai riippuu karhon koosta. Rapeaa se kyllä on kuivana et varmaan onnistuu muokata. Palaa keväällä hyvin🤣
Kasvata sonneja jos ei onnistu laidunnus. Kaikki muu on hienosäätöä paitsi laidunnus, laiduntaminen on koko homman idea ja avain sinne parhaaseen neljännekseen. Pitäisi lailla kieltää emojen pitäminen jos ei ole laidunta, tai olla maksamatta tukia tarha emoille. Itse en myy eläimiä kuin laiduntaviin karjoihin.
Kasvintuotanto / Vs: mikä kasvi
: 11.09.19 - klo:22:58
Kukaan ei pysty selvittämään niitä teidän olkien alkuperää ja ketään ei kiinnosta. Sanotte että on naapurista kerätty
100000. Ehkä riittää tai sitten ei. 5000 teet kylmän rakennuksen ja 1 numero summaan lisää johonkin kohtaan niin saat lämpimän.
Kasvintuotanto / Vs: Maanäytteen ajankohta
: 30.08.19 - klo:21:11
Näytteenotto päivällä ei ole mitään merkitystä, tuloksen valmistuminen on ratkaiseva nykyisin
Tampereella on Lampinen Seppo joka on noi aikanaan sähköistänyt ja Sysmässä tai Hartolassa koneisiin perehtynyt sähkövelho
Mutta joka osti lehmät niin teki vähä suuremman karjan
Sivuja: [1] 2 3 ... 38