Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 102

Viestit - optimisti

Jos tuo hinnanlasku jatkuu, niin voi vasikkaruuhkakin venyä.

Kova hinnanlasku marginaali eläimellä, pikkuhieho. Tuskin noita alle 170 kiloisia paljon tulee normaalisti…. Rupeeko lypsykarjoissa olemaan teuraaksi tulevaa vasikkaa jo vai miksi moinen hinnanlasku??

Itsekin ihmettelin sitä, että jos ja kun lihaa on liikaa niin mikä juttu siinä on että tavoitellaan enemmän lihaa hiehoista? JA niin huonosti alle 170kg on maksettu jo valmiiksi että ei niitä ole kukaan tarkoituksella varmaan myynyt.


Eihän naudanlihasta ole suinkaan ylitarjontaa tässä maassa, omavaraisuus aste on 80-85%. Tällä hetkellä on ruuhka ja kohta hetkellinen tasapaino ja sitten kirkuva pula.

Itse olen edelleen sitä mieltä että naudanlihantuotannossa pitäisi päästä tiiviimpään ketjuohjaukseen.  Lähes kaikelle nuorelle naudalle voidaan vaikka välityspäivänä lyödä lukkoon sen teurastuspäivä ja todennäköinen teuraspaino. Lypsylehmien teuraaksi tuloa ei tietenkään voi ennustaa, mutta kai niitäkin valtakunnantasolla vuodesta toiseen tulee samanlaisia määriä kuukausittain. Nehän sen teurastuksen rungon muodostavat ja nuorinauta täydentää ohjelman. Vähänhän enään nuortanautaa kasvatetaan syntymä tiloilla teuraaksi ja villit loppukasvattamot rupeaa olemaan melko harvassa. Ongelman tuohon ketjutukseen tuo tilanne jossa kysyntä sakkaa pahemman kerran, kuten nyt. Jos tehtäisiin jauhelihaa niin paljon kun markkina vetää näillä kauppojen tarjous kamppanijoilla niin ei olisi ruuhkaa. Toki tilityshintakin olisi huono😉
Ketjuohjaukseen!? Kokemuksesta voin kertoa että, muinoin kun vasikat ostettiin  suoraan tiloilta ja myytiin sinne kuka eniten maksoi oli kannattavuus ihan toisella tolalla , siis parempi. Mikä on liikkumavara ketjuohjaksessa? Ei ainakaan vaadi minkäänlaista yrittäjämäistä hoksnokkaa. Muutama aika sitten eivät edes emotilatkaan uskaltaneet myydä vasikoita suoraan, vaikka olisivat rahat saaneet heti tilille.
Minulta saattaa löytyä peuran takapyrät tr kuviolla, pitää tarkistaa.
Minkälaisia ratkaisuja on mepu  vaunukuivurinkuivurin kattamiseen? Minkälaista on kunnan rakennusvalvonnan harkinta.
Atria lobbaa jo investointitukien avausta loppukasvattamoille, taitaa olla hätä kädessä. Jännää nähdä innostuuko investoinneista muut kuin kultapossukerholaiset.
Atrian herra hyppäsi kattoon kun epäilin uuden sonnihallin kannattavuutta.  Laskelmissa kättävät takaisinmaksuaikana 18 vuotta! Myös navetan laskennassa käsittääkseni vähentävät pellon tuet rehukustannuksesta, sillä tavalla saadaan omasta rehusta "halpaa".
Maidontuotanto ja lihanaudat / Vs: HkScan
: 02.10.22 - klo:16:19
Scanin korpivaellus sen kun jatkuu.  Nyt olisi viisasta nostaa Lso osuuskunnasta pääomat pois, ne vielä saa. Topakalla puukaupalla pääsisi jo Scanin 30 suurimman omistajan joukkoon. 8)
Yhdessä koulutuksessa ennen joulua puhui johtaja Pohjois-Karjalan osuukaupasta, joka on yksi menestyneimmistä ellei menestynein alueosuuskauppa lähiaikoina. Tosi monista viimeisen 5-10 vuoden projektista joista hän kertoi, tuli jossain kohtaa ilmi että "ei tämä sinällään varnsinaisesti ole kovin kannatava ratkaisu mutta me haluttiin kuitenkin tämäkin tehdä kun kukaan muu ei tehnyt." Ja siitä että tekee innostuneesti ja kasvaa miettimättä liikaa koko ajan kannattavuutta, tulee lopulta jotakin. Se että jämähtää paikalleen uskaltamatta tehdä juuri mitään, johtaa taantumiseen kuten vaikka Turun Osuuskaupalle tuntuu vähän käyneen.

Tarkan talouden jäähdyttelystä voi tulla ihan hyvä taluodellinen tulos jollain aikavälillä mutta ei se varsinaista yritystoimintaa samalla tavalla kuin innokas kasvuhakuisuus jossa siinäkin toki pitää kokonaisuuden kannattavuutta vahtia.

Lantmännen tuottajaosuuskunnan hallinnossa kasvua pidetään tärkeämpänä kuin kannattavuus. Lopputulemana se että ruotsalaisten tuottajien 100% omistama Lantmännen tekee yli 5 miljardin liikevaihtoa ja satojen miljoonien tulosta tuottajaomistajiensa eduksi. Suomalaiset tuottajaosuuskunnat eivät tee juuri muuta kuin omistavat sen siivun teollisuudesta minkä ovat aina ennenkin omistaneet. Metsäliitto poikkeuksena, ja vaikka jotkut seikkailut ovat menneet puihin niin kokonaisuutena sen toiminta on ollut kasvavaa ja kannattavaa.

Kaiken voi laskea kannattamattomaksi mutta ei sen tekemisestä sinällään ole mitään hyötyä, paitsi että voi hyvällä omatunnolla olla tekemättä mitään.

Osuuskaupalla on takana hyväkatteinen ydin , joten sen turvin voi hieman irroitella. Metsäliitolle  tai lähemmin Mrealille oli noutajan tulo kyllä aika lähellä 2008, aikaisemmin he ostivat kaiken minkä irti saivat, kassan turvaamiseksi piti myydä konsernin omistusosuus Upm:lle yhteisestä sellu yhtiöstä, mikä oli varsinainen kultamuna. Menestys tuli, kun keskittyvät pakkauskartonkiin.   Kasvaa voi jos kassavirtaa on riittävästi, kannattavuus tulee sitten siinä sivussa.

Ei sovi myöskään unohtaa hankkijan kasvuhakuista seikkailua 80 Luvulla, sehän päättyi konkurssiin -92. Lihaosuuskunnilla ei kasvuhaluista ole varmaakaan kiinni strategia mutta rahasta on, tuskin ne muuten olisivat yhtiöittäneet toimintojaan.  Rahaa olisi pitänyt tulla omistajilta, pankilta tai ulkopuolisilta sijoittajilta, sijoittajt valittiin. Poikkeuksena Osk Portti, mikä myös kasvoi ostelemalla pienempiä teurastamoja mutta huonosti kävi. 
Monilla menestyneillä  tiloilla joilla on iso tase ja vielä oman peukalon alla on pääomaa tullut jostain muusta yritystoiminnasta tai metsästä.
Eu aikana monella kasvaneella (maa-)tilalla on jonkinmoinen osa taseesta tullut investintitukena.
Kotieläintuotanto pitäisi syynätä uudestaan. Tehdäänkö Suomessa jotain väärin? Tuotetaanko tappiolla korkeilla kustannuksilla, ainakin meijerit ja teurastamot tykkää kun jostain vaan tulee halvalla litroja ja kiloja.
Tuosta omavaraisuudesta ja varautumisesta kriisiin  riittää puhetta. Kuitenkin kuoleeko kukaan suomalainen jos lihan sijasta joutuisi syömään lautasellisen ravitsevaa kaurapuuroa? Tuskin. Ikäänkuin, jos maailma kaatuu ympäriltä, olisi maitoa kananmunia possunlihaa oltava saatavilla yhtäpaljon ja yhtä halvalla, miten hölmö ajatus.
Onhan mullakin ”puna” vanteinen. Tai vähän haalistunut punainen eli oranssi. Majori.
Niin meiläkin.Täällä on mullitilalla telatraktori,että hyvin pyyhkii,toki optimistin tila vaikuttaa koirankopilta tämän rinnalla.
Tuo oli kyllä hyvin kirjoitettu  8).
Pakkaskelit jatkuu maanantain Kauppalehden protestilistalla. Verottajalla on aika monelta maajussilta saamisia. Jotenkin on sellainen kuva, että verottaja ei ole ihan hätäisin perimään, jos edes yrittää sopia ja maksaa sen mukaan.
Jos verottajalla on saamisia ,niin onhan silloin tulojakin ollut.
 
???? Maidollahan pyyhkii ihan hyvin, täälläkin maksaavat ihan rupupellosta 400+ vuokraa. Traktoreissa on punaiset vanteet ja maasturitkin alkavat olla hybridi mallisia. En sitä kriisiksi sanoisi.
         Viesti

    Lainaus

Vs: Lähtölaskentata
Vastaus #191 tänään kello 05:24
80-luvulla oli selvä sapluuna pärjäämiselle. 15 lehmää, 30 ha viljaa tai 100 ha metsää. Noista joku jos toteutuu, niin pitäisi pärjätä. Kohta ollaan menossa samaan tilanteeseen takaisin, tosin tuolla sapluunalla tulee siedettävät tappiot.

  Nykyään vaan nolla perään niin pätee. Aikamoni tavoittelee hinnalla millä hyvänsä.
Tuolla 15-25 lehmällä kyllä pärjäilee edelleenkin, jos ei rakennus ole ihan finaalissa. Vieleläkin viljelevät tiloja joilla on omaa peltoa tuo 30 ja 100 ha kasvullista metsää, tuntuvat pärjäävän ihan ok, ovat tosin aina pärjänneet. Osa hoitaa tilaansa muun toimen ohella, nykyään se onnistuu hyvin, koska pellolla on takuutuottona tuet.   
Maatalouspolitikalla lehmänpitoa ohjattiin alueille, missä sillä loppujenlopuksi kaikkein heikoimmat edellytykset.
Sitten Eu-politiikka ja poliittinen suojelu avasi portin ahneille, ilman edellytyksiä.
Nyt kun lopulta maitosektori joutui markkinatalouteen, eikä kriisin ulvomien lisätukineen enää autakkaan,
on se ikäänkuin muiden syy.
Se, ettei kotieläintuki ole Suomessa tasamäärä joka kunnassa on ihmeellinen asia, mitä ei voi luonnonoloilla puolustella. Kana munii ja lehmä lypsää  samalla rehumäärällä Hangossa ja Rovaniemellä yhtäpaljon. Jos oma rehuntutanto on hankaluuksissa , se on peltoviljelyn ongelma.
Maidontuotanto ja lihanaudat / Vs: HkScan
: 29.12.21 - klo:15:15
Onko myytyjen eläinten määrässä ollut paljon lisäystä. Tuo kyllä jo vähän tuntuu isommankin talon kassassa, vallankin jos olisikin otettu pois😉

Kokonaismuutos tilityksissä vs 2019 on kolme kertaa isompi, 2019 teurastettiin ja meni välitykseen paljon vähemmän eläintä, tänä vuonna poikkeuksellisen vähän syntynyt lypsyrotulehmiä ja toisaalta aika paljon pistetty vanhoja teuraaksi sopimustuotannon myötä.. Mutta rakennusvuonna 2019 oli kyllä poikkeuksellisen pienet määrät, alle 100 vasikkaa välitykseen kun tänä vuonna yli 150. Ja 17 teurasta, tänä vuonna 49. Mutta noin 20 tonnia vähemmän olisi siis tullut jos olisi menty 2019 hinnoilla.

Pikainen tutkailu osoitti seuraavaa; Ajanjakso 2017-2021 , vuosimyynti 130-140 päätä. miinusta navetalle noin 16t/v. Tarkastelua vaikeuttaa vuoden -20 vasikkapula jolloin paikoista oli hetkittäin puolet tyhjillään. Vuoden -20 säilörehusatoa on riittänyt vieläkin syöttöön,  eli silloisesta lähes 8000kg/ka /ha kuiva-ainesadosta ei paljon iloa ole, kun vaarana on kompostiin ajo, vaikka tuotantokustannus olis ollut kuinka alhainen.   8). Ei tämä lihantuotanto hääviä ole, ainakaan minun mielestäni.

Kyllähän eri loppukasvatus OY:iden tuloksesta kanssa näkee että huippuvuosista on nyt tultu alaspäin.

https://www.finder.fi/Lihatuotteet+teurastamotuotteet/Bullstop+Oy/Kalajoki/yhteystiedot/748074

https://vainu.io/company/mikko-elovaara-oy-taloustiedot-ja-liikevaihto/230591/yritystiedot


Toki tuoreempi yrittäjä on tehnyt varsin hyvää tulosta myös 2020
https://www.maaseutu.fi/maaseutu/ymparisto/tuhat-hyvinvoivaa-nautaa-riittaa
https://www.finder.fi/El%C3%A4inten+kasvatus+el%C3%A4inten+jalostus/H%C3%A4rk%C3%A4haka+Oy/Kitinoja/yhteystiedot/3349211

edit: Tässä vielä yksi, huomionarvoista on että tase eli varallisuus on 7,8 miljoonaa, toki sitä vastaan on viitisen miljoonaa velkaakin.
https://vainu.io/company/ilkan-tila-oy-taloustiedot-ja-liikevaihto/925453263/yritystiedot
Nuo esimerkit ovatkin omssa sarjassaan, jos joutuvat vaikeuksiin niin, pop pankin johtaja johtokunnan kanssa tulee lomittamaan. 
Maidontuotanto ja lihanaudat / Vs: HkScan
: 29.12.21 - klo:07:37
Onko myytyjen eläinten määrässä ollut paljon lisäystä. Tuo kyllä jo vähän tuntuu isommankin talon kassassa, vallankin jos olisikin otettu pois😉

Kokonaismuutos tilityksissä vs 2019 on kolme kertaa isompi, 2019 teurastettiin ja meni välitykseen paljon vähemmän eläintä, tänä vuonna poikkeuksellisen vähän syntynyt lypsyrotulehmiä ja toisaalta aika paljon pistetty vanhoja teuraaksi sopimustuotannon myötä.. Mutta rakennusvuonna 2019 oli kyllä poikkeuksellisen pienet määrät, alle 100 vasikkaa välitykseen kun tänä vuonna yli 150. Ja 17 teurasta, tänä vuonna 49. Mutta noin 20 tonnia vähemmän olisi siis tullut jos olisi menty 2019 hinnoilla.

Pikainen tutkailu osoitti seuraavaa; Ajanjakso 2017-2021 , vuosimyynti 130-140 päätä. miinusta navetalle noin 16t/v. Tarkastelua vaikeuttaa vuoden -20 vasikkapula jolloin paikoista oli hetkittäin puolet tyhjillään. Vuoden -20 säilörehusatoa on riittänyt vieläkin syöttöön,  eli silloisesta lähes 8000kg/ka /ha kuiva-ainesadosta ei paljon iloa ole, kun vaarana on kompostiin ajo, vaikka tuotantokustannus olis ollut kuinka alhainen.   8). Ei tämä lihantuotanto hääviä ole, ainakaan minun mielestäni.
Kasvintuotanto / Vs: TOS-maksu
: 29.12.21 - klo:07:21
Mukava nähdä että tämä ketju on vielä hengissä.Joskus mietin itse että pitää vielä etsiä ja nostaa näkyviin että saadaan keskustelu jatkumaan.Nyt onkin mielenkiintoinen tilanne siemenien kanssa kun suurin osa on myyty jo lokakuussa ja sen jälkeen raakaerien hintaan on tullut muutama kymppi lisää.

Olen vuosien varrella ehdottanut keinoja joilla tasattaisiin siemenen kysyntää ja tarjontaa.Eli rojalti siemenen hinnasta pois ja kaikille TOS-maksu riippumatta siitä ostaako siemenen valmiina vai lajitteleeko omistaan.
Sitten huoltovarmuusvarasto voisi tasata niitä vuosia kun siementä tulee liikaa ja purkaa sieltä sitten kun tarve tulee.Nyt varmaankin joudutaan purkamaan varastoja mutta en usko että siellä on riittävästi tavaraa.

Minä uskon että viljan hinta pysyy ensi vuodenkin korkealla jo senkin takia että osa ei ole vieläkään tilannut lannoitteita.

Yksi asia vähän ihmetyttää pientä kulkijaa.Mihin hävisivät ne viljavarastot kun vuosi sitten oli muka joka paikka täynnä rehuviljaa?
Tietääkö Mattikaa,mihin nämä tos-maksut todellisuudessa menee?Varmaan ainakin helvetin suuri johtoporras vie osan.
Onko noin?  Ainakin Vertti ohrasta voisi lähettää jalostajalle laskun huonosta työstä, on se niin onneton lajike.  Graminorin tuotteista voisi jotain maksaakkin.
Sivuja: [1] 2 3 ... 102