Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1]

Viestit - tuleva maajussi

Voisiko joku paremmin tietävä kertoa millainen  kertamäärä 2 päivän välein täytyy maitoa tuottaa, jotta juustoportti tai valio hakee ne maitoautolla? Eli jotta voisin maitoa eteenpäin myydä.
Ja tosiaan lämminpihatto kyseessä. Eli tarvitsee eristysvillat yms.
Ja ei kiitos pääkaupunkiseudun hintoja. Paikka tulee sijaitsemaan pohjanmaalla eli hinnat ei niin tyyriit missään hommissa.
Minusta nyt tuntuu että kovin moni jättää hinta-arvioita antamatta, mutta muita neuvoja satelee, joita en ole edes kysellyt. Olen nyt päätynyt 4:ään suomenkarjalehmään ja heille tulee pihatto, johon nämä valaistukset yms sähköt hoitaa oma väki (alan osaamista), samoin rakentamisen (muu kuin lvi), puut tulee omasta takaa ja ei talousmetsästä vaan kaadetaan tämän tulevan kotieläinpihan tieltä pois, pihattoon tulee betoniperustus. Lisäksi pihattoon tulee juomaautomaatit sekä heinähäkki, joten tilaa tulee olla kaikelle tälle riittävästi. Toki saa antaa ehdotuksia pihaton koosta, mutta muistakaa kotieläinpihalla se on hyvä asiakkaiden vuoksi olla lain vaatimaa minimiä isompi tai asiakkaat voi närkästyä, kun eivät moni mitään tiedä noista asioista kuitenkaan. Mutta tosiaan kotieläinpihan kannattavuudesta en halua nyt kommentteja vaan todellisia lukuja siitä paljonko pihatto maksaisi tällaiselle porukalle. Vasikoitakin jokaiselle tulisi vuosittain , joten se tulee tilassa myös huomioida. Tuo betonin hinta oli hyvä esimerkki. Jos ette halua antaa suoraa vastausta niin antakaa vaikka summia paljonko tällaisessa tarvittavat materiaalit ja minun tarvitsemani työt maksaisivat. Lautojen sahaushintoja en tarvitse meillä tiedossa sahuri jolta voimme kysellä ja halpa oli todistetusti, kun jo olemme hänen palveluitaan käyttäneet.
Kiitos nyt vähän kuvaa sai hinnoista. Ja juu tiedän et on riski mut niin suomessa on nykyään kaikki maatalouteen liittyvä. Maatalousalan peruskoulutus eläintenhoitaja ja lisäksi siellä maaseutuyrittäjyyskurssi käytynä osaan ottaa huomioon riskit, mutta riskejä on aina kun yrittäjäksi ruoee ja maatalousalalla vielä enemmän. Olen kuitenkin minimoinut riskit ja juuri tuo valvova eläinlääkäri tullaan kuulemaan ennen ja paljon muitakin asioita huomioitu esim sijaintia kilpailijoiden sijaintiin nähden ja muutenkin kulkuväyliin nähden yms. Ja tulee siis tuo kotieläinpiha omalle tontille joka jo hankittu kuitenkin, joten ei siis pelkän yrityksen takia tonttia tule ja on oma ei vuokra. Ja pellot yms omaa ei vuokra. Mutta kiitoksia navettapiika. Ja tosiaan tiedän että eläimet vie aikaa mutta meillä jo kotiin sitovia lemmikeitä, joten kuitenkin kotioloissa joutuisi oleskelemaan ja rakastan touhuta eläinten parissa joten se ei ongelmaksi tule. Lisäksi alani kautta olen löytänyt näitä eläinyhdistyksien pelastuseläimiä joita saan sitten ilmaiseksi. Eli kyllä on kustannuksia huomioitu ja riskejä minimoitu minkä vain voi.
Eihän nyt alkubudjetti plussalle ikinä jää mutta aionkin näihin kuluihin säästää ja esim puutavara omasta metsästä 0€ rakennuksiin ja suhteita löytyy muihinkin tarvikkeisiin sun muuhun ja suurin osa töistä tehdään itse ainoastaan tuo vesiputkisto ei onnistu kun lvi ihmisiä ei taloudessa. Mutta tarkoitin tuloja jatkossa niin ne jöisivät plussalle. Tämä kotieläinpiha myös rakentuu pikku hiljaa ei kaikki kerralla periaatteella vaan omasta puusta omalla työllä ja suhteilla pikku hiljaa jolloin lainaa ei juuri tarvitse hakea. Onko ihmisten noin vaikea vastata siihen mitä kysytään ja aletaan puhua aivan muusta. Onko ketään aikuista paikalla joka ymmärtäisi ja tietäisi vastata siihen mitä kysyin vai eikö täällä ryhmässä raha-asioista ja summista puhuta? Sitten taidan kysyä muualta.
Mietin myös ratkaisua, jossa olisi pari PSK lehmää ja pari ISK lehmää samassa pihatossa. Paljonkohan tarvitsisivat tarhatilaa pihattotilan lisäksi? Entä kuinka iso pihatto näille neljälle Suomenkarja lehmälle tarvitsisi vasikkoineen? Kesät talvet käytössä olisi kuitenkin ostoheinä, koska kesän laidunala ei tule olemaan riittävä tuottaakseen tarpeeksi rehua. Olisiko näistä mahdollista kustannusarviota ja ihan euroina ei arvoina, kun paljon ja vähän on niin suhteellisia arvoja. Riittää minulle että puhutaanko kymmenistä tuhansista tuhansista vai sadoista tuhansista. Näille siis sisälle tulisi juoma-automaatit ja perus valaistus. Ulkoaitauksista olen saanut jo kustannusarvion sähkölangoista yms. ja lypsyukko minä siis tällä hetkellä töissä kaupassa 1100€ kuukausipalkalla niin minulle siis hyvä palkka ei ole mikään kummoinen sekään. Laskelmien mukaan nuo tulot kuitenkin ylittäisivät menojen jälkeen kuussa tuon summan. Minulla myös olisi lisätienistejä kotieläinpihan lisäksi muista bisneksistä jotka tähän laskin. Näihin bisneksiin minulla ei vain erittäin joustamattomassa vuorotyössä ole aikaa.
wolfheartscry Siis tuottavuushan nyt ei suuri ole mutta ei tässä pelkkää nautatilaa ole tulossa vaan kotieläinpiha ja olen tehnyt kustannuslaskelman todella tarkasti ja kyllä se plussalle hyvin jää kaiken kaikkiaan, kun tosiaan lehmien tuotot ei ole se päätulo vaan lisä vain. Rodut eivät ole kiveenhakattuja, mutta lapinlehmiä haluaisin luonteen vuoksi, mutta ylämaankarjassa kiehtoo se, että eivät tarvitse niin paljon peltoa vaan niille käy myös metsäinen maa. Ja itsellä pelto kortilla joten kun hevoset lampaat ja vuohetkin tarvitsevat peltoa hyvä olisi olla jotain vähemmän peltoa tarvitsevia. Lisäksi tuo ylämaankarjan liha tuottaa paremmin kun en aio mitään maitoa alkaa lypsämään vaan vasikat saa pitää maidon ja minä sitten välistä ehkä omaan käyttöön otan jos riittää. Siihen kävisi Suomenkarja, mutta ei taas ylämaankarja tai en ehkä lähtisi ylämaankarjalehmää lypsämään voi olla ettei lehmä tykkäisi. Nuo lehmärodut vielä harkinnan alla, mutta jompi kumpi noista tai molemmat. Tässä siis kartoitan vain menoja ei siis vielä ole täysin ajankohtaista näinä vuosina vaan mietiskelen rauhassa ja punnitsen mahdollisuuksia. Tuo kustannusarvio summana tuon rakentamisen osalta vain on iso vaikuttava tekijä kustannusarviolaskelmassani, joten siksi sitä aloin kysellä.
Tuo samaan rakennukseen saaminen olisikin se tavoite alunperin ollut, mutta rodut niin eri kokoa ja nuo ylämaankarjan sarvet ja luonne hierarkian suhteen voi olla ongelma. Paras ratkaisu tilankin kannalta olisi ollut saada yhteiset laitumet ja rakennukset, mutta en tiedä uskaltaako noita laittaa oikeen samaan, kun se mitä olen lukenut niin ylämaankarja voi olla liian villiä ja agressiivista seuraa leppoisalle lapinlehmälle. Siis nuo tilat on vaan ajateltu jotenkin kun noista lehmistä en nopeasti oikein löytänyt pihatto-olosuhteisiin neliömääriä mitä pitäisi sisätilan olla, parsitietoja ja mittoja kyllä löysin, mutta yhtään parsia ei minulle tule. Ja haluan hieman lain velvoittamia mittoja suuremman. Englantia en osaa eikä ulkomaisiin lähteisiin voi luottaakkaan. Mutta hei kiitos Magia kyselen jahka tämä alkaa olla ajankohtaista niin tuolta pro agrialta. Alkuperäisroduntukia ainakin haen sekä eu:n perustukea ja viherryttämistukea.
Jotain konkreettista hintaa hakisin koska ei paljon on niin suhteellista. Riippuu keneltä kysyy. Itse kun olen melko köyhistä oloista on tottunut sanomaan ei paljon vain alle 100€ ostoksista ja oletan että tuo on tuhansia ehkä lähempänä 10 000€ tarkoitus siis tehdä ihan puu/metallihallin tyylinen korkea pihatto ikkunoilla jossa sisällä mahtuu olemaan myös heinähäkki ja sitten nuo lämmitetyt vesiautomaatit. Kaikki tarvikkeet tarkoitus ostaa uutena ja ihan peruslaatua ei huonoa, koska esim puu tulee omasta takaa että vaan lautojen sahauksesta joutuu maksamaan, jos puusta tekee. Tarkoitus on näillä lehmillä myös vasikoita teettää joten muistaakseni suunnitelin n. 33 neliöisen rakennelman. Pihattoon tulee halli ovi toiseen päähän josta pääsee Avantilla sisään työntämään paskat pois. Ylämaan karjalle taas tulee kolme seinää ja katto, mutta sisäpinta-ala on sama eli 33 neliötä.
Kyselisin yleisesti hieman, kun aikeissa olisi kotieläinpiha, että paljonko mahtaisi maksaa 24 kanan kanala, 5 hanhen sisätila, 8 ankan sisätila, 4 riikinkukon sisätila, 4 kyyhkyn sisätila, 4 kalkkunan sisätila, 2 aasin pihatto, 3 alpakan sisärakennus, 2 strutsin sisätila. Kartoitan vain kustannuksia ja rakennuskustannuksia ei minkään eläinten kohdalla tunnu kotieläinpihakäyttöön löytyvän mistään. Tämä helpottaisi lajinvalinnassa. Kaikilla ko. eläimillä on vapaa pääsy ympäri vuoden sisään ja ulos eli kyseessä on pihattotyylinen ratkaisu.
Jos jollain on tietoa edes jostakin osa-alueesta ja edes noin arviota niin olisi hienoa kun vastaisi.
Paljonkohan mahtaisi maksaa tuollaiset rakennukset lampaille ja vuohille pihattomuotoisena. Eläimillä olisi ympärivuotinen vapaa ulospääsy. Tämä kustannusarvio tulossa kotieläinpihan arvioon eli tuotantotiloja ei tarvita. Rakennusten neliömäärä on lampailla n.12-13neliötä ja vuohilla n.15neliötä. Jos jollain on edes sinne päin arviota olisi kiva jos vastaisi.
Hei kyselisin paljonkohan mahtaa maksaa 2 hevosen lainmukainen pihatto, jossa on lämmitettävät juoma-automaatit. Eläimillä on vapaa kulku ulos ja sisälle. Sisälle tulee myös heinähäkki ja olen aikeissa myöhemmin teettää näillä tammoilla myös varsoja, joten tilaa on oltava liikutettaville aidoille. Pihaton sisäpinta-ala on n. 45neliötä. Pihatosta tulee hallimainen, ikkunoilla varustettu ja varmaankin puuta isolla halliovella, josta pääsee Avantilla työntämään paskat pois. Puut tulevat mahdollisesti omasta takaa ja vain lautojen sahauksesta pitää maksaa. Kustannukseen toivoisin mukaan lukeutuvan sähkötarvikkeiden hinta ja suunnittelun hinta ja lvi töiden ja suunnittelun hinta. Sähköjen asennus ja verkostojen vetäminen onnistuvat kotiväeltä samoin rakentaminen, mutta tarvikkeiden hinta ja perustuksen teko tarvitaan. Jos jollain on edes suuntaa antavaa arviota olisi kiva jos vastaisi.
Hei kyselisin paljonko mahtaisi maksaa n.30 neliön yksinkertainen pihatto 3lle Lapinlehmälle? Entä samanlainen setti 3lle Ylämaankarjan lehmälle? Tulossa siis kotieläinpihaa varten tämä kustannusarvio eli ei tarvita lypsykoneita eikä muita erikoisia koneita. Ainoa mitä tarvitsisi olla Lapinlehmillä on valaistus, ilmanvaihto ja lämmitettävät juoma-automaatit ja ylämaankarjalla riittää valaistus, ilmanvaihto ja lämmitetty juoma-allas, joita hevosillekin myydään. Eläimillä vapaa kulku ulos ja sisään. Jos joku osaa kertoa edes arviota sinne päin niin olisi hienoa jos hän vastaisi.
Sivuja: [1]