Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 740

Viestit - kylmis

En tiedä, jos vaihtaisi kylvökonetta suorakylvömalliseksi, niin tuleva syksy lienee paras ajankohta. Uuden tukikauden luonnosten paljastuessa voi menekki olla kovaakin. Joskus aikoinaan kun nykyinen kone hommattiin, niin lopullinen päätös tehtiin siinä vaiheessa, kun tuli näitä sängen aukaisu juttuja. Soittelin Hankkijaan ja kysyin parista käytetystä. Langan toisessa päässä oli pitkään hiljaista ja sitten kuului. -On tämä uskomaton juttu, kun olen tänään myynyt kaksi käytettyä ja niitä kysellään vieläkin. Koneet sai olla tähän mennessä monta kuukautta pihalla ja kukaan ei ollut kiinnostunut.
Koprat ovat tukeneet Kokoomusta jo vuosikausia ja itsekin istuneet valtuustossa Juupajoella. Ei mitään uutta auringon alla. MHY:n kaverilta kysyin kenellä on paras katkonta ja tukkiprosentti tällä hetkellä. Vastaus oli, että Versowood. Westas pääsee aika lähelle, kuusen ottaa tarkasti, mutta männyssä ollaan ronkelimpia. Verson laaja tuotepaletti mahdollistaa heikommankin puuaineksen hyödyntämisen ja sitä kautta kaikki mitat ovat sallittuja ja niitä saa tehdä. Versolle menee tämänkin kevään päätehakkuuni. Ihan sama mitä maksuja koittavat ajaa läpi.
Kasvintuotanto / Vs: Syysviljat 2018
: 05.04.19 - klo:20:13
Lähtee todennäköisesti ihan hyvin uudestaan kasvuun. Täällä peurat silppusivat ruismaan aivan mustaksi, vihreää jokunen millimetri jäljellä. Oletan, että lähtee uudelleen kasvuun. Juurta riittää vaaksan mitta, eiköhän se siitä. Ja jos ei ole peura syönyt, niin kaikki muu on muuten kirjavaa. Tämä näyttää olevan pitkästä aikaa ruskistava kevät. Aurinkoisia päiviä, pakkasöitä, ruskeeksi menee. Sateiset tuhnukeväät pitävät kasvustot vihreinä ja tietävät hyviä syysviljavuosia. Kokonaisuudesta en tiedä, voi olla, että näiltä poudilta lähdetään muutenkin pellolle. Saa varautua kuivuuteen kevätkesästä.
Eihän siitä mitään hyötyä ole. Minullakin taisi olla pari tonnia palautukset menneeltä vuodelta. Tässä asiassa Orpo on ottanut huonon näkökannan. Ongelma ei rajoitu pelkästään energiaveron palautukseen vaan lämmitysöljyn käyttöönkin tulisi lisää haittaveroa. Käytännössä siis kuivauskulut ja asumisen, jos öljylämmityksellä kustannukset nousisivat. Tällainen veronmuutos varmaan tulee tapahtumaankin, koska lienee paljon helpompi toteuttaa kuin lihavero yms. kokonaan uudet verokäytännöt. Sinänsä maatalouden energiaveron palautuksen olemmassa olo on jonkinlainen kummajainen, koska tätähän suunniteltiin vähennettäväksi ja poistettavaksi kokonaan jo hyvän aikaa sitten. Jatkoaika on kuitenkin kestänyt yllättävän pitkälle.
Kotkaniemen koetilalla oli 20 vuotta kestänyt syysvehnän peräkkäisviljelyn koe. Keskisato oli vähintään noin 4 tonnia, eli ei viljelykierron puuttuminen välttämättä ole niin vahvasti satoa pilaava kuin luullaan. Brittein Saarilla on ollut myös näitä vehnäkokeita, ja satotaso on pudonnut 2. ja 3. vuotena, mutta palannut takaisin suuremmaksi 4. ja 5. vuodesta eteenpäin. Toki suurin sato on ollut 1. viljelyvuonna. Rehuviljojen alhainen hinta verrattuna vehnään on kannustanut peräkkäisviljelyyn joissakin tapauksissa.

Epäilen, että ravinteiden riittävyys ja maan yleinen viljavuus ei ole ollut kohdallaan. Brittein Saarilla kun vehnäsatoja pidetään hyvänä vasta yli 12 tonnin hehtaarisadoilla, on aika hyvä ohjekin löydettävissä sikäläisessä neuvonnassa lannoituksen ja tautitorjunnan ajoitukseen: tähkäaiheiden muodostumisen edistäminen, ja syntyneiden jyväalkioiden säilyttäminen elossa loppuun asti vaatii millimetrintarkkaa seurantaa ja paapomista.

https://cereals.ahdb.org.uk/media/185687/g66-wheat-growth-guide.pdf

-SS-
Olen seurannut yhtä peltokokonaisuutta, joka on ollut syysviljalla jo niin monta vuotta, että en edes muista koska on ollut jotain muuta. Kasvustot on olleet tosi vaihtelevia, usein vallan surkeita. Pääsääntöisesti syyskylvön onnistuminen on kuitenkin ollut se ratkaisevin tekijä. Esim. tänä keväänä oikeinkin helakanvihreät ja tukevat oraat (tässä vaiheessa).
Metsätalous / Vs: Kuidunhinta
: 14.03.19 - klo:05:24
Jostain syystä olen kuidun suhteen positiivinen, että hinta pysyy vähintään tällä tasolla. Tukki on sitten eri asia.
Kovalevy tosiaan varmaan toimii. Vaikka ei ole täysin palamaton, niin ei kovin herkästi sytykään
Silloin kun suunnittelin maatilakorjaamoa, niin Hankkijan rakennusmyyjä esitteli metsä-groupin kovalevytuotetta, jolla on palonkestävyysluokitus. Olisi sopinut pintaseinän tekemiseen noilla ominaisuuksilla. Tarkkaa tuotenimeä en nyt muista, mutta tämä saattaisi olla kokeilemisen arvoinen.
Joku joskus puhui jostain paperitehtailla käytetyistä kankaista. Olikohan kuivauslinjassa tai jotain. Kertoi kattaneensa autotalliverstaansa lattian käytöstä poistetulla sellaisella. Hitsailee ja tekee autojen peltitöitä sen päällä. Kuulemma vaan kovin vähän käytettyä poistetaan. Itsekin kyselin hitsausverhoiksi, mutta ei ole vuosiin tullut vastaan.

Löytyisiköhän jostain matkustajalaivan mattoa. Tupakintumpeista päätellen olisi jokseenkin palamatonta.
Puhutaan varmaan viiramatosta. Parhaimmillaan se on tien ja pihan perustuksissa murskekerrosten alla. Päästää sujuvasti veden läpi, mutta estää kuran nousun ylöspäin. Erittäin sitkeää leikata, koska sisältää jonkinlaista metallipunoksen tapaista. Muutenhan tuo sellaista kumintapaista, että soveltuvuudesta hitsausalustaksi en tiedä. todennäköisesti ottaa kipinöistä kuitenkin hiukan itseensä.
Eikö se ole periaatteessa sama kuin 70S, mutta pystyy sahaamaan isompaa puuta kuin aiemmin.
Mutkaiset puut on aina hankalia sirkkelinterän kanssa, mutta teräketjullisella koneella menee kyllä läpi, kun jaksaa aikansa tapella.

Palaxin suurin heikkous on uudistunut väritys. Mielestäni tämä masentavan musta ei ole mistään kotoisin. Vanha puna-harmaa oli silmään mukavampi.
Oliko kaluston puolesta mahdollista varustaa traktori etukuormaajalla ja sitä käytettäisiin lastaukseen.

Siirryin 2008 kokonaan säkkimenetelmään eli siemenet peitataan säkityksen yhteydessä ja ajetaan konehalliin suojaan. Toukoaikana äestraktorissa on etukuormaaja ja sillä sitten hoidetaan lastaus.

Etätilalle vien rojut kaivinkonelavetilla, mikä on tähänkin hommaan hyvä peli. Matala ja leveä. Helppo rakentaa ja purkaa kuorma. Miinusta pitkä yhdistelmä, ei joka pellolla käydä. Lavetti onkin yleensä tilakeskuksessa ja täytöt hoidetaan sielläkin keskitetysti.

Etukuormaajassa se hyvä puoli, että sillä tekee sitten kaikki muutkin maanpäälliset asiat, vain kaivinkone on kovempi juttu.

Onko muuten mitään vertailua siitä kuinka Agrineuvos, tahi Peltotuki pro pärjää Wisun kanssa, noin niinkun pätevyydeltään.
Minulla on nyt nuo kaikki kolme koneellani ja täytyisi jaksaa niitä pyörittää ja kokeilla. Mutta heti ensimmäiseksi tulee eteen eräs itselleni olennainen asia. Lohkokortti täytyisi olla tiivistetty ja helppolukuinen. Siinä Wisu on joukon paras.  Uusimmassa versiossa lohkokortin saa tulostettua kasvulohkon kohdalta, mikä on selkeä parannus vanhaan. Saa helposti silmäiltyä kokonaisuuden läpi. Tämä on nyt paras ominaisuus uudessa Wisussa.

Nämä kaikki kolme ovat nyt siirtyneet kuitattu tehdyksi pohjaiseen ratkaisumalliin. Tämä ilmeisesti toimii parhaiten mobiiliyhteyksien kanssa, kun pellolla tehdään kuittauksia tehdyistä töistä.

Päivämääristä samaa mieltä, että aivan olennainen homma ja pitäisi onnistua mahdollisimman helposti ja kylvö/lannoitus samalla peliliikkeellä. Järkyttävää ettei tämä toiminut enää uudessa Wisussa.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 07.03.19 - klo:17:25
Ei ole näin helppoja päätöksiä ollut viljanmyynnit aikoihin. Ennen joulua oli kaikki myyty ja oliko se huonoin hinta 198e/t. Huono homma on se, että kantti ei kestä kiinnittää mitään ensi syksyn satoa. Hyvin houkuttelevia on esim. Raision tarjoukset, jossa tulisi kaikenlaista sopimuslisää päälle. Suunta on sinänsä ihan oikein, että kunnon bonukset sopimuksen tehneille yms. kannustetta.

Miksei kasetti kestä kiinnittää? Mulla on nyt hinta kiinni 250 tn mallasta, 160 tn vehniä, 50 tn elintarvikekauraa ja 50 tn ruista. Näiden keskihinta on 197 €. Siihen laadut päälle ja rahdit pois. Tottakai voi tulla toinen samanlainen vuosi jolloin tuo hinta on huono, mutta se on epätodennäköistä. Tämä on niinku veikkausta. Lasketaan todennäköisyyksiä jne. Kiinnitysinnat on kuitenkin selvästi yli viiden vuoden syksyhintojen keskiarvon ja matof on ollut laskussa jo pitkään. Tuo Basis-kiinnitys -5€ tasoon on erittäin harvinaista herkkua. Keskimäärin täällä ollaan aina 15-20€ alle matifin.

Tuota ohran hintaa en kyllä itsekään tajua. Tosin noilla nykytarjouksilla ei juuri liiku mitään, joten niitä ei voida pitää markkinahintana. Ostajat joilla ohraa varastoissa pudottivat hinnat niin alas että saa sitten rauhassa hiukan nostaa kun pitää alkaa taas ostaa.
Esim. kauran homeriskit. Kun tuota viljelyalaa ei lajiketta kohden ole kuitenkaan vallan mahdottomasti, niin jostain ne kriteerit täyttävät jyvät täytyisi sitten siihen sopimukseen saada syksyllä kasaan.
Vanha systeemi lienee edelleen paras.
En saa uudesta versiosta mieleisiäni yhteenvetoja pihalle. Vanhassa versiossa olleet lajikkeet lohkoille tulostus oli hyvä pohja monenlaisille laskelmille. Uudessa versiossa en keksi sopivaa suodatusta ja tulosteet ovat tällä hetkellä vielä ihan alkutekijöissään. On tarvinnut käydä vanhassa versiossa katsomassa. Tämä Mtechin tuotekehitys on ihan järkyttävän pitkässä juoksussa. Kyllä tästä uudesta versiosta tulee varmaan ihan kelvollinen, mutta taas menee pari vuotta viilatessa.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 05.03.19 - klo:12:49
Ei ole näin helppoja päätöksiä ollut viljanmyynnit aikoihin. Ennen joulua oli kaikki myyty ja oliko se huonoin hinta 198e/t. Huono homma on se, että kantti ei kestä kiinnittää mitään ensi syksyn satoa. Hyvin houkuttelevia on esim. Raision tarjoukset, jossa tulisi kaikenlaista sopimuslisää päälle. Suunta on sinänsä ihan oikein, että kunnon bonukset sopimuksen tehneille yms. kannustetta.
Sivuja: [1] 2 3 ... 740