Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 836

Viestit - kylmis

Minusta koneiden kokovalikoima vaihteli paljon tuoteryhmittäin. Olisi kiinnostanut tutustua nostolaitekiinnitteisiin ruiskuihin, vaan eipähän näkynyt muita kuin Ahjocon Kasi. Jättimäisiä hinattavia kyllä löytyi, kuten myös itsekulkevia.

Toisia koneita oli näytillä pienempiäkin, kuten vaikka kylvökoneita ja apulannanlevittimiä.

Itselleni suurin yllätys oli jollain osastolla ollut ihan uusi takakuormain. En tiennyt että niitäkin vielä tehdään.
Pienille koneille voi olla markkinarakoa hevostilallisille ja harrastekäyttäjille. Kun käyttömäärä on vähäinen, niin menee kankeampikin ratkaisu, mutta hinta on erittäin merkittävässä asemassa. Sen pitää olla riittävän halpa.
Yhdessäkään traktorissa en käynyt, enkä ehtinyt oikein edes niitä vilkaista. Massikkaa  ainakin taisi olla tontilla kiitettävästi. Varmaan jokaiselle jotakin. Työkoneiden aliarvostus näyttelyissä on varmaan ihan oikea havainto. Kyllä niitä pitäisi esitellä laajemmalla skaalalla, jos meinaa ostajia innostaa. Tuo lajittelija on hyvä esimerkki, että piilevää kysyntää hyvälaatuisille koneille oli, mutta sitä yritettiin täyttää parin kotimaisen rumpuseulan voimin, jotka eivät ostajia innostaneet. Vasta sitten, kun JK-machinery tuli markkinoille, niin moni heräsi siihen, että noillahan on kysyntää ja fiksummat kehittivät siitä bisnestä itselleen. Luultavasti peittauslaitteistot ovat vähän sama asia ja saattaa olla, että ne tulevat myös lisääntymään. Niille on myös käyttöä ja ehkä kysyntääkin.

Siinä mielessä olen Oksan kanssa samoilla linjoilla, että joku Hankkijan linja vain isojen koneiden markkinoinnista ei ole välttämättä se fiksuin tie. Suomen maatalous ei vielä hetkeen aikaan ole siinä jamassa, että vankkurimallinen Rapid on minimitaso kylvinkoneissa. 100ha+ tiloilla on kuitenkin vielä jollain lailla ostovoimaa ja sinne riittää hieman pienemmätkin myllyt.

Olen käynyt Helsingin näyttelyssä vain 2018 ja silloin juttelin luomukoneisiin erikoistuneen firman toimarin kanssa. Se sanoi, että 50000e maksaa heidän ständinsä täällä, eikä se ollut kaksinen pinta-ala, mikä heillä oli käytössä. Nyt juttelin Turun Konekeskuksen jonkun tuotepäällikön kanssa ja se sanoi, että Helsinki on ihan ***** kallis hyötyihin nähden. Tällaiselle keskisuurelle toimijallekkin 100000e näyttelykulua on ihan hiton iso raha, johon saa myydä koneita niin paljon, että ei ole yksinkertaisesti kannattavaa. Helsingin näyttelyn pointti on lähinnä suomalaisen maatalouskoneteollisuuden esittely kansainväliselle medialle. Esimerkkitapaus tuli aamutuimaan lentokoneella Helsinkiin ja kiersi päivän verran paikkaa ja lensi illalla takaisin. Teki sitten jonkun jutun johonkin aviisiin.

Kyllä tämä nyt aika selkeästi alkaa olla näkyvissä, että näyttelyt ovat lähinnä tavaran ja palvelun myyjien sponsoroimia kansanjuhlia maatalousväestölle. Kaupallinen hyöty alkaa sen sijaan olla kyseenalainen. Eräs puimurimyyjä oli verrannut, että heidän kannattaisi käyttää näyttelykuluihin kulutettu raha käyttää siihen, että tosiostajat lennätettäisiin suoraan tehtaalle katsomaan koneita. Kustannusvaikutus on ihan sama.
mutta surkiaa on noissa näyttelyissä se että pienvalmistajia ei pahemmin ole esillä.    ja pienempiä koneita.   itellä ei esim.  ihan joka kone sovi pelkästään tiellä liikkumaan joten vanhoilla koneilla pitää mennä..  ja nyt kun on jäähy päällä ei paljon tartte investoita koneisiin..   kuin vain tarpeelisiin..
Kun niitä sun pienempiä koneita ei kukaan yksinkertaisesti enää osta. Jos olisi kysyntää, niin tarjonta olisi laajempaa. Toisaalta Valajärven konevälityksen kaltaisen toimijan uudet halpiskoneet tekee kauppansa jo nettikoneen kautta niin hyvin, että lisäarvo raahautua Okraan on todella vähäinen. Koneet kyllä esitellään tarvittaessa henkilökohtaisesti, jos ostaja suvaitsee raahautua liikkeeseen tutustumaan tarjontaan. Tämä noin niinkuin esimerkkinä.
Se Okran ruokajono kyllä vetää. vaikka näyttäisi vähän pidemmältäkin
Siinä oli sika tehnyt pienen välipään, oli yli tuplasti porukkaa torstaihin verrattuna. Ei se jono vedä jos ei ole mitään lautaselle :P Pari makkaraa ja uusi yritys myöhemmin, ei siellä nälkään kuole. Oliko kaljaa tarjolla nyt heikosti?
Et käynyt varsinaisessa päähallissa vaan siinä pienemmässä. Päähallissa oli perunamuussia ja lihapullia tai kanaa. Aivan taatusti jonot vetää, linjoja on niin paljon ja jakelu mietitty viimeisen päälle. Muistaakseni jossain sanottiin, että taataan, että 10 minuutin odottelulla on sapuska kädessä. Uskon tämän täysin.
Kasvintuotanto / Vs: Kasvukausi 2025
: 05.07.25 - klo:22:19
Mitä lähemmäksi tultiin Okran näyttelykenttää, niin sen pidemmällä oli viljat ja hyvin laadukkaita lohkoja. Oli täysin röyhyllä olevaa kaurapeltoo ja tähkällä olevaa ohraa jne. Satunnaisia laikkuja oli sateet tuhonneet, mutta kokonaisuudessa ei merkitystä.
Ne ongelmat onkin tuosta etelään ja itään...
Ja Tampereen suuntaan myös, mutta katselin, että toistaiseksi ne keskittyvät tietyille peltoaukeille, tietyille lohkoille jne. jotka ovat kautta historian voineet huonosti, kun vettä tulee liikaa. Isännät ei edes yritä korjata ongelmia. Hommat vaan jatkuu vuodesta toiseen. Yrittäisin kyllä uudelleen salaojitusta monessa paikkaa.
Jaa kenties näin. En osaa sanoa kun niin harvoin tuolla suunnalla tulee liikuttua.

Itse okra reissulla kun tuli peltoja silmäiltyä niin salosta oripäähän reitillä marttila, kyrö, pöytyä niin oli melko huononkin näköisiä kasvustoja. Syyskasvit tietysti hyviä. Vasta aivan oripään päässä kasvustot muuttui paremmiksi.

Kotiapäin lähtiessä sitten loimaan forssan kautta riihimäelle niin siinä ennen forssaa kasvustot muuttuivat taas paikoitellen keltaisen värisiksi ja olivat niitä aina hausjärvelle asti. Siitä eteenpäin sitten taas kasvustot yllättävänkin hyviä ihan aina siihen asti kun tultiin kymenlaakson puolelle. Täällä sit ehdottomasti reissun surkeimmat kasvustot. Mut eipä tuo nyt yllättänyt.

Mitä täältä ja muualta nyt niitä sademääriä saanut lukea niin kaakon kulma saanut tänä vuonna vettä eniten ja se nyt näkyy pelloilla. En sit tiedä millaiset salaojat ne pitäisi olla et imaisivat kolminumeroiset sademäärät muutamaan vuorokauteen. Maalajille on ainakin tyypillistä et kun se kastuu läpi niin turpoaa läpäisemättömäksi. Noissa tilanteissa avo-ojat voisi olla toimivimpia.

Yhteenvetona voisi todeta et taitaa ihan ok hyvä sato olla tulossa. Tämä meidän seudun katastrofi näyttelee niin pientä osaa koko valtakunnan määrässä että tämä on ihan hyttysen paska. Toki ei täälläkään se ongelma ole kaikilla pelloilla.

Sitten pisti myös silmään se et kauraa näytti olevan todella vähän kasvamassa. En tiedä eikö ne vain sattuneet silmään vai mikä juttu mut sellainen fiilis jäi et olisi vähän..  ::)
Toi Marttila on sellainen paikka, että valtatieltä katsottuna siellä on aina ihan surkeat kasvustot ja peltoalaa on ihan jonkin verran. Tämä on hassu yhtälö, kun Murtolan palstaa seurasi, niin siellä oli aina hyvät viljat. Oli kyllä pellotkin hyviä.

Jossain siinä Humppilan kieppeillä on satanut ilmeisesti ihan älyttömästi ja varmaan näkyy Forssaan asti. Siinä on vielä sitä sängen kanssa touhuamista paljon, niin korostuu. Forssasta Urjalaan päin osaa myös olla helkkarin huonoa, kun vettä tulee tarpeeksi.

Tänään, kun joutui käymään sivutilalla ja katseli maisemia, niin korostuu tosi paljon se, että sänki ja myöhäinen kylvö oli erittäin huono lähtökohta. Toisinsanoen, syysmuokattu ja aikainen toukokuun kylvö, sitten yhtä turkkia, jopa ohra.

Sitten ihmettelen, miten nämä kaikki parin vaaksan mittaiset oraat voi valmistua tälle vuodelle. Ei ole näillä leveysasteilla kai vielä ikinä jäänyt viljaa puimatta sen takia, että ei olisi valmistunut. Pitää kai luottaa siihen nytkin.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 05.07.25 - klo:22:08
Ei noista kovin suuret hehtaarikustannukset tule ja jos satotaso sekä laatu on hyvä, niin peittää kyllä helposti kulut.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 05.07.25 - klo:22:05
Ulla myrsky ei onneksi tänne tiputtanut kuin pari milliä mut ensi viikon ennustettu sademäärä saa kyllä voimaan pahoin. Se on sellaiset 50mm. Tuo kun tulee niin on monella muullakin kuin vain mulla selvää et homma on tältä vuodelta taputeltu.

Maa on vieläkin märkä ihan pinnasta asti. Notkoissa seisoo edelleen vesi. Jos siinä notkossa ei ole salaojaan suoraa sorasilmää niin vesi ei mene kyllä mihinkään. Kenties tulevat sateet kaatavat nyt sitten vielä syyskasvustot niin homma alkaa oikeasti olemaan valmis.

Ai että mä kaipaan niitä kuivua kesiä.
Viileät sadekesät ihan jees mut kun tällä veden tulolla ei ole mitään tolkkua niin ei tästä osaa oikein nauttia..
Sieltä tulee kohta SS tuomaan tilastonsa ja käyränsä ja osoittaa, että keskiarvossa mennään, sinulla ei ole siellä mitään hätää. ;D

Pakko kyllä sanoa, että torstain parikytmillinen vei huonoimpia paikkoja taas pari piirua huonommaksi. Varsin mukava winx vehnäkin jotenkin koki ensimmäistä kertaa, että hänellä alkaisi riittämään ja vaalensi väriään. No, näillä mennään.
Kasvintuotanto / Vs: Kasvukausi 2025
: 05.07.25 - klo:07:32
Mitä lähemmäksi tultiin Okran näyttelykenttää, niin sen pidemmällä oli viljat ja hyvin laadukkaita lohkoja. Oli täysin röyhyllä olevaa kaurapeltoo ja tähkällä olevaa ohraa jne. Satunnaisia laikkuja oli sateet tuhonneet, mutta kokonaisuudessa ei merkitystä.
Ne ongelmat onkin tuosta etelään ja itään...
Ja Tampereen suuntaan myös, mutta katselin, että toistaiseksi ne keskittyvät tietyille peltoaukeille, tietyille lohkoille jne. jotka ovat kautta historian voineet huonosti, kun vettä tulee liikaa. Isännät ei edes yritä korjata ongelmia. Hommat vaan jatkuu vuodesta toiseen. Yrittäisin kyllä uudelleen salaojitusta monessa paikkaa.
Pakko sanoa, että kyllä näyttely kaipaisi hieman tiivistämistä. Tietyillä osastoilla ja alueilla on turhan väljää. Liekö halvan vuokran seurausta, että otetaan isompi ala kuin sitten tarvitaankaan. Eilen 25000 ihmistä paikalla ja kyllä se tuonne sopii. Ruokailukin toimi, ainakin yhdentoista jälkeen vielä aika jouhevasti. Aika hiljaa Lantmannen on ollut,  osallistumatta jättämisestään, mutta toisaalta tutut myyjät oli sitten tavarantoimittajien osastoilla hommissa ja tämä kuvio toimi kyllä ihan ok. Sellaistakin kuulin, että muut isot toimijat olisivat supistaneet osastojaan siitä, mitä on aiemmin kaavailtu. Ehkä se jollain Agritekillä vähän näkyikin, mutta onhan tämä ymmärrettävää, kun traktorikauppa on syväjäässä.

Varsinaisia uutuuksia en kauheasti bongannut. Viljanlajittelijat on tuoteryhmä, mikä on viime vuosina lähtenyt laajenemaan ja monenlaista vispilää Ukrainasta löytyy, kun esille kaivetaan. Ilmeisesti viljanlajittelu on suosittua muuallakin maailmassa. Arska esitteli kokonaan uuden tasolajittelijan, mutten kerennyt siihen oikein kunnolla tutustua. Koivuniemen myllyt tuntuu aika fiksuilta. Niissä on vähän eritavalla ajateltu asioita.

Automaattiohjaukset jälkiasennettuna näyttävät myös olevan kasvussa oleva tuoteryhmä. Yhtä pohjanmaan miesten firmaa haastattelin, niin 100 pakettia toimitettu. Pidän sitä isona määränä.

Tässä nyt jotain...
Kasvintuotanto / Vs: Kasvukausi 2025
: 04.07.25 - klo:22:01
Mitä lähemmäksi tultiin Okran näyttelykenttää, niin sen pidemmällä oli viljat ja hyvin laadukkaita lohkoja. Oli täysin röyhyllä olevaa kaurapeltoo ja tähkällä olevaa ohraa jne. Satunnaisia laikkuja oli sateet tuhonneet, mutta kokonaisuudessa ei merkitystä.
Kasvintuotanto / Vs: Kasvukausi 2025
: 03.07.25 - klo:22:28
Se jatkuva kyntäminen teki maat pöyhöiseksi ja varastoi veden lilluvaan massaan. Ne raiteet oli ihan mahdottomia ja vieri vieressä. Tämä siitä huolimatta, että koneet olivat tosi köykäisiä nykyisen mittapuun mukaan. Ja huonosti ne meni märässä. Kultivointi alkoi tehdä maita kantavammaksi ja sillä tiellä ollaan oltu.
Kasvintuotanto / Vs: Kasvukausi 2025
: 03.07.25 - klo:20:35
Tänään tuli tehtyä laajempaa peltokierrosta omilla pelloilla ja kylhän tilanne on surkea. Vähäiset syyskasvit on ok. No ruis nyt jäi taas kerran harvaksi. En ilmeisesti vain osaa..

Mut mitä kevätkasveihin tulee niin täysin hukkuneita alueita on varmaan joku 20% koko alasta. Huonoja alueita on ehkä 60% ja ok alueita loput. Ihan huippuja voi nyt joku promille olla. Sadollisesti tietää jo nyt et tästä vuodesta tulee luomu uran pohjanoteeraus. Hyvät et saa ne siemenet takaisin.

Voi hitto et mä vihaan näitä märkiä vuosia. 2017 homma meni pieleen vasta syksyllä. Nyt se meni jo tässä vaiheessa. 2020 meni myös osalta alasta homma pieleen kun tuli joku 200mm kolmeen päivään muistaakseni..

No tämä vuosi jää taas yhtenä epäonnistumisena historian kirjoihin. Onneksi kuivat vuodet yleistyvät mä pärjään paljon paremmin niiden kanssa..

Virkistäpä taas huonoa muistiani: olitko Salpausselän etelä- vai pohjoispuolelta? Kuulin juttua, että Anjalankosken suunnalla satoi juhannuksen jälkeen 200mm. Entä mikä oli se sun mittariin kertynyt vesimäärä?

Eteläpuolella eli siellä anjalankosken puolella. Tai no anjalankoskea ei enää ole, koska tuo oli keksitty kaupungin nimi ja nykyään entinen anjalankosken alue kuuluu kouvolaan.

Mä en onnistunut mittariin poimimaan noin paljon mut epäilen edelleen et mittari vuotaa jostakin. Pitäisi tietysti hankkia uusi mut eipä sille enää tälle kasvukaudelle ole väliä. Märkää on sitä se ei muuta. Olisiko joku 100mm ollut kesäkuun määrä ja siitä valtaosa tullut juhannus viikon keskiviikosta viikko eteenpäin.

Tuossa muutama kolleega jutteli et oli juhannuksen aika saanut 150mm mittariin . Jollain oli 130mm jne. Eli jonkin verran vaihtelua on. Mut yleisesti kyl tätä etelä kouvolaa on vaivannut liika vesi. Vähäiset syysviljat mitä täällä on niin ovat kyllä hyvän näköisiä. Niihin liika vesi ei ole purenut. Ja kenties nyt ne pääsiäisen aikaan märkään maahan tehdytkin ovat pärjänneet paremmin kuin toukokuun lopulla tehdyt. Kuivuutta kun ei ole kärsitty koko keväänä/alku kesänä niin se märkäkään maa ei näemmä ole ongelma.

Ja tietysti ne joilla on maalaji lotossa tulleet pehmeämmät multasemmat maat niin ei siellä ole sellaista ongelmaa. Itselläkin nuo urakoinnit on sellaisilla lohkoilla niin paremmin ne on pärjäänneet. Ne on vielä ihan ok. Ei hyviä mut ei huonojakaan. Onhan noissa tietysti sitäkin et ojitusta pitäisi uusia ja pinnanmuotoilua harjoittaa. Mut on niitä äskettäin ojitettujakin on hukkunut.

Sitten kenties sellainen juttu jonka joku fiksumpi osaa vahvistaa mut itsellä kun luomua ja lannoitus on joko nolla tai karjanlantaa niin tuntuvat kärsivän hieman enemmän kuin reilusti typpeä saaneet kasvustot?

Tämä on kenties nyt eka vuosi ja oikeastaan melkein on mun luomu uralla kun vettä on tullut yli tarpeen jo tähän mennessä niin luomu kärsii tästä enemmän kuin tavikset. Kuivana vuonna ero ei ole noin merkittävä...
Tässä seurailin sen yhden yli 20mm antaneen sadealueen liikkeitä, niin se käyttäytyi kuin tuulimyllyn siipi. Pyöri läpi Varsinais-Suomen siirtyen Pirkanmaalle ja kääntyi siitä viistosti Kymenlaakson suuntaan. Ei pahemmin Salpausselkä estänyt vaan painoi Suomenlahdelle asti. En yhtään ihmettele, että sinnepäinkin on vettä riittänyt.

En jaksa enää tilannetta seurata. Poutaantuu, jos poutaantuu. Jos oikeasti vetää syksyn läpikin tällaista keliä, niin marraskuun lopussa on vettä väkisin varastossa aika mukavasti.
Kyllä Okra paras on ja sellaisena säilyy. Vuokrat halpoja ja helppo tuoda tavaraa näytille. Tällä on iso merkitys monelle pienelle ja keskisuurelle toimijalle. Esim. Helsingin näyttelyn ständien hinnat on todella suolaisia. Saa pienempi toimija myydä jo paljon tavaraa, että saa näyttelyn hinnan takaisin.
Kasvintuotanto / Vs: Kasvukausi 2025
: 02.07.25 - klo:22:23
On tämä poikkeuksellinen kasvukausi! Ensimmäistä kertaa vuosiin olen nähnyt erinomaisen härkäpapukasvuston. Ei ole tullut liikaa vettä ja asiat on muutenkin hyvin. Neljä tonnia oli alustava arvio kukintojen perusteella. Toivottavasti saavat puitua.
Koneet, laitteet ja tekniikka / Okra 2025
: 02.07.25 - klo:18:34
Miltä vaikutti ja mitä jäi mieleen. Meni tämä päivä ruiskutuksissa ja huomennakin on pikkuisen muuta hommaa, mutta loppuviikosta varmaan sitten paikalla. Oliko jotain, mitä suosittelette, voin käydä vilkaisemassa.
Sivuja: [1] 2 3 ... 836